Kan vitamine D helpen serotonine verhogen?

vitamine d serotonineSerotonine is een zeer belangrijke neurotransmitter die op heel wat vlakken in onze hersenen zal inwerken. Zo is serotonine onder meer verantwoordelijk voor onze gemoedstoestand. Zal de neurotransmitter bijdragen aan een gezonde slaap. Serotonine speelt een rol bij het regelen van ons hongergevoel. Maar vooral ook, het zal bepalen WAT we willen eten. Mensen met laag serotonine zullen daarom dan ook de neiging hebben om snelle en ongezonde snacks te eten die veel snelle suikers bevatten.

Het is ook zeer belangrijk om weten dat serotonine een belangrijke rol speelt bij depressie. Mensen met een serotonine tekort zullen eerder symptomen vertonen van depressie. Om die reden hebben medicijnen tegen depressie meestal een serotonine verhogend effect.

Hoewel er nog andere manieren zijn om het serotonine gehalte een duwtje in de rug te geven. Vitamine D is daar één van. Men heeft ontdekt dat de aanmaak en het gebruiken van deze neurotransmitter voor een groot deel bepaald wordt door de hoeveelheid vitamine D die er aanwezig is in ons lichaam.

We zullen dit straks even verduidelijken. Maar eerst dienen we even dieper in te gaan op de aanmaak van serotonine

De aanmaak van serotonine

serotonine gelukkig

Serotonine wordt aangemaakt door het lichaam. Dat wordt aangemaakt door een bepaalde proteïne, tryptofaan. Die vinden we terug in voedingsmiddelen die veel eiwitten bevatten. Dat is dan ook logisch, want tryptofaan is een proteïne. Uitstekende voorbeelden daarvan zijn kip en andere soorten gevogelte.

Lees ook :  Agaricus Blazei Murill Voordelen en Voedingswaarde

Hoewel vitamine D natuurlijk geen tryptofaan bevat. En dus ook niet direct in verband kan worden gebracht met de aanmaak van serotonine. Toch blijkt dat niet helemaal waar. Vitamine D mag dan wel geen tryptofaan bevatten, of tryptofaan aanmaken. Toch zal de stof ervoor zorgen dat we meer neurotransmitters zullen loslaten in de hersenen. Daarbij horen dus ook serotonine.

Het serotonine in ons bloed kan worden gemeten. De hoeveelheid die zich in onze hersenen bevindt, kan niet worden opgemeten.

Toch kon worden vastgesteld via wetenschappelijke onderzoeken (bron). Dat vitamine D niet het tryptofaan, maar wel de tryptofaan hydroxylase 2 gaat stimuleren. Dat is het enzym die ervoor gaat zorgen dat tryptofaan daadwerkelijk kan worden gebruikt in de hersenen.

Wanneer deze waarde hoger blijkt, zal de aanmaak van serotonine ook hoger worden. Dat zorgt dus voor de connectie tussen vitamine D en serotonine. En voor het verminderd risico op depressie en andere psychiatrische aandoeningen wanneer een vitamine D tekort wordt vermeden.

Andere voordelen van vitamine D

osteoporose vitamine dVitamine D is niet alleen belangrijk voor het beschermen tegen depressie of psychiatrische aandoeningen. Dit komt grotendeels door zijn serotonineverhogende werking. Al is men er nog niet helemaal uit, hoe vitamine D nu effectief werkt tegen depressie en andere mentale problemen.

We hebben de stof ook nodig om osteoporose te vermijden. We zien dat dit vooral bij oudere mensen belangrijk is. Om die reden hebben zij ook een hogere behoefte aan deze stof dan jonge mensen.

Lees ook :  Levertraan Voedingswaarde en Voordelen Voor Onze Gezondheid

We zien ook dat de vitamines een hormonale en anti-oxidante werking hebben. Om die reden speelt ze een belangrijke rol bij de aanmaak van testosteron bij mannen. Een enorme verhoging wordt opgemerkt bij mannen die een tekort hebben aan deze stof, of die een lage waarde hebben. Bepaalde onderzoeken konden een verhoging van maar liefst 50% op het totale testosterongehalte aantonen. We moeten er echter wel rekening mee houden dat dit gaat om mannen die ofwel een testosterontekort hebben, ofwel een gebrek hebben aan deze vitamines. Bij gezonde mannen met een gezonde waarde zal het testosteron ook stijgen, maar niet zo significant.

De stof is ook van groot belang tegen hartziekten. Het is dus zeker belangrijk dat we voldoende voeding eten die deze vitamines bevatten. Of dat we voldoende tijd doorbrengen in de zon.

Om calcium op te nemen is een aanzienlijke hoeveelheid vitamine D nodig. Mensen die te kampen hebben met een tekort aan calcium hebben dit hoofdzakelijk te danken aan een lage vitamine D waarde in het lichaam.

Vitamine D inname

De belangrijkste manier om vitamine D in te nemen is via de zon. De zon zal in slechts 20 minuten kunnen zorgen voor een aanbevolen dosis. Mits de omstandigheden het toelaten natuurlijk. We mogen daarvoor geen zonnebrandolie dragen.

En dienen te zorgen voor zoveel mogelijk blootstelling aan het zonlicht. Bij voorkeur zijn we naakt, bloot bovenlijf of dragen weinig kleding. Wanneer we ons in de auto bevinden of in een veranda en ons beschermen achter glas. Ook dan zal de hoeveelheid vitamine D die kan worden aangemaakt via de zon lager zijn.

Lees ook :  Fibromyalgie Symptomen Verzachten Met Natuurlijke Middelen

Via de voeding zijn er ook mogelijkheden om te zorgen voor een verhoogde inname. De beste voedingsmiddelen die ons deze hoeveelheid kunnen leveren zijn vis en zeevruchten.

Voorbeelden daarvan zijn:makreel vitamine d

  • Zalm
  • Tonijn
  • Kreeft
  • Oesters
  • Krab
  • Makreel
  • Forel
  • Garnalen
  • Mosselen

Verder zullen ze ook een relatief hoge hoeveelheid omega 3 bevatten. Omega 3 ofwel visolie wordt ook in verband gebracht met een verhoogde aanmaak van serotonine.

We vinden vitamine D voeding ook terug bij de groenten. Denk dan maar vooral aan paddenstoelen. Sommige paddenstoelensoorten kunnen hoge hoeveelheden bevatten. Zoals de Mi-Take paddenstoelen.

De lijst voeding is zeker niet lang. Het is daarom niet altijd makkelijk om de aanbevolen dosis te halen zonder een supplement te gebruiken. In de zomer is dit misschien niet echt nodig, zolang we elke dag maar even in de zon verblijven. Maar tijdens de winter hebben we geen keuze.

Wanneer hebben we een supplement nodig?

vitamine d supplementIn de winter heeft praktisch iedereen een vitamine D supplement nodig. We hebben te weinig zon. En als we al een beetje zon hebben, dan is die niet krachtig genoeg om te zorgen voor voldoende aanmaak van deze belangrijke vitamines.

Mensen met een donkere huidskleur of oudere mensen dienen ook een supplement te overwegen. Omdat de huid teveel pigment bevat en daardoor de aanmaak van de stof zal tegenwerken.

Verder hebben mensen die weinig in de zon verblijven vanzelfsprekend ook tijdens de winter nood aan een supplement.

 

 

Deel dit bericht

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven