Het Verband Tussen Calcium en Vitamine D Tekort

Waarom is Vitamine D belangrijk voor de opname van calcium?

vitamine D en calciumJe bent wat je eet. Dat is een uitdrukking die vaak wordt gebruikt in de wereld van het afvallen. Toch kan dit op veel verschillende vlakken geïnterpreteerd worden.

Onze voeding bevat verschillende vitamines en mineralen. We zien dat vitamine D en calcium onder andere van groot belang zijn voor het behoud van sterke beenderen. Vooral bij ouderen is dit van groot belang. Omdat een tekort aan vitamine D het risico op osteoporose sterk doet stijgen.

We hebben het mineraal calcium nodig voor ons hart. Ook onze spieren hebben het mineraal nodig. Zelfs de zenuwen kunnen niet optimaal gaan functioneren wanneer onvoldoende calcium aanwezig is.

Een calciumtekort zal bijdragen aan de ontwikkeling van osteoporose. Dat is dus vooral belangrijk bij oudere mensen. Er zijn nu heel wat onderzoeken die aantonen dat een lage inname van het mineraal calcium, gelijk staat aan een verminderde beendermassa en een verhoogde kans op breuken en fracturen. De meeste mensen hebben niet genoeg calcium in het lichaam. Al heeft dat meestal niet te maken met te weinig calciumvoeding. Maar eerder met een vitamine D tekort. Vitamine D is namelijk nodig om calcium te kunnen opnemen uit onze voeding. Een gebrek of een lage waarde aan deze vitamine zal er dus automatisch voor zorgen dat we moeilijker calcium zullen absorberen.

Hoeveel calcium hebben we nodig per dag?

De hoeveelheid calcium die we nodig hebben varieert sterk naarmate we ouder worden. Baby’s hebben bijvoorbeeld nood aan 200 mg per dag. Naarmate het eerste levensjaar bereikt wordt hebben de kinderen tot ze 3 jaar oud worden zo’n 700 mg per dag nodig. Verder wanneer ze 4 worden hebben ze tot het 8ste levensjaar reeds 1.000 mg nodig per dag. Voor kinderen van 9 tot 18 jaar oud gelden er nog hogere eisen qua calciuminname. We zien dan dat de kinderen en adolescenten of jong volwassenen nood hebben aan 1.300 mg per dag.

Lees ook :  16 Voedingsmiddelen die veel calcium bevatten

Wanneer we volwassen worden hebben we dan weer voldoende aan 1.000 mg per dag. Dit is voldoende tot we de leeftijd van 50 bereiken. Dan wordt de hoeveelheid terug licht verhoogd naar 1.200 mg. Zwangere vrouwen hebben nood aan 1.300 mg per dag.

Welke voeding bevat calcium?

calcium in melkWe vinden calcium terug in zuivelproducten. Dit zijn meteen de beste bronnen die dan ook de hoogste hoeveelheden bevatten. Ze zijn niet te vergelijken met andere bronnen van calcium. Kaas, melk en yoghurt zal gemiddeld zo’n 300 mg per portie leveren. Daardoor kunnen we heel snel de hoeveelheid van 1.000 mg per dag bereiken.

Voor veganisten en vegetariërs kunnen we opteren voor peulvruchten die goed zijn voor gemiddeld 150 mg per portie. Dat is een stuk minder maar is toch nog een zeer goed alternatief voor mensen die geen zuivel eten.

Andere bronnen zijn dan weer de melkvervangers zoals sojamelk, amandelmelk, kokosmelk, rijstmelk… Zij zullen allemaal een verrijkte vorm van calcium bevatten.

Wat is het belangrijkste bij het kiezen van calciumvoeding?

Vitamine D is nodig om calcium op te nemen. Vitamine D tekort zal ervoor zorgen dat we met een calciumtekort te maken krijgen! 

Het spreekt dus voor zich dat we het best deze twee voedingsstoffen met elkaar combineren. En dat is niet eens moeilijker dan je zou denken. Er zijn namelijk heel wat voedingsmiddelen die zowel vitamine D als calcium bevatten.

Lees ook :  Is Zout Goed Of Slecht Voor Onze Gezondheid?

Wanneer we deze twee voedingsstoffen combineren kunnen we het risico op osteoporose sterk doen dalen. En verhogen we natuurlijk sterk de opname van calcium uit al onze andere voeding.

Welke voeding bevat zowel vitamine D als calcium?

Hier zullen we problemen ervaren als veganisten en vegetariërs. Al kunnen we wel weer opteren voor de zuivel varianten zoals rijstmelk, amandelmelk, kokosmelk en de vele soorten soja yoghurt. Zij bevatten zowel een verrijkte vorm van calcium als vitamine D.

Andere bronnen voor mensen die wel dierlijke voeding eten zijn zalm, sardines, oesters, kreeft, krab, mosselen, tonijn, makreel en andere soorten vis en zeevruchten.

Zalm in blik zal ons bijvoorbeeld 20% van de dagelijkse aanbevolen dosis calcium leveren. En maar liefst 100% van de aanbevolen dosis vitamine D. Ook eieren bevatten vitamine D en een bepaalde hoeveelheid calcium. zalm vitamine d en calcium

Het nut van Vitamine D

Vitamine D is nodig om calcium op te nemen. Weinig mensen zijn daar van op de hoogte. Wanneer we te maken hebben met een vitamine D tekort (zoals de meeste mensen die geen supplement gebruiken). Dan zullen we minder calcium opnemen via de voeding.

Vitamine D bepaalt de hoeveelheid calcium in het lichaam

Ook al eten we enorme hoeveelheden calcium via onze voeding. Toch zullen we een lagere waarde hebben in het lichaam omdat er onvoldoende vitamine D aanwezig is om de opname van het mineraal te garanderen.

Het andere nadeel is dat we een hoger risico hebben op nierstenen omdat hoge hoeveelheden calcium zullen worden afgevoerd via de nieren en onze urine. Dat zal ervoor zorgen dat zich kristallen in de nieren zullen gaan vormen.

Hoeveel hebben we nodig per dag?

We hebben ongeveer 600 tot 800 IU aan vitamine D nodig per dag. Volwassenen hebben in normale omstandigheden voldoende aan 600 IU. Terwijl ouderen 800 IU tot soms wel 1000 IU mogen gebruiken.

We kunnen niet elke dag vette vis eten, dus is dat niet altijd makkelijk te halen, deze enorme hoeveelheid. Al vinden we ook wel een redelijke hoeveelheid terug in paddenstoelen. Toch zijn er weinig mensen die via de voeding alleen, een adequate dosis kunnen halen.

Lees ook :  Vitamine D Tekort Symptomen En Oorzaak

Vitamine D aanmaken via de zon

We kunnen vitamine D ook aanmaken via de blootstelling aan de zon. Wanneer onze huid wordt blootgesteld aan de zon, zullen de UV stralen helpen om in de huid vitamine D aan te maken.

vitamine d aanmaken zon

Dan dragen we beter geen zonnebrandolie, want dat kan er namelijk voor zorgen dat we bijna geen vitamine D zullen aanmaken via de zon. Omdat de zonnebrandolie alle UV stralen van de zon volledig zal blokkeren. Ook oudere mensen en mensen met een donkere huidskleur kunnen minder goed vitamine D aanmaken via de zon.

Calcium nog belangrijker bij oudere mensen

Omdat oudere mensen meer kans maken op osteoporose is het mineraal calcium van groot belang bij mensen die ouder zijn dan 50. Zoals we hebben gezien zijn we dus afhankelijk van de hoeveelheid vitamine D die we innemen via het lichaam.

Het heeft dus weinig zin om onze inname aan calcium te verhogen, wanneer we geen rekening houden met vitamine D.

osteoporose weinig calcium en vitamine d tekort

Conclusie

Om de opname van het mineraal te garanderen moeten we ervoor zorgen dat we voldoende vitamine D in ons lichaam hebben. Dat kan op verschillende manieren worden verwezenlijkt. We kunnen kiezen voor voeding die zowel de vitamines als de mineralen bevat die we nodig hebben. Zo kunnen we kiezen voor vissen zoals zalm, makreel, tonijn, sardines of forel. We kunnen meer zeevruchten eten zoals oesters, krab, kreeft en mosselen. En we kunnen regelmatig een eitje als ontbijt eten. Als toevoeging kunnen we paddenstoelen toevoegen aan het menu.

Verder kunnen we meer tijd doorbrengen in de zon. Alvast in de zomerperiodes. Want in de winter is de zon niet krachtig genoeg om een adequate hoeveelheid aan te maken.

We kunnen ook een supplement gebruiken die zowel calcium als vitamine D zal bevatten (hier bestellen). Of wanneer we voldoende zuivelproducten eten kunnen we ook kiezen om louter en alleen een D3 supplement te gaan gebruiken. En op die manier de opname van het mineraal sterk gaan verbeteren en daarmee het risico op osteoporose doen dalen.

 

Deel dit bericht

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven