Vitamine E Tekort Herkennen en Aanvullen

Wat zijn de symptomen van een vitamine E tekort? Hoe vullen we het gebrek aan?

Vitamine E of tocopherol is een vet-oplosbare vitamine die we terugvinden in verschillende voedingsproducten. Ze worden vooral gevonden in vetten en in olie. De stof behoort ook tot de familie van de antioxidanten. Antioxidanten zullen helpen bij het bestrijden van vrije radicalen in het lichaam en worden sterk in verband gebracht met vele chronische aandoeningen waaronder kanker en verouderingsziektes.

Vitamine E is ook van belang om het lichaam te helpen de rode bloedcellen aan te maken. Verder zullen we ook beter vitamine K kunnen gebruiken in het lichaam wanneer voldoende tocopherol aanwezig is.

Mensen die te maken hebben met een vitamine E tekort zullen verschillende belangrijke symptomen van dat vitamine E tekort ervaren. De belangrijkste symptomen daarvan zijn.

 • Zwakke spieren
 • Spiermassa verliezen
 • De ogen die abnormaal bewegen
 • Problemen met de ogen
 • Moeilijk bewegen

Een ernstig vitamine E tekort komt weinig voor in onze landen. Het is natuurlijk niet volledig ongezien. We kunnen echter wel vaststellen dat er meer mensen te maken hebben met een licht vitamine E tekort.

De stof kan genomen worden via een supplement en wordt door veel mensen gebruikt die niet te maken hebben met een vitamine E tekort. Dit komt doordat er zoveel voordelen worden toegeschreven aan het gebruik van deze stof en vooral door zijn belangrijke anti-oxidante werking in het lichaam.

Lees ook :  Wat Zijn De Symptomen En Oorzaken Van Te Hoog Prolactine?

Verhoogd risico op hartziekten

hartproblemen

Mensen met een vitamine E tekort hebben een verhoogd risico op hartziekten. We konden vaststellen dat mensen die hogere hoeveelheden in het lichaam hadden, minder te maken kregen met hartproblemen. Het staat echter niet vast of het nemen van supplementen bescherming kan bieden tegen hartziekten. Wel weten we zeker dat een gebrek aan de stof het risico kan verhogen op problemen met het hart.

Verhoogd risico op kanker

Vitamine E tekort wordt ook meer en meer in verband gebracht met kanker. Weer vooral door de anti-oxidanten die we terugvinden in de stof. Die dan zullen helpen om kanker te helpen voorkomen.

De wetenschappelijke onderzoeken spreken mekaar hier echter tegen. Er zijn verschillende onderzoeken die aantonen dat er wel een degelijk een verlaagd risico bestaat op bijvoorbeeld prostaatkanker en borstkanker bij het gebruiken van supplementen. Andere wetenschappelijke onderzoeken hebben dan weer geen resultaat kunnen boeken op dat vlak.

Het is wel zeker dat de antioxidanten een gunstig effect hebben op het lichaam en bescherming zullen bieden tegen vrije radicalen die dan uiteindelijk kunnen helpen om kanker te voorkomen.

Gezondheid van de ogen

vitamine e ogen

Vitamine E tekort heeft een grote invloed op onze ogen. Onderzoeken zijn het eens over de effecten van vitamine E voor onze ogen. Wanneer we voldoende van de stof in het lichaam hebben zullen we minder te maken hebben met ontstekingen van de ogen. Ook de veroudering van de ogen en de achteruitgang van het zicht als gevolg van de steeds toenemende leeftijd zou met voldoende tocopherol kunnen afgeremd worden.

Lees ook :  Is druivenpitolie gezond of niet?

Menstruatie

menstruatie

Een aantal onderzoeken hebben aangetoond dat vrouwen minder pijn hebben tijdens de menstruatie wanneer een supplement gebruikt wordt. Ook zouden de effecten van PMS, angst en depressie verminderen bij vrouwen wanneer een supplement gebruikt wordt.

Diabetes

Wanneer mensen lijden aan diabetes dan hebben ze over het algemeen minder antioxidanten in het lichaam aanwezig. Dat verhoogt natuurlijk het risico op problemen met onze gezondheid. Dat zal het risico op hartproblemen doen toenemen en kan het risico op kanker verhogen.

diabetes

Vitamine E tekort vermijden kan bij mensen met diabetes gunstige effecten hebben en kan dus ook zorgen voor een betere werking van het hart.

Op vlak van diabetes zullen de antioxidanten er vooral voor gaan zorgen dat de bloedsuikerwaarden stabieler blijven en de cholesterolwaarden lager worden dan bij mensen die met een vitamine E tekort te maken hebben.

Ook de ogen blijven langer gezond bij mensen met diabetes wanneer geen gebrek optreedt van de stof in het lichaam.

Reuma en artrose

Tocopherol heeft een bloedverdunnend effect. Onderzoeken hebben kunnen aantonen dat deze bloedverdunnende werking zou helpen om de bloedsomloop te stimuleren bij mensen met reuma en artrose. En daarbij ook bijdragen aan het verminderen van de pijn die deze mensen door de ziekte ervaren.

Hoe kunnen we een vitamine E tekort aanvullen?

Vitamine E tekort kunnen we makkelijk aanvullen door meer voeding te eten die de stof gaat bevatten. Belangrijke voorbeelden daarvan zijn:

Lees ook :  Wat Is De Werking Van Vitamine E Op Ons Lichaam?

noten vitamine e

 • Lever
 • Eieren
 • Hazelnoten
 • Amandelen
 • Walnoten
 • Zonnebloempitten
 • Olijfolie
 • Spinazie
 • Bloemkool
 • Ontbijtgranen
 • Groene groenten
 • Zoete aardappelen
 • Avocado
 • Asparagus

vitamine e voeding

Hoeveel vitamine E hebben we nodig per dag?

Wanneer we een supplement gebruiken zal de hoeveelheid sterk variëren van merk tot merk. Dit kan variëren van 50 IU tot 1.000 IU. De maximaal aanbevolen dosis per dag bedraagt 1.500 IU. Al worden voor bepaalde problemen wel hogere dosissen aangeraden. Dit is dan onder medisch toezicht en wordt niet aangeraden voor mensen die een vitamine E tekort willen aanvullen.

Een normale dosis bedraagt 400 tot 800 IU per dag. Met deze dosis kunnen we zorgen voor een ruime voldoende en zullen we kunnen genieten van de vele eigenschappen die de stof met zich meebrengt.

Via de voeding hebben we reeds voldoende met een stuk lagere doseringen.

 • Jonge kinderen van 4 tot 8 : 11 IU
 • Kinderen van 9 tot 14 : 16 IU
 • Jongeren van 14 tot 18 : 22 IU
 • Volwassenen : 22.5 IU
 • Vrouwen die borstvoeding geven : 28 IU

Zijn er ook bijwerkingen aan vitamine E supplementen?

We moeten aandachtig zijn wanneer we supplementen gebruiken. De interactie met bepaalde medicijnen kan gevaarlijk zijn omdat de stof een bloedverdunnende werking heeft.

Het is daarom niet aangeraden om supplementen te gebruiken wanneer we bloedverdunners gebruiken. Ook bepaalde medicijnen tegen depressie kunnen minder goed worden opgenomen door de hoeveelheid vitamine E in het lichaam.

Andere medicatie die minder goed kan worden opgenomen door (hoge hoeveelheden) vitamine E te gebruiken zijn:

 • Anti-psychotische medicijnen
 • Bloeddruk verlagende medicijnen
 • Aspirines

Ook wordt het in twijfel getrokken of de behandeling tegen kanker met chemotherapie of medicatie goed kan verlopen wanneer dit in combinatie met een supplement wordt gebruikt. Het is daarom ook aan te raden om bij de behandeling tegen kanker geen extra supplementen te gebruiken.

We kunnen natuurlijk wel blijven hoge hoeveelheden via de voeding eten.

Bron

http://umm.edu/health/medical/altmed/supplement/vitamin-e

Deel dit bericht

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven