Oorzaken voor haaruitval bij vrouwen

Het is waar dat haaruitval bij mannen veel vaker voorkomt dan haaruitval bij vrouwen. Maar haar verdunning en haaruitval bij vrouwen komt ook geregeld voor. Wat natuurlijk niet positief is voor het zelfbeeld.

Redenen kunnen variëren van een simpel tijdelijk vitamine tekort, tot een onderliggende gezondheidsaandoening.

In vele gevallen is het mogelijk om zowel haaruitval bij mannen als haaruitval bij vrouwen te behandelen.

Het hangt er vanaf wat de oorzaak ervan is. Hier zijn enkele redenen voor haaruitval bij vrouwen.

Haaruitval bij vrouwen door fysieke stress

stress

Elke vorm van fysisch trauma zoals een operatie, een auto-ongeval, zelfs de griep, kan tijdelijk zorgen voor haaruitval bij vrouwen. Dat heet in wetenschappelijke kringen Telogeen effluvium.

Het haar heeft een geprogrammeerde levenscyclus. Er is een groeifase, een rustfase en het uiteindelijk uitvallen van het haartje.

Haaruitval bij vrouwen wordt meestal zichtbaar 3 tot 6 maanden na het trauma.

Het goede nieuws is echter dat het haar terug zal groeien wanneer het lichaam hersteld is.

Om dit te vermijden kan je dus proberen om zoveel mogelijk stress uit de weg te gaan. Al is dat niet altijd even makkelijk in de hedendaagse maatschappij.

Het drukke leven, waarbij tegenwoordig heel vaak een job gecombineerd wordt met huishouden en kinderen opvoeden.

Probeer toch zeker elke dag minimum 30 minuten tot een uurtje uitsluitend voor jezelf en je partner te nemen. Een spannend boek lezen of een documentaire of film op tv bekijken kan na een lange dag de rust terug brengen.

Haaruitval bij vrouwen na of tijdens de zwangerschap

zwangerschap

Een kindje verwachten is altijd een heel leuke periode. Maar het lichaam ondergaat een enorme verandering.

Het dient namelijk in te staan voor de vroege opvoeding van de foetus en later embryo. Zwangerschap is een voorbeeld van het type fysieke stress dat ervoor kan zorgen dat je haar verliest.

Haaruitval komt vaker voor na de zwangerschap dan tijdens de zwangerschap. Men vermoedt dat dit komt door de spanning tijdens de bevalling.

Of het feit dat de opgebouwde stress bij de bevalling zelf zijn absolute maximum bereikt heeft. Het is zeer normaal dat dit gebeurt en na enkele maanden zal het haar terug groeien.

Haaruitval door teveel vitamine A

Teveel vitamine A innemen door supplementen kan haaruitval bij vrouwen veroorzaken. Een normale dagelijkse dosis bevat 5,000 IU maar er zijn supplementen die reeds 10,000 IU bevatten. Wanneer het vitamine A gehalte terug daalt zal het haar terug beginnen groeien.

Lees ook :  Slappe borsten of hangborsten? Hoe vermijden?

Tekort aan eiwitten

Wanneer je niet genoeg eiwitten inneemt kan het lichaam besparen in het verbruik van eiwitten en daardoor de haargroei stopzetten.

Dit kan gebeuren 2 tot 3 maanden na een daling in de inname van eiwitten. Het enige wat je kan doen is dus meer eiwitten eten. Eiwitten zitten vooral in vis, vlees en eieren. Wanneer je geen vlees en vis eet zijn noten en zaden een goed alternatief.

Alopecia Genetica

Haaruitval bij vrouwen wordt ook vaak alopecia genetica genoemd. Dat is de vrouwelijke vorm van kaalheid bij de mannen. Wanneer je komt uit een familie waar vrouwen op een bepaalde leeftijd haaruitval krijgen, dan heb je er meer kans op om dat zelf ook te hebben.

In tegenstelling tot mannen, haaruitval bij vrouwen veroorzaakt meestal een verdunning van het haar en niet een kale (ronde) vlek. Minoxidil is een medicijn die vaak wordt gebruikt om haar terug te laten groeien, of tenminste het haar te kunnen houden dat je hebt.

Haaruitval bij vrouwen door de anticonceptiepil

anticonceptie haaruitval

Net als de hormonen van de zwangerschap haaruitval bij vrouwen kunnen veroorzaken, zo kan het ook gebeuren bij het veranderen of stoppen met de anticonceptiepil.

De verandering in de hormonale balans, te vergelijken met vrouwen in de menopauze, kan haaruitval bij vrouwen veroorzaken. De androgene receptoren worden geactiveerd. De haarwortels zullen verminderen en je zal beginnen haar verliezen.

Wanneer een nieuwe anticonceptiepil de oorzaak vormt dan kan je gewoon terug veranderen naar de oude. Stoppen met de anticonceptiepil kan ook haaruitval bij vrouwen veroorzaken. Maar dit is slechts tijdelijk. Het kan met eender welke anticonceptiepil gebeuren.

Sommige bevatten meer mannelijk hormoon, de andere soorten zoals Diane en Yasmine onderdrukken dan net dat mannelijk hormoon. Vrouwen kunnen zowel gevoelig zijn voor mannelijk hormoon of gevoelig zijn aan de onderdrukkende hormonen.

Wanneer je reeds enkele jaren dezelfde anticonceptiemiddelen gebruikt, en je krijgt plots te maken met je haren die uit gaan vallen. Dan zal het anticonceptiemiddel hoogstwaarschijnlijk niet de oorzaak zijn. In bijna alle gevallen gebeurt het bij vrouwen die net zijn gestopt met de pil te gebruiken. Vrouwen die er net mee zijn begonnen, of vrouwen die zijn veranderd van anticonceptiemiddel.

Emotionele stress

Emotionele stress komt minder vaak voor als oorzaak van haaruitval bij vrouwen, maar het kan wel gebeuren. Stel dat je net een scheiding achter de rug hebt, een sterfgeval van iemand die je liefhad of het verzorgen van een hulpbehoevende ouder. Meestal zal emotionele stress geen haaruitval bij vrouwen veroorzaken, het zal echter bestaande problemen omtrent haaruitval vergroten.

Wanneer emotionele stress gepaard gaat met fysieke stress zal het probleem groter worden. Het is niet geweten of minder stress goed is voor je haar, hoewel het zeker niet slecht zal zijn. Probeer meer te relaxen door yoga of sport.

Lees ook :  Melatonine verhogen tegen slapeloosheid

Bloedarmoede

bloedarmoede

Bijna 1 op de 10 vrouwen tussen de leeftijd van 20 en 49 krijgt wel eens te maken met bloedarmoede door een tekort aan ijzer.

Bloedarmoede is meestal te wijten aan een tekort aan ijzer. Dat is een zeer makkelijke oorzaak om haaruitval bij vrouwen aan te pakken. Een bloedonderzoek is noodzakelijk om vast te stellen of je al dan niet deze vorm van bloedarmoede hebt.

Om dit aan te pakken is een supplement met ijzer aangewezen. Andere symptomen van bloedarmoede zijn vermoeidheid, hoofdpijn, duizeligheid, koude handen en voeten.

Hypothyreoïdie (tekort aan schildklierhormonen)

De schildklier produceert hormonen die noodzakelijk zijn voor het metabolisme en voor de groei. Wanneer deze niet genoeg hormonen produceert kan dit uiteindelijk leiden tot haaruitval. Een test bij de dokter kan uitwijzen als je deze aandoening hebt. Er worden dan medicijnen voorgeschreven die dit probleem oplossen, na enige tijd zal het haar terug groeien.

Tekort aan vitamine B

Terwijl dit zeer weinig voorkomt, zorgen lage waarden van vitamine B voor haaruitval bij vrouwen. Net als bij bloedarmoede zal een supplement het probleem verhelpen.

Je kan ook natuurlijk je dieet aanpassen en meer vitamine B rijke voeding in je dieet introduceren. Zoals vis, vlees, zetmeelrijke groenten en alle fruitsoorten buiten citrusfruit. Zoals altijd, een gebalanceerd dieet met veel fruit en groenten, eiwitten en gezonde vetten zoals in noten en zaden zullen goed zijn voor de gezondheid van je haar.

Alopecia areata

Dit is een reactie van het overactieve immuunsysteem. Het lichaam raakt verward en ziet het haar als iets vreemd en veroorzaakt haaruitval bij vrouwen.

Voor de behandeling van deze aandoening worden vaak injecties toegediend. Een andere medicatie zoals rogaine kan ook worden aanbevolen. Het verloop van de aandoening kan zeer onvoorspelbaar lopen. Zo kan het haar weer beginnen groeien en dan weer uitvallen na een lange periode.

Lupus

Een andere auto-immuunaandoening zoals lupus kan ook zorgen voor haaruitval bij vrouwen. Weeral blijkt het te gaan om een negatieve reactie van het lichaam op het haar. immuuncellen vallen het haar aan. Helaas groeit het haar bij deze aandoening niet meer terug.

Wanneer het haarverlies mild is kan je een nieuwe stijl toepassen om de haaruitval te camoufleren. Kort haar is sterker dan lang haar en kan de kale plekken verstoppen.

Haaruitval bij vrouwen door dramatisch gewichtsverlies

gewichtsverlies haaruitval

Plots gewichtsverlies is een vorm van fysiek trauma dat ervoor kan zorgen dat het haar dunner wordt.

Dit kan zelfs gebeuren wanneer het gewichtsverlies goed voor je is.

Het is mogelijk dat het gewichtsverlies zelf het lichaam onder stress zet of dat het niet eten van de juiste voeding ervoor zorgt dat je vitamine of mineralentekort hebt.

Lees ook :  Hoe We Dankzij Groene Thee Kunnen Afvallen

Haarverlies bij vrouwen gecombineerd met gewichtsverlies kan ook een duiding zijn op een onderliggende eetstoornis zoals boulemie of anorexia.

Plots gewichtsverlies geeft het lichaam een enorme schok waardoor je tot 6 maanden lang haaruitval kan vaststellen, nadien herstelt het lichaam en het haar zich vanzelf.

Chemotherapie

Sommige medicijnen om kanker te bestrijden kunnen er jammer genoeg ook voor zorgen dat het haar gaat uitvallen. Chemotherapie is als een nucleaire bom.

Het maakt heel snel de cellen kapot, dat zijn onder andere de kankercellen maar ook de haar cellen.

Wanneer de chemotherapie gestopt is zal het haar terugkomen. Het kan echter terugkomen in een andere vorm of andere kleur, zo kan het haar nu opeenzs krullend of blond zijn.

Syndroom van Stein-Leventhal

Het sydroom van Stein-Leventhal
is een andere vorm van mannelijke en vrouwelijke geslachtshormonen die niet in balans zijn. Een teveel aan mannelijke hormonen kan leiden tot deze aandoening.

Gewichtstoename, een hoger risico op diabetes, veranderingen in je menstruatiecyclus, onvruchtbaarheid, haar verdunning door het teveel aan mannelijke hormonen.

Vrouwen kunnen met deze aandoening ook meer haar op hun gezicht en lichaam ervaren.

De behandeling kan de hormonen terug in balans brengen en kan helpen om de ongewenste effecten terug te draaien.

Behandeling houdt in, een ander dieet, beweging en mogelijk een anticonceptiepil.

Anti-depressie middelen, bloedverdunners …

Andere vormen van medicatie kunnen ook zorgen voor haaruitval bij vrouwen.

Meest bekend zijn de bloedverdunners en de medicatie tegen hoge bloeddruk gekend onder de naam beta-blokkers.

Andere medicatie die haaruitval kan veroorzaken zijn methotrexaat (medicatie om reuma te behandelen) en Lithium (voor bipolaire stoornis), Ibuprofen en mogelijk anti-depressie middelen.

Wanneer de dokter besluit dat een of meer medicijnen die je neemt de oorzaak vormen voor de haaruitval kan hij de dosis aanpassen of een ander medicijn voorschrijven.

Overstyling

overstyling haar

Wanneer je verschillende haarstijlen of behandelingen voor het haar ondergaat, dan kan dat zorgen voor haaruitval na enige jaren.

Een aantal voorbeelden zijn vlechten die tot op de huid gevlochten zijn, chemische producten om het haar recht te maken, kleuringen, warme krultang…

Omdat sommige van die producten de haarwortel kan aantasten is het mogelijk dat het haar niet meer terug groeit.

Om dit te vermijden kan je na elke wasbeurt een conditioner gebruiken, de haren laten drogen op een natuurlijke manier, zo weinig mogelijk de krultang gebruiken, zeker niet meer dan eenmaal per week.

Trichotillomanie

Trichotillomanie wordt gezien als een stoornis in de impulsbeheersing. Het zorgt ervoor dat mensen hun haren uittrekken. Het is een soort tic, de persoon is voortdurend aan het spelen en trekken aan zijn of haar haren. Jammer genoeg kan dit spelen en trekken aan de haren ervoor zorgen dat de haren gaan uitvallen.

Voor deze aandoening worden vaak anti-depressie middelen gebruikt, maar het gedrag aanpassen door therapie is een betere aanpak.

Haaruitval bij vrouwen door veroudering

Het is niet ongebruikelijk dat vrouwen wanneer ze de 50 naderen, te maken krijgen met haaruitval. Het staat echter nog niet vast hoe dat komt. Een mogelijkheid kan een daling in het oestrogeengehalte zijn. Hiervoor wordt meestal geen behandeling aangewezen.

Deel dit bericht

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven