9 Bewezen Voordelen Van Geranium Olie

Geranium olie wordt gebruikt in de aromatherapie omwille van zijn verscheidene voordelen voor onze gezondheid. Het kan gebruikt worden om zowel de fysieke, de mentale als de emotionele gezondheid te verbeteren en kent een zeer lange geschiedenis. Deze geschiedenis kunnen we terugbrengen tot de Egyptenaren. Zij gebruikten geranium olie om acne te bestrijden, het werd ook gebruikt bij ontstekingen, angst en bij het in balans brengen van de hormonen. De zoete olie kan onze gemoedstoestand ook een duwtje in de rug geven en daarom bijdragen tot een betere emotionele gezondheidstoestand.

Wat is geranium etherische olie?

Geranium olie wordt gehaald uit de stengel, bladeren en bloemen van de geraniumplant. De olie wordt niet gezien als giftig en zal ook zelden irritatie veroorzaken. De belangrijkste voordelen van deze etherische olie zijn:

 • Anti-depressant
 • Ontstekingsremmend
 • Antiseptisch
 • Anti-bacterieel

De etherische geranium olie wordt meestal gebruikt om huidproblemen te behandelen. Er zijn verschillende oliën die allemaal een soortgelijke werking hebben. Alleen de geur is hierin verschillend. Ze komen allemaal van de geraniumplant, maar van andere soorten geranium. Ze hebben een soortgelijke werking omdat ze bestaan uit dezelfde chemische stoffen.

Zoals we reeds hebben gezegd wordt geranium olie vooral gebruikt bij huidproblemen. Toch kan geranium olie ook gebruikt worden bij een reeks andere problemen.

 • Bloedsomloop verbeteren
 • Stress
 • Ontstekingen
 • Depressie
 • Menopauze
 • Hoge bloeddruk (hypertensie)
 • Tandproblemen
 • Huidaandoeningen

Werking van essentiële geranium olie

Spieren herstellen

Na het sporten kan geranium olie ervoor zorgen dat de spieren sneller gaan herstellen. Dit kan ook gebruikt worden bij spierkrampen. We kunnen de olie echter niet rechtstreeks op de huid aanbrengen maar mengen die beter met een drager olie zoals jojoba of amandelolie. (1)

Veroudering van de huid tegengaan

huid geranium olie

De dermatologische voordelen van de geraniumolie zijn reeds heel lang bekend. We kunnen ze gebruiken om de veroudering tegen te gaan door rimpels en een droge huid te bestrijden. Het zal de rimpels echter niet volledig wegnemen maar kan de huid samentrekken waardoor ze nauwelijks zichtbaar worden en daarmee dus het verouderingsproces gaan vertragen. (2)

Lees ook :  De Voordelen Van Tijmolie Voor Onze Gezondheid

Indien we een nachtcrème of dagcrème gebruiken dan kunnen we enkele druppels toevoegen aan onze crème en dit op de huid aanbrengen. Het effect is niet meteen zichtbaar, de beste resultaten worden behaald na twee  a drie weken.

Dankzij de anti-bacteriële werking kunnen we ook problemen als acne en psoriasis of andere huidziekten bestrijden. We moeten er hier wel rekening mee houden dat we dit beter doen met behulp van een drager olie zoals kokosolie. En dit proces tweemaal per dag herhalen om de gewenste effecten te bekomen.

Bestrijden van infecties

Onderzoeken hebben kunnen aantonen dat geranium olie naast een krachtige anti-bacteriële werking ook schimmelwerende effecten heeft. Dit kan op die manier gebruikt worden bij het bestrijden van maar liefst 24 verschillende soorten bacteriën. Daarnaast kunnen deze eigenschappen ook preventief gebruikt worden. Denk maar aan een open wonde, door enkele druppels aan te brengen in combinatie met jojoba of kokosolie kunnen we ervoor zorgen dat de wonde sneller gaat genezen.

Een bekend voorbeeld van schimmelinfecties waar heel wat mensen last van hebben is de atletische voet. We kunnen met behulp van etherische geranium olie dit probleem behandelen. Doch moeten we er rekening mee houden dat de schimmelinfectie altijd kan terugkeren indien we dit niet preventief blijven gebruiken. Naar verluidt heeft 70% van de mensen ooit in hun leven last van schimmelinfecties aan de voeten. Er is niet zoveel dat we kunnen doen om dit te vermijden. Goed ventilerende schoenen dragen en de voeten goed afdrogen na het douchen kunnen hierbij helpen, maar zullen het risico niet volledig uitsluiten.

Ontgiftende werking

Het gebruik van geranium olie zal onze urinewegen gaan stimuleren waardoor we op een meer efficiënte manier overtollige stoffen kunnen afscheiden. Dit zal onder meer helpen bij het verwijderen van giftige stoffen, zware metalen en overtollig zout en zuur. (3) Het zal de kans op de ontwikkeling van nierstenen aanzienlijk doen afnemen.

Lees ook :  Essentiële Kaneel olie Voordelen En Eigenschappen

Deodorant en luchtverfrisser

geranium bloem

Een belangrijk voordeel aan het gebruik van geranium olie is dat het bij inwendig gebruik, zal worden afgevoerd via de zweetklieren. Wanneer we transpireren zullen we dus ruiken naar geranium. Wat dus kan gebruikt worden als natuurlijke deodorant. Verder zullen bacteriën die onfrisse geurtjes kunnen veroorzaken, ook worden bestreden. Dit kan net zo goed gebruikt worden in huis of in het toilet om altijd een frisse geur te helpen verspreiden.

Veroudering van de hersenen tegengaan

Er zijn enkele onderzoeken die hebben aangetoond dat de ontstekingsremmende werking van geranium olie ook in de hersenen zeer actief blijkt te zijn. Het zou onder meer bescherming bieden in de overproductie van stikstof in de hersenen, die dan weer ontstekingen helpen ontstaan en daarmee de veroudering van de hersenen in gang zetten. (4)

Luchtwegen herstellen

Nogal opvallend is ook dat geranium olie in staat is om problemen met de luchtwegen te behandelen. Het kan onder meer een verstopte neus verhelpen en verkoudheden in een mum van tijd doen verdwijnen. Er is enig bewijs gevonden dat dit ook het geval blijkt te zijn bij bronchitis. (5)

Hier is de beste manier niet meteen aanbrengen op de huid, maar eerder inademen met behulp van een diffuser.

Ontspant de zenuwen

Geranium olie kan helpen bij het bestrijden van zenuwpijn wanneer we dit aanbrengen op de huid. Een wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat het gunstig kan zijn om de pijn te bestrijden bij gordelroos of zona. Dit is een aandoening die wordt veroorzaakt door het herpes virus. Men kon hierbij vaststellen dat de olie in enkele ogenblikken de pijn kon verzachten en heel goed getolereerd wordt door de huid. Hier stelde men echter vast dat hogere hoeveelheden of hoger geconcentreerde geranium olie een krachtiger effect had op de problemen die ontstaan waren. (6)

Lees ook :  Voordelen Van Citroenolie Op Ons Lichaam

Ook hier geldt dat we dit beter niet rechtstreeks op de huid gaan aanbrengen, maar eerder met behulp van een massageolie en daar dan enkele druppels aan toevoegen. Om dan zacht in te masseren op de plaats van de pijn.

Werkt tegen Depressie

depressie

Het kan heus niet alleen ingezet worden voor problemen met de huid of voor vormen van ontstekingen in en rond het lichaam. De positieve eigenschappen van geranium olie kunnen onze mentale gezondheid ook een duwtje in de rug geven. Zo hebben verschillende studies kunnen aantonen dat we bij depressie, stress, angst en zelfs agressie kunnen beroep doen op de voordelige effecten van de geraniumplant.

Een onderzoek uit 2015 heeft kunnen aantonen dat geranium kan helpen bij zwangere vrouwen tijdens de bevalling. Zo hebben deze vrouwen na het ruiken van het aroma van de plant, een lagere bloeddruk en hebben ze minder last van angst en stress tijdens de bevalling. (7)

Men heeft ook aangetoond dat vrouwen na de menopauze, door gebruik te maken van geranium olie, een verlaagd risico lopen op de ontwikkeling van depressie.

Candida bestrijden

Candida is een schimmelinfectie die voorkomt bij een groot deel van de bevolking. Het kan in de mond of in de genitale delen ontstaan.

Een onderzoek heeft aangetoond dat geranium olie in staat is om de groei van candida cellen te verminderen. Dit werd vastgesteld in de vagina. Daar kon de hoeveelheid candida cellen aanzienlijk teruggeschroefd worden. (9)

Bijwerkingen van essentiële geranium olie

In de meeste gevallen wordt geranium olie uitwendig toegepast. Dit kan bij sommige mensen een branderig gevoel veroorzaken. Het is daarom aangewezen om met een kleine hoeveelheid te testen. Contact met de ogen of rond de ogen wordt beter vermeden, omdat dit logischerwijs voor irritatie in de ogen kan zorgen. Wanneer geranium olie inwendig wordt ingenomen beperken we ons best tot zeer kleine hoeveelheden.

Ook kunnen de hormonen beïnvloed worden, het is daarom niet aan te raden voor zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven en kan ook niet gebruikt worden bij baby’s of kleine kinderen.

Enkel 100% biologische geranium olie kan inwendig gebruikt worden. Die kunnen we online bestellen voor € 12.90

Deel dit bericht

Scroll naar boven