Derde Oog Chakra Openen En Helen

Derde Oog Chakra

De derde oog chakra is de zesde chakra. Die zich bevindt in het voorhoofd, tussen de wenkbrauwen. Het is het centrum van intuïtie en vooruitziendheid. De functie ervan is gedreven door het principe van openheid en verbeeldingskracht.

Andere benamingen

 • Derde oog Chakra
 • Voorhoofd Chakra
 • Ajna
 • Bhru Madhya
 • Dvidak Padma

De meest algemene naam in het Sanskriet is Ajna. Dat betekent zoveel als “opdracht” en “waarnemen”.

derde oog chakra

De kleur

De kleur wordt voorgesteld met paars of blauw/paars. Deze kleur kan echter ook soms worden voorgesteld als licht paars of blauw/wit.

Het is echter meer gekarakteriseerd door de kwaliteit van zijn zachte glans die ons herinnert aan het maanlicht.

Symbool

Het symbool van de derde oog chakra bevat twee elementen die worden geassocieerd met wijsheid. De omgekeerde driehoek en de lotusbloem.

Locatie

De locatie wordt algemeen gezien tussen de wenkbrauwen. Iets boven de bovenkant van de neus. Het is echter niet gelokaliseerd in de midden van het voorhoofd zoals velen geloven, maar tussen de ogen waar de wenkbrauwen mekaar zouden raken.

Ook wordt de derde chakra in verband gebracht met de pijnappelklier om bio-ritmes te regelen. Zoals bijvoorbeeld slaaptijd en wektijd. Deze klier bevindt zich in de hersenen en is het centrum van aandacht door zijn relatie met de waarneming van effecten van licht of mystieke  staat van bewustzijn. Het bevindt zich dicht bij de optische zenuwen en zijn om die reden gevoelig voor visuele stimulatie en veranderingen in licht.

Karakteristieken van de derde oog chakra

Er zijn enkele eigenschappen die hiermee gepaard gaan :

 • Zicht
 • Intuïtie
 • Waarnemen van subtiele dimensies en bewegingen van energie
 • Toegang tot mystische staat, verlichting
 • Verbinding met wijsheid, inzicht
 • Inspiratie en creativiteit

De derde oog chakra is een instrument om meer subtiele kwaliteiten van realiteit waar te nemen. Het gaat verder dan de meer fysieke vorm van bewustzijn. Door het zicht van deze chakra te activeren kan je zien met je ogen dicht. Zien met een intuïtieve gevoeligheid en innerlijke waarneming.

Lees ook :  Verband Tussen Voeten Fetish Voeten Likken en Voetreflexologie

Het verbindt ons met een andere manier van zien en waarnemen. De derde oog chakra afbeeldingen zijn vaak moeilijk om te beschrijven met woorden. Het brengt ons dieper in contact met het onuitsprekelijke en ontastbare.

meditatie zesde chakra openen

Derde oog chakra visioenen zijn ook vaak meer subtiel dan andere visioenen. Ze komen een beetje wazig over, een beetje als een droom. Soms kan het echter ook gebeuren dat de innerlijke visioenen zo klaar als een film voor je ogen zijn.

Om bewust te blijven van de derde oog chakra energie dan dien je te concentreren en ontspannen op een andere manier van zien. Wanneer we concentreren op onze geest en bewustzijn, kunnen we verder zien dan de illusies en afleiding die voor ons staan. Je zal ook meer inzicht hebben om te leven.

De derde oog chakra wordt geassocieerd met de archetypische dimensies en de wereld van de geesten.

Derde oog chakra niet in balans

Wanneer die niet in balans is kunnen bepaalde symptomen optreden :

 • Je zit vast in de dagelijkse problemen zonder te kunnen verder kijken dan je problemen.
 • Overactieve derde oog chakra zonder ondersteuning van de rest van het chakrasysteem kan zich manifesteren in illusies, fantasieën die meer echt lijken dan de realiteit.
 • Al het spirituele van je wegduwen
 • Geen klaarheid zien
 • Het grote geheel niet kunnen zien

Derde oog chakra openen

De derde oog chakra is de thuis van je zesde zintuig. Gelokaliseerd tussen en juist boven de ogen. De zesde chakra gaat samen met wijsheid, intellect, intuïtie. De kleur voor de voorhoofdchakra is indigo. Dat is een combinatie van blauw en violet. De voorhoofdchakra beheerst de ogen, sinussen en het zenuwstelsel. Een gebalanceerde en open derde oog, ook bekend als de Ajna, geeft je concentratie, intuïtie en vertrouwen.

Ademhaling

Door mindful ademhalen kan je de geest tot rust brengen en daardoor de derde oog chakra gaan helen. Door bewust te ademen gaat men niet alleen de zesde chakra gaan helen, maar ook alle andere chakras in balans brengen.

Voeg een beetje geur toe

Probeer een aantal essentiële oliën toe te voegen in je huis, bad en lichaam. Subtiele geuren kunnen wonderen doen om te openen en helen en in balans brengen van de chakra’s in het lichaam. Om te helpen helen en openen

Lees ook :  Kroonchakra zevende chakra openen en helen

kan je enkele van deze oliën proberen :

 • Sandelhout
 • Mirre
 • Pompelmoes
 • Nootmuskaat

Fruit en Groenten

Door dranken en voeding te gebruiken met natuurlijke blauw en paarse voedingsproducten kun je de positieve vloei van energie door de derde oog chakra stimuleren. Drink donkere fruitsappen, zoals zwarte bessensap.

Andere voorbeelden :

 • Zwarte bessen
 • Blauwe bessen
 • Pruimen
 • Bieten
 • Aubergine
 • Bramen

Door de blauwe en paarse kleur toe te voegen in je huis kan je ook positieve invloed voelen op de 6e chakra. Juwelen en kleding in deze kleur kunnen ook helpen.

Mediteren

Door te visualiseren en te mediteren op de kleur blauw of paars kan je de 6e chakra helpen openen. Bijvoorbeeld, ga zitten met je ogen dicht, visualiseer een blauwe of paarse bal met energie in de zone van het derde oog. Simpelweg concentreren op dat beeld is genoeg om de zesde chakra te openen. Dit helpt ook wanneer de chakra niet in balans is en zal die ook helen.

zesde chakra

Een andere uitstekende manier om de derde oog chakra te openen is door tijdens de meditatie de ogen licht naar boven te bewegen. We dienen daarbij te concentreren op het punt tussen onze ogen, maar net iets boven de ogen. Wanneer we beide ogen op dit punt concentreren hebben we het gevoel dat we scheel kijken. Toch is dit een zeer uitstekende manier om de derde oog chakra te gaan activeren.

In het begin, dit betekent de eerste aantal keren, zullen we een speciaal gevoel ondervinden. Dit gevoel kan pijnlijk zijn, dit kan een soort trilling zijn ter hoogte van de plaats van het derde oog. Dat is een zeer goed teken want dat betekent dat we op de juiste plaats mediteren. Naargelang we verder oefenen zal dit onaangenaam gevoel uiteindelijk weggaan.

Nog een manier waarmee we de derde oog chakra of zesde kunnen openen is door te concentreren op één punt. Dit kan bijvoorbeeld de muur zijn. Maar dit kan evengoed een kaars of zelfs een tas koffie zijn. Wanneer we blijvend concentreren op één punt zullen we het derde oog ook op dezelfde manier voelen vibreren.

Dit proces kunnen we enkele minuten aanhouden. Wanneer dit pijnlijk wordt of zelfs onaangenaam wordt is het aangeraden om te stoppen en enkele momenten later nog eens te herhalen. Naargelang we dit meer en meer doen zal dit onaangenaam gevoel uiteindelijk uitblijven.

Lees ook :  Tweede Chakra Openen | Sacraalchakra Of Heiligbeenchakra

Droom

Door te dromen en te denken aan je dromen kan je de derde oog chakra activeren en blijven activeren. Je dromen bijhouden in een dagboek en af en toe eens lezen is een heel goede manier om je derde oog chakra in balans te houden.

Yoga

Wanneer we het hebben over het leren openen en helen van de energie centra in het lichaam, dan is er geen enkele uitleg compleet zonder te praten over de voordelen van yoga. Dit houdt in dat de elementen van adem, concentratie en fysieke beweging tegelijkertijd worden uitgevoerd. En zorgt voor het helen en balanceren en openen van de chakra’s.

yoga derde oog activeren

Deze yoga posities zijn heel goed om het derde oog te versterken :

 • Held of krijger positie
 • Kinderpositie
 • Neerkijkende hond
 • Ondersteunde schouderstand

Wanneer de derde oog chakra open en in balans is, hebben we geleerd om in harmonie te leven met ons uitgebreide hogere zelf. Dit betekent niet dat men nooit problemen heeft. Maar de problemen minder gaat zien als problemen. In plaats daarvan ervaren ze dat als moeilijkheden en initiaties waardoor we kunnen groeien en ons bewustzijn uitbreiden.

Chakra olie

We kunnen de derde oog chakra of voorhoofdchakra ook gaan activeren met behulp van specifieke olie. Deze olie bevat de nodige ingrediënten die ervoor zullen zorgen dat we de pijnappelklier gevoeliger maken. Ze kan gebruikt worden door eraan te ruiken. We kunnen ze echter ook aanbrengen op het voorhoofd en even licht inmasseren. Of we kunnen ze aanbrengen en daarna beginnen met mediteren.

De ingrediënten zijn laurier, mirte, munt en scharlei. En zullen dus helpen om de weg naar de kroonchakra vrije te maken.

Hou er wel rekening mee dat we geen verschillende soorten olie kunnen gebruiken op het zelfde moment. We dienen ons echt wel te concentreren op één chakra in het algemeen. We kunnen de olie ook niet inwendig gebruiken.

chakra olie derde oog

Wanneer we inwendig gebruik willen maken van diverse kruiden en mengelingen dan is het aan te raden om druppels te gebruiken. Deze druppels hebben een soortgelijke functie als de olie maar is dus uitsluitend voor inwendig gebruik.

Er kunnen tot 25 druppels per dag gebruikt worden en dit mengsel bestaat uit Opium, ficus religosa, natrium muriaticum en gelsemium. De aanbevolen dosis mag niet worden overschreden.

Deel dit bericht

Scroll naar boven