Zijn Er Kruiden Die Helpen Bij Meditatie?

Wanneer we mediteren is het belangrijk dat we onze geest tot rust kunnen brengen. Daarvoor hebben we in principe geen kruiden nodig. Wel kan het afhankelijk van het moment en van de dag, moeilijk zijn om onze geest snel tot rust te brengen. Om die reden kunnen dan wel kruiden gebruikt worden.

Het is niet meteen aangeraden om deze kruiden bij meditatie altijd te gaan gebruiken. Mediteren zonder kruiden is perfect mogelijk. En voor we overgaan naar de kruiden om te mediteren is het belangrijk dat we zeker de goede techniek toepassen.

Ademhaling

ademhaling meditatie

Eerst en vooral moeten we letten op onze ademhaling. We dienen rustig in en uit te ademen via de neus en de buikademhaling of abdominale ademhaling toepassen. Dan kunnen we om het makkelijk te maken tot 50 tellen op een rustige manier. En zo proberen de geest tot rust te brengen. We proberen aan zo weinig mogelijk dingen te denken. Wanneer we toch aan iets beginnen te denken, dan gaan we die gedachte op een kalme manier afwijzen.

Een uitstekende manier om de gedachten zo weinig mogelijk te laten tot ons komen is door onze ademhaling visueel te gaan volgen. Dat betekent dat we tijdens het inademen de adem visueel gaan volgen tot die het diepste punt in de buik bereikt. En dan terug volgen naar boven tot die uiteindelijk de neus verlaat. De ademhaling kunnen we dan de kleur blauw geven. Van de lucht. Al kunnen we net zo goed een andere kleur kiezen, dat maakt niet uit. Het is alleen maar om een voorbeeld te geven.

Lees ook :  Pijnappelklier Ontgiften: Met Voeding en Kruiden

Het is best normaal dat we tijdens de eerste keren moeilijkheden ondervinden om onze gedachten tot rust te brengen. Zelfs voor mensen die regelmatig mediteren kan het soms moeilijk zijn om deze gedachten stil te leggen. Dat hangt natuurlijk af van wat er gedurende de dag allemaal is gebeurd.

Kruiden bij meditatie gebruiken

In dit artikel gaan we het niet hebben over hallucinogene kruiden bij meditatie. We gaan het vooral hebben over kruiden die zullen helpen onze geest tot rust te brengen. Want dit is het uiteindelijke doel tijdens de meditatie. Om onze gedachten tot rust te kunnen brengen.

Ashwagandha

ashwagandha meditatie

Een eerste goed voorbeeld is ashwagandha of Withania somnifera. Deze plant is zeer krachtig in het bestrijden van stress. Onder meer een daling van het cortisol is daardoor zichtbaar. Hoewel de plant ook kan gebruikt worden om beter te kunnen slapen, is het toch geen echt slaapmiddel. Om die reden kunnen we ashwagandha gebruiken als kruiden bij meditatie. Het zal de geest sneller en makkelijker tot rust brengen. Wat zal leiden tot een betere en diepere meditatie.

Valeriaan

Valeriaan wordt echter wel gebruikt om te slapen. Maar ook dit kruid zal er niet meteen voor zorgen dat we in slaap vallen. Het is echter wel niet aangeraden om deze kruiden bij meditatie te gaan gebruiken ’s morgens of in de namiddag. Omdat het toch een ontspannend en relaxt gevoel zal teweegbrengen en het daardoor niet meteen aangewezen is om daarna nog te gaan werken.

Lees ook :  Amethyst Edelstenen | Betekenis Werking & Gebruik

Ginkgo

Ginkgo biloba is ook een ontspannend middel. Dat betekent dat we hiermee ook stress kunnen bestrijden en we makkelijker tot rust zullen komen. Maar wat ginkgo ook doet is het verhogen van de concentratie en het stimuleren van de hersenen. Dat betekent dat we ons beter zullen kunnen concentreren tijdens de meditatie. En daardoor mogelijks tot een betere vorm van ontspanning kunnen komen.

Wat kunnen we nog doen?

Muziek

Hoewel dit voor iedereen verschillend is, toch kunnen we ook ontspannende muziek opleggen wanneer we willen mediteren. Dit kan er namelijk ook voor zorgen dat we makkelijker onze geest tot rust kunnen brengen. Dat kan gaan van klassieke muziek, tot gewone natuurgeluiden. Op Youtube vinden we talloze voorbeelden van dit soort geluiden.

Yoga

yoga meditatie

Een ander goed voorbeeld is Yoga. Het beoefenen van yoga zal er ook voor zorgen dat we onze geest makkelijker tot rust kunnen brengen tijdens de meditatie. We moeten er echter ook wel rekening mee houden dat we dit enkele weken of maanden zullen moeten doen, vooraleer we van dit effect kunnen gaan profiteren. Dus hier mogen we niet meteen resultaat gaan verwachten.

Besluit

Het gebruiken van kruiden bij meditatie is niet meteen iets dat we voor altijd willen doen. Het kan louter en alleen gezien worden als een hulpmiddel om de geest tot rust te brengen. Naarmate we een hoger niveau halen tijdens het mediteren zullen deze kruiden niet meer nodig zijn en kunnen we op een gewone manier, door middel van abdominale ademhaling, onze geest volledig tot rust brengen.

Lees ook :  Hoe lang moet je mediteren en hoe vaak?

 

Deel dit bericht

Scroll naar boven