Wat Is De Werking Van Vitamine E Op Ons Lichaam?

Vitamine E behoort meer tot de antioxidanten dan tot de vitamines. Ze zal er vooral voor zorgen dat we het immuunsysteem sterker maken en bescherming krijgen tegen aanvallen van vrije radicalen. Dit is merkbaar in de preventie tegen vele chronische ziektes. Maar zal ook helpen om de huid langer jong te houden. Dat is dan ook de hoofdreden waarom de stof vaak wordt toegevoegd aan cosmetische producten.

vitamine e voor de huid

Vitamine E via de voeding

Via de voeding kunnen we vitamine E vooral terug vinden in vetrijke voedingsmiddelen. Maar ook in sommige groenten is een degelijke hoeveelheid terug te vinden.

avocado vitamine e

Vitamine E tekort

Hoewel een vitamine E tekort weinig voorkomt. Toch zien we het vaak bij baby’s die geboren worden met een te laag lichaamsgewicht. Zij hebben een hoger risico op een eventueel vitamine E tekort.

Verder zien we ook dat mensen die problemen hebben met de spijsvertering, ook een hoger risico vormen. De stof heeft vet nodig om te kunnen worden opgenomen in het lichaam. Wanneer we problemen hebben met de opname van vet in de darmen, of problemen hebben met de opname van andere voedingsstoffen. Dan kan dat ook het risico op vitamine E tekort ook gaan verhogen.

Voorbeelden zijn de ziekte van Crohn, maar ook bepaalde leverziekten kunnen ervoor zorgen dat we te lage hoeveelheden kunnen opnemen in het lichaam.

Mensen die problemen hebben met de opname van vitamine E via voeding, kunnen via supplementen zorgen voor een hogere hoeveelheid. Vaak worden dan relatief hogere hoeveelheden genomen dan nodig.

Lees ook :  Wat Zijn De Voordelen Van Levertraan Voor Onze Gezondheid?

Antioxidante werking

Vitamine E wordt dan wel één  van de vitamines genoemd. Ze is eigenlijk een antioxidant. En zal daarbij helpen om de cellen te beschermen tegen schade. Deze stof kunnen we vinden in veel verschillende voedingsmiddelen. Het zijn dan vooral plantaardige oliën. En wordt ook regelmatig toegevoegd aan margarine en boter. Omdat de stof in vet op te lossen is, is het dus handig om ze bij vettige voedingsmiddelen toe te voegen.

Veroudering van de cellen tegengaan

Naarmate we ouder worden gaan we verouderen. Daar is helaas weinig aan te doen. Maar sommige mensen kunnen die veroudering wel relatief lang uitstellen. We vragen ons dak vaak af wat het geheim van deze mensen is.

Toch hoeven we het in de meeste gevallen niet ver te zoeken. De manier waarop de cellen in het lichaam afsterven, heeft alles te maken met oxidatie en vrije radicalen. De vrije radicalen zullen ervoor zorgen dat de cellen zwakker worden. En makkelijker gaan afsterven.

Deze zelfde vrije radicalen zijn de voorloper van chronische ziektes. Denk maar aan hartziekten, diabetes, kanker en vele andere.

Het bestrijden van deze vrije radicalen zullen ervoor zorgen dat de cellen langer leven waardoor ook de veroudering wordt tegengegaan.

Hartproblemen

vitamine e hartziekten

Recente onderzoeken hebben heel wat gunstige effecten kunnen aantonen bij het gebruik van vitamine E. Dat gaat dan vooral over problemen die te maken hebben met de bloedcirculatie en het hart.

Lees ook :  Vitamine E Tekort Herkennen en Aanvullen

Vitamine E heeft een bloedverdunnend effect. Dat zal ervoor zorgen dat het risico op een hoge bloeddruk lager wordt. Daardoor vermindert de kans ook dat we uiteindelijk hartziekten ontwikkelen.

Een ander voordeel van deze bloedverdunnende werking is dat we aderverkalking of atherosclerose kunnen tegengaan op latere leeftijd. Iedereen heeft daar in bepaalde mate last van. Naarmate we ouder worden kunnen we daar daadwerkelijk problemen van ondervinden.

Het antioxidant zal ervoor zorgen dat de hoeveelheid plak die zich blijft hechten aan de bloedvaten geminimaliseerd wordt. Waardoor we langer beschermd blijven tegen de negatieve effecten van deze plak.

Houdt de ogen gezond

Een ander gunstig effect van vitamine E is dat ze de veroudering van de ogen helpt tegengaan. Door het verbeteren van de gezondheid van de cellen zien we dat de ogen beschermt worden tegen veroudering. Zo komt cataract weinig voor bij mensen die voldoende vitamine E gebruiken via de voeding.

Geheugen verbeteren

vitamine e goed voor geheugen

De hersenen hebben nood aan voldoende zuurstof en hebben onverzadigde vetzuren nodig. Door het bloedverdunnend effect van vitamine E kan er meer voeding naar de hersenen verstuurd worden via het bloed. Dat betekent dat het geheugen sterk gaat verbeteren.

Dit gaat zelfs zo ver dat wanneer oudere mensen vitamine E supplementen gebruiken, het risico op Alzheimer sterk gaat dalen. Mede door de verbeterde toevoeging van zuurstof naar de hersenen. En het antioxidant effect, waarbij de cellen in de hersenen minder snel gaan afsterven of verzwakken. (bron)

Preventief tegen kanker

De antioxidante werking van vitamine E beschermt het lichaam tegen vrije radicalen. Deze vrije radicalen worden in verband gebracht met de ontwikkeling van kanker.

Lees ook :  Lijst Met Meer Dan 30 Kaliumrijke Voedingsmiddelen!

Daarnaast zou vitamine E ook de schade die door nitraten kan worden aangebracht helpen bestrijden door het immuunsysteem te versterken. (bron)

Mannen die vroeger geraakt hadden toonden een daling van 71% op de ontwikkeling van prostaatkanker wanneer een supplement met 50 IU vitamine E gebruikt werd. (bron)

Een ander wetenschappelijk onderzoek kon aantonen dat wanneer vrouwen meer vitamine E haalden via de voeding en via supplementen. Ze een daling hadden van het risico op darmkanker. Dat was nog meer zichtbaar bij vrouwen onder de 65 jaar oud.

Nog een ander onderzoek toonde een verband tussen de sterfkans van blaaskanker en het gebruik van supplementen. Het onderzoek werd gevoerd zowel met vitamine E als met C supplementen.

Voor vitamine C zag men geen enkel voordeel. Vitamine E daarentegen toonde een duidelijke daling van het risico om te sterven van blaaskanker. (bron)

Teveel vitamine E is gevaarlijk

Hoewel vitamine E talloze voordelen kan bieden voor onze gezondheid. Toch is dat niet meteen een reden om meer te gebruiken dan nodig. Het bloedverdunnende effect kan zorgen voor ernstige problemen indien we te hoge hoeveelheden nemen.

Een dagelijkse hoeveelheid van 22 IU is voldoende. Dat is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Wanneer we hogere dosissen nemen dan 1.000 IU hebben we een hoger risico op bloedingen. Dat zou er dus voor zorgen dat we de voordelen van de werking van vitamine E,  in ons nadeel laten uitdraaien.

Dit komt doordat de stof vooral de vorming van bloedklonters gaan tegenwerken. Dit kan misschien wel voordeel bieden tegen beroerte of een hartaanval. Maar kan er wel voor zorgen dat we heel ernstige bloedingen ervaren bij een kleine blessure. Neem dus nooit hogere hoeveelheden dan 1.000 IU via een supplement.

 

Referentie:

https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminE-HealthProfessional/

Deel dit bericht

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven