Alternatief voor B12 injecties?

Alternatief voor B12 injecties

b12 injecties alternatiefIs er een alternatief voor B12 injecties? Injecties met vitamine B12 kunnen nodig zijn wanneer iemand leidt aan extreme bloedarmoede of anemie.

Dan heeft de patiënt zo snel mogelijk deze stof nodig. Een alternatief voor  injecties is de spray.

Ook wanneer mensen problemen hebben met intrensieke factor en minder maagzuur produceren. Die ervoor zorgt dat de opname via voeding of via een gewoon supplement bijna onmogelijk geworden is, kan als alternatief voor deze injecties de spray worden gebruikt.

Ik zal je meteen uitleggen waarom.

Vitamine B12 tekort komt meestal voor bij mensen boven de 50. En dan vooral bij diegene die problemen hebben met de maag. Of lijden aan bloedarmoede of anemie. Toch komt het nog steeds meer voor dan je denkt.

De enige voeding waar vitamine B12 in zit zijn vleesproducten. Dat maakt vegetariërs en veganisten een makkelijke prooi voor een tekort aan deze stof

Ze geloven dan ook dat ze vitamine B12 kunnen innemen via plantaardige bronnen zoals zeewier en algen. Echter bevatten zeewier pseudo-B12 die de nood aan echte vitamine B12 doet afnemen. Dat doet dus niks aan het tekort.

Echte vitamine B12 vindt men alleen in dierlijke producten.

Vegetariërs en veganisten kunnen wel versterkte voedingsproducten kopen bijvoorbeeld granen die dan ook vitamine B12 bevatten. Er zijn echter meer en meer van deze voedingsmiddelen die een verrijkte vorm bevatten. Denk maar aan de vele vervangers voor zuivelproducten. We hebben amandelmelk, kokosmelk, rijstmelk, sojamelk. En de vele voedingsmiddelen die zijn gemaakt met deze producten. Allen bevatten ze een relatieve hoeveelheid van gemiddeld 15% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.

Lees ook :  Lage Bloeddruk Verhelpen Met Voeding En Kruiden

Maar wat als we de stof gewoon weg niet kunnen opnemen door problemen met de spijsvertering?

Vitamine B12 en onze spijsvertering

Zoutzuur – Maagzuur

In de maag hebben we altijd een bepaalde hoeveelheid zoutzuur. Deze hoeveelheid zal ervoor zorgen dat we de stof kunnen afbreken en opnemen in het lichaam. Mensen met onvoldoende maagzuur kunnen onmogelijk een relevante hoeveelheid opnemen in het lichaam. Daar zijn verschillende redenen voor. Eerst en vooral hebben oudere mensen vaker te maken met dit probleem. De natuurlijke hoeveelheid maagzuur wordt minder met de jaren. Maar ook medicijnen en andere factoren spelen hier een belangrijke rol.

Indien we door onze ouder wordende leeftijd problemen krijgen met de hoeveelheid zoutzuur in de maag dan kunnen we dit op bepaalde vlakken verhogen. We kunnen bijvoorbeeld meer ajuinen of uien eten. Knoflook is een ander voorbeeld van voedingsmiddelen die de hoeveelheid maagzuur zullen verhogen. Azijn kan daarbij ook helpen. De beste manier is dan om appelazijn te gebruiken. Of een glas citroensap te drinken voor het eten.

Operaties

Wanneer we een maagverkleining ondergaan hebben of een andere grote operatie aan onze maag of darmen hebben moeten ondergaan. Dan verhoogt het risico dat we de stof niet meer kunnen opnemen in het lichaam. Of kan het de opname voor een groot deel doen verminderen.

Chronische aandoeningen

Chronische aandoeningen zoals de ziekte van Crohn zorgen voor een voortdurende vorm van ontstekingen in onze darmen. Dat zal er automatisch ook voor gaan zorgen dat we B12 niet kunnen opnemen. Of toch slechts voor klein deel kunnen opnemen.

Lees ook :  Vitamine b12 gebrek kan gevaarlijk zijn

Medicatie

Wanneer we medicijnen nemen die problemen met de spijsvertering moeten oplossen zoals indigestie, dan hebben we ook een grote kans dat de stof niet meer kan worden opgenomen. Omdat deze medicijnen de hoeveelheid maagzuur sterk gaan doen afnemen.

Vitamine B12 injecties

Vitamine B12 injecties worden gegeven aan mensen met een ernstig tekort aan vitamine B12. Mensen met een zodanig gebrek dat er bloedarmoede of anemie optreedt. Of dat er kans is voor permanente schade aan het zenuwstelsel of de hersenen. In dat geval kan de dokter een injectie voorstellen. Bloedarmoede zal ervoor zorgen dat er minder rode bloedcellen worden aangemaakt. Wat als symptomen zal geven dat we vermoeid raken en een zeer bleke huid verkrijgen. We kunnen met ernstige haaruitval te maken krijgen. Maar wat nog erger is, er kan permanente hersenschade optreden wanneer dit niet snel opgelost raakt.

Alternatief voor B12 injecties

injectieDeze spray zou kunnen dienen als alternatief voor B12 injecties omdat de vitamine B12 molecule die door het lichaam moet worden opgenomen in kleine deeltjes is opgesplitst in de spray.

De belangrijkste reden dat mensen voldoende maagzuur nodig hebben om vitamine B12 op te nemen is doordat de molecule die we vinden in voeding en in de supplementen van vitamine B12, heel groot is. Zonder adequate hoeveelheden maagzuur kan het niet geabsorbeerd worden.

Lees ook :  Waar zit Vitamine B12 in?

Door de nieuwe spray waarmee we verkleinde deeltjes van de molecule in de mond kunnen spuiten speelt het maagzuur geen rol meer. De spray wordt onmiddellijk in de bloedsomloop opgenomen en het tekort kan meteen hersteld worden.

Mensen met bloedarmoede of anemie kunnen vaak niet worden geholpen met gewone supplementen. Ze zullen na het nemen van een gewoon supplement in de meeste gevallen ook niet worden geholpen.

Om te controleren of de vitamine B12 is opgenomen via het supplement dan zouden de symptomen van een tekort moeten verdwijnen binnen de 3 dagen. Wanneer je weet van jezelf dat je problemen hebt met de opname dan gebruik je beter als alternatief voor injecties een vitamine B12 spray.

Een ander belangrijk voordeel is dat zich onder onze tong kleine bloedvaatjes bevinden. Deze zullen er ook reeds voor zorgen dat een relatief hoge dosis via deze weg kan worden opgenomen. Wat de rol van de spijsvertering en de maag in het bijzonder, nog kleiner maakt. (Vitamine B12 Spray hier online bestellen)

Aanbevolen dagelijkse dosis vitamine B12

De aanbevolen dosis bedraagt 2.4 mcg per dag voor volwassenen. Bij het gebruik van een supplement wordt meestal 25 mcg per dag voorgesteld. 100 mcg per dag wordt voorgesteld voor mensen ouder dan 50.

Voor mensen die problemen hebben met de  opname kan een heel hoge dosis voorgesteld worden van tot wel 10.000 mcg als alternatief voor injecties. Toch is een lagere dosering van 600 mcg in dat geval ook effectief.

Zo krijg je niet meteen die hoge hoeveelheid vitamine B12 in het lichaam. Wat kan leiden tot misselijkheid en diarree. Door de spray te gebruiken als alternatief kunnen we uiteindelijk zonder injecties toch een adequate hoeveelheid behouden in het lichaam.

 

Deel dit bericht

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven