Waarom is Vitamine D Belangrijk voor de Gezondheid?

Waarom is Vitamine D Belangrijk voor de Gezondheid?

vitamine d belangrijk

Onderzoek naar waarom vitamine D belangrijk is voor de gezondheid gaat in grote stappen vooruit. Vroeger ging men ervan uit dat de stof enkel belangrijk was voor het onderhoud van de beenderen en om osteoporose te helpen voorkomen.

Toch zijn we ondertussen tot de conclusie gekomen dat het veel verder gaat dan dat. Het is duidelijk dat vitamine D belangrijk is voor meer dan 100 processen die te maken hebben met onze gezondheid. Het behouden van adequate hoeveelheden in het lichaam is dus van groot belang.

Vitamine D wordt heel vaak misbegrepen. Ze levert honderden voordelen voor onze gezondheid. Heel veel van die voordelen moeten zelfs nog worden ontdekt. Omdat er meer en meer wordt ontdekt over de vele voordelen wordt de stof ook heel vaak toegevoegd aan voedingsproducten.

Het is echter ook van groot belang dat de kwaliteit ervan optimaal is.

Vitamine D tekort is zorgwekkend

bloedsuiker onder controle vitamine D

Er wordt geschat dat zo’n 75% van de mensen een vitamine D tekort hebben. Dat nummer kan wel eens een stuk hoger liggen als we de marge wat scherper instellen. Wat wil zeggen dat er weinig mensen zijn die echt voldoende hoeveelheden in het lichaam hebben. Dat is op verschillende manieren te verklaren.

Lees ook :  Wat Zijn De Voordelen Van Levertraan Voor Onze Gezondheid?

De zon is vaak niet sterk genoeg in de landen waar wij leven. We gebruiken ook meer en meer zonnebrandolie, die is belangrijk om huidkanker tegen te gaan maar zal ook meteen de opname blokkeren van zonnestralen die de vitamines D gaan aanmaken.

Daarnaast komen we minder buiten en werken we ook veel meer binnen. Dan hebben we nog de verschillende huidtypen en de ouderdom die een grote rol spelen in de conversie van zonnestralen via de huid naar vitamine D.

Vitamine D is verantwoordelijk voor het regelen van het immuunsysteem, de bloedsuikerwaarden onder controle houden, de mentale gezondheid op peil houden, het geheugen ondersteunen, het metabolisme stimuleren en veel meer.

Een vitamine D tekort zal om die reden de kosten van medicatie doen stijgen. Niet alleen wordt ze gelinkt met depressie, ook prostaatkanker, hoge cholesterol, overgewicht en andere vormen van kanker worden hiermee in verband gebracht.

In Finland werd er een programma opgericht die zuivelproducten ging versterken met vitamine D. Deze landen, waar zonlicht nog schaarser is en de kracht van de zon nog een stuk lager ligt dan bij ons, hebben nog meer last van mensen met abnormaal lage hoeveelheden Vit D.

Ze gingen zuivelproducten versterken met D3. Wanneer we versterkte voedingsmiddelen kopen is het belangrijk dat de vitamine D van hoge kwaliteit betreft. Anders kunnen we er natuurlijk weinig voordeel mee doen.

Wat zijn de symptomen?

pijnlijke beenderen vitamine d tekort

Wanneer we met een tekort te maken krijgen kunnen we dat merken aan een aantal symptomen. Helaas zijn die symptomen nogal overlappend en worden die vaak verward met andere problemen.

Lees ook :  Levertraan Voedingswaarde en Voordelen Voor Onze Gezondheid

Bekende symptomen zijn pijnlijke spieren of beenderen. Dat wordt vaak misbegrepen. Men gaat er dan van uit dat we te weinig hebben geslapen of een te grote inspanning hebben gedaan.

Andere problemen die kunnen ontstaan zijn osteoporose. Dat is een aandoening die ervoor zorgt dat de beenderen zwakker worden en makkelijker breken. Dat komt vooral bij ouder wordende mensen voor. Het houdt in dat de beenderen zachter en zwakker worden.

Risicogroepen

De risicogroepen zijn:

  • Oudere mensen
  • Mensen die weinig in de zon komen
  • Mensen met donkere huid
  • Mensen met overgewicht
  • Mensen met darmziekten zoals ziekte van Crohn

Voordelen

gezond hart vitamine d

Om volledig te begrijpen waarom vitamine D belangrijk is en waarom we moeten zorgen voor een adequate aanmaak ervan dan dienen we de vele voordelen ervan te kennen.

We hebben namelijk een verhoogd risico op dementie of alzheimer wanneer er onvoldoende van de stof in het lichaam aanwezig is. Ook, en dit is vooral bij oudere mannen belangrijk, geeft de stof bescherming tegen prostaatkanker.

Waarom is vitamine d belangrijk voor de gezondheid?

  • Bloedsuikerwaarden helpen regelen
  • Gezondheid van de beenderen
  • Immuunsysteem ondersteunen
  • Cardiovasculaire gezondheid
  • Cholesterol helpen in balans houden

De stof is ook van belang in het regelen van onze gemoedstoestand. Zo wordt het in verband gebracht met bijvoorbeeld depressie. Ook om goed te slapen is het belangrijk dat we voldoende in de zon vertoeven of een supplement gebruiken.

Lees ook :  Fibromyalgie Symptomen Verzachten Met Natuurlijke Middelen

Daarnaast verhoogt de stof ook testosteron bij mannen. Men heeft kunnen aantonen dat wanneer mannen niet de maximale hoeveelheid van Vit D in hun bloed hebben, het testosteron gaat stijgen tot die maximale hoeveelheid bereikt wordt.

Weten dat bijna niemand zonder gebruik van een supplement, de maximale aanbevolen hoeveelheid in hun lichaam hebben, zal bijna elke man dus voordeel doen ten aanzien van het testosteron.

Hoe krijgen we meer vitamine D?

De beste en makkelijkste manier om meer vitamine D te krijgen is door in de zon te verblijven. Het is natuurlijk afhankelijk van persoon tot persoon, hoeveel er precies zal worden aangemaakt. Vooral mensen met een donkere huid en oudere mensen hebben een zeer lage aanmaak van de stof door het zonlicht. Dat kan in sommige gevallen met 90% worden verminderd. Ook zonnebrandolie kan de aanmaak van de stof met bijna 95% blokkeren.

Eigenlijk hebben we tijdens de zomerperiode voldoende aan 20 minuten zonlicht tijdens de middag. We dienen daarvoor zoveel mogelijk huid blootstellen aan de zonnestralen. Het is niet zo dat we die hoeveelheid kunnen aanmaken wanneer we achter het venster worden blootgesteld aan zonlicht.

In deze gevallen is het natuurlijk moeilijk om voldoende vitamine D aan te maken. Ook in de wintermaanden is het bijna onmogelijk om adequate hoeveelheden op te bouwen. In dat geval kunnen we dan beter een supplement gebruiken.

Deel dit bericht

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven