Hoe lang moet je mediteren en hoe vaak?

Hoe lang moet je mediteren?

Hoe lang moet je mediteren en hoe vaak moet je mediteren? Dat zijn 2 vragen die veel mensen zich afvragen. Niet alleen beginnende meditators maar ook mensen die reeds enige tijd mediteren kunnen zich wel de vraag stellen hoe lang moet je mediteren en hoe vaak moet je mediteren. Op die vragen ga ik in dit artikel een antwoord geven.

Misschien heb je verhalen gehoord van sommige Oosterse mensen die weken aan een stuk mediteren. Of misschien heb je een vriend die een uur per dag gaat mediteren en vraag je je daarom af hoe lang moet je mediteren. Misschien kwam je zelfs een programma tegen op het internet of op televisie die je meteen resultaten belooft na de eerste keer mediteren.

Dus hoe zit het nu in mekaar? Hoe lang moet je mediteren? Moet de meditatie uren duren? minuten? Of dagen? Soms is het niet makkelijk om te tijd te vinden om te mediteren. En wanneer ben je klaar om langer te mediteren? Je vindt alle antwoorden hieronder.

Hoe lang moet je mediteren en hoe vaak moet je mediteren voor beginners

Ik neem aan dat je relatief nieuw bent bij het mediteren, aangezien je informatie opzoekt over hoe lang moet je mediteren en hoe vaak moet je mediteren. Dus wil je de geest een beetje kalmer maken aan de hand van meditatie en je wilt van de positieve effecten van meditatie gaan genieten voor je emoties, gezondheid en je kijk op het leven.

Wanneer dat je doel is, dan zijn 2 sessies van 20 minuten per dag een zeer goed begin. 

Dan kan je misschien nog andere vragen stellen bij jezelf.

Zoals :

Zal het effect hebben als ik slechts 1 keer per dag 20 minuten mediteer?

Als ik 40 minuten in 1 keer mediteer, is dat dan hetzelfde als 2 sessies van 20 minuten?

De eerste vraag

Ja, natuurlijk kan je één keer per dag mediteren. We raden aan om 2 keer per dag te mediteren omdat het beter is, beter om snel positieve effecten te voelen van de meditatie die je doet. Je zal natuurlijk ook vooruitgang boeken met slechts 1 keer per dag 20 minuten te mediteren. Zo lang je het maar elke dag blijft doen. Na verloop van tijd kan je proberen om meer tijd vrij te maken om te mediteren

Lees ook :  Verband Tussen Voeten Fetish Voeten Likken en Voetreflexologie

Door twee keer per dag te mediteren, ’s morgens en ’s avonds zal je jouw ervaring van het leven op een positieve manier kunnen veranderen. Zal je de ervaring blijvend kunnen veranderen op een positieve manier. Je begint de morgen met een meer vredevolle geest, en ’s avonds kan je de geest volledig laten uitrusten en op die manier alle stress die je heeft verzameld gedurende de dag los kunt laten. De avondmeditatie zal ervoor zorgen dat je beter kunt slapen, dieper kunt slapen en dat je wakker wordt in de morgen en uitgerust bent, op die manier ben je klaar om ’s morgens terug de meditatie te hervatten.

De cyclus van het mediteren zal constant de geest en het lichaam reinigen van stress en negativiteit, het zal ervoor zorgen dat je veel meer uitgerust bent, vredevol en gezond. Veel meer dan je ooit bent geweest voordien.

De tweede vraag

Je bent natuurlijk vrij om te mediteren hoe lang en hoe vaak je wilt. Toch is 40 minuten meestal te lang voor beginners. Om eerlijk te zijn, wanneer je compleet beginner bent is 20 minuten al heel lang om de geest proberen stil te houden. Het heeft absoluut geen zin om je te pushen om meer te mediteren omdat je dan hoe dan ook stress op de hersenen gaat leggen om langer te mediteren. Dat zal ervoor zorgen dat de gedachten gaan afdwalen en dat je uiteindelijk even veel effect hebt met een meditatie van 20 minuten, als met een meditatie van 40 minuten.

De mogelijkheid om te groeien zal evolueren naarmate je mediteert. Na enkele weken of maanden zal de duurtijd van de meditatie automatisch langer worden. Dat kan vaak gebeuren zonder dat je het zelf beseft. Je bent gewoon om te stoppen met mediteren na 20 minuten en plots zal je zien wanneer je naar de klok kijkt, dat je reeds 35 minuten aan het mediteren bent. Zo zal je enorm veel vooruitgang boeken. Omdat het automatisch gebeurd, je pusht je geest niet om meer te doen, het gebeurt vanzelf.

Lees ook :  Hoe Kunnen We Het Derde Oog Ontwikkelen?

Indien je merkt dat 20 minuten te lang is om je gedachten te kalmeren kan je even goed beginnen met 3 keer 10 minuten per dag. Het belangrijkste bij het mediteren is dat je de gedachten probeert stil te leggen. Natuurlijk zal dit niet lukken bij de eerste keer. En ook niet bij de tweede keer. Maar als je merkt dat je de eerste 10 minuten er relatief goed in slaagde om de gedachtenmolen te vertragen, en na die 10 minuten opmerkt dat het niet meer lukt om de gedachten stil te leggen, dan stop je er beter eventjes mee en probeer je het binnen enkele uren nog eens.

Sommige mensen kunnen makkelijker mediteren met muziek. Het staat volledig vrij om muziek te gebruiken bij het mediteren of niet. Het doel van het proces is de gedachten stil leggen. Muziek kan daar zeker bij helpen bij sommige mensen. Toch is het beter om na verloop van tijd proberen te genieten van de stilte of van de natuur (indien je buiten mediteert). Maar dit is louter een persoonlijke mening. Je dient te doen wat het beste voelt voor JOU. En dat kan niet hetzelfde zijn als bij iemand anders.

Meditatie is een proces waarbij je jezelf verder gaat ontdekken. Wanneer je meer en meer gewoon raakt aan die mentale stilte maar toch steeds voldoende bewustzijn blijft hebben en niet verstrooid raakt door gedachten of geluiden zal je merken dat je langer en langer kan mediteren. Ook zal je merken dat je gedurende de dag minder zal verdwalen in je gedachten. Dat zal beginnen met enkele minuten en zal langzamerhand groeien tot enkele uren en op termijn dagen. Tot je een volledige staat bereikt hebt van complete stilte van de geest.

Lees ook :  Kroonchakra zevende chakra openen en helen

Hoe weet je of je klaar bent om langer te mediteren?

Wanneer je mediteert gedurende 20 minuten, en dit 2 maal per dag voor een periode van 2 tot 3 maanden. Dan zullen de meeste mensen echter blijven bij deze 2 sessies. Ten eerste hebben we niet altijd de tijd om dit te blijven doen. Zeker als we een job hebben en familie. En dat hoeft ook niet per se. Je kan van alle voordelen genieten wanneer je deze regel toepast. Je zal vredevol en gelukkiger zijn.

Maar indien je echt geniet van het mediteren dan kan ik zeker begrijpen dat je langere periodes van stilte wilt ervaren. Deze reis door de stilte en sereniteit kan zeer spannen en verrassend zijn.

Met enkele maanden ervaring achter de rug weet je al hoe een diepe meditatie aanvoelt.

En hoe een lege verstrooide meditatie aanvoelt.

Want geloof me die zul je vaak hebben in de begin periode. Maar daar hoef je geen zorgen over te maken! Gewoon blijven proberen de geest tot rust brengen

Wanneer je dus reeds enkele maanden goed diep kan mediteren zonder verstrooid te worden kan je proberen om de duurtijd van meditatie te verlangen. Voel je dat je nog steeds de diepe meditatie kan blijven aanhouden? Dan ben je klaar om verder te gaan. Voel je dat na 30 minuten de gedachten terug komen, dan blijf je beter nog enkele weken verder doen met 20 minuten.

Vergeet niet, het is geen wedstrijd. Het is ook geen wedstrijd tegen jezelf of tegen je geest. Het is leren leven met je innerlijke zelf. Leren omgaan met je innerlijke zelf. Wanneer je niet langer dan 20 minuten de gedachtenstroom kunt stilleggen dan ben je nog niet klaar om langer te gaan. En daar dien je niet slecht bij te voelen. Dat komt allemaal goed met tijd.

Wanneer alles goed gaat kan je verder gaan naar 45 tot 60 minuten. Vergeet dat het ook moet mogelijk blijven om dit te combineren met je professionele leven en je sociale leven.

Wanneer je van zin bent om enorme concentratiekracht op te doen of als je spirituele dromen hebt dan kan je echter nog langer gaan mediteren. Maar als je gewoon wat meer vredevol en gelukkig wilt zijn dan zijn 20 minuten zeker voldoende.

Deel dit bericht

Scroll naar boven