Voeding met Vitamine K

Voeding met Vitamine K

vitamine k voedingVitamine K is een stof die in vet wordt opgelost. Ze speelt een grote rol in het vormen van bloedklonters. Voeding met vitamine K zal het klonteren van het bloed gaan stimuleren. Daarnaast is ze ook nodig voor het versterken van de beenderen. Hoeveel er zich in het lichaam bevindt hangt grotendeels af van hoe onze lichaamseigen bacteriën hun werk doen. De stof kan namelijk worden aangemaakt in de darmen.

We hebben daarin 2 soorten. Vitamine K1 En K2. K1 vinden we vooral terug in groenten en K2 vinden we dan weer terug in melkproducten. Het is ook de K2 die wordt aangemaakt in onze darmen.

Een tekort aan de stof kan hartproblemen veroorzaken, verzwakte beenderen, kanker en tandplak.

Het is belangrijker voor onze gezondheid om voeding met vitamine K2 te eten. Wanneer je medicijnen neemt om het bloed dunner te maken of om bloedklonters tegen te gaan dien je op te letten met voeding met vitamine K. Zo niet kan je er gerust veel eten.

De lijst voeding met vitamine K

Kruiden

Kruiden zoals gedroogde basilicum zijn zeer rijk aan de stof. Ze bevatten zo’n 1714 µg per 100 gram. Andere uitstekende bronnen van kruiden zijn salie, tijm, peterselie, koriander, verse basilicum.

Bladgroenten

broccoli vitamine kBladgroenten bevatten ook allemaal een aanzienlijke hoeveelheid. Met koploper boerenkool, die leveren zo’n 817 µg.

Andere uitstekende bronnen zijn spinazie, mosterd groen, bieten groen, paardenbloem groen, broccoli.

Salade groenten

Groenten die we bij de salade doen bevatten ook een aanzienlijke hoeveelheid van de stof. Voorbeelden zijn andijvie, waterkers, ijsbergsalade, komkommer en tuinkers.

Hoogste hoeveelheid

Gerangschikt volgens de hoogste hoeveelheid (per portie)

  • Boerenkool 444 mcg
  • Ajuinen 103 mcg
  • Spruiten 78 mcg
  • Bloemkool 82 mcg
  • Broccoli 46 mcg
  • Zuivel 10 mcg
  • Komkommer 49 mcg
  • Gedroogde basilicum 36 mcg

De voordelen

De voordelen zijn dus vooral gericht op het voorkomen van kanker, hartproblemen en het behouden van gezonde botten.

Ze zullen onder andere het verkalken van de aderen tegengaan. Toch wel één van de grote oorzaken van een hartaanval. Ze zullen de calcium uit de aderen halen en op die manier de verkalking tegengaan.

De stof verlaagt ook het risico op kanker. Vooral de prostaat, darmen, maag en keelkanker hebben voordeel bij voldoende voeding met vitamine K.

waarom moeten we meer voeding met vitamine K eten?

wondeZoals we reeds hebben gezegd is het belangrijkste voordeel van de stof dat ze helpt bij het gezond klonteren van het bloed. Dat betekent dus, wanneer we een wonde hebben, zal de vitamine K helpen om het bloeden te stoppen.

Het is niet alleen belangrijk wanneer we een open wonde hebben. Ook in het lichaam speelt de stof een grote rol. Zo helpt het verhinderen dat de hart-en bloedvaten een of meerdere bloedvaten zouden sluiten.

Daar stopt het nog niet, net zoals calcium is vitamine K belangrijk voor de sterkte van de beenderen. Verschillende onderzoeken hebben ontdekt dat wanneer de stof voldoende in het bloed aanwezig is, het risico op breuken wordt verminderd.

Mensen met een vitamine K tekort hebben daarop een verhoogd risico. Daarnaast helpt de stof ook om aderverkalking tegen te gaan.

Vitamine K tekort

Een vitamine K tekort komt minder voor dan andere vitaminetekorten. Dit is grotendeels te verklaren doordat het lichaam de stof zelf kan aanmaken in de darmen. Dat doen de bacteriën wanneer ons voedsel wordt verteerd. Daarnaast is de stof voldoende aanwezig in groenten.

Toch kan het gebeuren wanneer we bijvoorbeeld problemen hebben met de spijsvertering of weinig tot geen groenten eten. Dat we met een lage waarde te maken krijgen. Om die reden is het eten van voeding met vitamine K aan te raden.

Wat zijn de symptomen?

vitamine k tekort symptomenDe allerbelangrijkste symptomen zijn natuurlijk dat we overmatig gaan bloeden wanneer we een wonde hebben. Daarnaast zullen we ook heel snel blauwe plekken oplopen en snel beginnen bloeden. Dit kan vooral tijdens de menstruatie het geval zijn. Het kan echter ook voorkomen dat het tandvlees heel sterk gaat bloeden. Dit kan vanzelf gebeuren of tijdens het poetsen.

Andere minder opvallende symptomen zijn aderverkalking en zwakkere beenderen.

Calcium tekort

Een ander symptoom van een vitamine K tekort is dat we te weinig calcium kunnen opnemen in het lichaam. Dat is misschien wel de belangrijkste reden om voeding met vitamine K aan ons dieet toe te voegen.

We eten allemaal enorme hoeveelheden calcium. Denk maar aan kaas, melk, yogurt… Calcium is ruim aanwezig. Het wordt ook nog eens toegevoegd aan heel wat vegetarische en gewone voedingsproducten.

Maar wanneer we onvoldoende voeding met vitamine K eten dan kan de optimale hoeveelheid calcium niet opgenomen worden. Wat ervoor gaat zorgen dat de calcium in het bloed achterblijft. Dit kan ervoor zorgen dat aders harder worden door de hoge hoeveelheden calcium. En uiteindelijk het risico op aderverkalking of atherosclerose gaan verhogen.

De Soorten Vitamine K

We hebben dus K1 en K2. K1 vinden we vooral terug in plantaardige voeding. Terwijl we K2 terugvinden in dierlijke voeding. Het meeste halen we uit de K1 (zo’n 90%). Echter zullen we meer voordeel doen uit de andere soort die we dan terugvinden in vlees en zuivel. Vooral door zijn stimulerende werking op de bacteriën.

Een supplement is bijna niet nodig omdat ze zo talrijk aanwezig is in groenten en in dierlijke producten. Tenzij we het risico op aderverkalking willen verkleinen of weten dat we weinig bacteriën in het spijsverteringsstelsel hebben door gebruik van medicatie of door een operatieve ingreep.

 

Deel dit bericht

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven