Hoe kunnen we onkruid in gazon effectief gaan bestrijden?

Wanneer het gaat om de gezondheid van ons gazon, dan staat het bestrijden van onkruid zeker bovenaan de lijst met prioriteiten. Tijdens de lente en het begin van de zomer komen onkruiden overal tevoorschijn. Ze laten het gazon er onverzorgd en verwilderd uitzien. Je hebt waarschijnlijk al talloze zaken geprobeerd in het bestrijden van onkruid, maar toch blijven die ongewilde planten de kop opsteken. Verdringen het gras en nemen de controle over het gazon. Een simpele oplossing voor velen is dan het chemisch bestrijden van onkruid. Hoewel dit tijdelijk een makkelijke en minder tijdrovende oplossing is.

Toch gaat het onkruid daar in de meeste gevallen niet mee weg. Het kan zelfs omgekeerd gaan werken en ervoor zorgen dat we de volgende lente met dubbel zoveel onkruid te maken krijgen. Dit komt doordat deze chemische onkruidverdelgers de wortels niet altijd doden. Ze laten het blad uitdrogen maar de wortel diep in de aarde kan nog steeds overleven tot volgend jaar. Een ander probleem met chemische onkruidbestrijders is dat ze in onze landen niet meer verkrijgbaar zijn.

Lees ook :  Natuurlijke Laxeermiddelen Voor Onmiddellijk Effect?

onkruid in gazon

Onkruidverdelger in gazon verboden

Er zijn nog een paar adressen online waar je die kan bestellen, maar in de winkels zijn die al sinds 2018 verboden. Het zal dus niet lang meer duren voor ze ook online niet meer te vinden zijn. En hoewel we het daar niet mee eens kunnen zijn. Toch is het altijd beter om geen chemische of zelfs biologische onkruidbestrijders te gebruiken. De reden hiervoor is simpel. In de meeste gevallen dood je er de wortel niet mee, wat betekent dat ze volgend jaar gewoon terugkomen. En stelselmatig vergiftig je jouw eigen grond en maak je hem armer en armer aan voedingsstoffen. Wat automatisch zou leiden tot meer en meer spuitwerk en dus vergiftiging. Dit wordt een vicieuze cirkel. Je vergiftigt je hond of kat en de vogels die neerstrijken, de bijen die zo belangrijk zijn… Indien je dan nog eens een moestuintje of fruitbomen hebt staan, dan vergiftig je ook nog jezelf. Maar moeten we het onkruid dan gewoon hun gang laten gaan? Moeten we het handmatig gaan uittrekken?

onkruidverdelger in gazon verboden

Wanneer we het onkruid hun gang laten gaan, zitten we de lente daarop met misschien wel een vijfvoud aan onkruid. Dat is dus geen optie. Indien we heel veel onkruid in ons gazon hebben is het handmatig uittrekken van deze onderkruipers een lastig karwei. Toch is het de meest effectieve methode als we de wortel ook kunnen uittrekken. Dat kan het best worden gedaan met een mesje of speciale onkruidstekker. Het handmatig uittrekken van het onkruid is slechts één jaar van toepassing. Wanneer we voldoende voorzorgsmaatregelen nemen zullen we het komende jaar bijna geen onkruid meer tussen ons gazon hebben.

Lees ook :  Hoe kunnen we mieren bestrijden in de tuin?

Deel dit bericht

Scroll naar boven