Wat Is De Werking Van Damiana?

Damiana werd en wordt nog steeds door de Indiaanse bevolking van Amerika en Zuid-Ameerika gebruikt als afrodisiac. Het eerste gebruik van damiana gaat terug naar de Mayas. Daar werd het vooral gebruikt voor zowel de mannelijke als de vrouwelijke seksualiteit te verbeteren. Hoewel zeker niet alleen seksuele problemen kunnen opgelost worden door damiana te gebruiken. Toch zijn impotentie, verlaagd libido, onvruchtbaarheid en problemen met de urinewegen de voornaamste eigenschappen van de plant.

We moeten ook wel toevoegen dat er relatief weinig wetenschappelijk onderzoek beschikbaar is naar de effecten en de werking van damiana. De seksuele aspecten zijn dan wel wetenschappelijk aangetoond. Er zijn ook nog enkele andere, misschien wel verrassende eigenschappen omtrent de werking van damiana. Die gaan we stap per stap even overlopen.

Wat is damiana?

Damiana is een kleine struik met aromatische bladeren. We vinden de plant vooral terug in droge gebieden. Ook heeft de plant voldoende zonlicht nodig. Plaatsen waar we ze vooral terugvinden zijn Het zuiden van Noord-Amerika, Mexico en Centraal Amerika.

Zoals we reeds hebben gezegd staat de plant vooral bekend als een stimulerend middel om de seksualiteit te verbeteren. Verder heeft de werking van damiana een gunstig effect op onze urinewegen, onze spijsvertering en op onze luchtwegen.

De wetenschappelijke naam van de plant luidt Turnera diffusa, ook wel soms Turnera aphrodisiaca genoemd.

Naast de reeds opgenoemde voordelen van de werking van damiana, kan er ook verbetering opgemerkt worden bij depressie, onrust, angst en zullen we ons bij het gebruik ervan algemeen beter voelen.

Libido en potentie verbeteren

Damiana zijn oudste gebruik heeft zeker en vast te maken met de seksualiteit. Er zijn namelijk heel wat natuurlijke middelen te vinden die de potentie en het libido verbeteren. Elke cultuur heeft wel zijn toepasselijk middel om dit effect te bekomen.

Lees ook :  Wat Is De Werking Van Aloë Vera?

Hoewel de plant de erectie zal verbeteren. Het libido zal verbeteren bij zowel mannen als bij vrouwen. En het orgasme kan verbeteren bij vrouwen en bij mannen. Toch heeft men nog steeds niet volledig kunnen aantonen waar deze werking en deze effecten vandaan komen.

Een belangrijk mechanisme is het stimulerend effect op de bloedsomloop. Maar dat verklaart alleen maar het verbeterend effect op de potentie en de erectie bij mannen.

Om het libido te verbeteren hebben we meer nodig dan alleen maar een stimulerende werking op de bloedsomloop. Daar moeten we het in de richting van zijn kalmerende en ontspannende effecten gaan zoeken. Doordat de plant een angstremmende en ontspannende werking heeft, zouden we een beter gevoel krijgen en dus door middel van deze effecten een stimulerend effect verkrijgen op het libido. (1)

Stress, angst en onrust

We hebben het reeds kort gehad over de ontspannende effecten van de damiana plant. De werking van damiana voor de geest kan ons heel wat voordeel opleveren. We zoeken de libido verhogende werking van de plant vooral dan in deze richting.

We zien dat damianine, een belangrijke en waarschijnlijk meest werkzame stof in de plant, een kalmerend effect heeft op het zenuwstelsel. Dat zorgt ervoor dat we minder onrust, angst en stress voelen.

Verder zien we ook dat de werking van damiana een licht euforisch effect heeft op de geest. Het werd onder meer door de Maya’s gebruikt om de gemoedstoestand op te wekken.

Lees ook :  Welke kruiden tegen hoofdpijn zijn het meest effectief?

Spijsvertering verbeteren

Wanneer mensen een langere periode onder stress staan dan kunnen ze psychische problemen ontwikkelen. De mensen die geen psychische problemen ontwikkelen kunnen echter ook fysische problemen ontwikkelen. Eén daarvan is het ontwikkelen van maagzweren.

Men heeft belangrijke antioxidanten kunnen aantreffen in de damiana plant die een blokkerend effect heeft op de vorming van maagzweren.

Verder heeft de plant ook een gunstig effect bij mensen die last hebben van constipatie. Al zijn daar wel hogere hoeveelheden voor nodig. (2)

Afvallen

damiana voordelen

Damiana kan ook gebruikt worden om gewicht te verliezen. Men zoekt deze effecten vooral in de richting van het licht laxerend effect van de plant. Wat ervoor zal zorgen dat we een verbeterde spijsvertering ontwikkelen. Dat zal ervoor zorgen dat we sneller en efficiënter afvalstoffen kunnen afvoeren. En daardoor dus gewicht gaan verliezen.

Een andere werking van damiana die kan helpen om gewicht te verliezen is zijn mogelijkheid om makkelijker vetten en suiker af te breken. Dat heeft als voordeel dat het lichaam op een snellere manier voedingsstoffen kan opnemen. Op die manier krijgen we ook alle voordelen van de voedingsmiddelen die we eten.

Hoewel dit zeker geen wondermiddel is om af te vallen. Het is geen vervanging voor een gezond dieet en een gezonde levensstijl. Maar kan dus wel helpen om dat extra gewicht te verliezen wanneer we reeds onze levensstijl hebben aangepast op een positieve manier. (3)

Blaasontsteking

De werking van damiana heeft aangetoond gunstig te zijn bij het behandelen van blaasontstekingen. We krijgen een laxerend effect door de plant te gebruiken. Maar ook krijgen we een licht vochtafdrijvend effect door de plant te gebruiken.

Lees ook :  Best Verkochte Kookboeken In Nederland Top 10

Dat zal er onder meer voor zorgen dat we sneller en beter afvalstoffen kunnen afvoeren. En zal er onmiddellijk ook voor zorgen dat we meer bacteriën kunnen afvoeren.

Andere voordelen

Naast deze voordelen van damiana die we hier hebben opgesomd, zijn er ook nog heel wat andere voordelen waar we het minder over hebben gehad.

Deze zijn onder andere:

Bijwerkingen

damiana bijwerkingen

Wanneer we ons houden aan de aanbevolen dosis die we terugvinden op het supplement dan hoeven we ons niet meteen zorgen te maken over eventuele bijwerkingen van damiana.

De plant is relatief veilig te gebruiken voor alle mensen.

We moeten er wel rekening mee houden dat damiana niet wordt aangeraden bij zwangere vrouwen en bij vrouwen die borstvoeding geven. Men heeft geen negatieve effecten ondervonden, maar heeft daar dan ook nog niet op getest. Dus de effecten zijn onbekend bij zwangere en borstvoeding gevende dames. We nemen hier beter geen risico en vermijden het supplement tijdens deze periode.

Ook mensen die medicijnen nemen om de bloedsuiker te verlagen moeten opletten met het gebruik van de plant. De verlagende effecten op de bloedsuiker zijn zeer mild. Maar kunnen bij mensen die reeds medicatie nemen tegen een hoge bloedsuiker, ervoor zorgen dat de effecten van de medicatie versterkt worden.

Hetzelfde geldt voor mensen die bloedverdunnende medicijnen nemen of mensen die binnenkort een operatie moeten ondergaan. Het bloedverdunnend effect kan ervoor zorgen dat de werking van de medicatie krachtiger wordt. Wanneer we damiana gebruiken vlak voor een operatie kunnen we meer bloed verliezen. Het wordt daarom aangeraden dat we 1 week voor de operatie stoppen met het gebruik van de plant.

 

 

 

Deel dit bericht

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven