Extra vitamine D tijdens wintermaanden met zonnebank?

Wat doet vitamine D?

Vitamine D is een prohormoon, aangemaakt in de huid wanneer die wordt blootgesteld aan UV-stralen. Vitamine D is nodig voor de beenderen om optimaal te functioneren. Ook speelt het een rol bij het verbranden van vet, bij de aanmaak van het mannelijk hormoon testosteron en hier en daar wordt beweerd dat vitamine d tegen depressie ingezet kan worden. De voornaamste reden waarom vitamine D kan worden ingezet om depressie te bestrijden is omdat we dezelfde effecten zullen krijgen zoals bij de traditionele medicatie tegen depressie.

Vitamine D zal namelijk de aanmaak van serotonine in de hersenen helpen stimuleren. Dit zal op 2 manieren gebeuren. Eerst zien we dat de aanmaak van serotonine wordt gestimuleerd. Verder zien we ook dat het gebruik van serotonine wordt gestimuleerd. Dat zal ervoor zorgen dat we ons stukken beter voelen en de symptomen van depressie helpen onderdrukken.

Vitamine D tekort komt zeer vaak voor

We komen steeds minder in de zon. Dat zorgt ervoor dat we steeds lagere hoeveelheden zullen aanmaken via de zon. De zon is toch de belangrijkste factor in het behouden van een optimale hoeveelheid in het lichaam.

Er wordt gesteld dat we tijdens de zomerperiode slechts 20 minuten in de zon moeten verblijven om reeds de aanbevolen dosis te bereiken. Heel veel mensen verblijven geen 20 minuten in de zon en zoeken daarom meteen de schaduw op. Toch is dit van groot belang om een adequate hoeveelheid aan te maken.

Lees ook :  Prostaatkanker voorkomen met vitamine D?

Daarnaast dienen we ervoor te zorgen dat we volledig blootgesteld worden aan het zonlicht. We zijn daarbij bij voorkeur het liefst zo naakt mogelijk. Op die manier kunnen de UV stralen op zoveel mogelijk plaatsen in de huid meteen inwerken. Om de aanmaak van vitamine D te stimuleren.

Echter dragen we meestal zonnebrandolie tijdens de zomermaanden wanneer de zon het sterkst is. Dat kan ervoor zorgen dat slechts 5% tot in veel gevallen minder dan 1% van de hoeveelheid vitamine D kan worden aangemaakt.

Het gebruik van zonnebrandolie is belangrijk natuurlijk. Maar toch dienen we de eerste 20 minuten het liefst zonder zonnebrandolie blootgesteld te worden aan de zon, om de nodige hoeveelheden te kunnen aanmaken.

Is voeding dan een optie?

Via de voeding zijn er een aantal bronnen die we kunnen raadplegen om de hoeveelheid in het lichaam te verhogen. Die mogelijkheden zijn zeker niet enorm en bevatten voornamelijk vis. Vis en zeevruchten zijn de beste voorbeelden van vitamine D voeding.

Dan spreken we vooral over :

 • Zalm
 • Tonijn
 • Makreel
 • Sardines
 • Oesters
 • Krab
 • Kreeft
 • Mosselen
 • Garnalen
 • Krill

Echter hebben we ook een klein aantal voedingsmiddelen die niet tot de vissoorten bevatten. die kunnen ons ook helpen om de hoeveelheid in het lichaam te verhogen. Zij bevatten echter in de meeste gevallen een lagere dosis.

Voorbeelden daarvan zijn :

 • Sommige soorten melk
 • Alle zuivelvervangers (sojamelk, amandelmelk, kokosmelk)
 • Paddenstoelen
 • Eieren
 • Sommige soorten kaas

U ziet de lijst is zeker niet lang om vitamine D aan te vullen via de voeding. Het is dus belangrijk dat we enige tijd doorbrengen in de zon. Maar ook zonnebank zou mogelijk een alternatief betekenen om een bepaalde hoeveelheid aan te maken.

Lees ook :  Wat is het verschil tussen vitamine D2 en D3?

Zonnebank helpt vitamine D aanmaken?

Kan het een goed alternatief zijn om tijdens wintermaanden de zonnebank op te zoeken en wat extra vitamine D aan te maken? Zonnebank kan helpen bij het aanmaken van extra vitamine D doordat je tijdens het zonnebanken wordt blootgesteld aan ultraviolet licht, dat licht heeft de huid nodig om vitamine D aan te maken. Maar de risico’s op huidkanker blijven natuurlijk hetzelfde bij het gebruik van de zonnebank.

UV licht is een type elektromagnetische straling onzichtbaar voor het menselijk oog. Het kan worden verdeeld in 3 groepen. UVA licht met golflengten van 400-320nm, UVB met golflengten van 320-290nm en UVC met golflengten van 290-100 nm. De Ultraviolet straling dat de aarde bereikt van de zon is ongeveer 6% UVB en 94% UVA. UVC wordt geblokkeerd door de ozonlaag.

De meeste UV straling die wordt uitgezonden via zonnebank (95%) zijn UVA stralen. Slechts een klein deeltje is UVB straling. Net die UVB straling is nodig om vitamine D aan te maken. Om die reden zijn de meeste zonnebanken enkel in staat om vitamine D aanmaak licht te stimuleren.

Alternatief voor vitamine D tekort

In de meeste gevallen is de blootstelling aan zonlicht, plus de vitamine D dat wordt ingenomen via de voeding genoeg om een genoeg vitamine D te krijgen.

In gevallen waar een vitamine D tekort blijkt te zijn, zullen meestal veranderingen in het dieet of supplementen voorgesteld worden. Omdat die gezien worden als een gezondere manier om de vitamine D opname te verhogen, dan het lichaam bloot te stellen aan de schadelijke effecten van UV stralen.

Lees ook :  Het Verband Tussen Calcium en Vitamine D Tekort

UV stralen in zonnebanken verhogen echter het risico op vele typen huidkanker. Verder kunnen UV stralen littekens veroorzaken, verbranden van de huid, oogschade, onderdrukking van het immuunsysteem.

De zonnebank is in staat om 5 keer meer UV straling te produceren dan op een gemiddelde zomermiddag. Dat verhoogt natuurlijk het risico om de huid te beschadigen.

Toch zijn er veel mensen, vooral jonge vrouwen, die nog steeds vaak onder de zonnebank liggen. Meestal gebruiken ze de zonnebank niet om meer vitamine D aan te maken maar om er mooier uit te zien. En alle risico’s voor de huid te negeren.

Welke mensen hebben risico’s op een gebrek?

Wanneer we ouder worden zal onze huid minder en minder goed in staat worden om vitamine D aan te maken. We hebben ook een hogere hoeveelheid nodig wanneer we ouder maken om meer te kunnen genieten van de voordelen voor het hart en als bescherming tegen osteoporose.

Ook om beter calcium op te nemen bij het ouder worden zijn hogere hoeveelheden nodig. Die kunnen minder goed worden bekomen door in de zon te verblijven of onder de zonnebank te liggen doordat we simpelweg minder goed de stof aanmaken via onze huid. Zij worden dan aangeraden om een supplement te gebruiken.

Conclusie

Wanneer je enkel tijdens de wintermaanden 1 keer per maand of maximum 2 keer per maand gaat zonnebanken zal het waarschijnlijk niet voor een groot probleem zorgen. En om de zonnebank te gebruiken om een hogere hoeveelheid aan te maken wordt beter gezocht naar een alternatief zoals vitamine D supplementen. Wanneer je het lichaam gezonder wilt maken door extra hoeveelheden op te nemen en om een vitamine D tekort te compenseren dan doe je dat beter toch niet met ongezonde activiteiten zoals zonnebanken.

Referentie:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30811696/

Deel dit bericht

Scroll naar boven