De Meest Krachtige Stressverlagende Middelen Voor Onmiddellijk Effect

Stress aanpakken voor het te laat is

Stressverlagende middelen kunnen nuttig zijn wanneer we te maken hebben met teveel stress in ons leven. We mogen deze stressverlagende middelen echter niet zien als een makkelijke oplossing. Ze zijn nuttig omdat er geen enkele andere manier bestaat om heel snel stress te verlagen. Maar we moeten ons echter bewust zijn dat we onze leefomstandigheden iets gaan moeten aanpassen. Om op die manier beter bestand te worden tegen deze stresserende omstandigheden.

Iedereen maakt ooit in zijn leven wel eens een moeilijke periode door. In de meeste gevallen zullen we meerdere van deze periodes doormaken. De mensen die dat niet willen toegeven zijn gewoon leugenaars en willen zich niet breekbaar opstellen, of liegen zichzelf gewoon iets voor. Het grote probleem met stress is als we er niet mentaal door gaan lijden. Dat we er fysiek gaan door lijden. Dat betekent dat we een verhoogde kans maken op het krijgen van chronische aandoeningen en dat onze weerbaarheid minder sterk wordt. Het is dus belangrijk dat we er iets aan doen.

Stressverlagende middelen niet voor altijd gebruiken

Uiteindelijk hoeven we op termijn geen enkele stressverlagende middelen te gebruiken. Zolang we maar enkele zaken toepassen die ons leren ontspannen. Meer tijd maken om te ontspannen en dus ook een sterkere bagage zullen ontwikkelen tegen stress.

Stressverlagende middelen zijn dus een snelle oplossing. Of kunnen dienen als een oplossing bij mensen die weinig tijd hebben om te ontspannen. Of daar geen tijd voor willen maken. Toch is het belangrijk dat we daar tijd voor maken. Maar deze keuze is voor iedereen persoonlijk en moet gerespecteerd worden. Het leven wordt almaar drukker en de druk om te presteren, de angst om te verliezen… wordt almaar groter, hoger en sterker. Daar is helaas niks aan te doen.

Lees ook :  Voordelen van Meditatie vanuit wetenschappelijk oogpunt

We gaan eerst enkele belangrijke stressverlagende middelen bespreken. Daarna gaan we over naar de eventuele wijzigingen in onze leefomstandigheden die we kunnen doorvoeren. Die afhankelijk van jouw persoonlijke mogelijkheden, toch wel van belang zijn.

Krachtige Stressverlagende middelen

Ashwagandha

Withania Somnifera
Ashwagandha zeer krachtig middel tegen stress

 

Withania Somnifera of Ashwagandha kunnen we heel snel op nummer 1 plaatsen. Omdat onderzoeken hebben kunnen aantonen dat na slechts 20 minuten, de toegenomen hoeveelheid cortisol na een stressvolle periode, volledig kon worden gereduceerd door deze stressverlagende middelen te gebruiken.

Cortisol is een hormoon die wordt aangemaakt, in hoge hoeveelheden, wanneer we onder stress staan. Een blijvend verhoogd cortisol kan leiden tot slaapproblemen, overgewicht, depressie, diabetes, hartproblemen, libidoverlies en vele andere problemen. Het is dus belangrijk dat we het cortisol binnen bedwang houden.

Verder zal ashwagandha de gemoedstoestand verbeteren. Zullen we merken dat de hormonen terug in balans gebracht worden. We worden meer ontspannen, slapen beter. Zonder het gevoel te hebben dat we moe worden.

De plant heeft een licht verdovende en sterk ontspannende werking. Zonder daarvoor de gevoelens van slaperigheid te ontwikkelen. Een supplement kan gebruikt worden. De aanbevolen dosis bedraagt ongeveer 600 mg.

Rhodiola

rozenwortel

Rhodiola of rozenwortel heeft een gelijkaardig effect als ashwagandha. Al zal rhodiola vooral helpen bij problemen zoals vermoeidheid. Vermoeidheid als gevolg van stress. De plant heeft een serotonine verhogende werking. En biedt daarvoor ook bescherming tegen depressie. Het wordt gezien als een alternatieve behandeling tegen depressie.

Doordat we meer serotonine aanmaken voelen we ons emotioneel en dus ook mentaal een stuk beter. Waardoor de stress gaat afnemen. Rhodiola mag echter niet in hoge hoeveelheden gebruikt worden. Anders hebben we een hoger risico om last te krijgen van slapeloosheid. Omdat het kruid niet meteen ontspannend werkt maar eerder stimulerend. Het effect ervan is te vergelijken met cafeïne. Maar dan niet met de pieken en dalen die cafeïne veroorzaakt. Rhodiola supplement wordt best ’s morgens genomen.

Lees ook :  Welke kruiden helpen tegen stress?

Valeriaan

valeriaan

Valeriaan is het best gekend als een natuurlijk middel om beter te slapen. De plant heeft een verdovend en kalmerend effect op het lichaam en op de spieren.

De plant wordt daarom niet alleen gezien als stressverlagende middelen. Maar ook als natuurlijk slaapmiddel, middel tegen depressie, tegen krampen tijdens de menstruatie. Het kent ook zijn gebruiken bij vrouwen die zich in de overgang bevinden. Valeriaan supplement kan ook genomen worden om beter te slapen.

Onze levensstijl

Door onze levensstijl aan te passen kunnen we op termijn een sterkere bagage ontwikkelen tegen stress. We kunnen echter niet meteen de spanningen onder controle krijgen door onze levensstijl aan te passen. Daarom kan het gebruiken van stressverlagende middelen zeker een belangrijke en snelle oplossing bieden.

We moeten ze echter gaan zien als tijdelijk en moeten er in de toekomst voor zorgen dat we beter bestand kunnen worden tegen alle vormen van stress die onze emotionele of fysieke toestand kunnen ondermijnen.

Ademhaling

Wanneer we elke dag gedurende 15 tot 30 minuten onze ademhaling gaan aanpassen. En diep ademhalen via de neus en de lucht laten stromen in onze buik. Om daarna terug de ingeademde lucht via de neus het lichaam te laten verlaten, kunnen we gunstige resultaten bereiken. Dit effect is zichtbaar na zo’n 8 tot 12 weken.

Verder zal dit ook een positief effect hebben op onze bloeddruk en bloedsuikerwaarden. We worden meer ontspannen en staan sterker tegen stressvolle situaties.

Yoga of Tai Chi

yoga stressverlagende middelen

Een andere mogelijkheid is het volgen van Yoga of Tai Chi. We moeten daarvoor niet het excuus zoeken dat we geen tijd hebben om naar een sportclub te gaan. We kunnen net zo goed yoga of tai chi thuis uitoefenen. Er staan duizenden video’s op Youtube die ons makkelijk kunnen helpen om de basis van deze ontspannende sporten te leren kennen.

Meditatie

Door te mediteren en onze gedachten even te proberen stil te leggen kunnen we op termijn dezelfde effecten bereiken als met het gebruik van stressverlagende middelen.

Lees ook :  Hoog cortisol door stress

We liggen neer op bed, we zitten op een stoel of op de grond. Maken het stil in onze leefruimte. En proberen via onze ademhaling onze gedachten even stil te zetten.

De reden waarom deze effecten slechts na enkele maanden zichtbaar worden, is omdat het niet simpel is om onze gedachten stil te leggen. We zullen merken dat de eerste dagen, weken, duizenden gedachten door ons hoofd gaan spoken. Maar op termijn wordt het makkelijker en makkelijker om deze gedachten van ons af te zetten. En op die manier terug rust en kalmte te vinden in onze geest.

Dat is de enige essentie van meditatie. Het is niet moeilijk. We ademen in via onze neus, laten de lucht stromen naar onze buik zoals we hebben uitgelegd bij de ademhalingsoefeningen. En laten daarna de lucht terug uit ons lichaam stromen via de neus.

Het belangrijkste wat we hier moeten leren is dat we onze gedachten moeten proberen af te wijzen. Dit kan door onze ademhaling visueel te gaan voorstellen. We beelden ons de lucht in die via de neus naar de buik gaat. En dan weer terug de buik verlaat naar de luchtpijp en via de neus het lichaam verlaat.

Op die manier kunnen we door de ademhaling visueel te volgen, onze gedachten minder hun volle loop laten gaan. Op termijn wordt het makkelijker en makkelijker om gewoon te ontspannen en aan niets te denken. Andere gebruiken liever visualisaties als een vorm om de gedachten te onderdrukken.

In combinatie met stressverlagende middelen kunnen we echter vaak sneller een betere meditatie uitvoeren.

Besluit

Het gebruik van stressverlagende middelen is belangrijk omdat er geen enkele manier bestaat waarmee we snel en effectief de stress kunnen verlagen. We moeten echter proberen om op termijn afstand te doen van deze stressverlagende middelen. En door enkele simpele aanpassingen aan onze levensstijl ervoor gaan zorgen dat we deze stressverlagende middelen niet langer nodig hebben.

Deel dit bericht

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven