Welke kruiden zijn goed voor de luchtwegen

Inleiding

luchtwegen

Welke kruiden zijn goed voor de luchtwegen? Dat kan je misschien wel afvragen wanneer je net bent gestopt met roken, of wanneer je last hebt van een beginnende longontsteking of andere problemen met de luchtwegen.

Om genoeg zuurstof te kunnen opnemen moeten de longen werken op hun maximum capaciteit. Roken en blootstelling aan vervuilde lucht kunnen een rol spelen in de functie van de luchtwegen.

Daardoor kan je beginnen hoesten of voelen dat je te snel buiten adem komt. Andere producten die de luchtwegen kunnen aantasten zijn bijvoorbeeld haarlak en parfum. Ook maagzuur die opkomt en wordt ingeademd kan voor problemen met de luchtwegen zorgen.

Wanner je op zoek bent naar welke kruiden zijn goed voor de luchtwegen, dan heb je een aantal verschillende mogelijkheden. Je wilt meer leren over wat de kruiden bevatten en vooral wat de effecten zijn op de luchtwegen.

Onderaan vind je een lijst met welke kruiden zijn goed voor de luchtwegen.

Welke kruiden zijn goed voor de luchtwegen?

Angelica

Angelica verhindert dat je moet hoesten. Het verhindert ook de mogelijke irritatie van de longen. Hoewel de makkelijkste manier om angelica te gebruiken, nog steeds een supplement op basis van tabletten is, toch zijn er nog andere manieren hoe we angelica kunnen toebrengen. (1)

Kaneel

Kaneel verwarmt het lichaam en kan helpen om eventuele borst verkoudheden op te lossen. Ze helpen om overtollig slijm te verwijderen en geven warmte aan de borstomgeving. Wanneer je kaneel gaat gebruiken met gember in een thee kan je het resultaat nog optimaliseren. Ook heeft kaneel een bloedverdunnende werking en zal het de bloedsuikerspiegel in balans houden. Altijd handig voor mensen die te kampen hebben met overgewicht of een hoge bloedsuiker.

Lees ook :  Waarvoor wordt meidoorn gebruikt?

Opletten echter met het gebruik van kaneel wanneer je zwanger bent. Dan gaat het hier vooral om een geconcentreerde vorm zoals bijvoorbeeld de essentiële kaneelolie of een supplement. Er is echter geen probleem bij het gebruiken van kaneelstokjes in de voeding. (2)

Tijm

Tijm is belangrijk om hoesten tegen te gaan. Het helpt om de luchtwegen te vrijwaren van infecties. Het kan ook helpen om bronchitis te verzachten. Mensen met astma kunnen ook voordeel doen door tijm te gebruiken. Gebruik echter ook geen grote hoeveelheden tijm wanneer je zwanger bent. Tijm olie wordt vaak gebruikt als alternatief maar het kan ook worden gedronken in thee of kan worden gebruikt in een supplementvorm. (3)

Gember

gember luchtwegen

Hierboven reeds genoemd. Met gember kan je de effecten van kaneel versterken. Ook zorgt gember voor het losmaken van slijm in de longen wanneer je last hebt van bronchitis of een grote verkoudheid. Een ander groot voordeel van gember is dat het de spijsvertering verbetert en misselijkheid kan voorkomen. Gemberthee kan de spijsvertering meteen op gang helpen na het eten. En de ademhaling verbeteren. Een supplement kan ook worden genomen. Of we kunnen de essentiële olie van gember gebruiken. Die bevatten, net als bij de capsules, een hogere concentratie en hebben dus een betere werking. (4)

Rozemarijn

Rozemarijn is één van de kruiden die de longen kunnen reinigen. Ze helpen ook met de bloedsomloop door die makkelijker te laten verlopen. Rozemarijn bevat ook nog eens vitamine A en vitamine C en de mineralen calcium, magnesium, ijzer, kalium, natrium en zink.

Wanneer je kruiden gebruikt om de activiteit van de luchtwegen te verbeteren doe je dat normaal oraal. Afhankelijk van het soort kruid natuurlijk. Je kan het ofwel drinken in een thee of gebruiken in druppels. Er bestaan ook bepaalde sprays van kruiden die de luchtwegen helpen ontspannen of slijm losmaken. De essentiële rozemarijnolie is ook een goed alternatief tegen een thee. (5)

Lees ook :  Wat Is De Werking Van Kruidnagel? Eigenschappen En Voordelen

Eucalyptus

Dit kruid is zeker één van de beste kruiden in de lijst met welke kruiden zijn goed voor de luchtwegen! (6)

Eucalyptus is te vinden in heel veel remedies die te maken hebben met de luchtwegen. Door het gebruik van dit kruid heb je minder de neiging om te gaan hoesten.

Het zal ook de neus makkelijker open laten gaan. Ook bevat eucalyptus zeer sterke antioxidanten die het immuunsysteem verbeteren. Online webwinkels hebben een ruim assortiment aan eucalyptus bereidingen die de luchtwegen reinigen (meer info).

Oregano

Dit Italiaanse kruid kan je vooral terug vinden in gerechten zoals pizza en verscheidene pasta’s. Ze helpen ook de gezondheid van de longen ondersteunen. Ze bevatten rozemarijnzuur en andere zuren die zullen werken als natuurlijke histamine blokkers. Waardoor de kans op allergische reacties afneemt. Daardoor wordt de lucht beter getransporteerd in de nasale passages. Op die manier kan men beter ademen wanneer je ziek bent of wanneer je last hebt van bepaalde allergieën. (7)

Salie

salie

De bladeren van de salie plant geven een speciaal aroma. Dat komt door de olie die te vinden is in de salie. Deze olie is de bron van de vele voordelen die de plant met zich meebrengt als het gaat om problemen met de luchtwegen te behandelen. Het meeste effect zal je hebben van de salie als je ze in een pot thee mengt of wanneer je de salie olie met water plaatst in een verdamper.

Een supplement met salie kan worden gebruikt om de effecten te versterken. (8)

Pepermunt

Pepermunt en pepermuntolie bevatten menthol. Dit ingrediënt staat bekend om zijn relaxerende werking op de luchtwegen. Ze zorgen voor een vrije adem. Gedroogde pepermunt bevat menthol, cineol, menthone en andere belangrijke stoffen.

Lees ook :  Oregano Olie Voordelen Voor Onze Gezondheid

Het wordt toegediend via:

Veel mensen gebruiken het in een balsem om op de borst te masseren. Of om te inhaleren. Ook bestaat de pepermunt uit belangrijke antioxidanten die vrije radicalen in het lichaam gaan bekampen. Pepermunt kan ook helpen om de lever te ondersteunen

Griekse Alant

Griekse Alant werd gebruikt door de Indianen om overvloedig slijm die de normale longfunctie tegenhoudt te verwijderen. Griekse Alant heeft een anti-bacteriële functie voor de longen. Mensen die gevoelig zijn voor aandoeningen aan de longen kunnen zeer goed worden geholpen met dit kruid.

Zoethout

zoethout

Zoethout is één van de meest gebruikte kruiden ter wereld. In de traditionele Chinese geneeskunde bestaat zoethout in meer recepten dan gelijk welk ander kruid.

Zoethout is ook bekend om zijn veelzijdige eigenschappen. Zo zal zoethout nooit de werking van andere kruiden gaan tegenwerken. Integendeel, vaak kunnen ze de werking nog stimuleren.

Zoethout verzacht de slijmvliezen in de keel maar vooral in de longen en in de maag. Verder reinigt zoethout ook besmet slijm.

In de keel wordt irritatie ook verlicht door het gebruik van zoethout. Bestandsdelen in het zoethout helpen bronchiale spasmen te verlossen en blokkeren de vrije radicalen die de ontstekingen in de luchtwegen doen ontstaan.

Zoethout is ook belangrijk bij het vet verbranden en kan worden gegeten in zijn pure vorm, de stokjes. Er wordt ook vaak thee of een supplement gebruikt.

Dit was de lijst met kruiden voor de luchtwegen.

Tip

Sporten is een uitstekende manier om de luchtwegen te stimuleren. Door bijvoorbeeld te lopen zullen de longen meer zuurstof opnemen wanneer we sneller en dieper ademen. Daarnaast heeft sporten een gunstig effect op het hart en de bloedsomloop. 

Deel dit bericht

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven