Vitamine B12 tekort Symptomen En Oorzaak

Vitamine B12 Tekort Symptomen

Vitamine B12 is een vitamine die we alleen maar kunnen opnemen via voeding die afkomstig is van dieren. Eén van de vitamine B12 tekort symptomen zijn dat we vermoeid zijn en andere symptomen kunnen gaan van depressie naar ernstige levensgevaarlijke bloedarmoede. In dit artikel gaan we alle vitamine B12 tekort symptomen bespreken en hoe je het vitamine B12 tekort kunt gaan oplossen.

Wanneer je denkt een tekort aan deze vitamine te hebben dan ben je zeker niet de enige. Onderzoek heeft aangetoond dat 1 op de 4 mensen een tekort aan deze vitamine heeft en dat 1 op 2 lage waarden van deze vitamine in het bloed heeft.

Wat is vitamine B12

Vitamine B12 is goed bekend als de energie vitamine. Het lichaam heeft deze vitamine nodig voor een aantal vitale functies. Enkele daarvan zijn het produceren van energie, de vorming van het bloed, DNA synthese, aanmaak van myeline. Myeline is een vetlaag die de uiteinden van de zenuwen beschermen en hulp bieden in het communiceren met andere zenuwen.

Hoe ontstaat een vitamine B12 tekort?

Vitamine B12 is enkel beschikbaar via dierlijke voedingsbronnen. Dit is één van de grootste redenen waarom mensen die vegetariër zijn, veganist zijn of mensen die niet veel vlees eten, altijd een tekort aan deze vitamine B12 hebben. De meest ernstige aandoeningen die zijn aangetoond als gevolg van een langdurig tekort aan vitamine B12 zijn blindheid en ernstige hersenaandoeningen.

Hoe ouder je wordt hoe meer kans je maakt op een vitamine B12 tekort. De twee manieren hoe je kan een tekort krijgen zijn door voeding of door een slechte opname van de vitamine door het lichaam.

In India waar veel mensen vegetariër zijn, hebben maar liefst 80% van de mensen en tekort aan deze vitamine B12.

Vegetariërs en veganisten

Vitamine B12 tekort is veel voorkomend bij mensen die vegetariër of veganist zijn. B12 is niet beschikbaar in plantaardige voeding. Dus wanneer men geen vlees gaat eten heb je een groot risico op een tekort van de vitamine.

Vitamine B12 wordt gevonden in dierlijk weefsel. Dat zijn vlees, lever, lam, zalm, garnalen, gevogelte, eieren.

De plantaardige bronnen van vitamine B12 zijn echter analoge bronnen van de B12 vitamine. Ze blokkeren de opname van echte vitamine B12. Dus wordt de nood aan de vit b12 verhoogd.

Wanneer je geen vegetariër of veganist bent en meer dan 3 keer per week vlees eet, en toch te maken krijgt met een tekort aan vitamine B12 dan heb je hoogstwaarschijnlijk een probleem met de opname van de vitamine. Dit gaan we later bespreken in dit artikel.

Waarom is vit B12 zo belangrijk voor de gezondheid

Vit B12 ook bekend om zijn wetenschappelijke naam kobalamine is een water oplosbare stof. Maar niet zoals bij andere wateroplosbare vitamines, vit b12 verlaat het lichaam niet via de urine.

Vitamine B12 wordt opgeslagen in de lever, de nieren en andere weefsels van het lichaam. Als resultaat daarvan kan een tekort aan de vitamine niet zichtbaar zijn gedurende enkele jaren. Dat hangt onder meer af van je dieet en de mogelijkheid van het lichaam om effectief vitamine B12 op te nemen.

Lees ook :  Waar Zit Vitamine D in? Voeding met vitamine D!

Deze tijdspanne is een serieus probleem omdat na 7 jaar een vitamine B12 tekort te hebben, de hersenen ernstige onherstelbare schade kunnen hebben opgelopen.

Vitamine B12 is een belangrijk microvoedingsmiddel voor een groot aantal functies. Het lichaam heeft vitamine B12 nodig voor onder andere :

 • Een goede werking van het spijsverteringsstelsel
 • De opname van voeding
 • Gebruik van ijzer
 • Het metabolisme
 • De gezondheid van het centrale zenuwstelsel
 • De groei en ontwikkeling van de zenuwen
 • De vorming van nieuwe cellen
 • Veroudering tegengaan
 • Adequate bloedcirculatie
 • Hormoon productie
 • Gezondheid van het immuunsysteem
 • Vruchtbaarheid bij vrouwen en zwangerschap
 • Gemoedstoestand regelen
 • Geheugen en concentratie
 • Mentale gezondheid
 • Fysieke, emotionele en mentale energie

Zoals je kan zien is het een grote lijst. De vitamine B12 waarde in het lichaam is een number die van groot belang is voor belangrijke functies in het lichaam. Alles van je DNA tot hoe gelukkig je bent.

Wanneer je denkt met een vitamine B12 tekort te kampen hebben dien je enkele stappen te nemen om het tekort op te lossen.

Eerst gaan we enkele vitamine B12 tekort symptomen overlopen. Je kan dan nagaan of je aan enkele van die symptomen lijdt en zo kan je concluderen of je een tekort hebt aan de vitamine B12 of niet.

Vitamine B12 tekort symptomen

Wanneer je niet voldoende vitamine B12 waarden in de bloedstroom hebt kan je te maken krijgen met een of meerdere van deze vitamine B12 tekort symptomen.

Extreem rode tong of witte uitslag op tong

Mentale problemen

Problemen met het geheugen

Stemmingswisselingen

Geen motivatie

Apathisch gevoel

Vermoeidheid

Geen energie

Zwakke spieren

Tintelende handen en voeten

Een van de belangrijkste functies van vitamine B12 is dat het de myeline bouwt die de zenuw uiteinden beschermt en hen in staat stelt om te communiceren met mekaar.

Wanneer je een vit B12 tekort hebt en de myeline is uitgeput kan je problemen met de gezondheid krijgen die gaan van depressie, dementie tot zelfs multiple sclerose MS.

Vitamine B12 tekort symptomen : Depressie

Depressie wordt in verband gebracht met bestandsdelen genoemd monoamines. Deze worden gemaakt door het centrale zenuwstelsel. Vitamine B12 helpt het lichaam om deze bestandsdelen aan te maken. Er is ook bewijs gevonden dat hoge waarden homocysteïne, gelinkt aan vitamine B12 tekort kunnen leiden tot depressie.

Vitamine B12 tekort symptomen : Dementie en Alzheimer

Onderzoek heeft aangetoond dat een tekort aan vit B12 kan leiden tot problemen met het cognitief geheugen en dementie bij ouderen. Dit type dementie verschilt echter van Alzheimer, toch zou vit B12 een rol spelen in deze groeiende epidemie.

Een ander onderzoek onder 100 deelnemers van oudere leeftijd hebben aangetoond dat mensen met een lage waarde aan vit B12 meer kans maken om te maken te krijgen met hersenatrofie of inkrimping. Hersenatrofie is een duidelijk kenmerk van Alzheimer.

Vitamine B12 tekort symptomen : Bloedarmoede

Een tekort aan vitamine B12 kan lijden tot een aandoening die men bloedarmoede heet. Bloedarmoede wordt gekenmerkt door een tekort aan gezonde rode bloedcellen. En aan de grotere rode bloedcellen die nog aanwezig zijn.

Doordat vitamine B12 helpt in de formatie van rode bloedcellen. Is een chronisch tekort of een niet adequate inname van vitamine B12 van grote invloed op de mogelijkheid om rode bloedcellen aan te maken in het lichaam. Dit leidt uiteindelijk tot bloedarmoede.

Wanneer bloedarmoede niet wordt behandeld kan dit ernstige blijvende schade aan het lichaam teweegbrengen. Het kan het risico op hartproblemen veroorzaken zoals hartaanvallen. Het kan schade toebrengen aan de zenuwcellen en kan van invloed zijn op alles die te maken heeft met het geven van smaak. Het kan ook problemen veroorzaken in het spijsverteringsstelsel en uiteindelijk leiden tot maagkanker.

Vitamine B12 tekort symptomen : Slaapproblemen

Wanneer je problemen hebt om te slapen kan dat komen door een tekort aan melatonine in het lichaam. Wanneer je meer weet over de gezondheid dan weet je hoe belangrijk slaap voor de gezondheid van het lichaam is.

Lees ook :  Zijn supplementen voor veganisten noodzakelijk?

Melatonine is ook gekend als het slaaphormoon. Wanneer je ouder wordt, gaat het lichaam minder snel dit hormoon aanmaken.

Vitamine B12 speelt een belangrijke rol in de aanmaak van melatonine. Dit is een andere reden waarom het belangrijk is om voldoende vitamine b12 in het lichaam op te nemen.

Vitamine B12 tekort symptomen : Neurologische problemen

Onvoldoende vit B12 waarde in het lichaam wordt gelinkt aan vele neurologische aandoeningen zoals dementie en alzheimer maar ook problemen met de ruggengraat en perifere neuropathie.

Perifere neuropathie is een aandoening of een slecht functioneren van de perifere zenuwen. Dat kan bijvoorbeeld een verdoofd gevoel inhouden. Dat kan echter ook een tintelende pijn zijn. De pijn die je ervaart van naalden.

De huid kan ook overgevoelig worden in een zodanige graad dat alles wat in aanraking komt met de huid problemen en pijn kan veroorzaken waaronder ook kleding.

De spieren kunnen verzwakt aanvoelen, kunnen vermoeid of zwaar aanvoelen en je kan te maken krijgen met krampen in de spieren en loomheid van de spieren.

Een tekort aan vitamine B12 wordt ook in verband gebracht met migraine en Parkinson. Beide aandoeningen hebben een neurologische achtergrond.

Vitamine B12 tekort symptomen : Psychiatrische problemen

Andere vitamine B12 tekort symptomen bevatten psychiatrische aandoeningen. Die kunnen worden ingedeeld in verschillende groepen.

Vitamine B12 tekort symptomen : Stemmingswisselingen
 • Apathie
 • Depressie
 • Abnormale eetgewoontes
 • Nachtelijke bizarre gedragspatronen
Vitamine B12 tekort symptomen : Hyperactiviteit
 • Agitatie
 • Euforie
 • Motorische problemen
 • Remmenloosheid
 • Prikkelbaarheid
Vitamine B12 tekort symptomen : Psychose
 • Hallucinaties
 • Stemmen horen
 • Achtervolgingswaanzin
 • Schizofrenie

Vitamine B12 tekort symptomen : hartziekten

Hartziekten en cerebrovasculaire aandoeningen hebben eenzelfde risicofactor gemeen. Een verhoogde homocysteïne waarde in het bloed.

Onderzoek heeft aangetoond dat onvoldoende aanwezigheid van foliumzuur en vitamine B12 de waarden van de homocysteïne kunnen verhogen.

Die dan op hun beurt het risico op hartziekten gaan verhogen.

Hoe Vit B12 tekort invloed heeft op vruchtbaarheid, zwangerschap en borstvoeding

Een verhoogde waarde van homocysteïne kan resulteren van een onvoldoende inname van vitamine B12. Dit zijn goed gekende oorzaken van hartproblemen en hartaanvallen. Minder bekend is het feit dat hoge waarden van die homocysteïne ook heel gevaarlijk kunnen zijn tijdens de zwangerschap en kunnen leiden tot complicaties en geboorte afwijkingen.

Zwangere vrouwen met een vitamine b12 tekort dragen een hoger risico op het krijgen van een baby met afwijkingen van de neurale buis, een type geboorte afwijkingen die de hersenen van het kind betreffen en de ruggengraat.

Spina bifida wat zorgt voor verlamming is een type van een afwijking van de neurale buis. Een ander is anencefalie, en dit is dodelijk.

Wanneer je van plan bent om zwanger te worden is het zeker aangeraden om voldoende vitamine B12 in het bloed te hebben vooraleer je zwanger wordt. Neurale buis defecten treden op in de eerste 4 weken van de zwangerschap. Dus wanneer je wacht tot je zwanger bent om je vitamine B12 waarden te controleren kan het te laat zijn.

Wanneer je problemen hebt om zwanger te raken of een miskraam hebt gehad dien je ook best de vitamine B12 waarden te controleren. Ee tekort aan de vitamine wordt gelinkt met miskraam en onvruchtbaarheid bij vrouwen.

Wanneer je dieet niet genoeg vlees bevat en je geeft borstvoeding aan de baby kan de baby problemen krijgen met de hersenen. Ze kunnen abnormaal gaan werken of groeien door het vitamine B12 tekort.

Andere redenen waarom je met een vitamine B12 tekort te kampen krijgt

Mindere aanmaak van maagzuur

Naarmate je ouder wordt gaat de maagwand minder en minder maagzuur gaan aanmaken. Dit zorgt voor een verminderde opname van vitamine B12 uit de voeding.

Gebruik van medicijnen

Medicijnen die ook het maagzuur gaan verminderen zullen de opname van vitamine B12 ook verlagen.

Lees ook :  Alternatief voor B12 injecties?

Maagzuur is een belangrijk ingrediënt in het lichaam om vitamine B12 op te nemen. Wanneer medicatie wordt genomen specifiek om het maagzuur te verminderen zal de vitamine B12 uit voeding niet meer kunnen worden opgenomen en zal de opname van B12 uit supplementen ook sterk achteruit gaan. In dat geval wordt beter een Vitamine B12 Spray gebruikt. Men kan ook kiezen voor injecties.

Wanner je medicijnen met metformine gebruikt voor diabetes kan dat ook de opname van vitamine B12 doen afnemen door de inmenging met het calcium metabolisme. Calcium is een andere belangrijke voedingsstof die het lichaam helpt vitamine B12 op te nemen.

Koffie

Wanneer men meer dan 4 kopjes koffie drinkt per dag zou er 15% minder vitamine B12 worden opgenomen door het lichaam dan bij mensen die geen koffie drinken.

Infecties

Infecties zoals bijvoorbeeld een maagzweer kunnen ook leiden tot een vitamine B12 tekort.

Doordat de celstructuur wordt beschadigd die instaat voor de productie van de intrinsieke factor zal de opname van vitamine B12 worden verminderd.

Maagverkleining

Mensen die een maagverkleining ondergingen kunnen ook een verminderde opname van vitamine B12 hebben.

Blootstelling aan lachgas

Blootstelling aan lachgas kan de reserves van de vitamine B12 vernietigen.

Deze gas wordt vaak gebruikt bij tandartsen als vorm van verdoving. Het gebruik van het gas kan zorgen voor ernstige problemen bij mensen die reeds een vitamine B12 tekort hebben.

Slechte Kobalamine opname

Een vaak voorkomende oorzaak voor een vitamine B12 tekort is de slechte opname van vitamine B12 door de intrinsieke factor in de maagwand. Dit protein hecht zich aan vitamine B12 en zorgt ervoor dat het lichaam de vitamine B12 kan opnemen in de bloedstroom naar het einde van de dunne darm.

Testen voor een vitamine B12 tekort

Bloedtesten om te bepalen of je te kampen hebt met een vitamine B12 tekort zijn niet zo nuttig als met andere vitamine of mineralen tekorten. Standard testen om na te gaan hoeveel de vitamine B12 concentratie bedraagt in het bloed zijn niet voldoende.

Onderzoekers stellen voor om op de volgende manier te controleren op een vitamine B12 tekort :

 • Wanneer de concentratie van vitamine B12 in het bloed na een bloedtest lager is dan 150 pmol/L dan wordt verondersteld dat je een vitamine B12 tekort hebt en zal de arts een behandeling moeten voorstellen.
 • Wanneer de concentratie aan vitamine B12 tussen de 150 en de 200 pmol/L bedraagt zou het MMA serum (Methylmalonisch zuur) moeten bepaald worden om na te gaan of de situatie verder onderzoek en behandeling nodig heeft. Een verhoogd MMA is een indicator voor een vitamine B12 tekort.

Hoewel is het waarschijnlijk een praktisch betere aanpak wanneer men zich zorgen maakt over hun vitamine B12 tekort, om te zorgen voor meer vitamine B12 via de voeding of via een supplement. Op die manier kan je zien of de symptomen verdwijnen.

Bij een vitamine B12 tekort zou met een supplement binnen de 4 dagen het tekort moeten opgelost worden.

De kosten van een vitamine B12 supplement zijn niet giftig en zijn goedkoop. Zeker wanneer je ze vergelijkt met dure kosten van een uitgebreide test om na te gaan of je met een vitamine B12 tekort te maken hebt.

De voordelen van een vitamine B12 supplement

Wanneer je te maken hebt met vitamine B12 tekort symptomen als bloedarmoede of een slechte opname van vitamine B12 door de maagwand kan je voordeel halen uit een supplement in een sprayvorm.

De reden daarvoor is omdat wetenschappers de molecule van de vitamine B12 verkleind hebben.

Eén van de grootste redenen waarom vitamine B12 moeilijk op te nemen is door het lichaam en dat het daarbij de hulp nodig heeft van de intrinsieke factor in de maagwand komt doordat de molecule van de vit b12 zo groot is.

Wanneer we de molecule vergelijken met die van andere vitamines is ze een stuk groter en heeft ze veel meer nodig om in de bloedstroom terecht te komen.

Daarom hebben wetenschappers een technologie ontwikkeld die de grootte van de vitamine B12 molecule verkleint en kan helpen met het opnemen van de molecule in kleine afzonderlijke deeltjes via een spray.

Om die reden is de opname van vitamine B12 bij mensen met problemen in het opnemen van B12 makkelijker via een spray. Een spray wordt meteen in de bloedstroom opgenomen.

Wanneer je geen problemen hebt met de opname van vitamine B12 kan je een gewoon supplement gebruiken.

Bronnen:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25559140

https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminB12-HealthProfessional/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11280545

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10448529

https://www.healthdirect.gov.au/b12-deficiencies

Deel dit bericht

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven