Het Verband Tussen Zink En Testosteron

Zink en testosteron, is daar een verband?

Testosteron speelt een zeer belangrijke rol in de gezondheid van man. Het is verantwoordelijk voor ons libido. Onze zin in seks. Het hormoon is ook verantwoordelijk voor onze spierkracht en de sterkte van onze beenderen. Het testosterongehalte komt op zijn hoogst wanneer we rond de 20 zijn. Daarna gaat het na de 30 stilaan naar beneden.

Wanneer het testosteron beneden de normale grens ligt dan wordt dat vaan hypogonadisme genaamd. Dat kan een resultaat zijn van een aantal medische aandoeningen. Maar zink en testosteron staan zeer nauw met elkaar in verband. Dus dat kan ook simpelweg een tekort aan zink betekenen.

vermoeidheid

Zink en testosteron zijn dus met elkaar verbonden. Een tekort aan zink betekent bijna automatisch een tekort aan het hormoon. Dit is op verschillende manieren te verklaren. Zink staat ook in nauw verband met het libido.

Zink en Testosteron – Hypogonadisme

Zink is een essentieel mineraal. We hebben het nodig om ons immuunsysteem te verzekeren van een goed functioneren. Ook voor het aanmaken en opdelen van de cellen hebben we het mineraal nodig. Zink zorgt ervoor dat enzymes uit onze voeding worden afgebroken en andere voedingsstoffen die we nodig hebben.

weinig spierkracht

Zink en testosteron zijn nauw met mekaar verbonden. Toch zijn er geen wetenschappelijke bewijzen die de directe link met mekaar aantonen. Toch kunnen we indirect aantonen hoe zink en testosteron mekaar gaan aanvullen en waarom de meeste mensen met een zinktekort ook een hormoon tekort hebben.

Lees ook :  Testosteron verhogen bij mannen

Het mineraal heeft een grote invloed op de cellen in de teelballen die het hormoon aanmaken. Een tekort aan dit mineraal zal er dus voor zorgen dat de cellen minder actief hormoon kunnen helpen aanmaken.

Een onderzoek waarbij een supplement met het mineraal werd gebruikt wees uit dat het hormoon drastisch werd verhoogd bij de deelnemers.

Je kan natuurlijk ook beginnen met het eten van voeding met zink en testosteron op die manier gaan verhogen.

zinkvoeding

Deze voedingsmiddelen zijn bijvoorbeeld :

 • Oesters
 • Rund
 • Krab
 • Versterkte granen
 • Varken
 • Bonen
 • Kip
 • Yoghurt
 • Noten
 • Haver
 • Zuivel

Zinktekort komt niet zo vaak voor. Dit komt grotendeels doordat de marge voor een zinktekort relatief hoog ligt. Dus mensen met een laag gehalte aan het mineraal en aan het hormoon kunnen worden geholpen door meer voeding te eten met zink of door een supplement te nemen.

voeding zink

Daarnaast wordt bij het ejaculeren een hoge hoeveelheid uitgescheiden (+-10 mg). Wanneer we via de voeding voldoende van het mineraal innemen dan kunnen we op die manier toch nog een lage waarde hebben van het mineraal.

Gebruik zeker niet meer dan 50 mg per dag. Want dat kan voor problemen zorgen zoals misselijkheid, hoofdpijn, overgeven, diarree en buikkrampen.

Waar moeten we nog op letten bij testosteron?

Zink en testosteron zijn dus met elkaar verwant. Maar er zijn ook nog andere factoren die een rol spelen bij het aanmaken van het hormoon.

Slapen

Zo is het allereerst belangrijk dat je voldoende gaat slapen. Het mannelijk seksueel hormoon wordt hoofdzakelijk aangemaakt wanneer we slapen. Om die reden dienen we te zorgen dat we minimum 6 uur slapen en beter 7 tot 8 uur slapen per nacht. Om de maximale aanmaak van testeron en groeihormoon te kunnen verzekeren.

Lees ook :  Zijn supplementen voor veganisten noodzakelijk?

Overgewicht

Daarnaast is overgewicht een killer voor het hormoon. Teveel (buik)vet zorgt voor een verlaagde aanmaak van testosteron. Wanneer je te kampen hebt met overgewicht kan je gezonder gaan eten en meer gaan bewegen om op die manier toch meer hormoon aan te maken. Overgewicht zal resulteren in een hogere aromatase. Waardoor je meer testosteron gaat omzetten in vrouwelijk hormoon. Dit kan borstvorming bij mannen veroorzaken. Maar is nefast voor het libido en zal de zin in seks compleet doen wegvallen.

Krachttraining

krachttraining

Krachttraining doet het testosteron met bijna de helft toenemen. Dit zijn dan vooral de hele zware oefeningen, waar we verschillende spiergroepen gaan aanspreken in 1 oefening. De beste oefeningen om het testosteron te doen stijgen zijn de bench press, squat en deadlift. Hoe meer spieren worden gebruikt, hoe meer het testosteron gaat pieken. Krachttraining met de benen is daarbij ook van toepassing. De benen bevatten lange grote spieren en zullen ook het hormoon doen stijgen.

Vitamine D

Vitamine D wordt ook in verband gebracht met testosteron. Het is niet meteen zeker of vitamine D het hormoon doet stijgen bij mannen met een normaal testosteron (11%). Wel werd duidelijk dat het hormoon met 40% ging stijgen bij het gebruik van vitamine D bij mannen met een tekort aan het mannelijk hormoon. Als je denkt een laag testosteron te hebben, dan kan het handig zijn om meer tijd door te brengen in de zon of om meer voedingsmiddelen die vitamine D bevatten te gaan eten.

Lees ook :  Lijst Met Meer Dan 30 Kaliumrijke Voedingsmiddelen!

Stress

stress

Stress kan het hormoon doen kelderen. Vaak gaan alle zaken met mekaar gepaard. Zo kan je makkelijk door te weinig te slapen overgewicht krijgen, waardoor je meer vatbaar bent voor stress, op die manier minder hormoon zult aanmaken en ook geen zin zult hebben om aan sport of aan krachttraining te doen.

Dit kan je dan in een vicieuze cirkel doen terecht komen. Heel vaak zijn mensen die te weinig slapen ook geneigd om hoge hoeveelheden snelle suikers te eten gedurende de dag om op die manier bewust of onbewust het slaaptekort te compenseren.

Stress kan het best aangepakt worden door te sporten. Omdat we daardoor onze weerbaarheid tegen moeilijke situaties gaan verhogen. In niet alle gevallen is dat mogelijk. Wanneer we tijdelijk een project heel snel moeten afwerken bijvoorbeeld. Dan kan er tijd ontbreken om effectief te gaan sporten. Toch is het belang hiervan niet te onderschatten.

Conclusie Zink En Testosteron

testosteron

Zink en testosteron gaan samen. Het is belangrijk om voldoende zink in te nemen om op die manier de cellen in de teelballen voldoende stimulatie te geven dat ze de testosteronproductie kunnen onderhouden.

Naast zink en testosteron zijn er nog andere factoren die een rol spelen in het aanmaken van het belangrijkste mannelijke hormoon. Zo moeten we zorgen voor voldoende slaap. Dienen we overgewicht proberen te vermijden. Af en toe krachttraining doen. En zorgen voor een adequate hoeveelheid vitamine D.

Een supplement met zink is aan te raden wanneer we onvoldoende voeding met zink eten.

Deel dit bericht

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven