Wat Is De Werking Van Aloë Vera?

Aloë vera is ons allemaal wel reeds bekend. Echter gaan de meesten onder ons ervan uit dat de aloë vera plant alleen kan gebruikt worden als een soort decoratie in het huis. Niks is minder waar. De plant bevat enorm wat eigenschappen die gunstig zijn voor onze gezondheid. In dit artikel gaan we proberen om alle voordelen en eigenschappen van de werking van aloë vera uit te leggen.

Volgens de Egyptenaren was de Aloë vera plant, de plant van de onsterfelijkheid. Waarom ze dit zeiden is niet helemaal duidelijk. Het is dus niet zo dat we er onsterfelijk van worden. Wel kan deze uitleg slaan op het feit dat deze vetplanten in staat waren, de huid een langere tijd jong te houden. Ook op onze haren heeft het gebruik van deze plant een zeer gunstig effect.

Voor de huid

Aloë vera gel en andere producten met dit ingrediënt worden hoofdzakelijk gebruikt om onze huid te voeden en gezond te houden. In ruil daarvoor krijgen we een stralende huid die er duidelijk jonger en gezonder uit gaat zien.

Het zal er onder meer voor zorgen dat de vorming van rimpels en lijnen wordt tegengehouden naarmate we ouder worden. Daarnaast zal het andere vormen van veroudering van de huid helpen tegengaan.

We kunnen daarvoor gebruikmaken van aloë vera gel en die aanbrengen aan de huid in de vorm van een gezichtsmasker. We kunnen dit gedurende 20 tot 30 minuten op onze huid laten inwerken. Daarna kunnen we het gezichtsmasker afspoelen met koud water.

De elasticiteit van de huid wordt verbeterd. Dat wilt zeggen dat er minder rimpels en lijntjes zullen opgemerkt worden. Ook zal de aloë vera gel ervoor zorgen dat de huid tegen uitdroging beschermd wordt.

Ook de afvoer van dode cellen dankzij de aloë vera plant zal er helpen voor zorgen dat de huid er piekfijn zal uitzien. Waardoor die jonger en soepel lijkt. (bron)

Acne

Wanneer we te maken hebben met de vorming van acne op onze huid kunnen we deze plant hiervoor ook gaan inzetten. Het zal echter niet alleen kunnen ingezet worden tegen acne. Maar ook tegen eventuele blijvende effecten van de acne. Waarbij we het hebben over littekens die kunnen overblijven.

Lees ook :  Wat Is De Werking Van Saw Palmetto?

Hier zien we dat een ander mechanisme van de aloë vera gel zijn werk gaat doen. De plant bevat krachtige antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen. Dit zal helpen om de vorming van acne eerst en vooral te verminderen. Maar ook om reeds bestaande acne te bestrijden.

Ook zullen bepaalde stoffen in de aloë vera gel helpen om nieuwe cellen aan te maken. Wat automatisch zal zorgen voor een sneller herstel.  Waardoor de huid geen blijvende tekenen van acne meer zal vertonen. (bron)

aloë vera gel

Beschermt de huid tegen de zon

De ontstekingsremmende werking van de aloë vera plant zal er ook helpen voor zorgen dat we beschermd worden tegen de schadelijke effecten van blootstelling aan zonlicht.

De UV stralen van de zon kunnen ervoor zorgen dat de huid tekenen van verbranding vertoont. Door de aloë vera gel te gebruiken zien we dat onder andere de huid minder gevoeliger wordt voor verbranding. Dit is te zien door een verminderde roodheid.

Dat zal onder meer worden bewerkstelligd door een beschermlaagje op de huid te leggen. Waardoor de UV stralen minder goed kunnen doordringen tot in de huid. Ook de krachtige antioxidanten in de plant zullen hierbij helpen en uiteindelijk het risico op zonnebrand verminderen. (bron)

Wonden genezen

We kunnen aloë vera ook gaan gebruiken bij wonden die moeilijk te genezen lijken. Hier hebben we ook weer de eigenschappen van de ontstekingsremmende stoffen in de vetplant, die ons zal helpen om de wonden sneller te genezen. Ook het stimulerend effect op de aanmaak van nieuwe cellen speelt hier een grote rol in.

Haargroei stimuleren

aloë vera sap

Aloë vera gebruikt beperkt zich niet alleen tot onze huid. We kunnen het ook gebruiken om de haargroei te stimuleren op een natuurlijke manier.

Roos en schilfers

Het kan onder meer ingezet om schilfers of roos tegen te gaan. Roos is dode hoofdhuid die blijft liggen. En die kan een belemmering opleveren voor de vorming van nieuwe haartjes. Het kan namelijk hun doorgang blokkeren.

Lees ook :  Amerikaanse Ginseng | Wat Is De Werking En Wat Zijn De Bijwerkingen?

Door deze dode cellen te helpen verwijderen hebben de haren geen blokkades om terug te groeien. We zien onder meer dat ook jeuk van de hoofdhuid op dezelfde manier zal worden bestreden.

Om die reden wordt aloë vera heel wat gebruikt als ingrediënt in vele shampoo’s die de vorming van roos moeten tegengaan.

Hoewel de aanwezigheid van dode cellen op de hoofdhuid niet alleen de oorzaak van roos zal zijn, we kunnen ook te maken hebben met een te vettige hoofdhuid. We zien ook hier dat de plant kan helpen deze effecten te bestrijden.

Haren versterken en laten glanzen

Het kan er als geen ander voor zorgen dat de haren beter gaan stralen en op die manier de haren versterken. De stimulerende werking op de vorming van nieuwe cellen zal onder meer helpen om de haren te herstellen en er ook helpen voor zorgen dat de haren glad en stralend blijven. (bron)

Haaruitval

Zijn stimulerende werking op de vorming van nieuwe cellen kan helpen om bijvoorbeeld haaruitval tegen te gaan. Doordat ze ook zal helpen bij het verwijderen van dode huidcellen is er meer ruimte voor nieuwe haartjes om zich te ontwikkelen.

Ontstekingsremmende werking

aloë vera blad en gel

Een groot deel van de voordelen van de aloë vera plant of aloë vera gel gaan gepaard met de krachtige ontstekingsremmende werking van deze vetplanten.

De krachtige werking tegen ontstekingen komt er doordat ontstekingen veroorzaakt worden door oxidatieve schade. Dit wordt onder meer vooral veroorzaakt door de aanwezigheid van vrije radicalen. Zij veroorzaken schade aan de cellen en zullen op die manier ontstekingen doen ontstaan. De aloë vera plant bevat krachtige antioxidanten die deze vorming van ontstekingen helpen bestrijden. (bron)

Aloë vera sap kopen of maken

Het is echter niet alleen de gel die kan gebruikt worden. We zien ook dat aloë vera sap kan gedronken worden om er inwendig beter van te worden. We kunnen dit sap kopen in de betere biowinkels. Al kan dit ook makkelijk zelf gemaakt worden wanneer we over een plant beschikken.

Om aloë vera sap zelf te maken dienen we een blad open te snijden. De doorzichtige gel eruit te halen. We moeten er echter rekening mee houden dat er geen deeltjes van het blad worden meegevoerd.

Lees ook :  De 6 Snelst Werkende Vochtafdrijvende Kruiden!

De doorzichtige gel kunnen we dan in een blender gaan mixen met water. We kunnen eventueel een beetje munt toevoegen. Of kunnen we het zo op die manier opdrinken.

Spijsvertering verbeteren en brandend maagzuur aanpakken

Een andere belangrijke functie die aloë vera sap ons kan leveren is het beschermen tegen problemen met onze spijsvertering. Het sap zal onder meer belangrijk zijn om te strijden tegen brandend maagzuur.

We zien hier weer dat de ontstekingsremmende werking van de plant verantwoordelijk is voor deze gunstige werking.

We zullen er bijvoorbeeld voor zorgen dat de slokdarm gaat ontspannen. Dat zal worden doorgezet naar de maag, waardoor we minder last krijgen van problemen met de spijsvertering. (bron)

Behoud van gezonde tanden

Aloë vera gel kan gebruikt worden voor onze tanden. Het kan net zo krachtig werken als tandpasta en zal ervoor zorgen dat we bijvoorbeeld bacteriën uit de mond kunnen verwijderen. Die kunnen uiteindelijk leiden tot de vorming van tandplak.

Het zal er onder meer ook voor zorgen dat gevoelig tandvlees sterker kan worden. En eventuele ontstekingen van het tandvlees helpen bestrijden. (bron)

Diabetes

Ook tegen diabetes kan Aloë vera ingezet worden. Hoewel dit nogal onwaarschijnlijk mag lijken. Toch kan de plant ervoor zorgen dat de bloedsuiker in balans wordt gebracht. Dit gebeurt onder meer door een balancerend effect op de aanwezige cholesterol in onze vitale organen. De ontstekingsremmende werking van het kruid zal er ook helpen voor zorgen dat de bloedsuiker op dezelfde manier in balans wordt gebracht. (bron)

Aambeien

Aambeien ontstaan hoofdzakelijk als gevolg van constipatie. De moeilijkheden die worden ondervonden tijdens de stoelgang zullen ervoor zorgen dat bepaalde bloedvaten kunnen ontsteken. Dit kan zorgen voor een aantal zeer pijnlijke momenten.

Het ontstekingsremmend effect van de aloë vera plant kan hierbij helpen om eerst en vooral de ontsteking tegen te gaan. Maar ook het bevorderend effect op de spijsvertering, zoals we hierboven hebben vermeld. Zal ook een belangrijke rol spelen in het voorkomen van constipatie. Waardoor de vorming van aambeien kan vermeden worden.

Om aambeien effectief bestrijden kunnen we aloë vera gel aanbrengen op de plaats waar we jeuk en pijn ervaren.

Aloë vera kopen

Aloë vera wordt gebruikt in heel wat cosmetische producten. We hebben een groot aantal voordelen besproken. We kunnen onze aloë vera gel zelf maken wanneer we beschikken over een aantal planten. Of we kunnen deze ook afzonderlijk aankopen.

Zo is er bijvoorbeeld beschikbaar:

  • Lippenbalsem
  • Handcreme
  • Aloë vera sap
  • Tandpasta
  • Gel
  • Capsules
  • Mondwater
  • Deodorant

Deel dit bericht

Scroll naar boven