Wat is het verschil tussen vitamine D2 en D3?

Iedereen heeft voldoende vitamine D nodig. Maar vooraleer we een supplement gebruiken is het belangrijk dat we het verschil tussen vitamine D2 en D3 kennen. Vitamine D is belangrijk voor de gezondheid van onze beenderen te behouden. Het ondersteunt het immuunsysteem.

Het probleem echter is dat ons lichaam zonlicht nodig heeft om deze stof aan te maken. Om die reden gebruiken heel wat mensen supplementen of richten ze zich op voedingsmiddelen die vitamine D bevatten. Al kunnen ook een aantal voedingsmiddelen gevonden worden waar de stof werd toegevoegd.

Dat is niet altijd makkelijk omdat via de voeding niet zo heel veel variatie mogelijk is.

Verschil Tussen Vitamine D2 en D3

Er is een aanzienlijk verschil tussen vitamine D2 en D3. Het grootste verschil is dat vitamine D2 wordt gemaakt door planten. D3 wordt gemaakt door onze huid wanneer we blootgesteld worden aan zonlicht. Voedingsmiddelen waar de stof is toegevoegd kan zowel D2 of D3 bevatten. Onderzoeken hebben aangetoond dat vitamine D3 een stuk belangrijker is voor onze gezondheid dan ergocalciferol. Dus wanneer we een supplement gaan kiezen dan is het beter dat we gaan voor een D3 variant. Vitamine D2 is simpelweg onvoldoende. Tenzij we enorme hoeveelheden gaan gebruiken natuurlijk.

Onderzoekers gingen er vroeger vanuit dat D2 gelijk was aan D3 wanneer het neerkomt op de gezondheid. Dat was tientallen jaren geleden en nu weten we een stuk meer over deze belangrijke stof. We weten dus dat D3 een stuk belangrijker is en vooral ook effectiever is voor onze gezondheid.

We kunnen dit verklaren wanneer we de opname van de stof in het lichaam beter gaan bekijken. Er zijn een groot aantal biologische processen die hierin een belangrijke rol spelen. Een bepaald enzym in de lever zal bijvoorbeeld helpen om cholecalciferol te metaboliseren in de actieve stof. Dit proces duurt een stuk langer bij ergocalciferol waardoor kleinere hoeveelheden daadwerkelijk kunnen worden omgezet in de actieve werkzame stof.

Lees ook :  Avocado groente of fruit? Het Superfood De Avocado!

Het is veel makkelijker om cholecalciferol (D3) om te zetten in zijn bioactieve vorm, dat kan heel snel worden omgezet wanneer het de nieren bereikt.

Vitamine D2

Planten maken deze vorm van de stof aan wanneer ze voldoende zonlicht krijgen. Dit gebeurt op ongeveer dezelfde manier zoals wij, door blootstelling aan de zon, de stof aanmaken. Het belangrijkste voorbeeld hiervan zijn paddenstoelen. Zij kunnen vaak enorme hoeveelheden D2 bevatten.

De wetenschappelijke naam voor de stof luidt ergocalciferol. Het is deze stof die men regelmatig toevoegt aan voedingsmiddelen om de voedingswaarde op te drijven. Dit heeft voornamelijk te maken met het feit dat de stof een stuk goedkoper is dan cholecalciferol. Direct zonlicht op paddenstoelen zorgt hoge concentraties in deze voedingsmiddelen.

Vitamine D3

Vitamine D3 is de meest actieve vorm van de vitamine. Ze worden gevonden in het lichaam van dieren (en mensen). Wanneer het zonlicht op de huid straalt dan kunnen we deze stof aanmaken door cholesterol om te zetten in actieve D3.

En hoewel beide vormen belangrijk zijn, toch kan het lichaam een stuk makkelijker vitamine D3 absorberen en daardoor ook effectiever helpen om ziektes te bestrijden in het lichaam.

Het is niet ergocalciferol maar cholecalciferol die er vooral voor gaat zorgen dat de vit D waarden in het lichaam in balans blijven. Die kunnen we enkel en alleen vinden in dierlijke voedingsmiddelen. Wanneer we vegan of vegetarisch leven en alle voeding afkomstig van dieren dus weren. Zelfs kaas en eieren zoals bij vegan het geval is, dan is het belangrijk dat men een supplement met D3 gebruikt.

Lees ook :  Wat zijn de voordelen van Mangosteen in het lichaam?

Heel wat vegans vragen zichzelf af waarom ze een lage vitamine D waarde hebben wanneer men de bloedwaarden afneemt, hoewel ze een supplement nemen. De reden hebben we daarnet uitgelegd.

Vitamine D2 supplementen zijn niet zo effectief als D3.

Men stelt vast dat cholecalciferol er vier keer sneller voor kan zorgen dat de hoeveelheid van de actieve stof verhoogt in het lichaam, in vergelijking met ergocalciferol. Wetenschappelijk onderzoek ontdekte dat het gebruik van levertraan (bevat cholecalciferol) even effectief was in het bestrijden van een vitamine D gebrek als vier keer de hoeveelheid ergocalciferol (studie).

Waar we dus zouden kunnen uit besluiten dat we vier keer de hoeveelheid ergocalciferol moeten gebruiken, om tot hetzelfde resultaat te komen als één hoeveelheid cholecalciferol. Supplementen met vitamine D2 zijn dan ook bijna onvindbaar of duurder dan D3, terwijl ze minder effectief zijn. Het is dan ook totaal zinloos om deze te gebruiken.

Hoe kunnen we hogere hoeveelheden innemen

We kunnen eerst en vooral meer tijd in de zon doorbrengen. Dat zal ervoor zorgen dat we hogere hoeveelheden gaan aanmaken. Het is daarbij belangrijk dat we zoveel mogelijk huid kunnen blootstellen aan de zon. Het gebruik van zonnebrandolie vermindert de aanmaak van vitamine D.

Dat betekent niet dat we de ganse dag in de zon zonder enige bescherming moeten doorbrengen. Maar het eerste halfuur in de zon toch doorbrengen zonder zonnebrandolie. Zonnebrandcremes zullen bescherming bieden tegen zonnebrand, dat klopt. Maar zullen de aanmaak van de stof sterk doen afnemen.

Onze voeding op de juiste manier uitkiezen is van groot belang bij het verhogen van de vitamine inname. Omdat de stof in weinig voedingsmiddelen kan gevonden worden is het belangrijk dat we net deze voedingsmiddelen, die de stof wel bevat, gaan toevoegen aan ons dieet.

Lees ook :  Vitamine D Tekort Symptomen En Oorzaak

Dat betekent dat we ’s morgens een eitje kunnen eten. Eventueel met een glas sinaasappelsap waar de stof is aan toegevoegd. Geschikte bronnen zijn onder meer amandelmelk, sojamelk, kokosmelk, rijstmelk, walnotenmelk… al deze zuivelvervangers bevatten tot 20% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid per 100 ml. Bij het drinken van een gemiddeld glas van 250 ml krijgen we dus reeds de helft van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.

Tijdens de lunch kunnen we kiezen voor vette vis zoals tonijn, zalm, forel… maar we kunnen ook zeevruchten gebruiken om de hoeveelheid op te hogen in het lichaam. Mensen die liever plantaardig eten kunnen kiezen voor paddenstoelen.

Supplementen

Nu we weten hoe het lichaam met vitamine D omgaat, dan weten we welke voedingsmiddelen we moeten eten en welke supplementen we kunnen gebruiken. Voor vegans is er gelukkig goed nieuws want er bestaan ook supplementen met cholecalciferol die niet gebaseerd zijn op dierlijke producten.

Wanneer we toch een supplement gaan gebruiken die louter ergocalciferol bevat, dan moeten we er rekening mee houden dat we tot 4 keer de aanbevolen hoeveelheid moeten in te nemen. Omdat de omzetting ongeveer 75% lager is dan bij cholecalciferol. Indien we dit supplement al zouden vinden, dan moeten we er ook rekening mee houden dat de prijs bijna het viervoudige zal zijn. Terwijl we dan ook een driedubbele dosis zullen moeten gebruiken om tot hetzelfde resultaat te komen. Het heeft dus totaal geen zin om D2 te gaan gebruiken. Ook al ben je vegetariër of veganist en wil je volledig plantaardig eten, er zijn voldoende alternatieven. 

Now vit D3 2.000 IU € 10.61

Nature’s Way D3 2.000 IU € 12.63

Deel dit bericht

Scroll naar boven