Wat is de werking en voordelen van Resveratrol?

rode wijn resveratrolRode wijn heeft een aantal voordelen te bieden voor onze gezondheid. Wat de meeste mensen echter niet weten is dat het eigenlijk weinig te maken heeft met rode wijn. Maar dat dit vooral gaat over de voordelen van resveratrol voor onze gezondheid. We weten allemaal dat veel alcohol drinken ongezond is. Dus is het drinken van rode wijn om te genieten van deze voordelen niet altijd een goed idee.

Resveratrol is het belangrijkste anti-oxidant in rode wijn die verantwoordelijk is voor onder meer het stimulerend effect op de erectie, het verlagend effect op cholesterol en de stimulerende werking op het geheugen.

Maar wat is resveratrol nu eigenlijk?

Resveratrol is een plantaardig bestandsdeel die in het lichaam gaat werken als een antioxidant. De belangrijkste bronnen voor resveratrol zijn druiven, bessen en pinda’s. Al vinden we ook wel lagere hoeveelheden in andere bronnen van resveratrol in voeding.

Voor de mensen die via de voeding een hogere hoeveelheid willen innemen is vooral één ding belangrijk. Omdat de stof zich vooral concentreert in de rand van de vrucht en zich verschuilt in de huid ervan. Daarom is het belangrijk dat we dus de volledige vrucht opeten en niet de druiven of bessen gaan afpellen.

Er zijn reeds enorm veel onderzoeken verricht naar de effecten van resveratrol op het lichaam. Al moeten we daar meteen bij zeggen dat de meeste onderzoeken zijn gedaan op dieren. Van deze onderzoeken kunnen we dus onmogelijk met zekerheid gaan stellen dat deze effecten ook voor mensen gelden. In bepaalde gevallen kan dat daadwerkelijk zo zijn. Maar het kan evengoed bij mensen geen enkel effect hebben op dat betreffend vlak.

Wij zullen in dit artikel een groot aantal wetenschappelijke onderzoeken overlopen. We zullen daarbij de effecten bespreken en zullen ook vermelden of die onderzoeken al dan niet zijn uitgevoerd op mensen. Of ze louter en alleen zijn getest op dieren.

In dat geval kunnen we dus zeker niet met 100% zekerheid stellen dat deze studies bij mensen zullen helpen. En is het belangrijk om al dan niet via medische weg, te onderzoeken of dit effect al dan niet bereikt wordt.

Lees ook :  DIM Supplement Werking en Bijwerkingen

Bloeddruk verlagend

resveratrol hart bloeddruk verlagen

Eén van de belangrijkste voordelen van de werking resveratrol is dat ze de bloeddruk zal verlagen. We hebben gelukkig de toegang tot een groot aantal wetenschappelijke studies die zijn uitgevoerd op mensen. Zij hebben een aantal belangrijke effecten kunnen aantonen.

Eerst en vooral zien we dat zowel de systolische bloeddruk en de diastolische bloeddruk gaat dalen bij het gebruik van resveratrol supplementen.

Er vond een synthese plaats van in totaal 6 onderzoeken. Daarbij werden maar liefst 247 mensen gecontroleerd. De uitslag was dat lage doseringen een klein effect hebben. Deze lage doseringen zouden we kunnen vergelijken met een glas wijn.

Men vond echter wel dat hogere doseringen (doseringen van meer dan 150 mg per dag) wel een duidelijk effect hadden. (1)

De systolische bloeddruk wordt meestal hoger naarmate we ouder worden. Dit is een natuurlijk verschijnsel doordat de bloedvaten harder worden door beginnende aderverkalking.

Een hoge systolische bloeddruk verhoogt het risico op hartziekten en een hartaanval. Het is dus van groot belang dat we die binnen de perken houden.

De belangrijkste eigenschap van resveratrol is dat ze de bloedvaten zullen ontspannen. Dit komt door een verhoogde hoeveelheid stikstof die wordt aangemaakt in het lichaam. (2)

Werking resveratrol zorgt voor een daling van de bloeddruk bij gebruik in hogere hoeveelheden.

Cholesterol & Triglyceriden verlagen

cholesterol verlagen resveratrolBij zowel dieren als mensen hebben we een gunstig effect kunnen ontdekken bij het cholesterol door resveratrol te gebruiken. We zien ook dat de hoeveelheid triglyceriden lager wordt.

Een wetenschappelijk onderzoek gedaan bij dieren kon onder meer aantonen dat wanneer muizen een dieet gegeven worden waarbij een hoge hoeveelheid vet wordt toegediend in combinatie met resveratrol supplementen. Ze een lager totaal cholesterolgehalte hadden dan de muizen die ook een vetrijk dieet kregen, maar geen resveratrol supplement toegediend kregen.

Nog een meer spraakmakende studie, echter gedaan bij muizen terug. Toonde aan dat wanneer muizen een dieet kregen toegediend waarbij veel eiwitten en onverzadigde toegediend werden. Ze niet alleen een daling van de totale cholesterol en een stijging van het HDL cholesterol hadden. Maar dat ze ook nog eens gewicht gingen verliezen in tegenstelling tot de muizen die geen resveratrol supplement kregen toegediend tijdens het dieet. (3)

Men gaat er echter van uit dat de effecten van resveratrol op het cholesterol te maken hebben met het blokkeren of afremmen van enzymen die instaan voor de productie van cholesterol.

Lees ook :  Oestrogel Wat moeten we weten?

Maar deze gunstige effecten op vlak van cholesterol zijn zeker niet alleen getest en vastgesteld op dieren. We vinden ook bij mensen enkele spraakmakende resultaten terug.

Zo is resveratrol in staat om dankzij zijn anti-oxidante en ontstekingsremmende werking ervoor te zorgen dat het LDL cholesterol gaat dalen. Dit zou dan vooral komen door het reinigend effect op de vorming van plak aan de bloedvaten.

Echter kunnen we deze effecten niet alleen zien in een verlagend LDL gehalte. Er zal ook een betere bloeddoorstroming teweeggebracht worden. De kans op hartziekten neemt af. Maar ook de kans op diabetes type 2 neemt sterk af. (4, 5)

Stimuleert de hersenen

Men heeft wel eens horen zeggen dat het drinken van wijn ervoor kan helpen zorgen dat we minder snel Alzheimer ontwikkelen. Of dat ons geheugen er beter van zal door werken.

Dit is dan ook grotendeels te danken door de belangrijke stof resveratrol die we terugvinden in rode wijn.

Deze antioxidante en ontstekingsremmende werking zal ervoor zorgen dat de hersenen minder snel verouderen. Ook zou de stof een bepaald eiwit gaan blokkeren die het ontstaan van Alzheimer veroorzaakt. (6, 7)

Preventief tegen diabetes en houdt diabetes onder controle

resveratrol diabetes bloedsuikerBij dieren heeft men kunnen vaststellen dat resveratrol preventief kan werken tegen diabetes en zelfs zou helpen om diabetes onder controle te houden bij mensen die de aandoening reeds hebben.

Dit komt onder meer door een verhoogde gevoeligheid voor insuline. Dit zou kunnen leiden tot het kunnen gebruiken van lagere dosissen medicijnen.

Resveratrol zou bijvoorbeeld ook de omzetting van glucose naar sorbitol tegenwerken. Sorbitol kan zorgen voor enorme schade bij mensen met diabetes. (8)

Resveratrol kan dus bij mensen met diabetes helpen bij:

  • Het beschermen tegen de negatieve effecten van oxidatieve stress.
  • Het verlagen van de hoeveelheid en frequentie aan ontstekingen.
  • Resveratrol stimuleert een bepaald eiwit genaamd AMPK. dit eiwit zal ervoor zorgen dat de bloedsuiker niet te hoog wordt.

Helpt tegen Reuma en Artrose

reuma artrose resveratrolArtrose en reuma zijn problemen die steeds meer ouderen vandaag de dag mee te kampen krijgen. Al kan dit probleem ook wel sporadisch bij jongere mensen voorkomen.

Het zijn een opstapeling van ontstekingen van onze gewrichten. Die zorgen op zijn beurt voor pijn en ongemakken. In bepaalde gevallen kunnen die ervoor zorgen dat we minder mobiel worden. En vaak dan ook gekluisterd aan een rolstoel  zitten.

Lees ook :  Gynaecomastie of mannenborsten verhelpen met kurkuma

Resveratrol kan dankzij zijn ontstekingsremmende werking helpen om de frequentie van ontstekingen te doen afnemen. En er ook voor zorgen dat de ontsteking sneller voorbij is. (9)

Preventie tegen kanker

Resveratrol zou ook een beschermend effect hebben bij bepaalde vormen van kanker. We zien onder meer dat bij darmkanker, borstkanker, prostaatkanker, huidkanker en maagkanker, de aanmaak van nieuwe kankercellen kan worden geblokkeerd. Er is zelfs bewijs dat de bestaande kankercellen sneller kunnen afsterven door een resveratrol supplement te gebruiken. (10)

Resveratrol oestrogeen

Resveratrol heeft een remmend effect op de aromatase. Dat is de omzetting van testosteron naar oestrogeen. Deze aromatase is vooral van toepassing bij mensen die onder stress staan. Maar ook mensen met overgewicht hebben te maken met een hoge aromatase.

Door de aromatase te remmen ontstaat er dus een verlaagde aanmaak van slecht oestrogeen.

Dit heeft een groot aantal gunstige effecten op onze hormonen. We zien onder meer een verbetering van het libido bij zowel mannen als vrouwen. En een verbetering van de erectie bij mannen.

Bodybuilding

Bodybuilders die willen op een natuurlijke manier spiermassa aanmaken gebruiken vaker resveratrol supplementen omdat het de omzetting van testosteron naar oestrogeen tegengaat.

Libido verhogen

libido resveratrolZoals we hebben vermeld krijgen we een verhogend effect op het libido wanneer resveratrol supplementen gebruikt worden. Dit komt doordat er een verminderde aromatase plaatsvindt. En dus een anti-oestrogeen effect wordt verwezenlijkt.

Erectie verbeteren

Mannen die te maken hebben met erectieproblemen worden vaak aangeraden om een glas rode wijn te drinken voor de seks.

Hoewel dit natuurlijk voordelig kan zijn kunnen we toch problemen ondervinden door het alcoholgehalte in rode wijn.

Om die reden is het gebruiken van resveratrol supplementen wel een betere oplossing.

De verhoogde aanmaak van stikstof zorgt voor een verwijding van de bloedvaten. Wanneer de bloedvaten wijder worden kan er makkelijker en sneller bloed naar de geslachtsorganen stromen.

Dit heeft dus een positief effect op de erectie bij mannen.

Resveratrol bijwerkingen

De effecten van resveratrol zijn het meest zichtbaar wanneer hogere doseringen gebruikt worden. Men heeft echter geen echt gevaarlijke bijwerkingen van resveratrol kunnen vaststellen.

Toch moeten we rekening houden met de mogelijke interactie met bepaalde medicijnen. Vooral dan door het gebruik van hoge dosissen kan de interactie met bloedverdunners ervoor zorgen dat het risico op bloedingen hoger wordt.

Resveratrol kopen

Resveratrol supplementen kunnen worden gevonden in de apotheek of natuurwinkel maar kunnen ook worden gekocht online.

Deel dit bericht

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven