Voeding met vitamine A

Voeding met vitamine A

Wanneer we denken aan vitamine A, dan denken we automatisch aan wortelen en de ogen. De beste voeding met vitamine A zijn dus wortelen en zijn belangrijk voor je ogen. Wat we echter niet weten is dat er andere voeding met vitamine A veel hogere hoeveelheden bevatten dan de wortelen. En dat we ze niet alleen nodig hebben voor onze ogen. De vitamine A is te splitsen in twee groepen. Die twee groepen kunnen dan nog eens onderverdeeld worden.

We hebben de retinoïden, die we uitsluitend vinden in dierlijke voeding met vitamine A. En we hebben de carotenoïden, die we terugvinden in plantaardige voeding met vitamine A.

voeding met vitamine A

Soorten vitamine A

Carotenoïden

De carotenoïden gaan meer werken als een antioxidant. Ze hebben ook een ontstekingsremmende functie. Voor de ogen hebben we bijvoorbeeld de carotenïden luteïne en zeaxanthine nodig. Die gaan onder andere de veroudering van de ogen tegengaan.

Carotenoïden vinden we vooral in plantaardig voedsel. Terwijl we de retinoïden terugvinden in dierlijk voedsel. We dienen dus zowel dierlijke als plantaardige voeding met vitamine A te eten.

Retinoïden

De andere groep zijn de retinoïden. Die vinden we dan in dierlijk voedsel. Ze hebben verschillende voordelen voor het lichaam. Ze zullen onder andere het immuunsysteem ondersteunen, zullen beschermen tegen ziektes. Deze vorm is ook belangrijk bij de zwangerschap en bij jonge kinderen om zich verder te ontwikkelen. Daarnaast wordt de aanmaak van rode bloedcellen gestimuleerd door deze stof.

Lees ook :  Levertraan Voedingswaarde en Voordelen Voor Onze Gezondheid

In normale omstandigheden kunnen we een deel van de carotenoïden omzetten in retinoïden. Echter kan dat door medicatie, door ziekte of door problemen met de spijsvertering geblokkeerd worden, of minder goed werken. Sommige voedingsmiddelen zullen ook meer carotenen kunnen omzetten in retinoïden als andere.

Hier vind je een lijst met voeding met vitamine A

zoete aardappel vitamine ADaarbij houden we ook rekening met de omzetting van carotenoïden in retinoïden.

 1. Zoete aardappelen (1922 mcg)
 2. Wortelen (1019 mcg)
 3. Spinazie (943 mcg)
 4. Boerenkool (885 mcg)
 5. Paprika (144 mcg)
 6. Peterselie (128 mcg)
 7. Broccoli (121 mcg)
 8. Chili pepers (80 mcg)
 9. Tomaten (75 mcg)
 10. Papaya (131 mcg)
 11. Basilicum (56 mcg)
 12. Garnalen (102 mcg)
 13. Eieren (75 mcg)
 14. Spruiten (61 mcg)
 15. Pompelmoes (59 mcg)

Deze voedingsmiddelen zijn een gemiddelde en hebben de meest geschikte omzettingsfactor van carotenoïden naar retinoïden. Om een tekort aan de vitamine tegen te gaan is het nuttig om enkele van deze voedingsmiddelen in het dieet te gebruiken.

Zoete aardappelen zijn bijvoorbeeld een uitstekende bron van kalium. Wat dan weer een gunstige invloed zal hebben op het behouden van de vochtbalans in het lichaam. En de bloeddruk onder controle zal houden.

Broccoli, boerenkool en spruiten zijn een belangrijke bron van diindolylmethaan. Diindolylmethaan of DIM zal onder meer van belang zijn om gebruikt oestrogeen uit het lichaam te verwijderen via onze lever. Dit helpt bij het bestrijden van borstkanker en is gunstig om de prostaat bij mannen gezond te houden. Het verbetert ook de werking van de lever.

Lees ook :  Vitamine A Tekort Symptomen | Aanvullen | Gevolgen

Daarnaast hebben we nog een aantal voedingsmiddelen die uitsluitend retinoïden bevatten. Retinol wordt gevonden in dierlijke producten.

Uitstekende bronnen van retinol zijn :

Deze voedingsmiddelen bevatten uitsluitend retinol en moeten dus niet door het lichaam worden omgezet in retinol. Ze kunnen meteen door ons lichaam gebruikt worden.

Hoewel dit voor vegetariërs en veganisten natuurlijk “not done” is. Toch zijn bronnen als lever en levertraan uitstekend om de hoeveelheid te verhogen. We krijgen bij het eten van lever ook nog eens enorme hoeveelheden B12. En bij levertraan enorme hoeveelheden vitamine D.

Vitamine A Tekort

blindheid bril vitamine A tekortDit komt meer voor in arme landen maar komt uiteindelijk minder voor in onze landen. Bekende symptomen zijn nachtblindheid. Volledige blindheid kan echter ook optreden. Dit zien we vooral terug bij kinderen die blind worden.

Daarnaast werkt de stof als een antioxidant en als een immuunsysteem versterker. Dat betekent dat we minder snel zullen genezen van een ziekte wanneer we te weinig vitamine A in het lichaam hebben.

We hebben over het algemeen een laag risico op een gebrek aan deze vitamines. Omdat zoveel voedingsmiddelen een fractie van deze stoffen bevat. Toch is de kans hoger bij mensen die vooral plantaardige voeding eten. Omdat we bij het eten van plantaardige voeding met vitamine A, eerst nog de carotenoïden moeten omzetten in retinoïden.

Het belangrijkste symptoom zullen we merken aan de ogen. Het zicht gaat achteruit, problemen met de ogen kunnen ontstaan. Heel vaak begint het met nachtblindheid, het moeilijker aanpassen aan gedimd licht.

Lees ook :  Welke Voeding met Bètacaroteen Heb je Allemaal?

De problemen komen vaker voor bij jonge kinderen dan bij volwassenen. Om het tekort op te lossen kan een supplement genomen worden.

Hoeveel vitamine A hebben we nodig per dag?

Voeding met vitamine A is afhankelijk van onze leeftijd en ons geslacht. De aanbevolen hoeveelheid voor mensen ouder dan 14 jaar oud is tussen de 700 en 900 mcg per dag. Dan gaan we uit van een hoeveelheid retinol of retinoïden.

Zwangere dames dienen te zorgen voor 1.200 mcg per dag.

De hoeveelheid wordt ook vaak voorgesteld in IU of Internationale Unit. De omzetting daarvan is niet evident omdat dit afhankelijk is van de bron (carotenoïden of retinoïden).

2 mcg betacaroteen wordt omgezet in 1 mcg retinol. Dat betekent dat we via plantaardige voeding met vitamine A, of hoofdzakelijk carotenoïden, dienen te zorgen voor minstens 1.400 mcg per dag. Zwangere dames ongeveer 2.400 mcg per dag.

Besluit

Vitamine A is een essentiële stof in een gezond dieet. Het is vooral belangrijk voor het ontwikkelen en onderhouden van de ogen, de huid en het immuunsysteem.

De stof kan worden gevonden in heel wat fruitsoorten en groenten. Maar ook in vis en vlees kunnen we de stof terugvinden.

Wanneer je een supplement gebruikt dan dien je de aanbevolen dagelijkse dosis te gebruiken en niet overdoseren. Overdosering leidt tot misselijkheid en verlies van het hongergevoel, het kan ook leiden tot overgeven en haaruitval.

De vitamine wordt in vet opgelost. Om die reden is het dus belangrijk dat we vet gaan eten tijdens de maaltijd of tijdens het nemen van een supplement.

 

Deel dit bericht

Scroll naar boven