Voeding met Vitamine B2

Voeding met Vitamine B2

keel en mondproblemenVitamine B2 wordt ook riboflavine genoemd. Het is een belangrijke vitamine die vooral van belang is voor het metabolisme. Een tekort aan vitamine B2 zal vooral zijn effect hebben rondom de mondholte. Zo kunnen er problemen ontstaan met de lippen. Die kunnen ofwel zeer rood worden ofwel openbreken. Andere problemen zijn keelpijn en andere mondproblemen.

Het is een vitamine die oplosbaar is in water. Ze heeft dus geen vet nodig om te worden opgenomen in het lichaam zoals vitamine D en E.

Het risico op een tekort wordt wel groter doordat de vitamine niet kan worden opgeslagen in het lichaam. Wat dus wil zeggen dat we elke dag de aanbevolen hoeveelheid moeten innemen om van de voordelen te blijven genieten.

Aanbevolen hoeveelheid

Mannen hebben iets meer nodig dan vrouwen. Bij mannen wordt de dagelijkse aanbevolen dosis 1.3 mg terwijl dat bij vrouwen slechts 1.1 mg bedraagt. Deze waarden zijn relatief makkelijk te halen wanneer je geregeld vlees eet. Vegetariërs dienen hierbij extra te letten op voldoende voeding met vitamine B2. Omdat plantaardige producten minder hoge hoeveelheden bevatten.

Ze is ook belangrijk bij het behoud van een gezonde huid. Andere problemen die kunnen ontstaan is een ijzertekort of gevoelig worden voor licht van de zon of van sterke lampen.

Risicogroepen

vegetariers b2 tekortMensen met een gezond dieet die bestaat uit vlees maken weinig kans om met een tekort te maken te krijgen. Dit komt vooral doordat de riboflavine in heel wat vleesproducten voorkomt. Vegetariërs kunnen problemen ondervinden doordat plantaardige producten vaak mindere hoeveelheden bevatten.

Mensen die medicijnen nemen tegen depressie kunnen wel te maken krijgen met een verminderde opname van vitamine B2.

Voordelen van vitamine B2

Het eten van voldoende voeding met vitamine B2 heeft tal van voordelen. We zullen eerst even de belangrijkste voordelen opsommen om daarna door te gaan naar de voeding met vitamine B2.

Antioxidante werking

De antioxidante werking van riboflavine is gunstig voor de bescherming tegen ziektes en virussen. Het biedt extra bescherming tegen chronische aandoeningen zoals hartproblemen, cholesterol en zelfs kanker.

Dit wordt grotendeels bekomen door de krachtige werking op vrije radicalen die schade gaan toebrengen aan het lichaam. Dit is bij alle vormen van chronische ziektes het geval.

Opname van mineralen en vitamines

Mensen met een ijzertekort, zinktekort of vitamine B12 tekort doen er goed aan om extra veel B2 in te nemen. Het is namelijk zo dat deze stof ervoor gaat zorgen dat we beter mineralen en vitamines kunnen opnemen in het lichaam. IJzertekort tijdens zwangerschap kan makkelijk vermeden worden door voldoende vitamines B in te nemen.

IJzertekort verhinderen

rode bloedcellenNiet alleen wordt de opname van het mineraal verbeterd. De stof riboflavine heeft nog een aantal andere factoren die ervoor gaan zorgen dat we minder kans maken op een ijzertekort.

Zo is niet alleen ijzer en B12 nodig om rode bloedcellen aan te maken. Maar ook riboflavine of vitamine B2. Daarnaast neemt ze ook een deel van het werk over en zal ze bijstaan om zuurstof naar de verschillende weefsels te brengen.

Geeft energie

We hebben natuurlijk koolhydraten nodig om de dagelijkse taken uit te voeren die nodig zijn. Maar wat als we die koolhydraten niet kunnen omzetten in energie?

Wanneer we te weinig B2 in ons lichaam hebben wordt dat proces verlaagd. Dat betekent dat we minder energie kunnen halen uit de koolhydraten die we innemen. Daardoor krijgen we sneller te maken met vermoeidheid en zullen we dus meer geneigd zijn om meer snelle suikers te gaan eten. Minder mobiel worden en overgewicht opstapelen.

Overgewicht voorkomen

overgewichtHet resultaat van de vorige alinea. Wanneer we voldoende riboflavine in het lichaam hebben hebben we voldoende energie en zal de vet verbranding een stuk vlotter verlopen. We hebben minder kans op het eten van teveel calorieën uit snelle en onbruikbare suikers. En zullen ook meer motivatie hebben om te gaan bewegen waardoor we minder makkelijk overgewicht opstapelen.

Gezond haar

We vinden deze stof terug in heel wat shampoo’s en after shampoo’s. Ook in speciale cremes voor het haar wordt de stof gretig gebruikt. Dit komt doordat ze een gunstig effect heeft op het natuurlijk collageen.

Dit zal ervoor zorgen dat de haren, maar ook de huid langer jong blijven. Pakweg alle vitamine B is belangrijk voor het haar.

Immuunsysteem versterken

hoofd voorkomen met vitamine B2Doordat de stof werkt als een antioxidant zal ook automatisch het afweersysteem beter werken. Op die manier krijgen we betere bescherming tegen allerhande aanvallen van buitenaf.

Hoofdpijn voorkomen

Een goeie tip voor vrouwen is zeker om voldoende B2 te gaan eten. Deze stof heeft bewezen effect te hebben op de mechanismen die hoofdpijn en migraine doen ontstaan.

Dit wordt zelfs door sommige artsen voorgeschreven als preventief middel tegen migraine. Riboflavine of B2 supplement wordt dan wel genomen in hoge dosissen van 100 tot 450 mg.

In dit artikel bespreken we de voeding met vitamine B2

Voeding met vitamine B2 – Lijst

Zoals we reeds hebben verteld vinden we voeding met vitamine B2 vooral terug in vleesproducten. Maar we gaan het niet uitsluitend over vleesproducten hebben want ook vegetariërs of veganisten hebben belang bij voldoende vitamine B2.

 • Rundlever 3 mg
 • Andere organen (gemiddeld 3 mg)
 • Lam 4 mg
 • Zeewier 4 mg
 • Gerookte zalm 0.20 mg
 • Yoghurt 0.55 mg
 • Bieten bladeren 0.40 mg
 • Paddestoelen 0.25 mg
 • Spinazie 0.21 mg
 • Amandelen 0.33 mg
 • Zalm 0.14 mg
 • Zonnebloempitten 0.12 mg
 • Eieren 0.23 mg
 • Kaas 1.40 mg
 • Makreel 0.60 mg
 • Varken 0.50 mg
 • Sesamzaad 0.50 mg
 • Melk 0.5 mg
 • Pompoenpitten 0.7 mg
 • Chiazaden 0.9 mg
 • Paardebloem bladeren 0.20 mg

Supplementen nemen

Mensen die veel vlees eten hebben een laag risico op het krijgen van een tekort. We hebben elke dag gemiddeld 1.2 mg nodig. Als vleeseter hebben we bij een normale portie van 100 gram vlees reeds het dubbel van onze dagelijkse aanbevolen dosis.

Het risico zit er echter in dat het gaat om een wateroplosbare vitamine die elke dag terug opnieuw moet worden ingenomen. Ze kan niet worden opgeslagen in vetcellen zoals bij andere vitamines wel het geval is.

Om die reden kan het voor vegetariërs of voor mensen die niet elke dag vlees eten vaak voor een probleem zorgen. Om die reden kunnen supplementen gebruikt worden.

Het is echter beter om een B complex te gebruiken. Dan hebben we meteen alle nodige vitamines B ingenomen. Maar ook omdat ze allemaal belangrijk zijn voor de opname van elke individuele stof te garanderen. (B Complex online bestellen)

Vegetariërs kunnen dit elke dag gebruiken, terwijl vleeseters dit dan enkel gebruiken op dagen dat ze geen vlees eten.

Deel dit bericht

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven