Verband Tussen Coronavirus en Vitamine D Tekort

Belgisch ziekenhuis ontdekt mogelijke link tussen covid-19 en vitamine D tekort

AZ Delta in Roeselare België heeft een verband gevonden tussen het coronavirus en vitamine D tekort. Men was reeds op de hoogte dat het coronavirus vooral ouderen treft. Alsook mensen met onderliggende aandoeningen. Maar nu heeft men echter een verband dat daar volledig los van staat. Onderzoekers van de afdeling laboratoriumgeneeskunde dienden een aanvraag in bij het Amerikaans wetenschappelijk blad “American Journal of Clinical Pathology” en die werd goedgekeurd. Het onderzoek zal dus later openbaar gepubliceerd worden.

Vitamine D tekort zou onder meer een invloed hebben op het stadium van covid-19 en op het risico om te overlijden. Los van onderliggende aandoeningen. Een tweede onderzoek waarbij 16.274 mensen betrokken waren (zowel ambulant als gehospitaliseerd) toonde aan dat bijna de helft van de patiënten een vitamine D tekort had. Het waren vooral mannelijke Covid patiënten die ernstige tekorten vertoonden.

Dat is heel goed nieuws maar bewijst nog niet meteen dat er daadwerkelijk een verband is. Daarvoor zullen nu meerdere onderzoeken gedaan worden waarbij mensen vitamine D supplementen of placebo’s gaan nemen. Op die manier kan men nagaan of er daadwerkelijk minder coronagevallen zullen voorkomen en zal men kunnen bewijzen of de stof een gunstige invloed heeft op het verloop van de ziekte. Indien men vaststelt dat mensen met adequate vitamine D hoeveelheden, minder ernstige symptomen vertonen, dan is dat een zeer belangrijke ontdekking in de strijd tegen het virus. (bron AZ Delta)

Lees ook :  Kan vitamine D helpen serotonine verhogen?

mondmasker coronavirus covid 19

Niet de eerste keer

Een ander onderzoek uit Angers, Frankrijk had reeds aangetoond dat de severiteit van covid-19 kan afnemen na het toedienen van deze supplementen. De studie richtte zich vooral op zwakke ouderen. (bron)

 

Waarom is vitamine D zo belangrijk?

zonsondergang hart

De stof is onder meer van belang om onze botten stevig te houden, het zal ook helpen om de spieren goed te laten functioneren. Calcium wordt in het bloed opgenomen dankzij de vitamine D die wij in ons lichaam hebben. Een gebrek aan vitamine D zal onherroepelijk leiden tot een gebrek aan calcium waardoor onze botten brozer worden en verzwakken. Er bestaat ook kans op spierpijn, spierkramp en vermoeidheid.

Zelfs depressie en serotoninetekort worden in verband gebracht met een gebrek aan deze belangrijke stof.

Het is dus niet zo onlogisch dat deze belangrijke stof mogelijk een invloed heeft op het oplopen van het Coronavirus en het eventuele verloop van die besmetting. Maar daar zullen nu hoe dan ook meerdere onderzoeken naar gedaan worden.

We mogen niet vergeten dat ons hart ook een spier is, een ernstig of aanslepend calciumtekort kan in dat opzicht dus gevaarlijk zijn. Zo ver kan het niet komen want processen in het lichaam houden de calciumtoevoer naar onze spieren steeds op peil. Dus ook de calciumtoevoer naar het hart. Wat er wel gebeurt is dat er steeds calcium uit de botten wordt genomen, indien er onvoldoende in het lichaam wordt opgenomen. Dat maakt de botten brozer waardoor ze makkelijker breken.

Lees ook :  Fibromyalgie Symptomen Verzachten Met Natuurlijke Middelen

Osteoporose

alcoholgel covid 19

 

Vooral vrouwen na de menopauze dienen hier zeker rekening mee te houden. Zij hebben namelijk een iets hoger risico op osteoporose. Een ander woord voor osteoporose is botontkalking. Waarom hebben vrouwen een hoger risico? Omdat na de menopauze, als gevolg van een aantal hormonale veranderingen in het lichaam, gaat het bot sneller gaan afbreken. (bron)

Men stelt dat ongeveer 8 keer meer vrouwen dan mannen boven de 65 last hebben van osteoporose. Osteoporose kunnen we proberen te vermijden door voldoende vitamine D aan te nemen of in te nemen via een supplement. Zeker mensen boven de 55 dienen hier aan te denken.

Het is niet meteen nodig om extra calcium te nemen. Bijna alle mensen hebben voldoende inname via de voeding. Het probleem schuilt hem vooral in de opname ervan door het lichaam. Onvoldoende vitamine D zal onvoldoende calcium kunnen opnemen en dan lopen we natuurlijk risico.

Een ander belangrijk punt is het feit dat ouderen minder makkelijk vitamine D kunnen aanmaken via de huid.

Depressie en serotonine

vitamine d zon

Vitamine D is reeds met enorm veel ziektes in verband gebracht (Fibromyalgie, Alzheimer, hartziekten, osteoporose, mogelijk Coronavirus …). Maar er is ook een verband tussen psychische ziektes en vitamine D. Vooral dan depressie. Het werkingsmechanisme is niet geheel duidelijk en dient ook nog verder onderzocht te worden.

Lees ook :  Prostaatkanker voorkomen met vitamine D?

Een wetenschappelijk onderzoek stelde vast bij personen met depressie dat bij het geven van hoge dosissen vitamine d, gedurende een jaar, de symptomen van depressie sterk afnamen. (studie).

Andere studies tonen aan dat er een verband bestaat tussen adequate hoeveelheden vitamine D en serotonine. Het zorgt namelijk voor een voldoende hoeveelheid serotonine, die onder meer verantwoordelijk is voor onze gemoedstoestand. Het is dus niet zo onlogisch dat mensen heel graag in de zon vertoeven, of zich beter voelen in de zomer en wat minder in de winter. Wanneer er minder zon en dus minder vitamine D te rapen valt.

Aanbevolen dosis vitamine D

Kinderen en volwassenen hebben een lagere hoeveelheid nodig dan ouderen. Zoals we reeds hebben gezegd kunnen ouderen moeilijker de stof aanmaken via de huid en zijn ze meer vatbaar voor ziektes als osteoporose en hartziekten. Voor ouderen wordt verwacht dat ze een iets hogere dosis innemen of aanmaken per dag. (1 IU = 0.025 mcg)

  • 400 IU voor baby’s tot 12 maanden ofwel 10 mcg
  • 600 IU van 1 tot 60 jaar oud (15 mcg)
  • 800 IU voor 60 plussers (20 mcg)

Hoe kunnen we vitamine D aanvullen?

vitamine d supplement

Wie voldoende in de zon loopt zal hoogstwaarschijnlijk geen problemen ondervinden. Ze wordt namelijk aangemaakt door onze huid wanneer die wordt blootgesteld aan de UV stralen van de zon. Het is namelijk zo dat ouderen en mensen met een donkere huidskleur deze stof moeilijker kunnen aanmaken via de huid. Zij zullen dus beter kiezen om een supplement te gebruiken.

 

Deel dit bericht

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven