Hoe kunnen we lieveheersbeestjes aantrekken in de tuin?

lieveheersbeestjes aantrekken tuin

Beginnende tuiniers zullen waarschijnlijk verrast zijn om te horen dat niet alle kevers een negatieve invloed hebben op onze tuin of moestuin. Er is een soort kever die wel eens heel handig kan zijn in onze tuin of moestuin en dat is het lieveheersbeestje. Dit kleine insect heeft veel verschillende benamingen onder andere het kapoentje, zonnekoekje, stippelbeestje, oliebeestje, mariabeestje, poppennonnetje, hemelbeestje, molentandje, engelbeestje en vele andere.

Lieveheersbeestjes zijn heel gunstig voor onze tuin omdat ze onder meer bladluizen eten. Toch zijn niet alle lieveheersbeestjes gunstig, er zijn soorten die de bladeren eten en niet de bladluizen. Gelukkig leven deze niet op ons continent en zullen wij daar geen last van hebben.

Wat hebben lieveheersbeestjes nodig?

Lieveheersbeestjes eten verschillende soorten insecten. Ze hebben een grote hoeveelheid pollen in hun dieet en zijn dus automatisch aangetrokken tot deze bloemen en planten. Het is belangrijk om weten dat deze dieren zeer gevoelig zijn voor pesticiden. Wanneer we dus reeds een product tegen bladluis of tegen mieren gebruikt hebben bijvoorbeeld, dan kan het zijn dat ze wegblijven of in het ergste geval ook gaan sterven.

Lieveheersbeestjes leggen gele eieren die ovaal van vorm zijn. De hoeveelheid varieert meestal tussen de 10 en 20 eieren en hebben 2 tot 5 dagen nodig om tot een larve uit te groeien. Tegen die tijd eten ze gedurende 3 weken zo’n 50 bladluizen per dag.

Lees ook :  Hoe kunnen we onkruid in gazon effectief gaan bestrijden?

In de herfstperiode beginnen ze aan hun winterslaap in kieren en plant of houtafval. Dit gebeurt meestal in grote groepen. We kunnen heel makkelijk zelf een plek maken om lieveheersbeestjes in te laten overwinteren door een aantal gaten te boren in een oude stam en te bedekken met bladeren. Daar houden ze van want het biedt hen bescherming tegen de koude winter.

Planten die lieveheersbeestjes aantrekken

Allium

Alle knoflook, ajuinplanten zullen pollen uitscheiden en daardoor ook hemelbeestjes aantrekken. Nog een ander belangrijk voordeel van deze planten is dat ze de meeste andere insecten op afstand zullen houden door hun penetrante geur.

Geranium

Lieveheersbeestjes worden zeer sterk aangetrokken tot geraniums. Verder hebben geraniums nog heel wat andere voordelen. Ze houden muggen op afstand met hun geur en zullen ook vlinders aantrekken, wat weer ten goede gaat aan de bestuiving van andere planten in de buurt. Het is ook één van de makkelijkste planten om te onderhouden.

Korenbloem

Korenbloem behoort tot de aster familie en heeft blauwe, roze of witte bloemen. Het pollen van de bloemen trekken hemelbeestjes aan. Het zijn oorspronkelijk wilde bloemen en groeien heel makkelijk zonder veel onderhoud.

Calendula

Deze prachtige oranje plant behoort tot dezelfde familie als de korenbloem. De bladeren van de calendula kunnen zelfs gegeten worden. Ook deze plant trekt lieveheersbeestjes aan in de tuin.

Koriander

De geur van koriander zal ervoor zorgen dat lieveheersbeestjes naar onze tuin gezogen worden. We kunnen dit kruid in de keuken gebruiken en heeft een sterk reinigende werking op de lever en helpt zware metalen uit het lichaam te drijven. Het is een veel gebruikt ingrediënt in detox-programma’s.

Lees ook :  Hoe kunnen we mieren bestrijden in de tuin?

Dille

Dille is een magere plant die heel veel zon nodig heeft. De wortel bij deze plant is heel lang dus dient zeker geplaatst te worden in een goed verluchte grond zodat de wortel de kans heeft om dieper te groeien. Lieveheersbeestjes zijn dol op deze planten.

Peterselie

Peterselie is een ander belangrijk kruid die we kunnen gebruiken in de keuken. Ze kan tot wel 1 meter hoog worden en groeit in bijna alle klimaten. We kunnen ze zowel in de zon als in de schaduw planten, al kiezen we beter de gulden middenweg. In vlakke zon kan ze geel worden en in te weinig zonlicht zal ze minder snel groeien.

Gebruik geen insecticide

We hebben het reeds verteld, lieveheersbeestjes zijn zeer gevoelig diertjes. Het gebruik van insecticiden of pesticiden zal ervoor zorgen dat de primaire voedingsbron voor de diertjes verdwijnt en zal er ook voor zorgen dat ze misschien zelf sterven.

Lieveheersbeestjes kopen

We kunnen de larven van lieveheersbeestjes bestellen en in onze tuin loslaten. Dat gebeurt het best ofwel ’s morgens ofwel ’s avonds. Lieveheersbeestjes hebben vlug de neiging om weg te vliegen, het is daarom beter dat we de larven bestellen. Die zullen zich gaan voeden met aanwezige bladluizen of andere kleine insecten. Indien we toch beslissen om volwassen lieveheersbeestjes te kopen dan plaatsen we hen best op bladeren waar bladluizen aanwezig zijn.

Hoe kunnen we ervoor zorgen dat lieveheersbeestjes in onze tuin blijven?

Om ervoor te zorgen dat lieveheersbeestjes ook daadwerkelijk blijven, dienen we enkele zaken op orde te stellen. Ervoor zorgen dat er voldoende bloemen en planten aanwezig zijn is een must. Het liefst ook met grote bladeren die elkaar deels overlappen zodat ze een droge en relatief warme plek hebben om hun eieren op te leggen.

Lees ook :  Hoe kunnen we bladluizen bestrijden op een natuurlijke manier?

Water

Het kan misschien belachelijk klinken, maar indien we heel veel lieveheersbeestjes willen aantrekken om bijvoorbeeld een bladluizenplaag aan te pakken, dan kunnen we best een schaaltje met water onder de betreffende plant of boom plaatsen. Zo heeft het lieveheersbeestje tijdens warme droge dagen, toch toegang tot water en kan ze naar hartelust eten. Voor je het weet hebben we er honderden in onze tuin en zijn de bladluizen verdwenen. Wanneer de bladluizen verdwenen zijn en er onvoldoende stuifmeel of pollen overblijft om te eten, zullen de lieveheersbeestjes vertrekken. Ze doen geen schade aan de bladeren.

Voeding

Naast het geven van water kunnen we ook extra voeding toevoegen aan de bladeren van de planten waar we hemelbeestjes op willen. Dit kan door een beetje honing en water te spuiten op de bladeren of gewoon suiker. Opgelet, dit trekt ook mieren aan.

Beschutting

Strooi wat houtschors of mulch onder de planten zodat de lieveheersbeestjes kunnen schuilen indien het kouder wordt of plots regent. In deze plaatsen kunnen ze ook schuilen tegen mogelijke roofdieren zoals vogels. Daarnaast helpen we de grond vochtig houden en beter zijn voedingsstoffen vasthouden.

Hoe kunnen we lieveheersbeestjes aantrekken in de tuin?
Schuiven naar boven

Copyright © 2010-2022 Gezonder Leven.
All rights reserved