Hoe kunnen we bladluizen bestrijden op een natuurlijke manier?

Bladluizen, mieren, lieveheersbeestjes. Dat zijn de belangrijkste zaken in dit artikel. Maar gaat dit artikel niet over hoe we bladluizen kunnen bestrijden in onze tuin op een natuurlijke of biologische manier? Ja, dat klopt. Toch zullen we zien dat wanneer we over bladluis spreken, we ook spreken over mieren en lieveheersbeestjes.

Zijn de bladeren van onze bomen of planten gekronkeld, uitgedroogd en lijkt de boom niet meer te groeien of geen vrucht te produceren? Dan is het zeker aan te raden om eens aan de onderkant van de bladeren te kijken, daar hebben we waarschijnlijk te maken met een invasie van bladluizen. Die kunnen groen, rood, wit of zwart van kleur zijn. In alle geuren en kleuren. En wanneer we spreken over bladluizen hebben we dichtbij waarschijnlijk ook mieren die hen een handje helpen? Waar bladluizen vertoeven zijn lieveheersbeestjes ook graag van de partij. Dat is immers hun lekkerste hapje.

Nu hebben we kort het verband uitgelegd tussen bladluizen, mieren en lieveheersbeestjes. Dit is niet altijd het geval, zoals hierboven uitgelegd. Maar toch zeker in 9 op de 10 gevallen. We gaan een groot aantal manieren bespreken hoe we de bladluizen kunnen verwijderen van onze bladeren. Maar meestal komt het neer op het verwijderen van de mieren. Die zijn immers verantwoordelijk voor de invasie van de bladluizen. Ze brengen hun eitjes of larven tot op de bladeren, zodat ze naar hartenlust de suikers uit de bladeren kunnen zuigen. Daartegenover geven de bladluizen honingdauw af, een zoete substantie die wordt afgegeven aan de mieren. De mieren zijn er dol op en brengen dit naar hun nest. Om die reden zullen we vaak bij bladluizen heel wat mieren de boom of plant zien oprijden en afrijden met voedsel (honingdauw).

Lees ook :  Hoe kunnen we lieveheersbeestjes aantrekken in de tuin?

bladluizen op fruitbomen

Kneden met de hand

Hebben we nog niet veel bladluizen op onze planten? Dan kunnen we ze met de hand afnemen. Daarvoor gebruiken we best handschoenen. Deze kleine diertjes zijn zo zacht, dat wanneer je ze nog maar licht aanraakt, ze reeds gedood zijn. Bij een tiental bladeren kunnen we dit manueel doen en het probleem kan opgelost zijn. Hebben we meerdere bomen of planten die geïnfecteerd zijn, of zien we in de nabijheid veel mieren? Dan kunnen we stellen dat de mieren hier een stokje voor gaan steken. Het is dus aan te raden eerst de mieren aan te pakken.

Met water afspoelen

Wanneer we een tuinslang nemen en die sproeier van de tuinslang zodanig kunnen regelen dat er een sterke straal uitkomt, dan kunnen we de bladluizen gewoon afspoelen van de bladeren. Ze komen op de grond terecht en zullen hoogstwaarschijnlijk sterven. Daar ze niet in staat zijn om zelf de lange tocht naar bovenop de plant terug te maken. De mieren kunnen hen een handje helpen maar doen dit meestal enkel met eieren en larven. Toch geldt hier weer dezelfde aanpak, indien mieren aanwezig zijn, eerst het mierenprobleem aanpakken.

Zelf een mengsel maken

We kunnen zelf een mengsel maken van water, plantaardige (goedkope) olie en afwasmiddel. Dit gaan we mengen en brengen we aan in een drukspuit. We spuiten alle bladeren met dit mengsel en de bladluizen verdrinken of sterven door het afwasmiddel. We gebruiken hier best biologisch afwasmiddel. Dit dienen we te doen ofwel ’s morgens ofwel ’s avonds. Wanneer de zon het felst schijnt kunnen de bladeren verbranden. Dit is een heel effectieve manier wanneer we te maken hebben met enkel bladluizen. Indien er ook mieren aanwezig zijn zullen zij naar een andere plant verhuizen en hetzelfde proces herhalen. Mieren bestrijden is hier dan ook weer aangeraden

Lees ook :  Hoe kunnen we mieren bestrijden in de tuin?

Lieveheersbeestjes

bladluizen lieveheersbeestjes

Waar bladluizen zijn, daar zijn automatisch ook lieveheersbeestjes. Veel is er niet over geweten, maar waarschijnlijk kunnen zij de aanwezigheid van bladluizen van op een verre afstand ruiken. Een volwassen lieveheersbeestje kan tot 500 bladluizen per week opeten. Er bestaan verschillende manieren om lieveheersbeestjes naar je planten te lokken. Al zullen we niet in ons opzet slagen als de mieren hier weer een rol spelen in dit scenario. Mieren gaan de strijd aan tegen lieveheersbeestjes en jagen hen weg van de bladluizen.

Teveel stikstof

Een andere oorzaak kan zijn dat er teveel stikstof aanwezig is in de bodem. Bladluizen worden aangetrokken tot slechts bepaalde planten of bomen. De soort en de kleur speelt hierbij geen enkele rol. In onze tuin hadden wij 22 bomen en slechts 3 bomen waren volledig overgenomen door bladluizen. Teveel stikstof bleek het probleem want het was net op een plaats waar vroeger een composthoop gevestigd was.

Planten onder de boom

Wanneer het probleem ontstaat in een fruitboom bijvoorbeeld, zoals bij ons het geval was. Dan kan je overwegen om bepaalde planten onder de boom te plaatsen. Deze planten scheiden een bepaalde geur af die zij niet lekker vinden. Voorbeelden zijn oregano, salie, knoflook, ajuinen, lavendel en rozemarijn. Ironisch genoeg zullen die planten ook meestal mieren op de afstand houden. Dan is de oorzaak van het bladluizen probleem ook meteen opgelost.

Lees ook :  Hoe kunnen we onkruid in gazon effectief gaan bestrijden?

Mieren bestrijden

mieren bestrijden bladluizen

We hebben het er al voldoende over gehad, mieren bestrijden is in de meeste gevallen de beste oplossing tegen het bladluizenprobleem. Omdat bladluizen automatisch opgegeten worden door lieveheersbeestjes kunnen zij op zichzelf eigenlijk weinig problemen veroorzaken. Het is pas wanneer zij gesteund worden door een kolonie mieren, die er alles voor over hebben om de zoete honingdauw van de bladluizen te verkrijgen, dat er echt problemen kunnen optreden. En die kunnen heel drastisch zijn. In sommige gevallen is het nodig om een professionele firma in te huren die gespecialiseerd is in het bestrijden van mieren. Gelukkig bestaan er een groot aantal natuurlijke manieren om mieren te bestrijden en voorgoed op afstand te houden.

Insecticide

Insecticiden kunnen ook gebruikt worden bij de bestrijding van bladluizen. Al zullen we daarmee ook alle benificiële insecten doden of op afstand houden, zoals het lieveheersbeestje. Daarnaast kunnen we onze moestuin of fruitboom beschadigen en hun vruchten vergiftigen die wij dan opeten. Het chemisch bestrijden van deze insecten is niet verstandig en niet echt nodig.

Hoe kunnen we bladluizen bestrijden op een natuurlijke manier?
Schuiven naar boven

Copyright © 2010-2022 Gezonder Leven.
All rights reserved