Hoe kunnen we onkruid in gazon effectief gaan bestrijden?

Pagina's: 1 2 3 4

onkruid in gazon bestrijden

Delen op:


Volg ons op:

De soorten onkruid en hun boodschap voor jouw gazon

Er zijn heel veel verschillende soorten onkruiden te vinden in onze tuinen. Toch hebben ze zoals we eerder reeds zeiden, allemaal een specifieke boodschap voor jouw tuin en dus jouw gazon. hier gaan we de meest voorkomende soorten onkruid bespreken.

Paardenbloem

paardenbloem onkruid

De paardenbloem is in onze landen wellicht het meest voorkomende plantje die we in het gazon zullen terugvinden. Hoewel er enorm veel voordelen verbonden zijn aan het gebruiken van paardenbloemen in thee bijvoorbeeld. Paardenbloem is goed voor onze lever, nieren en bevat veel kalium! Toch willen we dit niet in ons gazon. De paardenbloem kan zich vermeerderen door de zaadjes die zich gaan vormen wanneer de gele bloem uitbloeit. Die kunnen door de wind of door vogels overal in het gazon verspreiden en zullen het volgende jaar het gazon overheersen. Verder kan de wortel zich gaan splitsen waardoor uit één plant tot zelfs drie verschillende planten kunnen ontstaan. Het tijdig verwijderen van de paardenbloemen MET wortel, en dit wanneer de bloem nog geel is, is dus zeer belangrijk.

Paardenbloem groeit overal en in alle omstandigheden. Het is dan ook moeilijk te bepalen wat de daadwerkelijke oorzaak is van de aanwezigheid van paardenbloem in het gazon.

paardenbloem bestrijden in gazon

Belangrijke oorzaken van paardenbloem in het gazon:

 • Teveel kalium
 • Te weinig calcium
 • Compacte grond
 • Ondiepe graswortels
Lees ook :  Natuurlijke Middelen Die De Stoelgang Gaan Bevorderen

Paardenbloemen bestrijden op een natuurlijke manier kan gebeuren door het gazon te bekalken en door het gazon te beluchten met een beluchter of verticuteermachine.

Mos

mos in gazon

Mos groeit makkelijk in zure grond. Wanneer we te maken hebben met veel mos kan het bekalken van het gazon een ideale oplossing zijn. Let ook op de plaats waar het mos gaat groeien. Groeit het mos in schaduwrijke gebieden? Dan is het aangeraden om na het verwijderen van het mos met een verticuteermachine, speciaal graszaad te zaaien die goed tegen schaduw kan. Op die manier zullen we mos verhinderen dat het terugkomt.

mosbestrijder in gazon
In tegenstelling tot onkruidbestrijder of onkruidverdelger in gazon is een mosbestrijder wel nog steeds beschikbaar voor in het gazon

Weegbree (Plantago)

Planten uit de weegbreefamilie vormen meestal een breed rozet en kunnen op die manier gras verdringen. Ze zijn moeilijk met de hand te verwijderen doordat de wortel meestal afbreekt wanneer je die tracht te grijpen. Een onkruidstekker kan hier helpen.

weegbree gazon

Een belangrijke indicatie van de aanwezigheid van weegbree is een onvruchtbare grond. Ze groeien graag in een zure grond met slechte drainage.

Weegbree vermijden in het gazon doen we door:

 • Beluchten of verticuteren
 • Gazon bemesten
 • Gazon bekalken
 • Gras hoger maaien waardoor de bladeren worden gemaaid en de wortel uitgeput raakt

Heermoes

heermoes gazon

Heermoes vinden we vaak terug langs spoorwegen of plaatsen waar veel beton aanwezig is. Deze plant wordt ook wel paardenstaart genoemd en is zeer gezond voor onze nieren. Het is één van de moeilijkste onkruiden om te bestrijden en dat heeft drie belangrijke oorzaken. Ze zijn onmogelijk uit te trekken want de wortel kan tot wel één meter diep groeien. Ook zijn ze bestand tegen pakweg alle biologische EN chemische bestrijdingsmiddelen. Verder groeien ze horizontaal onder de grond waardoor ze zich heel makkelijk vermenigvuldigen.

Het grote voordeel van heermoes is dat ze een zeer belangrijke boodschap hebben voor de trotse eigenaar. Ze groeien in mineraalarme grond en willen dus zeggen aan de trotse eigenaar dat er onvoldoende mineralen aanwezig zijn voor het gras om optimaal te groeien. De weinige voedingsstoffen die er dan nog aanwezig zijn in een grond met veel heermoes, worden op hun beurt dan nog eens opgeslokt door deze diep gewortelde plant. Wat het voor gras nog moeilijker maakt om te ontwikkelen.

Lees ook :  Lijst met de 8 meest krachtige vochtafdrijvers

Zorg voor een gezonde bodem wanneer je heermoes voorgoed kwijt wilt. dit kan door onder meer lavameel en zeewierkalk toe te voegen. Hoewel heermoes dus bestand is tegen alle bestrijdingsmiddelen zullen ze niet bestand zijn tegen de combinatie van zeewierkalk en lavameel.

Belangrijk weetje over heermoes

Heermoes is net als de paardenbloem een zeer belangrijk onkruid. Voor de biologische moestuinliefhebber kan deze plant van groot belang zijn. Ze voorkomt schimmel op groenten en fruit. Hebben we te maken met schimmels op onze fruitbomen of struiken? Hebben de courgettes last van schimmel of insecten? Giet er een mengsel van heermoes over in combinatie met water en de problemen zijn snel van de baan. Toch niet allemaal negatief dus over de heermoesplant.

Klaver

klaver onkruid gazon

Klaver kan goed tegen droogte en wordt in droge gebieden zelfs toegevoegd aan graszaad. Wanneer de tuin echter overheerst wordt door deze planten is het tijd om er iets aan te doen. Ze groeien het best in grond arm aan stikstof.

Klaver bestrijden op een natuurlijke manier doen we door:

 • De grond bemesten met stikstof

Vogelmuur (Stellaria media)

Stellaria media vogelmuur onkruid gazon

Wanneer we te maken hebben met vogelmuur hebben we meestal een gezonde en vruchtbare grond. Dit onkruid kan net ontstaan bij hobbytuiniers die net teveel aandacht besteden aan het gazon. Het zal eerst en vooral opduiken in vruchtbare grond. En groeit graag in een compacte vochtige grond met slechte drainage. Indien we dus het gazon veel bewateren en niet gaan beluchten of verticuteren, hebben we een hoog risico op vogelmuur.

Lees ook :  Hoe kunnen we bladluizen bestrijden op een natuurlijke manier?

De aanpak luidt dus als volgt:

 • Beluchten
 • Verticuteren
 • Minder water geven indien teveel wordt gegeven

gazon beluchten

Beemdgras

Beemdgras is een wilde grassoort die maar liefst 500 ondersoorten bevat. Het groeit in pakweg alle gazons maar wanneer het gazon echt wordt overheerst door deze planten kan dat een indicatie zijn dat de grond teveel samengedrukt is en dus moeilijk water doorlaat.  Hier is het belangrijk dat de zaden zich niet gaan verspreiden. De plant groeit een stuk sneller en hoger dan gras. Een makkelijke manier om dit te verwijderen is door het gras op een hogere hoogte te maaien. Op die manier krijgen de zaden geen kans om zich te verspreiden.

beemdgras onkruid in gazon

Beemdgras bestrijden doen we door:

 • Beluchten
 • Verticuteren
 • Gras hoger maaien

Vingergras

vingergras onkruid gazon

Vingergras wordt in het Engels crabgrass of finger grass genoemd. Deze plant groeit in zowel vruchtbare als minder vruchtbare grond. Het is dan ook moeilijk te bepalen waarom ze nu net ontstaat. Nog een andere contradictie is dat ze zowel voorkomt in vochtige grond als in droge grond. De enige manier om vingergras te bestrijden is door het gras wat hoger af te maaien zodat het zaad geen kans heeft om het jaar daarop nog terug te komen.

Het grote voordeel van vingergras is dat het elk jaar terug opnieuw moet groeien, het betreft geen meerjarige plant. Wanneer we ervoor kunnen zorgen dat het gras voldoende voeding, drainage, maai-beurten en bewatering krijgt, dan is de kans op vingergras heel klein.

Delen op:


Volg ons op:

Hoe kunnen we onkruid in gazon effectief gaan bestrijden?
Schuiven naar boven

Copyright © 2010-2021 Gezonder Leven.
All rights reserved