Hormoontherapie voor Mannen Voordelen en Nadelen

Hormoontherapie voor Mannen Voordelen en Nadelen

hormoontherapie bij laag testosteronOm hormoontherapie voor mannen te gebruiken dienen we een laag testosterongehalte te hebben. Deze aandoening heet hypogonadisme. Hoewel nog veel onderzoeken moeten volgen zijn er reeds een groot aantal voordelen van hormoontherapie voor mannen bekend. Die voordelen zijn dan vooral de verbetering van het libido en het seksueel functioneren.

Ook de beenderen worden terug sterker, spiermassa kan weer vlotter worden opgebouwd, de lichaamssamenstelling verandert, wat betekent dat we minder snel overgewicht gaan opslaan, de gemoedstoestand verbetert, de levenskwaliteit gaat erop vooruit. En het risico op hartziekten vermindert.

Hoewel deze voordelen van hormoontherapie voor mannen gepaard gaan met enkele nadelen. Dit is vaak zeer tegenstrijdig.

Zo wordt er beweerd dat het een negatieve invloed kan hebben op de prostaat en misschien zelfs het risico op prostaatkanker kan verhogen. Toch is er nog steeds geen bewijs gevonden dat dit effectief klopt. Mensen kunnen om die reden na 1 of 2 maanden hormoontherapie te gebruiken bij de dokter een controle laten uitvoeren.

Andere nadelen zijn problemen met de lever (wanneer de testosteron oraal wordt ingenomen via de mond), slaapapneu en hartfalen. Ironisch genoeg behoort het hart bij zowel de voordelen als bij de nadelen. Zo zal het helpen het risico op hartziekten verminderen. Maar (bij mensen die reeds een probleem hebben) kunnen zorgen voor hartfalen.

Wanneer hormoontherapie voor mannen gebruiken?

Hypogonadisme is een klinische aandoening waarbij weinig testosteron wordt gevonden in combinatie met verschillende signalen en symptomen van een tekort aan het hormoon.

Wanneer dit voorkomt bij oudere mannen dan wordt dit vaak wel de andropauze of penopauze genoemd. De meest bekende symptomen zijn verliezen van spiermassa, daling van het libido, kracht die afneemt, osteoporose, het opbouwen van vet (buikvet), vergeetachtigheid, bloedarmoede, vermoeidheid en andere.

Lees ook :  Testosteron Verhogen Met Vitamine D?

In deze gevallen kan worden aangeraden om hormoontherapie voor mannen te gaan gebruiken. Androgel is daar een voorbeeld van.

Vooraleer men daarmee begint dient men echter eerst goed op de hoogte te zijn van de voordelen van hormoontherapie voor mannen en zeker ook van de nadelen ervan.

Voordelen van hormoontherapie voor mannen

Verhoogd libido en verbeterd seksueel functioneren

hoger libido hormoontherapie mannenHet voorkomen van erectieproblemen is veel vaker een probleem bij oudere mannen dan bij de jongere generatie. Weinig testosteron staat nauw in verband met erectieproblemen. Mannen met een hoger T zullen hoe dan ook meer zin hebben in seks en zullen ook weinig problemen ervaren met de erectie.

Ook hebben oudere mannen meer vrij testosteron nodig om het libido en de erectie op gang te brengen dan de jongere.

Testosterontherapie heeft aangetoond gunstige effecten te hebben op de erectie bij oudere mannen en op het libido. Ook zou het de ochtenderectie terug tot stand helpen brengen. (1)

Sterkere beenderen

Oudere mannen hebben een verhoogd risico op osteoporose. Dat is een aandoening waarbij de beenderen brozer worden en makkelijker gaan breken. De beenderen worden als het ware ook zachter.

De manier waarop T bescherming zal bieden tegen osteoporose is door de omzetting naar oestrogeen die dan in de beenderen een versterkt effect gaat helpen creëren. (2)

Verbeterde lichaamssamenstelling

lichaamssamenstelling hormoontherapieHet verouderen gaat gepaard met een aantal grote veranderingen in het lichaam. De samenstelling van het lichaam wordt veranderd door een verminderde vetvrije spiermassa en een verhoogde vetmassa.

Deze veranderingen zullen hoe dan ook impact hebben op de levenskwaliteit en het libido.

Ook spierkracht gaat erop achteruit. Mannen met een lager testosterongehalte hebben een verminderde spierkracht en verliezen spiermassa. Dit komt doordat testosteron zal helpen om eiwitten om te zetten in spiermassa in de spieren en uiteindelijk tot de groei van de spieren zal leiden. Wanneer dit te weinig aanwezig is, ontstaat het omgekeerde.

Hormoontherapie zal er dus voor zorgen dat vetvrije spiermassa makkelijker kan worden aangemaakt. Hierbij zal het gewicht echter niet drastisch gaan veranderen. Maar zal heel wat extra spiermassa worden aangemaakt die gepaard gaat met een verlies van lichaamsvet. (3)

Lees ook :  Testosteron verhogen met kruiden en supplementen

Gemoedstoestand en levenskwaliteit

Wanneer het testosteron het laat afweten ervaren mannen een lagere levenskwaliteit. Dit komt grotendeels door het verlies van het libido, vermoeidheid, verlies van kracht en uiteindelijk verlies van mannelijkheid. Dit heeft een grote impact op de gemoedstoestand bij mannen en kan op die manier het probleem nog erger maken.

Het risico op een depressie is voor een man die boven de 50 is ook een stuk groter dan voor de jongere man. Dit komt grotendeels door de verminderde levenskwaliteit door gebruik aan mannelijke hormonen.

Eén van de belangrijkste voordelen van hormoontherapie voor mannen is naast het verbeteren van het libido zeker ook het verbeteren van de gemoedstoestand, de toename aan energie. De resultaten in vergelijking met een placebo tonen dat effect op de levenskwaliteit bij mannen met een zware depressie (4).

Cognitief functioneren

Mensen met meer mannelijke hormonen tonen een verlaagd risico op het uiteindelijk ontwikkelen van alzheimer. (5)

Mensen met alzheimer hebben altijd een verminderde testosteronwaarde in het bloed wanneer dit wordt vergeleken met andere mensen van dezelfde leeftijd.

Er is ook een verband gevonden tussen testosteron en het geheugen. Mannen met meer vrij testosteron zou beter presteren in geheugentesten. Deze resultaten waren echter subtiel en niet enorm.

Bij mannen met alzheimer daarentegen kon testosterontherapie wel duidelijk een enorme verbetering van het geheugen aantonen wanneer dit werd vergeleken met een placebo. (6)

Diabetes en hartziekten

lager risico op diabetes hormoontherapieHoge bloeddruk, insulineresistentie, het regelen van de bloedsuiker zijn allemaal zaken die gepaard gaan met het mannelijk hormoon. Te lage waarden zullen hoe dan ook problemen veroorzaken in deze lichamelijke processen.

Om die reden wordt het risico dus verhoogd op hartziekten en diabetes wanneer deze T-waarden te laag zijn. De voordelen van hormoontherapie voor mannen kunnen daar dus bescherming tegen bieden. (7)

Bloedarmoede tegengaan

Androgene hormonen hebben als functie het verhogen van de hemoglobine waarden in het bloed die op hun beurt ook zorgen voor de aanbreng van zuurstof naar de organen. Voldoende mannelijke hormonen zorgen voor voldoende rode bloedcellen en doen het risico op bloedarmoede dalen.

Lees ook :  Testosteron verhogen bij vrouwen

Nadelen van hormoontherapie voor mannen

Naast de vele belangrijke voordelen van hormoontherapie voor mannen zijn er natuurlijk ook nadelen verbonden aan het gebruik ervan.

Het risico op prostaatkanker kan worden verhoogd en de symptomen van een reeds vergrote prostaat kunnen erger worden. Ook slaapapneu en hartfalen kan optreden. Gynaecomastie of mannenborsten is een ander neveneffect die kan optreden. Hormoontherapie voor mannen is ook niet aangeraden voor zij die nog willen kinderen krijgen omdat het voor een deel de vruchtbaarheid onderdrukt.

De prostaat

Bij het gebruik van testosterontherapie zou de prostaat groter worden. Dit zou ook kunnen leiden tot problemen bij het plassen en kan uiteindelijk het risico op prostaatkanker verhogen. Men heeft dat uiteindelijk niet kunnen aantonen in wetenschappelijke onderzoeken. Hierbij werd getest naar de effecten van testosteron op de prostaat en men kon daarin niet vaststellen dat een grotere prostaat meer voorkomt bij mensen die Testosterontherapie gebruiken in vergelijking met andere mensen. (8)

Ook het voorkomen van prostaatkanker was bij mensen die de therapie gebruikten niet hoger dan bij de groep die geen therapie gebruikte. Daaruit kunnen we dus vaststellen dat het risico op vergrote prostaat en op prostaatkanker niet wordt verhoogd door gebruik te maken van hormoontherapie voor mannen. Althans dit is niet wetenschappelijk aangetoond. (9)

Levertoxiciteit

Wanneer het hormoon oraal wordt ingenomen kunnen problemen met de lever ontstaan. Dit komt niet voor wanneer een product op de huid wordt aangebracht.

Enorm hoog libido

Een enorm hoog libido zijn nadelen die kunnen optreden bij het gebruik van testosterontherapie. In dit geval zal een lagere dosis moeten gebruikt worden.

Borstvorming

Borstvorming kan voorkomen door de omzetting van testosteron in oestrogeen die de borsten gevoeliger maakt voor oestrogenen. Ook in dit geval zou een lagere dosis moeten gebruikt worden.

Besluit

Bij het gebruik van hormoontherapie voor mannen kunnen we genieten van een hoger libido. Een verbeterde erectie en seksueel functioneren. Mannen voelen zich een stuk gezonder en hebben een hogere levenskwaliteit. Ook gevallen van depressie gaan sterk afnemen.

Daarnaast kan dit gepaard gaan met een extreem hoog libido of borstvorming. In dit geval is een lagere dosis aangeraden.

We kunnen hierbij gebruikmaken van:

 

Deel dit bericht

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven