Voordelen van Acai Bessen voor onze Gezondheid

Acai bessen zijn een Braziliaanse superfood. Ze komen van nature voor in het Amazonegebied. Recent zijn ze ook in onze landen aan een ware opmars bezig, vooral dan omwille van hun voordelen voor onze gezondheid. Deze donker paarse vrucht biedt ons een groot aantal voordelen en enorme voedingswaarde. We sommen ze even kort voor je op.

Voedingswaarde Acai bessen

Acai bessen hebben een enorme voedingswaarde. Ze bevatten relatief weinig suiker en een hoge hoeveelheid vet.

Calorieën : 70

Vet : 5 gram

Verzadigd vet : 1.5 gram

Koolhydraten : 4 gram

Suiker : 2 gram

Vitamine A : 15% van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid

Calcium : 2% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Verder bevatten acaibessen chroom, zink, koper, mangaan, magnesium, kalium en fosfor.

Boordevol antioxidanten

Antioxidanten zijn belangrijk omdat ze de schadelijke effecten van vrije radicalen in het lichaam neutraliseren. Wanneer vrije radicalen niet worden geneutraliseerd door antioxidanten kunnen ze cellen beschadigen en een aantal ziektes veroorzaken. Hartziekten, Diabetes en kanker zijn daar enkele voorbeelden van.

De soort antioxidanten die we terugvinden in acaibessen zijn de anthoxcyanines (1).

Houden cholesterol in balans

Onderzoeken met dieren hebben aangetoond dat acai bessen helpen om het LDL cholesterol te verlagen. Dat is goed nieuws want het is vooral het LDL cholesterol die een negatieve impact kan hebben op de gezondheid. Een onderzoek uit 2011 waarbij 10 volwassenen met overgewicht, acai bessen te eten kregen, toonde aan dat het slechte LDL cholesterol na één maand gedaald was (2).

Lees ook :  Wat Is De Werking Van Vitamine E Op Ons Lichaam?

Hoewel er zeker meer onderzoek nodig is om deze spectaculaire resultaten te bevestigen. Toch is het mogelijk dat de anthocyanines in acaibessen verantwoordelijk zijn voor deze positieve impact op het cholesterolgehalte. We zien daarnaast ook een verbetering van het HDL of goede cholesterol.

In acai bessen vinden we ook plantensterolen terug. Deze helpen voorkomen dat cholesterol kan worden opgenomen in het lichaam (3).

Mogelijke bescherming tegen kanker

Hoewel er zeker geen magische oplossing bestaat tegen kanker. Er zijn geen voedingsmiddelen die een totale bescherming kunnen bieden tegen deze vreselijke ziekte. Toch zijn er een aantal voedingsmiddelen die gunstige effecten hebben aangetoond in het bestrijden, voorkomen of verminderen van tumoren in het lichaam. De acai bes is daar één van.

Bij muizen heeft men kunnen aantonen dat de antioxidanten in de vrucht kunnen dienen als bescherming tegen darm en blaaskanker (4).

Voeding voor de hersenen

Een aantal voedingsstoffen in acai bessen hebben een beschermend effect op de hersenen. Omdat ze vooral de veroudering van onze hersenen zullen tegengaan. Verschillende wetenschappelijke onderzoeken hebben dit effect kunnen aantonen op ratten.

De antioxidanten in de vruchten zullen de beschadigende effecten van ontstekingen en oxidatie in de hersencellen omkeren. Dit zorgt ervoor dat de hersenen beter functioneren en we makkelijker iets kunnen aanleren of onthouden (5).

Lees ook :  Voeding met zink

Eén van de belangrijkste manieren hoe de hersenen gezond blijven is door het opruimen van giftige stoffen die we niet meer nodig hebben. Dankzij dit proces kunnen nieuwe zenuwcellen gevormd worden en kan de communicatie tussen de verschillende hersencellen verbeterd worden. Naargelang we ouder worden begint dit proces minder goed te werken. Acai bessen hebben bewezen dit proces te verbeteren.

Bijwerkingen acai bessen

Er zijn weinig tot geen bijwerkingen verbonden aan het eten of gebruiken van acai bessen. Toch dienen we deze claims met een korreltje zout te nemen. Heel veel van die wetenschappelijke onderzoeken zijn gedaan met geconcentreerde hoeveelheden onder medisch toezicht. Het is niet aangeraden om zelf enorm hoge dosissen te nemen van geconcentreerde hoeveelheden.

Het staat vast dat acai bessen een positieve invloed hebben op onze gezondheid.  In een gezond dieet horen ze zeker thuis en zullen ze optimaal hun werk kunnen doen. We kunnen deze onderzoeken echter niet vergelijken met de effecten die wij zelf zullen ervaren wanneer we minder geconcentreerde hoeveelheden gebruiken.

Acai bessen eten

Het grote probleem is dat acaibessen van zuiderse landen afkomstig zijn en een zeer beperkte houdbaarheidsdatum hebben. Als ze al vers te vinden zijn, zullen ze zeer prijzig uitvallen. Gelukkig kunnen we poeder en gedroogde vruchten gebruiken. Het poeder is zeer handig om te gebruiken in smoothies en heeft de hoogste voedingswaarde.

Lees ook :  Het Verband Tussen Calcium en Vitamine D Tekort

Acai poeder bestellen via de webshop hier

Deel dit bericht

Scroll naar boven