De Verrassend Lange Geschiedenis Van Transgenders En Transseksualiteit

De geschiedenis wordt helaas altijd geschreven door de overwinnaars. Het is daarom zeker geen toeval dat bepaalde belangrijke kennis, doorheen de jaren verloren is geraakt. Een andere mogelijkheid is dat heilige kennis, gezien kon worden als hekserij of duivels. En dat die daardoor niet in de geschiedenisboeken terecht is gekomen.

We gaan eens dieper ingaan op de geschiedenis van transgenders. Transgenders zijn zeker geen recent fenomeen. Ze bestaan reeds zolang als de mensheid. Al duidt de term transgender wel degelijk op mensen die van geslacht wensen te veranderen. In de oudheid was dat niet mogelijk en moesten mannen of vrouwen met transseksuele gevoelens, blijven voortleven met hun aangeboren geslachtsdeel.

transvrouw geschiedenis

In heel wat culturen werd in onze geschiedenis transgenders geprezen. Ze werden gezien als spirituele of goddelijke wezens. In andere culturen werden ze verstoten of kwamen ze in de prostitutie terecht.

Hoewel er heel weinig informatie terug te vinden is over transgenders en transseksualiteit in onze geschiedenis, toch zijn er bepaalde documenten die aantonen dat het in bepaalde periodes niet alleen heel positief ontvangen werd, maar zelfs aangemoedigd werd. Het is jammer genoeg niet mogelijk om de uiteindelijke motieven voor deze aanpak terug te vinden.

Het is echter wel zo dat in het vroegere Romeinse en het Turkse leger, jonge jongens gecastreerd werden om te dienen als de vrouw van hoge militairen. De reden waarom dat gebruik gehanteerd werd is ook zeer onduidelijk.

Dualiteit werd gezien als absolute wijsheid

In de oudheid, althans in heel wat verschillende periodes van onze oudheid, werden transgenders of transseksuelen gezien als mensen die de brug bouwden tussen de twee geslachten. Om die reden werden ze dan ook gezien als zeer wijs. Ze beschikten volgens de mensen in die tijd, een soort wijsheid die andere mensen niet hadden.

We kunnen in alle culturen over de hele wereld terugvinden dat er transseksuele priesters bestonden. Zij werden dan gecastreerd, of het mannelijk geslachtsdeel werd weggestopt. En deze vrouwelijke priesters hielden hoog aanzien bij de bevolking.

Hoewel, wanneer de tijd aanbrak dat mensen rijkdom begonnen te vergaren en er verschillende sociale klassen gingen ontstaan, werd de rol van de vrouw achterop gehouden. In deze periode werden transseksuelen of transgenders dan ook de kop ingedrukt.

Lees ook :  Hoe Kunnen We Candida Effectief Gaan Bestrijden?

transseksuele dames standbeeld

Het is pas sinds de laatste honderd jaar dat we daar terug duidelijk een opmars in zien. Mede dankzij het feit dat de vrouw enige gelijkheid aan de man kan genieten.

De Romeinse historicus Plutarch stelde dat de “Grote Moeder” of de “Hoge Priesteres” een interseksuele dame was, waar de mannelijke geslachtsdelen zichtbaar waren. Deze afbeeldingen kunnen worden gevonden in vele artefacten uit Mesopotamië, Babylonië en Assyrië.

Vrouwelijke transseksuelen werden gezien als iets heiligs. Er zijn zelfs afbeeldingen beschikbaar hoe ze uiteindelijk gecastreerd werden en verder als vrouw konden door het leven gaan.

Bepaalde historici beweren echter dat reeds van het begin van de mensheid er vrouwelijke transgenders waren en dat het in bepaalde kringen, bijna gezien werd als een soort religieuze plicht voor priesters, om verder als vrouw door het leven te gaan.

Transgenders en transseksualiteit in het Midden Oosten

In het Midden Oosten zijn er enkele bekende man naar vrouw transgenders bekend. In die regio werd dit ook zeker niet ontmoedigd en werd het gezien als een goddelijk teken. We hebben Astarte, Dea Syria, Atargatis en voor de meesten onder ons wel bekend, Ishtar.

Ook toen Islam zijn intrede deed werden transseksuelen zeker niet slecht behandeld. Integendeel zelfs, al maakte men wel duidelijk een onderscheid tussen de transseksuelen die leefden van prostitutie en criminaliteit. En de transseksuelen die een normaal leven als vrouw leidden.

Deze laatsten werden beter ontvangen in de wereld van de islam. Al had men daar ook twee verschillende soorten transgender vrouwen. Er waren transvrouwen die op beide geslachten vielen. En transvrouwen die enkel op mannen vielen. Het waren de transvrouwen die enkel op mannen vielen die volledig werden behandeld als vrouw. En ook tot alle faciliteiten die vrouwen mochten gebruiken, toegang hadden. Ze moesten echter wel gecastreerd worden.

Tegenwoordig is het in de Islamwereld nog steeds niet verboden om transgender te zijn. Al worden transvrouwen beter behandeld dan transmannen. Omdat in de Islam een vrouw zichzelf nooit kan verhogen in de hiërarchie.

Een man wordt gezien als de meerdere van de vrouw. Daarom kunnen vrouwen niet omgebouwd worden tot man. Mannen die worden omgebouwd tot vrouw door middel van een geslachtsoperatie hebben echter wel volledig dezelfde rechten als vrouwen.

Lees ook :  Vrouwencondoom | Voordelen en Nadelen van het vrouwencondoom!

In een land als Iran, waar zoveel negatieve berichtgeving over homoseksualiteit de wereld wordt uitgestuurd, is dat toch zeer verrassend. Zij zijn het tweede grootste land voor het uitvoeren van geslachtsoperaties (man naar vrouw).

Transgenders en transseksualiteit in Afrika

transgender afrika

In Afrika werden interseksuele en transseksuele personen gebruikt voor ceremoniën. Ook hier zag men via religie, iets heiligs in de transgenders.

Een bepaalde koning huldigde zich heel graag in vrouwenkleding. En hoewel dit uiteindelijk wel leidde tot zijn afzetting als koning. Toch zegt dit veel over de geschiedenis van transgenders. De opvolgster was een koningin die dan als man door het leven ging. Al was dat mogelijks voor een groot deel om de bevolking tevreden te stellen.

Ook de koning van Angola tussen 1624 en 1653 stond bekend om zijn crossdresser activiteiten. Hij ging bijna voltijds door het leven als travestiet en leidde op die manier heel wat militaire veldslagen.

Transgenders en transseksualiteit in Azië

In Azië is de transseksuele populatie momenteel het hoogst. Thailand is voor Iran namelijk het uitgesproken land om een geslachtsverandering te laten ondergaan. Tot eind jaren 90 gingen mensen van over de hele wereld naar Thailand om er als transvrouw, geopereerd te worden en volledig als vrouw door het leven te gaan.

In Indië hebben we de Hijra die tot op de dag van vandaag zeer omvangrijk zijn. Hier zien we een soort tweestrijd. Door sommige lagen van de bevolking werden zij geprezen en behandeld als Goden. Terwijl ze door andere groepen van de bevolking werden gezien als ongeschikt. Ze hadden vroeger ook geen recht om te stemmen. Dit is pas recentelijk aangepast.

transseksualiteit

In alle andere landen van Azië zoals China, Japan, Korea en zelfs Rusland zijn er geschriften en zelfs begraafplaatsen gevonden waar transseksuelen begraven lagen. Deze dateerden uit de ijzertijd.

We zien echter vooral dat het ging om man naar vrouw transseksuelen. Dus vooral om transvrouwen. Over transmannen zijn er maar weinig geschriften of afbeeldingen gevonden.

Transgenders en transseksualiteit in Europa

lili elbe transvrouw

In Europa vinden we geschriften terug waar vrouwelijke transseksuelen Artemis dienden. Ook Hecate en Diana, ook Achilles praatte reeds over travestieten of mannen die zich al vrouwen verkleedden.

In het oude Griekenland vinden we echter wel een verhaal terug over een vrouw die als man door het leven ging. Dat gaat om Kaineus of Caeneus. Die werd gezien als een rivaal van de Goden en werd verbannen door de Centaurs.

Lees ook :  Verband Tussen Voeten Fetish Voeten Likken en Voetreflexologie

Ook Cupido wordt gezien als zowel man als vrouw. Eén van de namen van Cupido is namelijk hermafrodite, waar de naam hermafrodiet vandaan komt.

In verdere ontwikkeling van Europa werden transseksuelen door alchemisten gezien als een spiritueel attribuut om perfectie te bereiken. Men ging ervan uit dat ditzelfde principe kon worden toegepast om lood om te zetten in goud. Al gingen de meesten er toch vanuit dat het eerder om een persoonlijke spirituele transformatie ging.

Helaas is de meeste beschikbare informatie hieromtrent alleen beschikbaar voor vrijmetselaars en andere geheime vennootschappen. We weten dus niet exact hoe dit principe in elkaar steekt. Maar zeker is dat er een spirituele betekenis ligt in het transgenderisme. Wat dan zou leiden tot een tweeslachtige bewustwording of tweeslachtig bewustzijn.

Ook in de bijbel vinden we bepaalde referenties daaromtrent.

Transgenders en transseksualiteit in Noord Amerika

De oorspronkelijke bewoners van Amerika, de Indianen noemden mensen met transseksuele gevoelens twee-zielen. Waaruit werd gesuggereerd dat ze over twee zielen of twee verschillende geesten hadden. Al sprak deze term ook op homoseksuelen, lesbiennes en op biseksuelen.

In bepaalde stammen hadden deze mensen hoge posities en werd hen altijd raad gevraagd vooraleer een daadwerkelijke beslissing werd genomen.

Transgenders en transseksualiteit in Zuid-Amerika

In Zuid Amerika vinden we transseksuele priesteressen terug in verschillende landen waaronder Chili, Brazilië en Argentinië. Hoewel de Spaanse invasie daar verandering in heeft willen brengen.

Ook hebben we in Brazilië de Amazone. Zij werden gezien als androgene wezens, zowel man als vrouw.

Zuid-Amerika heeft tegenwoordig ook een zeer grote transseksuele bevolking. Het gaat dan ook vooral om Mannen die vrouwelijke gevoelens hebben dus om transvrouwen.

Transgenders en transseksualiteit in recente tijden

geschiedenis hijra transgender

Weten dat transgenders en transseksualiteit in het algemeen een zeer lange geschiedenis heeft. Dat maakt het minder bizar of speciaal als iemand anno 2017 als vrouw door het leven wil gaan. We kunnen zo ver teruggaan als de mensheid om aan te tonen dat dit zeker niet gaat om een soort nieuwe rage of invloed. Transgenders hebben altijd bestaan en zijn over het algemeen altijd met respect behandeld geweest.

De opkomst van transseksualiteit de laatste 20 jaar doet echter wel vermoeden dat er zeker een enorme spirituele betekenis achter deze transformatie schuilgaat. Maar zoals we reeds hebben gezegd kan daar weinig concrete informatie over teruggevonden worden.

Deel dit bericht

Scroll naar boven