Vitamine b12 gebrek kan gevaarlijk zijn

Inleiding

bloedarmoede b12 tekortWat gaat gepaard met een vitamine B12 tekort?

 • Alzheimer, Dementie
 • Verlies van geheugen en concentratie
 • Versneld ouder worden
 • Mentale problemen
 • Hartziekten
 • Concentratie en leerstoornis bij kinderen
 • Autisme
 • Aandoeningen van het immuunsysteem
 • Onvruchtbaarheid
 • Bloedarmoede, Anemie

Een onzichtbaar tekort

Vitamine B12 gebrek is geen bizarre, mysterieuze aandoening. Vitamine B12 gebrek komt veel vaker voor dan de meeste mensen denken. Ongeveer 40 % van de mensen tussen 26 en 83 hebben een laag of een groot tekort aan vitamine B12.

Een ander feit is dat vitamine B12 gebrek evenveel voorkomt bij jongere mensen als bij oudere mensen.

Vitamine B12 gebrek komt ook voor bij 40% van de mensen boven de 60 jaar oud. Er zijn onderzoeken die aantonen dat het normaal ouder worden, wordt versneld door een vitamine B12 gebrek.

De voornaamste problemen hebben dan te maken met het geheugen, de concentratie en een verminderde mobiliteit.

Waarom wordt gebrek niet opgemerkt?

dementie b12 tekortVitamine B12 tekort wordt vaak niet opgemerkt en dit komt door 2 redenen. Het eerste is dat het niet meteen wordt getest door de meeste bloedtesten. Tweede, de marge ligt soms te laag om te bepalen wanneer iemand een vitamine B12 gebrek heeft. Als het al getest wordt kan je te horen krijgen dat je een normaal vitamine B12 hebt. Terwijl je eigenlijk toch met een tekort te kampen hebt.

Mensen met een waarde van 200 pg/mL en 350 pg/mL worden verondersteld een normale waarde te hebben. Toch zijn er mensen met een normale waarde die te maken krijgen met bepaalde vitamine B12 symptomen.

Experten beslisten daarom dat alle vitamine B12 waarden onder de 450 pg/mL dienen te worden behandeld met een supplement of extra vitamine B12 voeding.

Landen waar de vitamine B12 waardes hoog genoeg zijn hebben minder te maken met aandoeningen zoals Alzheimer en Dementie.

Lees ook :  Alternatief voor B12 injecties?

Vitamine B12 werkt samen met foliumzuur in de synthese van DNA en van de rode bloedcellen. Ze spelen een rol in de aanmaak van de myelineschede rond de zenuwen. En zijn van groot belang in het geleiden van impulsen van de zenuwen.

Je kan de hersenen en het centrale zenuwstelsel zien als een lange nestel van draden. Myeline is de vetstof die deze draden beschermt en helpt om signalen door te geven.

Een groot vitamine B12 tekort zoals bij bloedarmoede, veroorzaakt door een tekort aan rode bloedcellen of rode bloedcellen die veel te weinig hemoglobine bevatten door het grote tekort aan vitamine B12 kon de mensen vroeger fataal worden. Door het geven van rauwe lever kon deze aandoening verholpen worden. Rauwe lever bevat enorm veel Vitamine B12. Echter is anemie of bloedarmoede het laatste stadium van een vitamine B12 gebrek. Lange tijd voor bloedarmoede ontstaat zal men te maken krijgen met een aantal andere problemen zoals vermoeidheid, zwakker worden, geheugenverlies, problemen met het zenuwstelsel, mentale problemen en ernstige loomheid.

Vitamine B12 tekort komt voor in 4 stappen. Het begint bij de hoeveelheid van de vitamine die vermindert in het bloed. Er zullen daarna lagere concentraties in de cellen aanwezig zijn van de vitamine B12. Een verhoogd Homocysteïne in het bloed met een verlaagde DNA synthese, verlaagde aanmaak van rode bloedcellen. En uiteindelijk bloedarmoede.

Waarom is B12 tekort zo algemeen?

De opname van vitamine B12 is nogal complex en omvat enkele stappen. Wanneer 1 van deze stappen niet goed genoeg werken kan een slechte opname van vitamine B12 optreden.

 • Intestinale dysbiose
 • Ontsteking in de buikstreek
 • Weinig maagzuur
 • Bloedarmoede
 • Medicatie (medicatie die spijsverteringszuur onderdrukt)
 • alcohol
 • Blootstelling aan lachgas (bij operatie)

b12 tekort vegetariers veganistenDit verklaart waarom een tekort ook kan voorkomen bij mensen die veel dierlijke producten eten.

Lees ook :  Lage Bloeddruk Verhelpen Met Voeding En Kruiden

Welke groepen hebben het grootste risico op een tekort?

 • Vegetariërs en veganisten
 • Mensen over de 60
 • Mensen die medicatie nemen die het maagzuur onderdrukt
 • Mensen die medicijnen nemen tegen diabetes
 • Mensen met de ziekte van Crohn
 • Vrouwen die problemen hebben met de vruchtbaarheid

Belangrijk voor vegetariërs en veganisten is dat B12 enkel kan worden gevonden in dierlijke producten!

Vitamine B12 is de enige vitamine die kobalt bevat. Ook wel kobaline genoemd. Kobaline wordt aangemaakt in de spijsvertering van dieren. Het is de enige vitamine die we niet kunnen krijgen van planten. Planten hebben geen vitamine B12 nodig dus slaan ze dit ook niet op.

Een vaak geloofde mythe die door vegetariërs en veganisten wordt gedacht is dat men vitamine B12 kan krijgen door zeewier, soja en spirulina. Zij bevatten Kobamides, dat is een stof die de inname en de nood aan de echte vitamine B12 blokkeren.

Dat bewijst uit een onderzoek dat minstens 50% van de vegetariërs een tekort aan vitamine B12 hebben en maar liefst minstens 80% van de veganisten een vitamine B12 gebrek hebben.

De effecten van dat tekort bij kinderen zijn zeker alarmerend. Onderzoeken hebben aangetoond dat kinderen onder de 6 jaar en een hoofdzakelijk vegetarisch of veganistisch dieet volgen, jarenlang met een tekort aan deze vitamine blijven kampen. Ook al zijn ze sindsdien beginnen vlees eten.

Een belangrijk probleem bij kinderen met te weinig B12 is dat ze een stuk lager scoren op geheugentesten in vergelijk met kinderen die genoeg vitamine B12 inname hadden. Het gaat hier vooral om vloeibare intelligentie.

Dit omvat het oplossen van complexe problemen. Abstract denken en de mogelijkheid om te leren. Enig defect op dit gebied kan veel verdere gevolgen hebben voor het individueel functioneren.

Het is volledig te begrijpen waarom mensen gaan eten wat ze willen eten. En de mensen hebben het recht om hun eigen keuze te maken om wat er op hun bord komt. Toch willen ook vegetariërs en veganisten het beste voor hun kinderen. Daarom is het van absoluut groot belang dat kinderen ook dierlijke producten eten omdat er geen plantaardige bronnen van vitamine B12 bestaan.

Lees ook :  Vitamine B12 tekort Symptomen En Oorzaak

Alle vegetariërs en veganisten dienen om die reden zeker een supplement met vitamine B12 gebruiken.

Dit is zeer belangrijk voor het optimale functioneren van het geheugen, denken en leren, maar nog van groter belang voor kinderen die geen vlees eten en voor zwangere vrouwen. Voor de ontwikkeling van het geheugen en hun capaciteit om te leren en te begrijpen.

Behandeling van B12 tekort

b12 supplementHet kost niet veel om het vitamine B12 tekort op te lossen. Een supplement met vitamine B12 is makkelijk en goedkoop te krijgen. Zeker wanneer je het gaat vergelijken met de behandeling van bepaalde levensgevaarlijke aandoeningen die men kan krijgen door een langdurig tekort aan deze vitamine.

Injecties zijn voor de meeste mensen niet nodig. Alleen wanneer je te maken hebt met een ernstige vorm van bloedarmoede is de beste oplossing om meteen injecties met deze vitamine te gebruiken.

Ook kan je een vitamine B12 spray gebruiken. Dit zorgt voor directe opname in de bloedstroom. Dit komt doordat de Vitamine B12 molecule veel kleiner is gemaakt in vergelijking met de vitamine B12 molecule die we uit de voeding moeten opnemen. Om die reden kunnen mensen die weinig of geen vitamine B12 kunnen opnemen uit de voeding, toch worden geholpen bij het gebruiken van een Spray met B12.

Ook mensen die zich zorgen maken over voldoende vitamine B12. Vooral wanneer die mensen hoofdzakelijk vegetarisch of veganistisch gaan eten. Of gewoon zeer weinig vlees eten kunnen een supplement gebruiken.

En zeker kinderen en jongvolwassenen hebben tijdens de schooljaren voldoende vitamine B12 nodig om het geheugen te stimuleren. Vitamine B12 Spray kan je hier online bestellen alsook een supplement in capsules.

Bronnen:

Harvard

Deel dit bericht

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven