Hoe kunnen we onkruid in gazon effectief gaan bestrijden?
Auteur: Pedro
Gepubliceerd: juni 10, 2020 om 10:17 am
Laatste update: juni 10, 2020

Wanneer het gaat om de gezondheid van ons gazon, dan staat het bestrijden van onkruid zeker bovenaan de lijst met prioriteiten. Tijdens de lente en het begin van de zomer komen onkruiden overal tevoorschijn. Ze laten het gazon er onverzorgd en verwilderd uitzien. Je hebt waarschijnlijk al talloze zaken geprobeerd in het bestrijden van onkruid, maar toch blijven die ongewilde planten de kop opsteken. Verdringen het gras en nemen de controle over het gazon. Een simpele oplossing voor velen is dan het chemisch bestrijden van onkruid. Hoewel dit tijdelijk een makkelijke en minder tijdrovende oplossing is.

Toch gaat het onkruid daar in de meeste gevallen niet mee weg. Het kan zelfs omgekeerd gaan werken en ervoor zorgen dat we de volgende lente met dubbel zoveel onkruid te maken krijgen. Dit komt doordat deze chemische onkruidverdelgers de wortels niet altijd doden. Ze laten het blad uitdrogen maar de wortel diep in de aarde kan nog steeds overleven tot volgend jaar. Een ander probleem met chemische onkruidbestrijders is dat ze in onze landen niet meer verkrijgbaar zijn.

onkruid in gazon

Onkruidverdelger in gazon verboden

Er zijn nog een paar adressen online waar je die kan bestellen, maar in de winkels zijn die al sinds 2018 verboden. Het zal dus niet lang meer duren voor ze ook online niet meer te vinden zijn. En hoewel we het daar niet mee eens kunnen zijn. Toch is het altijd beter om geen chemische of zelfs biologische onkruidbestrijders te gebruiken. De reden hiervoor is simpel. In de meeste gevallen dood je er de wortel niet mee, wat betekent dat ze volgend jaar gewoon terugkomen. En stelselmatig vergiftig je jouw eigen grond en maak je hem armer en armer aan voedingsstoffen. Wat automatisch zou leiden tot meer en meer spuitwerk en dus vergiftiging. Dit wordt een vicieuze cirkel. Je vergiftigt je hond of kat en de vogels die neerstrijken, de bijen die zo belangrijk zijn… Indien je dan nog eens een moestuintje of fruitbomen hebt staan, dan vergiftig je ook nog jezelf. Maar moeten we het onkruid dan gewoon hun gang laten gaan? Moeten we het handmatig gaan uittrekken?

onkruidverdelger in gazon verboden

Wanneer we het onkruid hun gang laten gaan, zitten we de lente daarop met misschien wel een vijfvoud aan onkruid. Dat is dus geen optie. Indien we heel veel onkruid in ons gazon hebben is het handmatig uittrekken van deze onderkruipers een lastig karwei. Toch is het de meest effectieve methode als we de wortel ook kunnen uittrekken. Dat kan het best worden gedaan met een mesje of speciale onkruidstekker. Het handmatig uittrekken van het onkruid is slechts één jaar van toepassing. Wanneer we voldoende voorzorgsmaatregelen nemen zullen we het komende jaar bijna geen onkruid meer tussen ons gazon hebben.

Lees ook :  Hoe kunnen we bladluizen bestrijden op een natuurlijke manier?

Onkruid in gazon voorkomen

Regelmatig maaien

Het regelmatig maaien van het gras zal ervoor zorgen dat heel wat onkruid verdwijnt dankzij onze grasmaaier. Verder zal het voorkomen dat er zich zaden kunnen vormen en zal daarmee de verspreiding van het onkruid stoppen. Sommigen raden aan om het gras heel kort te maaien. Dat is niet nodig en kan enkel gunstig zijn wanneer je erna gaat verticuteren. De ideale lengte bedraagt 4 cm. Wanneer het gras te kort wordt kan het uiteindelijk verzwakken waardoor onkruid terug de strijd gaat winnen.

ideale maaihoogte gazon

Bijzaaien

Bijzaaien is een goede strategie om in de toekomst onkruid te verminderen. Wanneer we het onkruid verwijderen komen kale plekken in het gras tevoorschijn. Door hier bij te zaaien zullen we nieuw gras ontwikkelen op deze kale plekken, waardoor onkruid minder kans heeft om zich hier tussen te wringen.

gazonherstelWanneer gras zaaien?

De beste periode om gras bij te zaaien is op het einde van de zomerperiode en begin van de herfstperiode tussen september en oktober. Onkruid groeit het meest in de maanden mei, juni en juli dus wanneer we in september of oktober gaan bijzaaien hebben de wortels zes maanden tijd om voorsprong te nemen op de onkruidzaadjes die in elke grond aanwezig zijn en zullen ontkiemen in de lente. Er wordt ook regelmatig gezaaid in de lente en dat is op zich geen slecht idee. Het is nog niet te droog en niet te warm dus het graszaad kan hier ook makkelijk ontkiemen. Het enige verschil is dat ze in deze periode moeten strijden tegen de onkruidzaadjes die veel sneller kunnen ontkiemen dan graszaad en ook meteen dieper in de grond gaan wortelen aldus meer voedingsstoffen opnemen. Om die reden biedt september, oktober zeker de voorkeur.

Welk graszaad kopen?

welk graszaad kopen

Er zijn dezer dagen heel wat verschillende graszaden verkrijgbaar. Zo kunnen we opteren voor sportgras, siergras, schaduwgras en gras die goed tegen droogte kan. Gebruik het zaad die het meest aanleunt bij jouw persoonlijk gazon. Heb je kinderen of een hond? Dan is siergras zeker geen goed idee. Wordt het gras weinig belopen? Dan kan siergras een ideale oplossing zijn. Siergras is fijner en lijkt mooier dan sportgras. Toch is dit een stuk moeilijker onkruidvrij te houden.

Indien het gras iets dikker is zal automatisch minder snel onkruid ontstaan. Wanneer we siergras gebruiken is het nog meer van belang dat onze grasmat goed dichtgroeit door de juiste meststof te gebruiken. Daarnaast kan siergras heel snel beschadigd worden omdat het niet is ontwikkeld om op te lopen of spelen. Bij spelende kinderen of een loslopende hond heeft het zaaien van siergras dan ook geen zin.  Wordt het wel belopen dan zal het heel snel kale plekken veroorzaken waardoor onkruid meteen zal profiteren. Denk hierover goed na vooraleer je graszaad koopt.

Lees ook :  Lijst met de 8 meest krachtige vochtafdrijvers

Bemesten

hoe en wanneer gazon bemesten


Deel dit artikel met je vrienden:

Volg ons op Social Media:


Bemesten dient minstens één keer per jaar te gebeuren, maar beter toch twee keer. Bij een nieuw gekochte woning kan zelfs drie keer bemesten nodig zijn. Wanneer de grond uitgeput is zal onkruid zich heel snel kunnen nestelen. Zij wortelen dieper in de grond en kunnen dus automatisch makkelijker toegang krijgen tot de belangrijke mineralen die zich in de grond bevinden. verder in dit artikel gaan we de verschillende soorten onkruid bekijken. Elk specifiek soort onkruid geeft een boodschap aan je tuin of gazon. Wanneer we dit kunnen herkennen en de boodschap ontcijferen, staan we een stap verder in het onkruidvrij maken van ons gazon zonder daarvoor chemische onkruidverdelgers te gebruiken.

Wanneer en hoe moet ik het gazon bemesten?

Bemesten gebeurt wanneer het droog is en ‘s avonds. Er kan op gelijk welk moment bemest worden maar het enige nadeel met bemesting gedurende de dag is dat zonlicht en mestkorrels het aanwezige gras kunnen verbranden door hun hoge concentratie. Indien we bemesten op een later tijdstip zullen de korrels met behulp van de ochtenddauw al wat vochtiger worden en stilaan in de grond sijpelen. We kunnen ook (zeker bij droog weer) het gazon besproeien met water nadat we bemest hebben. Hierbij is het beter dat we één keer goed sproeien dan enkele keren per dag met kleinere hoeveelheden. Spuit het gazon heel nat na het mesten en de mest kan makkelijk in de grond lopen.

Welke meststof moet ik gebruiken in het gazon?

meststof voor gazon

Bijna gelijk welke meststof die geschikt is voor het gazon zal uiteindelijk voordelen opleveren. Toch zijn er heel wat verschillen tussen deze verschillende meststoffen te vinden. Sommige meststoffen voor het gazon zullen ook kalk bevatten, hoewel we eigenlijk kalk en meststof beter op verschillende tijdstippen toedienen. Het bekalken en bemesten van het gazon kan ervoor zorgen dat de kalk gaat binden aan de mestkorrels, waardoor de bodem hier minder van zal opnemen.

Mineralen in meststof

Verder is het belangrijk om weten dat stikstof (N) ervoor zal zorgen dat de groei van de plant bevordert. Fosfor (P) zal vooral de wortels helpen ontwikkelen en kalium (K) zal dan weer het immuunsysteem of de veerkrachtigheid van de plant gaan versterken, waardoor die beter bestand is tegen ziekte, droogte, warmte enzovoort. Magnesium (Mg of MgO) zal zorgen voor een groene gezonde kleur.

Ideale NPK verhouding voor gazon

ideale NPK verhouding gazon

We zullen NPK vaak terugvinden op de verpakking, NPK staat voor de verhouding stikstof, fosfor en kalium. Hoe de ideale verhouding eruitziet is specifiek voor elke bodem. Dat kan je enkel weten wanneer een grondige analyse wordt uitgevoerd. Gelukkig is dit niet nodig want zo moeilijk moeten we het gazononderhoud ook niet maken. Een veelvoorkomende verhouding bedraagt 3-1-2 waarbij we drie eenheden stikstof voor 1 eenheid fosfor en 2 eenheden kalium gebruiken. 6-2-4 of 12-4-8 is dus gelijk aan 3-1-2. Wordt het gras veel belopen of wordt er vaak op gespeeld dan kan er een hoge K waarde gehanteerd worden bijvoorbeeld 6-5-9 of 12-10-18. De hogere hoeveelheid kalium zorgt ervoor dat het gras beter tegen een duwtje kan. Indien het gras niet mooi groen is, kijken we ook beter op de verpakking om te zien of er magnesium aanwezig is. Dat zorgt voor een mooie groene grasmat.

Lees ook :  Natuurlijke Middelen Die De Stoelgang Gaan Bevorderen

Verticuteren

gazon verticuteren

Verticuteren is nodig om overtollig mos uit het gazon te halen. Een gazon met teveel mos zal ruimte geven aan onkruid om te groeien. Een ander belangrijk voordeel van het verticuteren is dat je lijntjes trekt in het gazon, die kunnen dienen als luchtbanen waardoor het gras beter kan ademen en geeft de kans om de wortels dieper te laten groeien. In een goed onderhouden gazon is verticuteren slechts één keer per jaar nodig. Bij een gazon met veel mos dient dat twee keer per jaar te gebeuren. Hier luidt terug de regel, hoe dichter het gras naast elkaar kan groeien, hoe minder kans op onkruid.

Bemesten is belangrijk na het verticuteren zodat het gras zich sneller kan herstellen. De beste periode om deze taak uit te voeren is terug in september oktober. Al kan het zeker ook gebeuren in de lente. Hier geldt nogmaals hetzelfde probleem als bij het zaaien van gras in de lente. In de lente moet gras concurreren met onkruid, na het verticuteren is het gras beschadigd en dient het te herstellen. Onkruidzaad ligt op de loer en zal vaak sneller groeien dan het herstellende gras. Waardoor na het verticuteren de tuin terug vol onkruid kan staan. Om die reden gebeurt dit dus best in september.

gazon na verticuteren

Gazon kalken

Het is zeker aan te raden om het gazon elk jaar te bekalken. Op die manier blijft de zuurtegraad op peil en kan de bodem genoeg voedingsstoffen leveren aan de graswortels. Een te zure bodem zal zorgen voor kale plekken, waardoor onkruid heel snel zal profiteren. Zandgrond is over het algemeen zuurder dan kleigrond of leemgrond. Maar elke grond zal op termijn gaan verzuren. Om die reden is het dus voor elk gazon nodig om regelmatig kalk te ontvangen.

De ideale PH waarde van gras ligt tussen 6,0 en 7,0. Wanneer de PH waarde verder gaat dalen ontstaat er meer mos en onkruid (al zal dat bij 5,5 nog niet meteen het geval zijn).

Verder zullen meststoffen niet goed worden opgenomen bij een te lage PH. Kalk bevat meestal ook magnesium waardoor het gras groener wordt.

Je kan de PH van het gazon makkelijk meten met een PH meter.

Onkruid meteen verwijderen

Hoe sneller we onkruid verwijderen hoe beter. Zo kunnen zich geen zaden vormen en kan de plant zich niet verspreiden. Dit gebeurt het best handmatig met een mes of met een onkruidstekker. Het lijkt een eindeloze taak, zeker wanneer we een gazon vol onkruid hebben. Ik maakte hetzelfde mee toen ik mijn woning aankocht. De tuin werd 3 jaar ongemoeid gelaten en er was meer onkruid dan gazon. Het handmatig verwijderen nam bijna een ganse dag in beslag. Het jaar nadien had ik er geen last meer van. Omdat ik op de juiste manier had bemest, geverticuteerd, bijgezaaid en af en toe bewaterd.

Lees ook :  Lijst met de 8 meest krachtige vochtafdrijvers

De soorten onkruid en hun boodschap voor jouw gazon

Er zijn heel veel verschillende soorten onkruiden te vinden in onze tuinen. Toch hebben ze zoals we eerder reeds zeiden, allemaal een specifieke boodschap voor jouw tuin en dus jouw gazon. hier gaan we de meest voorkomende soorten onkruid bespreken.

Paardenbloem

paardenbloem onkruid

De paardenbloem is in onze landen wellicht het meest voorkomende plantje die we in het gazon zullen terugvinden. Hoewel er enorm veel voordelen verbonden zijn aan het gebruiken van paardenbloemen in thee bijvoorbeeld. Paardenbloem is goed voor onze lever, nieren en bevat veel kalium! Toch willen we dit niet in ons gazon. De paardenbloem kan zich vermeerderen door de zaadjes die zich gaan vormen wanneer de gele bloem uitbloeit. Die kunnen door de wind of door vogels overal in het gazon verspreiden en zullen het volgende jaar het gazon overheersen. Verder kan de wortel zich gaan splitsen waardoor uit één plant tot zelfs drie verschillende planten kunnen ontstaan. Het tijdig verwijderen van de paardenbloemen MET wortel, en dit wanneer de bloem nog geel is, is dus zeer belangrijk.

Paardenbloem groeit overal en in alle omstandigheden. Het is dan ook moeilijk te bepalen wat de daadwerkelijke oorzaak is van de aanwezigheid van paardenbloem in het gazon.paardenbloem bestrijden in gazon

Belangrijke oorzaken van paardenbloem in het gazon:

 • Teveel kalium
 • Te weinig calcium
 • Compacte grond
 • Ondiepe graswortels

Paardenbloemen bestrijden op een natuurlijke manier kan gebeuren door het gazon te bekalken en door het gazon te beluchten met een beluchter of verticuteermachine.

Mos

mos in gazon

Mos groeit makkelijk in zure grond. Wanneer we te maken hebben met veel mos kan het bekalken van het gazon een ideale oplossing zijn. Let ook op de plaats waar het mos gaat groeien. Groeit het mos in schaduwrijke gebieden? Dan is het aangeraden om na het verwijderen van het mos met een verticuteermachine, speciaal graszaad te zaaien die goed tegen schaduw kan. Op die manier zullen we mos verhinderen dat het terugkomt.

mosbestrijder in gazon
In tegenstelling tot onkruidbestrijder of onkruidverdelger in gazon is een mosbestrijder wel nog steeds beschikbaar voor in het gazon

Weegbree (Plantago)

Planten uit de weegbreefamilie vormen meestal een breed rozet en kunnen op die manier gras verdringen. Ze zijn moeilijk met de hand te verwijderen doordat de wortel meestal afbreekt wanneer je die tracht te grijpen. Een onkruidstekker kan hier helpen.

weegbree gazon

Een belangrijke indicatie van de aanwezigheid van weegbree is een onvruchtbare grond. Ze groeien graag in een zure grond met slechte drainage.

Lees ook :  Hoe kunnen we bladluizen bestrijden op een natuurlijke manier?

Weegbree vermijden in het gazon doen we door:

 • Beluchten of verticuteren
 • Gazon bemesten
 • Gazon bekalken
 • Gras hoger maaien waardoor de bladeren worden gemaaid en de wortel uitgeput raakt

Heermoes

heermoes gazon


Deel dit artikel met je vrienden:

Volg ons op Social Media:


Heermoes vinden we vaak terug langs spoorwegen of plaatsen waar veel beton aanwezig is. Deze plant wordt ook wel paardenstaart genoemd en is zeer gezond voor onze nieren. Het is één van de moeilijkste onkruiden om te bestrijden en dat heeft drie belangrijke oorzaken. Ze zijn onmogelijk uit te trekken want de wortel kan tot wel één meter diep groeien. Ook zijn ze bestand tegen pakweg alle biologische EN chemische bestrijdingsmiddelen. Verder groeien ze horizontaal onder de grond waardoor ze zich heel makkelijk vermenigvuldigen.

Het grote voordeel van heermoes is dat ze een zeer belangrijke boodschap hebben voor de trotse eigenaar. Ze groeien in mineraalarme grond en willen dus zeggen aan de trotse eigenaar dat er onvoldoende mineralen aanwezig zijn voor het gras om optimaal te groeien. De weinige voedingsstoffen die er dan nog aanwezig zijn in een grond met veel heermoes, worden op hun beurt dan nog eens opgeslokt door deze diep gewortelde plant. Wat het voor gras nog moeilijker maakt om te ontwikkelen.

Zorg voor een gezonde bodem wanneer je heermoes voorgoed kwijt wilt. dit kan door onder meer lavameel en zeewierkalk toe te voegen. Hoewel heermoes dus bestand is tegen alle bestrijdingsmiddelen zullen ze niet bestand zijn tegen de combinatie van zeewierkalk en lavameel.

Belangrijk weetje over heermoes

Heermoes is net als de paardenbloem een zeer belangrijk onkruid. Voor de biologische moestuinliefhebber kan deze plant van groot belang zijn. Ze voorkomt schimmel op groenten en fruit. Hebben we te maken met schimmels op onze fruitbomen of struiken? Hebben de courgettes last van schimmel of insecten? Giet er een mengsel van heermoes over in combinatie met water en de problemen zijn snel van de baan. Toch niet allemaal negatief dus over de heermoesplant.

Klaver

klaver onkruid gazon

Klaver kan goed tegen droogte en wordt in droge gebieden zelfs toegevoegd aan graszaad. Wanneer de tuin echter overheerst wordt door deze planten is het tijd om er iets aan te doen. Ze groeien het best in grond arm aan stikstof.

Klaver bestrijden op een natuurlijke manier doen we door:

 • De grond bemesten met stikstof

Vogelmuur (Stellaria media)

Stellaria media vogelmuur onkruid gazon

Wanneer we te maken hebben met vogelmuur hebben we meestal een gezonde en vruchtbare grond. Dit onkruid kan net ontstaan bij hobbytuiniers die net teveel aandacht besteden aan het gazon. Het zal eerst en vooral opduiken in vruchtbare grond. En groeit graag in een compacte vochtige grond met slechte drainage. Indien we dus het gazon veel bewateren en niet gaan beluchten of verticuteren, hebben we een hoog risico op vogelmuur.

De aanpak luidt dus als volgt:


Deel dit artikel met je vrienden:

Volg ons op Social Media:


 • Beluchten
 • Verticuteren
 • Minder water geven indien teveel wordt gegeven
Lees ook :  Natuurlijke Middelen Die De Stoelgang Gaan Bevorderen

gazon beluchten

Beemdgras

Beemdgras is een wilde grassoort die maar liefst 500 ondersoorten bevat. Het groeit in pakweg alle gazons maar wanneer het gazon echt wordt overheerst door deze planten kan dat een indicatie zijn dat de grond teveel samengedrukt is en dus moeilijk water doorlaat.  Hier is het belangrijk dat de zaden zich niet gaan verspreiden. De plant groeit een stuk sneller en hoger dan gras. Een makkelijke manier om dit te verwijderen is door het gras op een hogere hoogte te maaien. Op die manier krijgen de zaden geen kans om zich te verspreiden.

beemdgras onkruid in gazon

Beemdgras bestrijden doen we door:

 • Beluchten
 • Verticuteren
 • Gras hoger maaien

Vingergras

vingergras onkruid gazonVingergras wordt in het Engels crabgrass of finger grass genoemd. Deze plant groeit in zowel vruchtbare als minder vruchtbare grond. Het is dan ook moeilijk te bepalen waarom ze nu net ontstaat. Nog een andere contradictie is dat ze zowel voorkomt in vochtige grond als in droge grond. De enige manier om vingergras te bestrijden is door het gras wat hoger af te maaien zodat het zaad geen kans heeft om het jaar daarop nog terug te komen.

Het grote voordeel van vingergras is dat het elk jaar terug opnieuw moet groeien, het betreft geen meerjarige plant. Wanneer we ervoor kunnen zorgen dat het gras voldoende voeding, drainage, maai-beurten en bewatering krijgt, dan is de kans op vingergras heel klein.

Conclusie hoe kunnen we onkruid voorkomen?

gras maaien

Zorg voor een compacte grasmat. Door een dikke grasmat te verkrijgen zal er geen of toch weinig plaats zijn voor onkruid om zich te ontwikkelen. Elke kale plek in het gazon moet dan ook meteen aangepakt worden door bij te zaaien

Voldoende bemesten is belangrijk. Dat zorgt ervoor dat het gras voldoende kan groeien.

Regelmatig maaien maar niet tot op extreem lage hoogte. Het gras dient minimum 4 cm hoog te blijven.

Zorg ervoor dat het gras twee keer per week één uur lang water krijgt. Indien er elke week minstens 2 keer regen valt is dit onnodig.

Belucht het gras zodat er voldoende drainage kan plaatsvinden. Verticuteer zodat mos geen kans krijgt en de graswortels dieper kunnen hechten.

Verzorg de PH waarde en hou die tussen 6,0 en 7,0

 

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code

Close