Vitamine D Tekort Symptomen En Oorzaak

Vitamine D tekort Symptomen Oorzaak en Hoe Verhelpen?

Vitamine D is belangrijk voor zowel mannen als vrouwen en nog meer van belang bij ouderen. Eén van de belangrijkste vitamine D tekort symptomen zijn daarom osteoporose. Waar oudere mensen met een vitamine D tekort bijna altijd mee te maken krijgen.

Vitamine D tekort is een veel voorkomend tekort in onze landen. We hebben in onze niet veel sterke zonneschijn. Alleen tijdens de middag in de zomer is de kracht van de zon heel sterk. Na 15 uur in de namiddag neemt de kracht sterk af.

In de winter is de kracht van de zon op geen enkel moment sterk genoeg om voldoende hoeveelheden aan te maken.

Ook blijven mensen steeds meer binnen. Zeker wanneer het warm wordt zoeken mensen de schaduw en verkoeling op.

vitamine d tekort

Een andere reden is dat mensen overdag meestal aan het werken zijn en indien ze binnen werken, ook de mogelijkheid niet hebben om een half uurtje in de zon te vertoeven.

Er wordt verondersteld dat een half uurtje bijna naakt zonnen, in de zomer, voldoende moet zijn om er voldoende van aan te maken voor 2 tot 3 dagen.

Bijna naakt is daarbij zeer belangrijk, want de stof wordt aangemaakt door de invloed van de UV stralen die van de zon komen en op onze huid schijnen. Daardoor gaat onze huid vitamine D aanmaken. Hoe meer kleding we dragen, hoe minder huid er in contact komt met die zonnestralen. Daardoor zullen we dus minder vitamine D aanmaken.

Vitamine D behoort eigenlijk niet echt tot de vitamines. Toch zeker niet als gewone vitamines. Het kan bijna alleen worden opgenomen door de zon en moet gezien worden als een hormoon en een antioxidant.

Voor de jaren 2000 werd niet veel onderzocht of mensen te maken hadden met een vitamine D tekort. Typische symptomen werden toen nog niet meteen met deze stof in verband gebracht.

zon vitamine dNaarmate de technologie beter werd en het gereedschap om te gaan controleren goedkoper en overal beschikbaar werd. Werden meer en meer onderzoeken gedaan naar de invloed van dit hormoon en antioxidant op ons lichaam.

Men kwam al snel tot de conclusie dat een vitamine D tekort heel ernstige gevolgen kan hebben.

Men gelooft dat 70% van de kinderen tussen 6 en 11 jaar oud een vitamine D tekort hebben.

Van de totale bevolking gaat men uit van 50% met een vitamine D tekort. Gaande van een klein tekort tot een ernstig tekort.

Lees ook :  Waarom is Vitamine D Belangrijk voor de Gezondheid?

Onderzoekers hebben ook aangetoond dat een vitamine D tekort kan voorkomen bij mensen van elke leeftijd.

Mensen die zonnebrandcreme dragen kunnen ook makkelijk te maken krijgen met een vitamine D tekort. Omdat het de aanmaak gaat blokkeren of in het beste geval sterk gaat verminderen.

Mensen met een verhoogd pigment in de huid zoals mensen van Afrikaanse origine hebben ook een verhoogd risico alsook oudere mensen.

Men gaat ervan uit dat minimum 95% van de oudere mensen een vitamine D tekort heeft. Dat komt niet alleen doordat ze veel binnenshuis blijven.

Maar is vooral te wijten aan de reactie van de huid op de blootstelling aan de zon. De huid gaat minder vitamine D aanmaken dan bij een jong persoon. Deze vermindering wordt geraamd op 30% van de aanmaak van een jongere persoon.

Vitamine D tekort Symptomen

De enige manier hoe je zeker kunt zijn dat je een vitamine D tekort hebt is door een bloedtest te laten afnemen. Hoewel zijn er toch enkele signalen en symptomen, die kunnen aantonen dat je met een vitamine D tekort te maken hebt.

Donkere huid

Mensen met een donkere huid hebben meer kans op een vitamine D tekort. Door de donkere huid heb je minstens 10 keer meer tijd nodig in het zonlicht om voldoende vitamine D aan te maken als iemand met een lichte huid.

De donkere huid reageert als een zonnebrandcreme. Hoe meer pigment je hebt, hoe meer tijd je dient door te brengen in de zon om voldoende vitamine D aan te maken.

Ongelukkig

ongelukkig door vitamine d tekortSerotonine is het hormoon die word geassocieerd met de stemming. Serotonine bevindt zich in de hersenen. De hoeveelheid van dit hormoon wordt hoger wanneer men wordt blootgesteld aan het zonlicht. Wanneer de blootstelling aan het zonlicht afneemt, neemt ook de hoeveelheid serotonine af.

In 2006 kwamen wetenschappers tot de ontdekking dat vitamine D een grote rol speelt in de mentale gezondheid van de mensen. Er werden 80 personen gecontroleerd en men stelde vast dat de mensen met de laagste vitamine D waarden 11 keer meer kans maakten op mentale aandoeningen zoals depressie.

Ouder dan 50

Zoals we reeds hebben gezegd. Wanneer men ouder wordt, zal de huid niet meer zoveel vitamine D aanmaken als reactie op de UV stralen van de zon.

Daarbij komt ook dat de nieren niet meer zo effectief zijn in het omzetten van vitamine D naar de vorm die door het lichaam wordt gebruikt.

Ook blijven oudere mensen meer binnenshuis en krijgen dan nog eens minder blootstelling aan de zon. Wat resulteert in meer dan 95% van de ouderen die met een vitamine D tekort kampen.

Overgewicht

Vitamine D is een stof die wordt opgelost in vetzuren. Dat betekent dat het lichaamsvet werkt als een gootsteen door vitamine D te verzamelen.

Lees ook :  Verband Tussen Coronavirus en Vitamine D Tekort

Wanneer je overgewicht hebt dien je hogere hoeveelheden in te nemen dan een persoon met een normaal lichaamsgewicht. Hetzelfde geldt voor een persoon die gespierder is als een normaal persoon.

Men kon dit vaststellen doordat bijna alle personen met overgewicht een vitamine D tekort hadden. Alsook personen die krachttraining deden en geen extra supplement gingen slikken.

Pijnlijke botten

pijnlijke botten vitamine d gebrekVolgens onderzoekers zijn de meeste mensen die naar hun dokter komen met het probleem van pijnlijke botten in combinatie met vermoeidheid verkeerd gediagnosticeerd als zijnde fibromyalgie of chronisch vermoeidheidssyndroom.

Veel van de symptomen zijn osteomalacie. Dit betekent dat het vitamine D tekort een defect veroorzaakt waardoor geen calcium meer kan worden opgenomen. Als resultaat heb je pijnlijke botten.

Deze vitamine D tekort symptomen gerelateerd aan osteomalacie zijn niet hetzelfde als één van de andere symptomen zijnde osteoporose. Die ontstaat na een lange periode van Vitamine D tekort.

Hard zweten

Eén van de eerste klassieke symptomen van een vitamine d tekort zijn overmatig zweten. Vooral hoofdzweet.

Om die reden wordt dat vaak gevraagd aan vrouwen die pas een baby hebben ter wereld gebracht. Om te controleren of de baby symptomen van een vitamine D tekort vertoont.

Problemen met de spijsvertering

We hebben reeds verteld dat vitamine D een hormoon is die wordt opgelost in vetzuren.

Dat betekent wanneer je een probleem hebt met de spijsvertering, de mogelijkheid om vet op te nemen verlaagd is. Wanneer een lagere opname van vet aan de hand is, zal net hetzelfde gebeuren met deze stof.

Deze problemen zijn vooral :

 • Ziekte van Crohn
 • Gluten sensitiviteit
 • Inflammatoire darmziekten

Onderzoekers hebben aangetoond dat het verhogen van de hoeveelheden in het lichaam, enkele chronische aandoeningen kan voorkomen waar jaarlijks miljoenen mensen aan sterven.

Waaronder de kans op kanker kan in bepaalde gevallen met voldoende vitamine D met de helft dalen.

Een onderzoek die gedaan werd bij verpleegsters toonde aan dat de verpleegsters met de hoogste hoeveelheden vitamine D, de helft minder kans hadden op de ontwikkeling van borstkanker.

Onderzoek heeft aangetoond, wanneer de hoeveelheid in het lichaam wordt verhoogd. De kans op prostaatkanker en nog een aantal andere kankers kan dalen met 30 tot 50%.

Kanker is een groot probleem. Het besef dat vitamine D een belangrijke rol speelt in de groei en het behoud van de cellen en het helpen bestrijden van kanker wanneer een kankercel in het lichaam ontstaat.

De stof bestrijdt ook infecties, waaronder verkoudheden en de griep.

Het regelt de invloed van het immuunsysteem in het bestrijden van bacteriën en virussen.

Andere aandoeningen die kunnen worden voorkomen

Cardiovasculaire aandoeningen

hartproblemen gebrek aan vitamine dHet is van groot belang om de bloeddruk te verlagen. Ook de kans op een hartaanval of een beroerte kan het risico met 50% doen afnemen wanneer voldoende hoeveelheden worden aangemaakt.

Lees ook :  Kan vitamine D helpen serotonine verhogen?

Wanneer je een vitamine D tekort hebt en je krijgt een hartaanval heb je 100 keer meer kans om te sterven dan een persoon met een adequate hoeveelheid in het bloed.

Auto-immuunaandoeningen

Aandoeningen zoals Multiple sclerose worden ook in verband gebracht met vitamine D. Omdat ze het immuunsysteem regelt.

Infecties

Het helpt bij het bestrijden van verschillende infecties. Een Japanse studie toonde dat schoolkinderen die 1.200 IU per dag nemen gedurende de winter, minder kans maakten op het ontwikkelen van de griep. Die bij bijna 40% van de kinderen voorkomt.

Het is veel gezonder om de hoeveelheid van de stof optimaal te houden dan om jezelf te vaccineren tegen de griep. We weten dat in de jaren 50 – 60 en 70 volop levertraan werd toegediend aan kinderen om de bekende winterziektes zoals verkoudheden en griep te vermijden.

Toen was men echter nog niet meteen op de hoogte waarom levertraan zo effectief was. Nu weten we dat dit kwam door de enorme hoeveelheid vitamine D die we daarin terugvinden.

Metabolische processen

Wanneer mensen 2.000 IU per dag nemen gedurende een aantal maanden. Worden 291 verschillende genen geregeld die 80 verschillende metabolische processen regelen.

Waaronder

 • het verbeteren van DNA schade als gevolg van oxidatie.
 • Het tegengaan van veroudering.
 • Het immuunsysteem stimuleren.

Hoeveel Vitamine D heb je nodig?

Wanneer het aankomt op voldoende vitamine D dan wil je niet in de gemiddelde of normale marge belanden. Je wilt een optimale hoeveelheid in het lichaam hebben. Voor volwassenen is de aanbevolen dosis 600 IU en voor mensen ouder dan 60 wordt 800 IU aangeraden. We moeten hier echter wel bij melden dat de meeste wetenschappelijke onderzoeken naar de gunstige effecten van de stof, uitgevoerd zijn met hoeveelheden van gemiddeld 3.000 IU. Dat wil daarom niet zeggen dat we 3.000 IU moeten gebruiken natuurlijk. Maar een gemiddelde hoeveelheid van 1.000 IU wordt wel zeker aangeraden.

De optimale hoeveelheid in ng/ml is ergens tussen de 50 en de 70 ng/ml. De beste manier om een hogere hoeveelheid in het lichaam te krijgen is via het zonlicht.

Echter kunnen we daar in de winter niet op rekenen en in onze landen kan dat in de zomer ook wel eens problemen geven. Dan kunnen we overschakelen op een supplement.

Via voeding kunnen we vitamine D vinden in

 • Vis waarvan tonijn, makreel en zalm
 • Rundslever
 • Kaas
 • Eigeel
 • Zeevruchten
 • Paddenstoelen
 • Producten die zijn versterkt met het antioxidant zoals zuivel, sinaasappelsap en granen.

Bron

Via voeding is het echter praktisch onmogelijk om voldoende hoeveelheden te halen. Tenzij je elke dag deze voedingsmiddelen zou eten, in hoge hoeveelheden. Gelukkig kunnen we in de zomer wel rekenen op het zonlicht die dan via onze huid zal worden omgezet in de werkzame stof. Tijdens de winterperioden, wanneer de zon te weinig krachtig is om een adequate hoeveelheid aan te maken kunnen we dan gebruikmaken van een supplement.

 

Deel dit bericht

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven