Hoe kunnen we mieren bestrijden in de tuin?

mieren bestrijden

De mieren in de tuin zorgen voor verluchting en drainage van de grond, door de vele tunnels die ze graven. Ze eten de eieren en larven van andere insecten op en zullen helpen bij het bestuiven van bloemen. Dit sociaal ingesteld insect heeft veel goede kwaliteiten.

We kunnen stellen dat ze in kleine hoeveelheden wel handig kunnen zijn in de tuin. Toch kan het plots gebeuren dat ze zich heel snel vermenigvuldigen en ernstige problemen veroorzaken in de tuin.

In dit artikel gaan we geen chemische pesticiden bespreken omdat die schadelijk zijn voor mens en dier en ook nog eens de grond gaan vervuilen. Wanneer we dan bijvoorbeeld vruchten of groenten willen kweken kunnen we ook nog eens onszelf vergiftigen.

Het is ook totaal niet nodig om chemische bestrijdingsmiddelen te gaan gebruiken omdat er talloze manieren zijn hoe we de mieren kunnen bestrijden. Denk maar aan kokend water, azijn, koper, bepaalde bloemen enzovoort. Dit is allemaal handig wanneer we last hebben van mieren op het terras. In het gras of onder een boom kunnen we geen kokend water gebruiken. En zeker geen azijn want dan gaat ons gras of de boom mogelijk sterven.

In dit artikel gaan we het dus hebben over de natuurlijke manieren om mieren te bestrijden in de tuin.

De relatie tussen mieren en bladluizen

Wanneer mieren een probleem beginnen te vormen heeft dit vaak te maken met de aanwezigheid van bladluizen. Mieren en bladluizen werken samen om een bepaald doel te verwezenlijken. Mieren houden van suiker en plaatsen bladluizen op de bladeren van een boom of plant. Dit doen ze door de larve naar boven te dragen en te plaatsen op het blad zodat de uiteindelijke bladluis de suiker uit de bladeren kan drinken.

Lees ook :  Hoe kunnen we onkruid in gazon effectief gaan bestrijden?

Daarbij produceren ze een zoete substantie genaamd honingdauw en dat wordt dan weer afgegeven aan de mieren. Op die manier ontstaat er een nauwe samenwerking die er in enkele dagen voor kan zorgen dat miljoenen bladluizen en miljoenen mieren gaan huisvesten in de tuin. Nieuwe koningen worden geboren en bouwen hun eigen kolonie en voor je het weet zijn er wel 10 mierennesten in de tuin aanwezig.

Het is dus belangrijk dat we de mieren onder controle houden. Houden we de mieren onder controle, dan doet het lieveheersbeestje de rest en verdwijnen de bladluizen als sneeuw voor de zon.

Kaneel

We kunnen kaneel gebruiken om mieren op afstand te houden. Dat kunnen we doen door kaneel te strooien in de hoeken van ons terras bijvoorbeeld, we kunnen kaneel onder een boom strooien wanneer we niet willen dat de mieren in de boom gaan. Deze methode zal de mieren echter niet doden en alleen op afstand houden.

Mieren bestrijden met borax mengeling

Wordt heel vaak gebruikt deze methode en is zeer doeltreffend. Het werkt zelfs beter dan de bekende of beruchte mierendoosjes en is niet eens de helft zo duur.

Wat we doen is een mengsel maken van water, suiker en borax. We kunnen gerust ook honing, siroop of een andere suikerhoudende substantie gebruiken. In dit voorbeeld gaan we het bij water en suiker houden. Dat is immers de goedkoopste manier.

Lees ook :  Hoe kunnen we bladluizen bestrijden op een natuurlijke manier?

In een potje of lege fles gaan we water toevoegen met suiker en borax. Het mengsel dient een echte stroop geworden zijn en mag dus niet zo vloeibaar zijn als limonade. Een goed voorbeeld in confituur of vaste honing. Dat kunnen de mieren makkelijk afplukken en naar hun nest transporteren. Indien het mengsel te vloeibaar is zullen ze er gewoon zelf van drinken en dan is dat niet doeltreffend.

De mieren worden aangetrokken tot de suiker en zullen het vaste mengsel dus transporteren naar hun nest en de kleintjes alsook de koningin daar laten van eten. Waardoor ze zullen sterven door de borax vergiftiging.

Hoewel dit niet dodelijk is voor kinderen of huisdieren dien je er toch rekening mee te houden dat huisdieren en kinderen hier geen toegang mogen tot hebben. Daarom kunnen we dit bijvoorbeeld in een boom hangen.

Gist

Een soortgelijke methode als met borax is met gist. We gaan de mieren hiermee niet gaan vergiftigen maar we gaan ze gewoon doen ontploffen. Niet meteen diervriendelijk, maar een overmatige hoeveelheid mieren kan enorme schade teweegbrengen aan de tuin, de terras en het gras. Dus verdienen ze de beste behandeling.

Hiervoor gaan we terug water mengen met een suikerachtige substantie. We voegen gist of bakpoeder toe. Zelfrijzende bloem kan hier net zo goed bij gebruikt worden. Zorg ervoor dat het mengsel terug mooi dik wordt en vooral één wordt. Daarmee bedoel ik dat de suiker mooi moet vermengd zijn met de gist of bloem. Indien we dit niet doen zullen de mieren gewoon de suiker eruit plukken en geven we hen uiteindelijk nog meer kansen om hun kolonie uit te breiden.

Lees ook :  Hoe kunnen we lieveheersbeestjes aantrekken in de tuin?

Doordat ze dit mengsel gaan transporteren naar hun nest en alle andere mieren daarvan gaan laten eten zullen alle mieren sterven door een gescheurde maag. Dit komt doordat de gist gaat uitzetten en de maag van de mier gaat doen scheuren. Zoals reeds gezegd, niet meteen diervriendelijk, maar mieren zijn niet meteen tuin en moestuin vriendelijk …

Nematoden of aaltjes

Deze wormen zullen ervoor zorgen dat mieren uitsterven en dit gaat als volgt…

Deze wormpjes zijn microscopisch klein en leven in de bodem. Ze helpen ook om naaktslakken te doden en dat doen ze steeds op dezelfde manier. De wormen dringen binnen in de mier of slak en gaan een soort bacterie uitscheiden waardoor de mier verdoofd wordt. Daarna gaan de wormen zich voeden met de dode mieren. Probleem opgelost. Wanneer er geen mieren, slakken, motten of vliegen meer zijn om in te dringen dan verdwijnen de nematoden gewoon.

Effectieve methode maar niet meteen goedkoop en zeker bij een grote invasie van mieren zullen toch aanzienlijke hoeveelheden nodig zijn om de volledige kolonie uit te roeien. Maar wel een ecologische oplossing.

 

Hoe kunnen we mieren bestrijden in de tuin?
Schuiven naar boven

Copyright © 2010-2022 Gezonder Leven.
All rights reserved