Verschil Tussen Qigong En Tai Chi

Wat is nu het verschil tussen Qigong en Tai Chi

Gevechtssport historicus Dave Coffman heeft vaak verteld dat het verschil tussen Qigong en Tai Chi juist zit in de spelling. Terwijl het inderdaad klopt dat de beide gevechtssporten veel zaken gemeen hebben. Is er toch een verschil Qigong en Tai Chi.

Ze komen allebei uit dezelfde stroming, ze bestuderen allebei de Chi of Qi of levensenergie. Echter zijn er enkele zaken die het verschil tussen Qigong en Tai Chi maken.

Qigong historicus Xu Xiangcai stelde dat het manipuleren van de Chi of levensenergie voor de gezondheid te bevorderen reeds is begonnen in de 8e eeuw voor Christus. Tegen de 3de eeuw voor Christus werden de oefeningen ontwikkeld en werden ze herkend als Qigong. Over de eeuwen heen werd de uitvoering verfijnd en groeide uit tot verschillende stijlen. Startend in de jaren 70 van de vorige eeuw, toen de Chinese geneeskunde zijn stempel begon te drukken in het westen. Qigong begon te verspreiden over de hele wereld.

In tegenstelling tot Tai Chi, die werd ontwikkeld in de 14 de eeuw na Christus. De geschiedenis van Tai chi heeft er meer voor gezorgd dat het aanleunde bij andere gevechtssporten en resulteerde in verschillende families die elk hun eigen variatie ervan ontwikkelden. Dit duurde tot het westen Tai Chi begon te ontdekken en er een universele commerciële vorm van Tai Chi ontstond.

Lees ook :  Tweede Chakra Openen | Sacraalchakra Of Heiligbeenchakra

Energie, of Qi (Chi) is het doel van Tai Chi en Qigong. Daarin is dus duidelijk geen verschil tussen Qigong en Tai Chi. In de twee stijlen gebruikt de uitvoerder visualisatie en ademhaling gecombineerd met lichamelijke bewegingen om de circulatie van de levensenergie (Chi of Qi) door het lichaam te sturen.

Verschil tussen Qigong en Tai Chi als gevechtsport

Hoewel, en dit betreft het grootste verschil tussen Qigong en Tai Chi, is Tai Chi meer gericht op de gevechtsaspecten van de training (De traditionele Tai Chi). Elke Tai Chi beweging heeft een bepaald doel die kan worden gebruikt in een aanval of verdediging. Het kan in theorie worden gebruikt als zelfverdediging. Niet alle Qigong bewegingen zijn op die manier ontwikkeld omdat de aspecten meditatie, gezondheid en genezing belangrijker geacht worden.

Echter gaat dit meer om een oorspronkelijk verschil. Wanneer we in landen als Nederland en België Qigong of Tai Chi willen volgen, zullen we vaak niet veel verschil tussen Qigong en Tai Chi aantreffen. Omdat ze zich allebei concentreren op de gezondheid en de genezing.

Het is echter niet makkelijk om een goede lesgever te vinden. Veel Tai Chi lesgevers vragen € 5 of meer per les, en het enige wat wordt aangeleerd in een gans jaar zijn 12 bewegingen. Toch lopen heel veel mensen in het westen in deze val en zijn de grootste verbeteringen aan hun gezondheid vooral te wijten aan hun eigen geloof dat er verbeteringen zijn aangetroffen.

Lees ook :  Hoe mediteren? Hoe lang en Hoe Vaak?

De gevechtskunst Tai Chi is ook gecompliceerder om uit te voeren. Een typische Qigong beweging of stand heeft relatief simpele maar soms veeleisende fysieke bewegingen. Een typische Qigong beweging is de handen omhoog heffen van de heupen naar de borst en ze dan terugbrengen. Tai Chi bewegingen kunnen heel wat ingewikkelder zijn. Ze kunnen vaak worden vergeleken met bewegingen uit sommige Kung Fu stijlen. Tai Chi kan heel waardevol zijn, toch kan de complexiteit van de beweging vaak de focus van de energie verstoren.

Verschil tussen Qigong en Tai Chi in de uitvoering

Tai Chi wordt uitgevoerd in vormen. Er zijn heel wat verschillende stijlen waaronder de Yang stijl de bekendste is. Daarin wordt van begin tot einde een reeks vooropgestelde bewegingen uitgevoerd. Die zijn bij elke uitvoerder hetzelfde, indien die dezelfde stijl hanteert uiteraard.

Bij Qigong echter is er een echte vooropgestelde beweging. Er worden geen bewegingen van begin tot einde exact uitgevoerd. Qigong is eerder afhankelijk van de keuze van de leraar of wat het meeste belang heeft voor de uitvoerder.

Deel dit bericht

Scroll naar boven