Zijn Aardappelen Gezond Voor Ons?

Aardappelen zijn in onze landen misschien wel de meest gebruikte groenten in het dieet. Ze kunnen gebruikt worden voor talrijke verschillende gerechten. We kunnen ze koud klaarmaken, warm klaarmaken. Ook kunnen we ze bakken, stomen, koken, frituren. Er zijn enorme mogelijkheden om van aardappelen gebruik te maken. Maar zijn aardappelen gezond?

Dat hangt echter af van verschillende factoren. Onder andere de manier van bereiden. Ook is de hoge hoeveelheid zetmeel niet geschikt voor mensen die willen afvallen. Mensen die op dieet zijn doen er dus goed aan om geen hoge hoeveelheden aardappelen te eten.

Aardappelen zijn gezond. Hoewel ze vaak in verband worden gebracht met gefrituurde voedingsmiddelen en ongezonde vette, of gezouten snacks. En daardoor kunnen ze gezien worden als ongezond.

aardappelen gezondheid

Wat zijn aardappelen?

Aardappelen zijn een wortelgroente en wordt over de hele wereld gebruikt in diverse bereidingen. De naam luidt eigenlijk Solanum tuberosum. Ze behoren tot de nachtschadefamilie net zoals tomaten en ook de kruiden ashwagandha.

Wat de meeste mensen echter niet weten is dat aardappelen oorspronkelijk uit Zuid-Amerika komen. Vandaar zijn ze overgekomen en worden nu in meer dan 150 landen ter wereld verbouwd. Er zijn ongeveer 2.000 verschillende soorten aardappelen. Ze hebben verschillende kleuren maar ook verschillende voedingsstoffen.

Toch komt alles in grote lijnen wel overeen en hebben ze een soortgelijke samenstelling.

Voedingswaarde aardappelen

voedingswaarde aardappelen

De voedingswaarde van aardappelen is zeer interessant voor mensen die meer kalium willen toevoegen aan de voeding. Ze bevatten een relatief hoge hoeveelheid kalium. Eén gemiddelde aardappel is goed voor 25% van de aanbevolen dosis kalium.

Lees ook :  Met Welke Voeding Kan Ik Nu Het Best Afvallen?

Verdere voedingswaarde van aardappelen

  • 170 Kcal
  • 0 Gram vet
  • 5 Gram eiwitten
  • 37 Gram koolhydraten
  • 3 Gram vezels
  • 25 Mg sodium
  • 40% Van de aanbevolen hoeveelheid vitamine C
  • 25% Van de aanbevolen hoeveelheid kalium
  • 30% Van de aanbevolen hoeveelheid vitamine B6
  • 20% Van de aanbevolen hoeveelheid mangaan

Zoals we reeds hebben gezegd zal de voedingswaarde van aardappelen variëren per soort. Ook de grond waar ze in worden verbouwd speelt een bepaalde rol.

Rode aardappelen hebben iets minder calorieën en bevatten vitamine B3 en K.

Wanneer we de schil verwijderen zullen we een groot deel van de hoeveelheid mineralen verliezen. Omdat die hoofdzakelijk net onder de schil maar ook in de schil aanwezig zijn.

Het frituren van de aardappelen zal weinig aan de voedingswaarde van aardappelen veranderen. Al zullen we de hoeveelheid vet flink de hoogte in jagen en zal de hoeveelheid calorieën sterk gaan stijgen.

chips aardappelen ongezond

Zeer krachtige antioxidanten

Aardappelen zijn gezond omdat ze krachtige antioxidanten bevatten. Zij zullen de strijd aangaan met vrije radicalen die schade willen aanbrengen aan de cellen in het lichaam. Dit zal onder meer het risico op chronische ziekten gaan verminderen.

Onderzoeken hebben aangetoond dat antioxidanten bescherming bieden tegen onder meer hartziekten, diabetes en zelfs kanker. (studie)

Ze bevatten een hoge hoeveelheid verschillende antioxidanten. We hebben het dan vooral over flavonoïden en carotenoïden.

Lees ook :  Beste Voorbeelden van Vitamine C Voeding

Gekleurde soorten hebben een krachtigere antioxidante werking dan de traditionele witte aardappelen. Deze antioxidanten zijn het meest werkzaam bij het voorkomen van darmkanker en leverkanker.

Resisterend zetmeel

Resisterend zetmeel is een soort zetmeel die niet kan worden verteerd in de dunne darm. Het zal daardoor ons spijsverteringsstelsel passeren. Dat kan gunstig zijn voor de gezonde bacteriën in onze darmen.

Een ander belangrijk voordeel van resisterend zetmeel is dat ze de bloedsuiker kunnen helpen onder controle houden en daarbij ook de insulinegevoeligheid gaan verbeteren.

Aardappelen stillen de honger

Aardappelen zijn één van de beste voedingsmiddelen om onze honger te stillen. Wanneer ze gekookt worden zal dit effect nog sterker worden.

De schil van de groente bevat vezels en zal daardoor ook de honger helpen stillen

Niet geschikt voor mensen die op dieet zijn

afvallen aardappelen

Wanneer we op dieet zijn is het niet aangeraden dat we hoge hoeveelheden aardappelen eten. Verschillende onderzoeken hebben deze effecten kunnen aantonen.

Een grootschalige studie waar meer dan 42.000 mensen aan deelnamen heeft kunnen aantonen dat ze kunnen bijdragen aan gewichtstoename bij dames.

Toch zijn er andere onderzoeken die hier geen enkel verband in zagen.

Indien we ze klaarmaken op een ongezonde manier, door bijvoorbeeld te frituren, dan zal de hoeveelheid vet enorm gaan stijgen en hebben we natuurlijk een hoger risico op gewichtstoename.

Een ander probleem is dat we ze in bijna alle bereidingen gaan eten zonder schil. Dat zal ervoor zorgen dat een groot deel van de vitamines, mineralen en vezels verloren gaat. Waardoor we een hogere hoeveelheid lege calorieën alsook koolhydraten innemen. In hoge hoeveelheden zal dit bijdragen tot overgewicht.

Lees ook :  Afvallen met Chiazaad Hoe kan Chiazaad helpen?

Maar dat is voor elk voedingsmiddel het geval. Toch wordt voor mensen die willen afvallen bijna altijd aangeraden om te kiezen voor zoete aardappelen. Of ze te gaan vervangen door volkoren rijst of pasta.

Glycoalkaloïde

Glycoalkaloïden zijn giftige stoffen die we terugvinden in alle planten van de nachtschade familie. We vinden ze ook terug in aardappelen. Dat is dan vooral solanine en chaconine. De groene bevatten enorme hoeveelheden van deze stoffen.

Dat is dan ook de reden waarom het wordt afgeraden om een groene aardappel te eten. Deze kleur ontstaat door de aanmaak van chlorophyl. En hoewel het niet de chlorophyl is die hier het probleem veroorzaakt. Toch zal de aanmaak van chlorophyll ook zorgen voor hogere hoeveelheden glycoalkaloïden.

In kleine hoeveelheden is er geen gevaar. Maar in hogere hoeveelheden kan er ernstige schade aan het lichaam ontstaan. We kunnen deze aardappel toch nog gebruiken want de hoogste hoeveelheid bevindt zich in het groene gedeelte. Wanneer de onderste helft een normale kleur heeft, dan kunnen we die toch nog gebruiken indien we het groene gedeelte verwijderen.

Conclusie

schil aardappelen gezond

Aardappelen kunnen gezien worden als gezond. Ze zijn rijk aan kalium, vitamine C, vitamine B, mangaan en resisterend zetmeel. We gebruiken ze beter met de schil want de hoogste hoeveelheid voedingsstoffen bevindt zich in of net onder de schil.

Bij het afvallen is het niet aangeraden om hoge hoeveelheden te eten. Groene aardappelen moeten we vermijden. In kleine hoeveelheden zijn ze onschadelijk maar in hogere hoeveelheden kan er leverschade optreden.

Deel dit bericht

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven