Vitamine A Tekort Symptomen | Aanvullen | Gevolgen

Vitamine A Tekort (Retinol)

vitamine a tekort voorkomen paprikaVitamine A of retinol is belangrijk voor het optimaal functioneren van de zenuwcellen die met lichtstralen te maken hebben, de zogenaamde fotoreceptoren in de retina van de ogen. Ze helpt ook om de huid, de longen, de darmen en de urinewegen gezond te houden en zal bescherming bieden tegen infecties.

Carotenoïden zoals beta-caroteen zijn stoffen in fruitsoorten en groenten die de bekende gele of oranje roodachtige kleur geven. Wanneer we ze eten worden die carotenoïden omgezet in het lichaam naar vitamine A. Carotenoïden worden het best opgenomen wanneer de groenten gekookt zijn of wanneer die worden opgediend met wat vet of olie bij de maaltijd.

De stof wordt ook vaak gebruikt in medicatie, vooral om problemen met de huid zoals acne en psoriasis te behandelen. Wanneer voldoende van de stof wordt genomen krijgen we bescherming tegen huidkanker. Dit is wetenschappelijk aangetoond.

Risicogroepen

Vitamine A tekort komt vaker voor in landen waar bepaalde voedingsmiddelen weinig worden gegeten. Deze voedingsmiddelen zijn bijvoorbeeld :

  • Dierlijke lever
  • Vislever
  • Oranje en gele groenten
  • Eieren
  • Voedingsproducten verrijkt met vitamine A

gevolg vitamine a tekortIn Aziatische landen ligt het vitamine A tekort zeer hoog. Omdat daar hoofdzakelijk rijst wordt gegeten.

Lees ook :  Levertraan Voedingswaarde en Voordelen Voor Onze Gezondheid

Wanneer een vitamine A tekort wordt vastgesteld kan door een supplement te nemen met relatief hoge hoeveelheden, in enkele dagen het probleem opgelost worden.

De ogen en de huid wordt droog en beschadigd. Infecties ontstaan zeer snel en makkelijk.

Nachtblindheid is één van de eerste symptomen en kan later uitgroeien tot volledige blindheid. Dit komt vooral voor bij jonge kinderen.

Wanneer we met problemen te maken hebben in de darmen, die de opname van vet gaan verminderen hebben we ook een verhoogd risico op een vitamine A tekort. Omdat de stof vet nodig heeft om te worden opgenomen door het lichaam is het altijd aangeraden vet bij de maaltijd te serveren.

Daarnaast kunnen leverproblemen, galproblemen of operaties aan de darmen ervoor zorgen dat de opname niet meer optimaal is.

Symptomen

vitamine a tekort kinderenEen bekend symptoom dat bijna altijd als eerste optreedt is nachtblindheid. Dit wordt veroorzaakt door het slecht werkend deel van het oog, de retina. Daarna zullen de oog droog worden.

Het komt vaker voor bij kinderen dan bij volwassenen. Zeker wanneer ze weinig te eten hebben of weinig eiwitten eten. Dit zorgt dan ook voor onvoldoende vitamine A.

In armere landen is vitamine A tekort een grote oorzaak van blindheid.

Daarnaast wordt ook de huid droog en broos. De longwand en darmwand wordt minder goed beschermd. Het immuunsysteem verzwakt en zorgt op zijn beurt voor het sneller ontwikkelen van ziektes en infecties.

Lees ook :  Voeding met vitamine A

De groei bij kinderen wordt sterk beïnvloed daardoor.

Vitamine A tekort Aanvullen

vitamine a tekort aanvullenWanneer je een vitamine A tekort hebt is het aangeraden om een supplement te nemen tot de stof terug in aangevuld. Daarna kan je zorgen voor voldoende voeding met vitamine A in het dieet toe te voegen.

Het is ook niet nodig om extreem hoge hoeveelheden te gaan consumeren. Dit zal dan weer leiden tot haarproblemen zoals haaruitval. Dit kan zelfs in zodanige mate zijn dat de wenkbrauwen ook uitvallen.

Teveel vitamine A kan schadelijke effecten hebben op het lichaam. Wanneer 10 keer de aanbevolen dagelijkse dosis wordt genomen en dit voor een periode langer dan 8 weken kan een vergiftiging optreden.

Deze dosissen worden echter vaak gegeven aan mensen met acne en psoriasis. Maar dit is dan ook slechts tot dat de infectie grotendeels verholpen is.

Risico’s met extreem hoge dosissen

Daarnaast kunnen hoge dosissen carotenoïden via een supplement zorgen voor een gele kleur van de handpalmen en voetzolen. Die zijn echter niet schadelijk voor de gezondheid omdat deze carotenoïden langzaam worden omgezet in vitamine A wanneer ze het lichaam binnenkomen. Toch hebben onderzoeken aangetoond dat hoge dosissen carotenoïden het risico op sommige kankers kunnen doen toenemen.

Gebruik daarom geen hogere dosissen dan op de verpakking vermeld staat, tenzij je weet dat je met een groot vitamine A tekort te maken hebt.

Lees ook :  Ogen verbeteren met natuurlijke middelen

Hoge dosissen niet aangeraden

wortelen vitamine aWanneer voor een te lange periode een te hoge dosis wordt ingenomen kunnen problemen zoals haaruitval ontstaan. Andere problemen zijn de lippen die gaan scheuren en een droge en ruwe huid.

Verder krijgen we te maken met hoofdpijn en een verhoogde druk in de hersenen. We voelen ons ook zwakker met pijnlijke beenderen en gewrichten als gevolg. Breuken worden sneller vastgesteld en het hongergevoel verdwijnt.

Besluit

Vitamine A tekort aanvullen doen we best door een supplement te gebruiken tot de hoeveelheid is aangevuld. Daarna zorgen we voor voldoende voeding met vitamine A.

Wanneer we weten dat we te weinig van de stof hebben in ons lichaam kunnen we enkele dagen een hoge dosis nemen uit een supplement. Daarna dienen we ons te houden aan de aanbevolen dosis die op de verpakking te lezen staat.

Net als een vitamine A tekort, heeft een extreem teveel ook nadelen voor onze gezondheid.

Deel dit bericht

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven