Hoe kunnen we onkruid in gazon effectief gaan bestrijden?

Onkruid in gazon voorkomen

Regelmatig maaien

Het regelmatig maaien van het gras zal ervoor zorgen dat heel wat onkruid verdwijnt dankzij onze grasmaaier. Verder zal het voorkomen dat er zich zaden kunnen vormen en zal daarmee de verspreiding van het onkruid stoppen. Sommigen raden aan om het gras heel kort te maaien. Dat is niet nodig en kan enkel gunstig zijn wanneer je erna gaat verticuteren. De ideale lengte bedraagt 4 cm. Wanneer het gras te kort wordt kan het uiteindelijk verzwakken waardoor onkruid terug de strijd gaat winnen.

ideale maaihoogte gazon

Bijzaaien

Bijzaaien is een goede strategie om in de toekomst onkruid te verminderen. Wanneer we het onkruid verwijderen komen kale plekken in het gras tevoorschijn. Door hier bij te zaaien zullen we nieuw gras ontwikkelen op deze kale plekken, waardoor onkruid minder kans heeft om zich hier tussen te wringen.

gazonherstel

Wanneer gras zaaien?

De beste periode om gras bij te zaaien is op het einde van de zomerperiode en begin van de herfstperiode tussen september en oktober. Onkruid groeit het meest in de maanden mei, juni en juli dus wanneer we in september of oktober gaan bijzaaien hebben de wortels zes maanden tijd om voorsprong te nemen op de onkruidzaadjes die in elke grond aanwezig zijn en zullen ontkiemen in de lente. Er wordt ook regelmatig gezaaid in de lente en dat is op zich geen slecht idee. Het is nog niet te droog en niet te warm dus het graszaad kan hier ook makkelijk ontkiemen. Het enige verschil is dat ze in deze periode moeten strijden tegen de onkruidzaadjes die veel sneller kunnen ontkiemen dan graszaad en ook meteen dieper in de grond gaan wortelen aldus meer voedingsstoffen opnemen. Om die reden biedt september, oktober zeker de voorkeur.

Welk graszaad kopen?

welk graszaad kopen

Er zijn dezer dagen heel wat verschillende graszaden verkrijgbaar. Zo kunnen we opteren voor sportgras, siergras, schaduwgras en gras die goed tegen droogte kan. Gebruik het zaad die het meest aanleunt bij jouw persoonlijk gazon. Heb je kinderen of een hond? Dan is siergras zeker geen goed idee. Wordt het gras weinig belopen? Dan kan siergras een ideale oplossing zijn. Siergras is fijner en lijkt mooier dan sportgras. Toch is dit een stuk moeilijker onkruidvrij te houden.

Lees ook :  Natuurlijke Middelen Die De Stoelgang Gaan Bevorderen

Indien het gras iets dikker is zal automatisch minder snel onkruid ontstaan. Wanneer we siergras gebruiken is het nog meer van belang dat onze grasmat goed dichtgroeit door de juiste meststof te gebruiken. Daarnaast kan siergras heel snel beschadigd worden omdat het niet is ontwikkeld om op te lopen of spelen. Bij spelende kinderen of een loslopende hond heeft het zaaien van siergras dan ook geen zin.  Wordt het wel belopen dan zal het heel snel kale plekken veroorzaken waardoor onkruid meteen zal profiteren. Denk hierover goed na vooraleer je graszaad koopt.

Bemesten

hoe en wanneer gazon bemesten

Bemesten dient minstens één keer per jaar te gebeuren, maar beter toch twee keer. Bij een nieuw gekochte woning kan zelfs drie keer bemesten nodig zijn. Wanneer de grond uitgeput is zal onkruid zich heel snel kunnen nestelen. Zij wortelen dieper in de grond en kunnen dus automatisch makkelijker toegang krijgen tot de belangrijke mineralen die zich in de grond bevinden. verder in dit artikel gaan we de verschillende soorten onkruid bekijken. Elk specifiek soort onkruid geeft een boodschap aan je tuin of gazon. Wanneer we dit kunnen herkennen en de boodschap ontcijferen, staan we een stap verder in het onkruidvrij maken van ons gazon zonder daarvoor chemische onkruidverdelgers te gebruiken.

Wanneer en hoe moet ik het gazon bemesten?

Bemesten gebeurt wanneer het droog is en ’s avonds. Er kan op gelijk welk moment bemest worden maar het enige nadeel met bemesting gedurende de dag is dat zonlicht en mestkorrels het aanwezige gras kunnen verbranden door hun hoge concentratie. Indien we bemesten op een later tijdstip zullen de korrels met behulp van de ochtenddauw al wat vochtiger worden en stilaan in de grond sijpelen. We kunnen ook (zeker bij droog weer) het gazon besproeien met water nadat we bemest hebben. Hierbij is het beter dat we één keer goed sproeien dan enkele keren per dag met kleinere hoeveelheden. Spuit het gazon heel nat na het mesten en de mest kan makkelijk in de grond lopen.

Lees ook :  Welke Kruiden Tegen Nierstenen Werken Echt?

Welke meststof moet ik gebruiken in het gazon?

meststof voor gazon

Bijna gelijk welke meststof die geschikt is voor het gazon zal uiteindelijk voordelen opleveren. Toch zijn er heel wat verschillen tussen deze verschillende meststoffen te vinden. Sommige meststoffen voor het gazon zullen ook kalk bevatten, hoewel we eigenlijk kalk en meststof beter op verschillende tijdstippen toedienen. Het bekalken en bemesten van het gazon kan ervoor zorgen dat de kalk gaat binden aan de mestkorrels, waardoor de bodem hier minder van zal opnemen.

Mineralen in meststof

Verder is het belangrijk om weten dat stikstof (N) ervoor zal zorgen dat de groei van de plant bevordert. Fosfor (P) zal vooral de wortels helpen ontwikkelen en kalium (K) zal dan weer het immuunsysteem of de veerkrachtigheid van de plant gaan versterken, waardoor die beter bestand is tegen ziekte, droogte, warmte enzovoort. Magnesium (Mg of MgO) zal zorgen voor een groene gezonde kleur.

Ideale NPK verhouding voor gazon

ideale NPK verhouding gazon

We zullen NPK vaak terugvinden op de verpakking, NPK staat voor de verhouding stikstof, fosfor en kalium. Hoe de ideale verhouding eruitziet is specifiek voor elke bodem. Dat kan je enkel weten wanneer een grondige analyse wordt uitgevoerd. Gelukkig is dit niet nodig want zo moeilijk moeten we het gazononderhoud ook niet maken. Een veelvoorkomende verhouding bedraagt 3-1-2 waarbij we drie eenheden stikstof voor 1 eenheid fosfor en 2 eenheden kalium gebruiken. 6-2-4 of 12-4-8 is dus gelijk aan 3-1-2. Wordt het gras veel belopen of wordt er vaak op gespeeld dan kan er een hoge K waarde gehanteerd worden bijvoorbeeld 6-5-9 of 12-10-18. De hogere hoeveelheid kalium zorgt ervoor dat het gras beter tegen een duwtje kan. Indien het gras niet mooi groen is, kijken we ook beter op de verpakking om te zien of er magnesium aanwezig is. Dat zorgt voor een mooie groene grasmat.

Verticuteren

gazon verticuteren

Verticuteren is nodig om overtollig mos uit het gazon te halen. Een gazon met teveel mos zal ruimte geven aan onkruid om te groeien. Een ander belangrijk voordeel van het verticuteren is dat je lijntjes trekt in het gazon, die kunnen dienen als luchtbanen waardoor het gras beter kan ademen en geeft de kans om de wortels dieper te laten groeien. In een goed onderhouden gazon is verticuteren slechts één keer per jaar nodig. Bij een gazon met veel mos dient dat twee keer per jaar te gebeuren. Hier luidt terug de regel, hoe dichter het gras naast elkaar kan groeien, hoe minder kans op onkruid.

Lees ook :  Hoe kunnen we lieveheersbeestjes aantrekken in de tuin?

Bemesten is belangrijk na het verticuteren zodat het gras zich sneller kan herstellen. De beste periode om deze taak uit te voeren is terug in september oktober. Al kan het zeker ook gebeuren in de lente. Hier geldt nogmaals hetzelfde probleem als bij het zaaien van gras in de lente. In de lente moet gras concurreren met onkruid, na het verticuteren is het gras beschadigd en dient het te herstellen. Onkruidzaad ligt op de loer en zal vaak sneller groeien dan het herstellende gras. Waardoor na het verticuteren de tuin terug vol onkruid kan staan. Om die reden gebeurt dit dus best in september.

gazon na verticuteren

Gazon kalken

Het is zeker aan te raden om het gazon elk jaar te bekalken. Op die manier blijft de zuurtegraad op peil en kan de bodem genoeg voedingsstoffen leveren aan de graswortels. Een te zure bodem zal zorgen voor kale plekken, waardoor onkruid heel snel zal profiteren. Zandgrond is over het algemeen zuurder dan kleigrond of leemgrond. Maar elke grond zal op termijn gaan verzuren. Om die reden is het dus voor elk gazon nodig om regelmatig kalk te ontvangen.

De ideale PH waarde van gras ligt tussen 6,0 en 7,0. Wanneer de PH waarde verder gaat dalen ontstaat er meer mos en onkruid (al zal dat bij 5,5 nog niet meteen het geval zijn).

Verder zullen meststoffen niet goed worden opgenomen bij een te lage PH. Kalk bevat meestal ook magnesium waardoor het gras groener wordt.

Je kan de PH van het gazon makkelijk meten met een PH meter.

Onkruid meteen verwijderen

Hoe sneller we onkruid verwijderen hoe beter. Zo kunnen zich geen zaden vormen en kan de plant zich niet verspreiden. Dit gebeurt het best handmatig met een mes of met een onkruidstekker. Het lijkt een eindeloze taak, zeker wanneer we een gazon vol onkruid hebben. Ik maakte hetzelfde mee toen ik mijn woning aankocht. De tuin werd 3 jaar ongemoeid gelaten en er was meer onkruid dan gazon. Het handmatig verwijderen nam bijna een ganse dag in beslag. Het jaar nadien had ik er geen last meer van. Omdat ik op de juiste manier had bemest, geverticuteerd, bijgezaaid en af en toe bewaterd.

Deel dit bericht

Scroll naar boven