Hoe mediteren? Hoe lang en Hoe Vaak?

Hoe mediteren? Hoe lang? Hoe vaak?

De voordelen van mediteren zijn over en over al bewijzen door onderzoekers van over de hele wereld en worden elke dag opnieuw terug ondervonden door de vele beoefenaars van meditatie. Ook is er bijna wel elke dag een nieuw onderzoek die aantoont dat meditatie goed kan helpen bij deze bepaalde aandoening of dit bepaald probleem. Meditatie is niet meer enkel en alleen een activiteit uit het oosten. Veel mensen in het westen beoefenen dagelijks meditatie. Maar hoe gaat dat nu in zijn werk? Hoe mediteren?

De belangrijkste voordelen van meditatie zijn onder andere dat het immuunsysteem wordt versterkt. Andere zijn dat het beschermt tegen bepaalde chronische ziektes zoals reuma en artritis, maar ook hartziekten worden verhinderd door het beoefenen van meditatie. De structuur van de hersenen wordt na verloop van tijd permanent veranderd. In de zin dat je beter kan omgaan met angst, concentratie en emoties.

Je kan je vaak afvragen, hoe mediteren? Hoe lang mediteren? En welke type meditatie ga ik volgen? Er zijn veel bepaalde “merken” meditatie te vinden momenteel op de markt. Met soms waanzinnig hoge prijzen tot wel € 1000 per cursus.

Hoe mediteren de basis

Er zijn 2 hele grote vormen van meditatie, waaronder de transcendente meditatie en mindfulness meditatie. Daarnaast heb je nog veel andere vormen van meditatie zoals vipassana meditatie.

Lees ook :  Kroonchakra zevende chakra openen en helen

Ze leren allebei verschillende vormen van meditatie aan, waar eigenlijk bijna dezelfde resultaten door bereikt worden. Eigenlijk kan je de basis voor hoe mediteren, terug leggen op 2 basisfactoren. Dit zal meteen de vraag, hoe mediteren? Gaan oplossen.

  1. Concentreren op een nummer, een woord of zin, of je adem
  2. Wanneer andere gedachten opkomen teruggaan naar nummer 1

Daar komt het uiteindelijk op neer bij het mediteren. Natuurlijk zal dit in het begin niet zo makkelijk zijn. De gedachten zullen op hol slaan wanneer de stilte aanbreekt. Om die reden gaan heel veel mensen mediteren met muziek. Speciaal gemaakte, relaxerende muziek of muziek die een bepaalde frequentie heeft en uitermate geschikt is voor het mediteren. Als dat helpt voor jouw persoonlijk dan kan je echter beginnen mediteren met muziek.

Toch zal bij sommige mensen de focus minder erg naar binnen toe getrokken worden wanneer men gaat mediteren met muziek. Door de muziek ben je niet echt bezig met je zelf. Je luistert naar de muziek.

Wanneer je wilt gaan mediteren en je innerlijke zelf meer wilt gaan verkennen dan volg je beter de 2 basisfactoren. Je kan bijvoorbeeld elke keer je inademt zeggen in, en elke keer je uitademt zeggen uit. Of tellen tot 10 en dan terug beginnen van 1. Of een zin gaan herhalen.

Op termijn zal je dit trucje niet meer nodig hebben en zal je merken dat de geest makkelijker tot rust kan worden gebracht tijdens het mediteren.

Lees ook :  Wat Is De Betekenis En Wat Is De Werking Van Robijn?

Wanneer dit zal gebeuren hangt gedeeltelijk af van de intensiteit ervan. Indien je elke dag twee keer gaat mediteren. Eén keer in de morgen, en een keer ’s avonds, zal dat na enkele weken of maanden al voor een grote verbetering zorgen. Wanneer je slechts 1 keer per week gaat mediteren zal je misschien geen echt resultaat voelen.

De reden waarom het goed is om twee keer per dag te mediteren en dit eenmaal ’s morgens en eenmaal ’s avonds is omdat je in de morgen kan opstaan en meteen een vredevol begin van de dag gaat hebben dankzij de meditatie. Je zal meer gemotiveerd zijn om de dag te beginnen, je zal liefdevoller overkomen en meer innerlijke rust ervaren. Wanneer je dan ’s avonds gaat mediteren zal je alle stress die je hebt opgebouwd gedurende de dag kunnen loslaten.

Hoe lang mediteren?

De duurtijd van de meditatie is afhankelijk van hoe lang je kan blijven terug concentreren op de adem of op de woorden die je in gedachten herhaalt. Wanneer je merkt dat je na 10 minuten niet meer kan stoppen met denken dan stop je er beter mee en probeer je een volgende keer beter opnieuw. De optimale tijd voor het mediteren is zeker minimum 20 minuten. Maar in het begin kan dat niet altijd makkelijk zijn.

Je merkt vanzelf wel wanneer je klaar bent om langer te mediteren. Je kan zo lang mediteren als je zelf wilt. De meeste wetenschappelijke onderzoeken zijn gedaan met meditatie tijden van 20 tot 30 minuten. Dus om te genieten van de positieve effecten van het mediteren raad ik zeker aan om te gaan voor minstens 20 minuten.

Lees ook :  Hoe Kunnen We Transcendente Meditatie Toepassen?

Wanneer je dieper in jezelf wilt gaan en meer en meer wilt ontdekken over het universum en je hogere zelf kan je opteren voor meditatie tijden van 45 minuten tot een uur of langer.

Bij het mediteren is het van groot belang dat je het frequent blijft doen. Je kan niet dezelfde resultaten bereiken door 1 keer per week 2 uur te mediteren of door elke dag 2 keer 20 minuten te mediteren. Het is belangrijk dat het meditatie proces constant wordt herhaald, 2 keer per dag. Om op die manier alle negativiteit uit je geest te halen en de maximum voordelen eruit te halen.

Hoe mediteren Conclusie

Hoe mediteren is dus heel simpel. De gedachten proberen leegmaken door te concentreren op een zelfgekozen onderwerp. Bijvoorbeeld de adem, een woord of zin. Deze regel wordt in alle meditatie technieken toegepast bij beginners. Het is onmogelijk om de eerste keren tijdens het mediteren de gedachten stil te leggen zonder ergens op te concentreren. Naar verloop van tijd wordt het makkelijker en makkelijker om de gedachten tot rust te brengen. En zal je ook merken dat je gedurende de dag zelf, terwijl je niet mediteert, een veel rustigere geest zult ervaren.

Deel dit bericht

Scroll naar boven