Welke zijn de 10 belangrijkste luchtzuiverende planten?

Het kiezen van de juiste planten kan soms een moeilijke opgave zijn, zeker wanneer we een plantenzaak binnenwandelen en al deze prachtige bloemen en planten zien staan. Toch kan het aangewezen zijn om planten te zoeken die nog iets extra te bieden hebben. Zo zijn er verschillende plantjes die we kunnen in huis nemen, die ook nog eens de lucht gaan zuiveren in de woonkamer. Dat zijn twee vliegen in één klap! We genieten van de pracht en praal EN we zullen de lucht in de woonkamer zuiveren met luchtzuiverende planten!

Gerbera

gerbera luchtzuiverende plant

Gerbera bestaat in meer dan twintig varianten. Het zal dus zeker geen probleem zijn om er eentje te vinden die we mooi vinden. Ze kunnen gevonden worden in het wit, oranje, rood, blauw, groen en zelfs zwart. Voor elk interieur kunnen we dus een Gerbera aanraden. Wat de meeste mensen echter niet weten is dat ze ook nog eens de lucht gaan zuiveren. De gerbera zal drie belangrijke gifstoffen uit de lucht halen. Namelijk formaldehyde, trichlooretheen en benzeen. Deze stoffen worden gevonden in dagdagelijkse huishoudproducten en in heel wat bewerkte meubelen.

Het is belangrijk dat we de gerbera op een plaats zetten waar heel wat natuurlijk licht kan binnenkomen. De plant houdt van een vochtige bodem maar wenst voldoende drainage.

Hedera Helix (Eiloof, boomveil, ifte)

hedera helix lucht zuiveren

De Hedera helix is een soort klimop die gedurende het ganse jaar groen blijft. Ze is één van de makkelijkste planten om te onderhouden omdat ze zo snel groeit zonder al te veel aandacht of zon. Dat betekent niet dat we deze luchtzuiverende plant ergens in een donker hoekje kunnen plaatsen natuurlijk. Maar met slechts enkele uurtjes zon per dag kan deze plant al heel goed groeien. Naast het lucht zuiverend effect kan deze plant ook helpen om schimmel te bestrijden. Hoewel we deze plant met een stok of ander materiaal makkelijk de vorm kunnen geven die wij willen, kunnen we de hedera helix ook als hangplant gebruiken.

Sanseveria

sanseveria

Heel wat mensen willen graag planten in huis, maar vergeten die soms water te geven of kunnen de plant onvoldoende in de watten leggen. Daardoor gaat de plant uiteindelijk verwelken en dienen we een andere te kopen. Met deze luchtzuiverende plant kunnen we bijna met zekerheid zeggen dat we ze voldoende gaan kunnen verzorgen. Ze groeit zelfs in de meest droge of warme gebieden. Sanseveria of vrouwentongen kent zijn oorsprong in de woestijn. Wanneer een plant kan leven in deze omstandigheden, dan zal die zeker geschikt zijn om de lucht te zuiveren in onze woonkamer.

De plant bestaat uit zeer harde, stevige, puntige bladeren die zich een weg naar boven banen. De kleuren zijn groen met gele lijntjes aan de buitenkanten. Sanseveria zal niet alleen de lucht zuiveren maar ook de luchtvochtigheid verhogen in de woonkamer. Dat heeft een positief effect op onze huid en luchtwegen.

Sanseveria zal zuurstof vrijgeven tijdens de nacht, dat maakt het ook een goeie plant om boven te plaatsen. De toegevoegde zuurstof en zijn luchtzuiverende eigenschappen zullen onze gezondheid verbeteren.

Deze plant kan gebruikt worden om heel wat schadelijke stoffen uit de woonkamer te halen.

  • formaldehyde
  • benzeen
  • trichlooretheen
  • tolueen
  • xyleen (dimethylbenzeen of xylol)

Sanseveria is misschien wel de krachtigste luchtzuiverende plant voor in onze woonkamer.

We hebben kort vermeld dat de plant zijn oorsprong vindt in de woestijn. Dat betekent we niet al teveel water mogen geven. De wortels kunnen heel snel rotten in een vochtige bodem. De meest voorkomende doodsoorzaak bij de sanseveria is dus niet te weinig water, maar teveel water. Hou hier zeker en vast rekening mee en dat plant zal u dankbaar zijn.

Chrysanten

chrysanten

Hoewel deze plant vooral in verband wordt gebracht met begrafenis en kerkhof, toch kan deze plant perfect gebruikt worden als luchtzuiverende plant in de woonkamer. Zolang we deze macabere gebruiken van de plant maar niet teveel in het achterhoofd houden. Want waarom deze plant decennia lang moet dienst doen als DE plant op het kerkhof is voor velen een raadsel. Chrysanten zijn één van de betere planten om ammoniak en benzeen uit de lucht te filteren.

Belangrijk om weten is dat de chrysant heel wat zonlicht nodig heeft. We plaatsen ze daarom best naast het venster langs een zuidelijke kant.

Graslelie (Chlorophytum comosum)

graslelie

De graslelie is een plant die we heel vaak terugzien. Ze wordt onder meer gebruikt in verschillende ruimtestations als luchtzuiverende plant. Het voordeel van deze plant is dat ze ook weinig onderhoud nodig heeft. We kunnen vier belangrijke variëteiten onderscheiden. We hebben de groene bladeren, donkergroene bladeren met witte rand, gekrulde bladeren en gele bladeren met groen.

De graslelie is uitermate geschikt om xyleen en koolstofmonoxide ofwel CO uit de lucht te halen. Op plaatsen waar gerookt wordt of een kachel dienstdoet, kan deze plant wonderen verrichten met de luchtkwaliteit. Koolmonoxide is een stuk lichter dan lucht, wat betekent dat de stof vooral naar boven wordt gedrukt. Het kan dan ook handig zijn om deze plant als hangplant te gebruiken, om zo optimaal de lucht te kunnen reinigen die naar boven wordt geduwd.

Het is een luchtzuiverende plant die zich heel makkelijk kan laten vermenigvuldigen, het enige wat we moeten doen is een blad tot op de wortel afnemen en in een nieuwe pot planten. We kunnen ook wachten tot er nieuwe kleine plantjes aan de stengel gaan groeien en deze dan zorgvuldig losmaken en in een pot planten.

Aloë Vera

aloe vera

De Aloë vera behoort tot de luchtzuiverende planten EN tot de planten die heel weinig aandacht nodig hebben van de eigenaar. De plant houdt van zon dus raden we aan om ze ergens vlakbij een lichtrijke bron te plaatsen. Er zijn wellicht honderden manieren waarop we de bladeren van de aloë vera kunnen gebruiken. De gel kan helpen om brandwonden sneller te doen genezen, helpt ontstekingen en pijn bestrijden maar nog veel meer.

Aloë vera zal ook de lucht zuiveren. Het gaat vooral om benzeen en formaldehyde.

Stokpalm of Bamboepalm (Rhapis)

Stokpalm of Bamboepalm

De palm is de tweede plant in deze lijst met luchtzuiverende planten die ook ammoniak gaat verwijderen uit de lucht. Ammoniak vinden we terug in heel wat schoonmaakproducten. Belangrijk om weten is dat deze plant houdt van een hoge luchtvochtigheid. Het kan dus aangewezen zijn om ze ergens in de badkamer of toch dichtbij de badkamer te plaatsen.

Dracena of Dracaena

dracaena luchtzuiverend

De dracena is een traaggroeiende plant, die eigenlijk heel makkelijk te onderhouden is. Ze houdt van zonlicht maar hoeft niet meteen op de meest zonnige plaats in huis geplaatst worden. Ze kan echter heel hoog worden, tot wel 3 meter!

Dracena zal vooral xyleen en trichlooretheen uit onze woonkamer halen.

Treurvijg of waringin (Ficus benjamina)

Ficus benjamina

Deze planten worden al honderden jaren gehouden in huis. Ze werden toen reeds gezien als planten die luchtzuiverende effecten hebben, al was daar toen nog geen echt wetenschappelijk bewijs voor. De treurvijg zal helpen om formaldehyde, xyleen en tolueen uit de lucht te zuiveren. Het zijn geen makkelijke planten, wat betekent dat we best een goede lichtrijke plaats voor hen uitkiezen en haar daar laten staan. De planten houden niet van tocht, dus best niet naast een deur of geopend venster plaatsen.

Aglaonema

Aglaonema

Deze plantensoort bestaat in verschillende kleuren en motieven. Het blad kan gezien worden als een abstract schilderij en is elk uniek. Ze heeft een luchtzuiverende werking en is heel geschikt voor een beginnende plantenliefhebber omdat ze weinig onderhoud vergt. Wanneer het te droog blijkt in de woonkamer, zullen de toppen van het blad geel worden. Maar dat is bijna niet zichtbaar, al houdt ze natuurlijk wel van een wat vochtiger klimaat. Het kan makkelijk opgelost worden door de bladeren regelmatig te bespuiten. In de badkamer zou ze ook heel goed gedijen of in een frisse slaapkamer met geen al te lage luchtvochtigheid.

Luchtzuiverende eigenschappen van deze plant zijn vooral gericht op het verwijderen van benzeen en formaldehyde.

Referenties:

https://ntrs.nasa.gov/archive/nasa/casi.ntrs.nasa.gov/19930073077.pdf

Welke zijn de 10 belangrijkste luchtzuiverende planten?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven