13 vergeten groenten recepten en hoe je ze lekker maakt!

vergeten groenten

Vergeten groenten veranderen in lekkere groenten!

Een andere kooktechniek gebruiken kan lekkere groenten die je voordien haatte en behoorde tot de vergeten groenten compleet veranderen in groenten waar je water in de mond van krijgt.

Je wilt ze terug en terug. Hier vind je 13 groenten die verpakt zijn met zeer gezonde voedingsstoffen. Je kan meteen de smaak verbeteren met een beetje kennis ervan.

Brusselse spruiten

spruitenDe meest voorkomen vergeten groente zijn de Brusselse spruiten.

Deze kleine kooltjes bevatten slechts 38 calorieën per kopje en zijn verpakt met kanker voorkomende fyto-nutriënten en vezels.

Een organisch onderdeel van de Brusselse spruiten kan ervoor zorgen dat ze beginnen stinken. Wanneer je ze kookt worden ze vaak slijmerig en geven ze enkele voedingsstoffen af in het water.

Vergeten groenten recept

Rooster Brusselse spruiten om de smaak en de voedingsstoffen erin te gaan opsluiten.

Snij ze door in de helft en bestrooi ze met een beetje lookpoeder en olijfolie met kruiden. Rooster ze dan in de oven op bakpapier.

Broccoli

broccoliBroccoli een andere kruisbloemige groente is rijk aan vitamine C en vezels. Ze bevatten slechts 33 calorieën per kopje.

Broccoli is vaak zeer droog wanneer je ze rauw eet.

En wanneer ze overkookt zijn wordt het echt een zootje.

Vergeten groenten recept

Broccoli smaakt het best wanneer je ze kookt in water. Een kooktechniek waar je ze dan na het koken in ijswater gooit zorgt ervoor dat ze lekker krokant blijven. Het zorgt er ook voor dat de voedingsstoffen erin gaan blijven. Je kan ze dan overgieten met citroensap.

Erwten

Een kopje erwten bevat 50 gram vezels en daarvan blijft na het koken nog 16 gram van over.

erwtenZe worden zeer snel een soort puree wanneer je ze kookt.

Vergeten groenten recept

Erwten zijn een ander voedingsproduct waarvan je zal houden na het koken in water.

Erwten koken zeer snel en ze zullen mooi opengaan in plaats van een puree worden wanneer je ze niet overkookt.

Ze zijn rijk aan vezels en bevatten daarnaast ook nog eens een stevige portie eiwitten en ijzer.

Ze zijn een niet te missen voedingsmiddel in elk dieet!

Spinazie

spinazie vergeten groenteMet 7 calorieën per kopje is deze superfood gevuld met luteïne, foliumzuur, kalium en vezels. Alle voedingsmiddelen die van levensbelang zijn om het hart te ondersteunen en sterk te houden

Lees ook :  Top 5 Van De Meest Nitraatrijke Groente!

Sommige mensen vinden verse spinazie te bitter van smaak. Wanneer ze teveel gekookt worden lijkt het ook geen smakelijk zicht.

Vergeten groenten recept

Door fruit toe te voegen aan de spinazie salade maak je de smaak minder bitter. Met een beetje olijfolie om af te ronden zal het nog beter smaken. Wanneer je het kookt kan je eventueel Chili olie gebruiken. Samen met fijn gesneden look en een beetje peper.

Bloemkool

bloemkool vergeten groentenBloemkool is rijk aan vitamine C. Ze bevatten meer vitamine C dan de dagelijkse aanbevolen dosis en bevatten veel water voor extra hydratatie. Los daarvan bevatten ze ook fyto-nutriënten waarvan werd aangetoond cholesterol te verlagen en het risico op kanker verlagen.

Wanneer je ze kookt worden ze vaak een zootje en geven ze een zeer sterke geur af die de meeste mensen als onaangenaam ervaren.

Vergeten groenten recept

Door ze te roosteren geven ze noot-achtige zoete smaak met een romige textuur. Je kan ook proberen om ze in olijfolie te roosteren en enkele walnoten, tijm en tomatensaus eraan toe te voegen, in plaats van de traditionele witte saus.

Bieten

bieten gezondBieten zijn rijk aan ijzer, vezels, foliumzuur en kalium. Ze bevatten ook enorm veel anti-oxidanten. Die gaan het vormen van vrije radicalen in het lichaam tegenwerken.

Bieten bevatten geosmine, dat vind je ook in karper en meerval. Dat geeft hem een aardachtige smaak. Jammer genoeg kan het bieten ook vuil laten smaken. Dat bestandsdeel bevindt zich vooral in de huid van de verse bieten. Daarom kan je natuurlijk de huid eraf schillen.

Vergeten groenten recept

Nadat je ze hebt geschild kan je de bieten overgieten met een beetje olijfolie. Nadien kan je ze roosteren als aardappelen. Of je kan ook eens gepekelde bieten proberen. Met een combinatie van azijn, suiker en kruiden. Het geeft hen een soortgelijke smaak als pickles.

Okra

De onoplosbare vezels in okra helpen om constipatie te voorkomen. Okra bevat ook veel vitamine B6 en folaat.

Veel mensen lusten geen okra omdat ze enkel en alleen ervaring hebben met gekookte okra.  Wanneer ze teveel gekookt zijn, worden ze kleverig.

Vergeten groenten recept

Lees ook :  Avocado groente of fruit? Het Superfood De Avocado!

Je kan ze roosteren, je kan ze bakken, je kan ze zelfs grillen om de optimale smaak te verkrijgen. Wanneer je ze grilt kan je ze in een beetje olijfolie wikkelen, citroensap en zwarte peper. Daarna gril je ze ongeveer een 5 tal minuten.

Uien

uienUien bevatten een zeer hoge concentratie flavonoïden, een type polyfenolen die de werking heeft van een antioxidant en een ontsmettende functie vervullen. Daarbovenop worden uien in verband gebracht met een lager risico op hartziekten en kankter.

Iedereen weet dat verse uien een scherpe smaak hebben en een speciale geur. Toch zijn er mensen die houden van de smaak van verse uien en het krakerig gevoel wanneer je ze toevoegt aan een koude schotel, zoals een salade bijvoorbeeld. Anderen proberen ze dan volledig te bannen uit hun bereidingen.

Vergeten groenten recept

Wanneer je ze kookt op een lager vuurtje beginnen uien te carameliseren na een tiental minuten. Daarna krijgen deze lekkere groenten een zeer zoete smaak.

Aubergine

aubergine weinig gebruikte groentenAubergine die rijk is aan vezels, kalium, magnesium en vitamine B6 bevat ook nog eens zeer hoge concentraties antioxidanten. Goed voor het bestrijden van allerlei ziekten.

Helaas vindt bijna niemand dit lekkere groenten. Dit komt doordat sommige mensen niet houden van het slijmerig gedoe wanneer ze te lang gekookt is. De smaak ervan is ook bitter.

Vergeten groenten recept

Wanneer je ze roostert in de oven zijn ze op hun best. Snij ze in stukjes en giet er een klein beetje olijfolie over. Plaats ze op bakpapier en laat ze tot 25 minuten grillen in de oven.

Knolraap

knolraapElk deeltje van de knolraap is verpakt met grote voordelen voor de gezondheid. De hoofdvitamine is de vitamine C. De bladeren zijn rijk aan vitamine A en vitamine K. We mogen ook foliumzuur zeker niet vergeten. Vitamine B11 maar soms ook vitamineB9 genoemd.

De bittere smaak is er soms teveel aan voor sommige mensen. Dat komt vooral door een bepaald bestandsdeel in de knolraap. Sommige mensen zijn zelfs allergisch voor dit bestandsdeel.

Vergeten groenten recept

Je dient deze vergeten groenten te koken tot ze zacht zijn. Je kan gele uien toevoegen die zijn gebakken met een beetje look, olijfolie en zwarte peper. Je kan ze daarna pureren.

Asparagus

asparagus receptenEr wordt beweerd dat asparagus het gemoed kan verbeteren.

Ze zijn een goede bron van foliumzuur.

Lees ook :  Wat is de werking van Avena Sativa?

De viamine B11 B9. Het werkt uitstekend tegen mentale vermoeidheid.

Asparagus heeft een unieke smaak, soms zelfs een houtachtige smaak.

Wanneer je ze koopt in het seizoen is de smaak meestal beter.

Wanneer je ze echter ook maar iets teveel hebt gekookt krijg je een heel lelijk boeltje dat er zeker niet om op te eten uit ziet.

Vergeten groenten recept

Door ze te roosteren in de oven of ze te bakken in olijfolie met enkele teentjes look kan je de smaak en de presentatie totaal veranderen.

Boerenkool

boerenkool vergeten receptenBoerenkool levert genoeg vitamine A en vitamine C om de dagelijkse aanbevolen dosis te halen. In een normale portie boerenkool krijg je ook nog eens 5 keer de dagelijkse dosis aan vitamine K!

Verse boerenkool is zeer moeilijk te kauwen en heeft een zeer sterke smaak. Daarbovenop is de boerenkool niet makkelijk te verteren en veroorzaakt ze een opgeblazen gevoel met al dan niet een winderige afloop.

Vergeten groenten recept

Wanneer je boerenkool gaat schoonmaken gedurende een aantal minuten, door de bladeren tegen mekaar te wrijven. Dan zorg je dat de cellulose minder zijn werk kan doen. Ze worden zoeter en dus minder bitter van smaak. Je hebt niet zoveel dressing nodig om op smaak te brengen. Een beetje olijfolie of citroensap en je bent klaar.

Witte kool

witte kool vitamine c en kMet zijn 22 calorieën per gemiddelde portie kan je zoveel witte kool eten als je maar wil, om op die manier een gezonde dosis vitamine C en vitamine K binnen te krijgen. Witte kool is ook een zeer goede bron van vezels. Ze zijn rijk aan antioxidanten. Die waarvan we weten de vrije radicalen in het lichaam gaan bestrijden.

Wanneer je ze te lang koopt krijg je een zeer penetrante geur. De kool wordt ook slijmerig.

Vergeten groenten recept

Ik zou aanraden om ze niet te gaan koken. Het is beter wanneer je ze gaat bakken. Je kan er eventueel plakjes appel aan toevoegen met een beetje gele uien en appelcider. De appelen en uien vullen de smaak van de witte kool aan.

Ik hoop dat je met deze lijst van lekkere groenten een nieuwe wending kan geven aan het gebruik van groenten in je keuken.

13 vergeten groenten recepten en hoe je ze lekker maakt!
Schuiven naar boven

Copyright © 2010-2022 Gezonder Leven.
All rights reserved