Welke kruiden helpen tegen winderigheid

Welke kruiden helpen tegen winderigheid?

winderigheid

Welke kruiden helpen tegen winderigheid? Winderigheid is een zeer irritant probleem en komt vaak voor op de meest ongewenste plaatsen en tijdstippen.

Overtollige gassen in de darmen kunnen zorgen voor een opgeblazen buik en kunnen winderigheid veroorzaken. Vaak gaan deze twee symptomen samen en zorgen ze soms voor krampen maar zeker voor het nodige ongemak.

Met een aantal lichte aanpassingen in je dieet kan je extreme winderigheid voorkomen. Weet wel dat winden laten heel normaal en heel noodzakelijk is. Het is absoluut normaal dat gassen ontstaan in de darmen. Wanneer dit natuurlijk constant gebeurt dien je enkele veranderingen in te lassen.

Hier vind je de lijst van welke kruiden helpen tegen winderigheid.

Gember

gember tegen winderigheid

Door gember thee te drinken of een stukje verse gember te eten kan je problemen met winderigheid oplossen. Ook zal gember ervoor zorgen dat eventuele problemen met de maag opgelost worden. Gember versnelt en verbetert de spijsvertering.

Gemberthee heeft een licht gouden kleur. De smaak is stevig, heet maar toch zoet. De verse wortel maakt vooral zoete thee, terwijl gedroogde gember meer stevige thee geeft. Voor de algehele spijsvertering is gember één van de beste kruiden. Daarom staat dit kruid op nummer 1 in de lijst van welke kruiden helpen tegen winderigheid. Gember kan echter ook gezien worden als een ware tonic voor het hele lichaam. Zo zal deze groente de bloedvaten wijder maken waardoor er meer zuurstof kan worden getransporteerd door het lichaam.

Je kan gember gebruiken in een supplement.

Venkelzaad

venkelzaad

Venkelzaad is een uitstekend kruid om te gebruiken tegen problemen met de spijsvertering. Zijn actieve bestandsdelen anethol en fenchone voorkomen gas en helpen om de gassen sneller onschadelijk te maken. Venkelzaad kan ook helpen om spier spasmen in de maag te stoppen.

Lees ook :  Brandnetelthee Wat Zijn De Voordelen En Werking Voor Ons Lichaam?

Je kan venkelzaad zo eten, maar je kan er ook thee van maken. Door de venkelzaden eerst te malen en ze dan in heet water te mengen.

Na een grote maaltijd is het ook aan te raden om een beetje venkelzaad te eten. Op die manier zal je de spijsvertering enorm kunnen stimuleren.

Venkelzaad kan in de winkel nogal duur uitslaan. Daarom is het makkelijker om ze online te bestellen. Er kan ook een supplement gebruikt worden voor mensen die geen venkelzaad lusten.

Anijszaad

anijs

Heel goed om de spijsvertering te verbeteren alsook om een slechte adem te voorkomen. Net zoals met venkelzaden bevatten anijszaden anethol. Een bestandsdeel met vochtafdrijvende en windafdrijvende functies.

Anijszaad kan ook makkelijk gebruikt worden om voeding langer houdbaar te maken. Doordat anijszaad bacteriën kan doden die in de voeding komen na verloop van tijd.

Doordat anijszaad een vochtafdrijvende werking heeft kan dit ook gebruikt worden bij problemen met het vasthouden van vocht in het lichaam.

Van anijs kan ook een heel lekkere thee gemaakt worden. Wanneer je de effecten van anijs wilt verhogen kan je eventueel verse gember toevoegen. Dat verbetert de opname. Ook peterselie met anijs in een thee zal de smaak en de spijsvertering verbeteren.

Pepermunt

Pepermunt is een sterke remedie om gas te verhinderen. De Pepermunt bevat menthol, deze menthol heeft relaxerende eigenschappen op de spieren. Door deze relaxerende eigenschappen worden spier spasmen in de maag en in de darmen verlicht.

Ook zal pepermunt helpen om andere problemen die kunnen gepaard gaan met winderigheid te verminderen. Zoals misselijkheid, krampen, opgeblazen gevoel.

Knoflook

Knoflook is een uitstekende remedie tegen winderigheid. Je kan echter de beste resultaten krijgen door verse knoflook te gebruiken. Wanneer je de knoflook gaat koken gaan een deel van de werkzame stoffen verloren. Indien je niet anders kan, dien je ze op het einde van de kooktijd toe te voegen.  Wat je ook kan doen is ze eerst snijden en enkele minuten laten liggen vooraleer je ze gaat koken. Dan kunnen de stoffen worden opgesloten in de knoflook en zal het verlies ook verminderd worden.

Lees ook :  Lever Zuiveren Met Kurkuma! Ontstekingsremmend En Antioxidant

Knoflook kan gebruikt worden via een supplement.

Paardenbloem

Paardenbloem is vooral bekend om zijn vochtafdrijvende werking. Ook kan paardenbloem gebruikt worden om problemen met gasvorming tegen te gaan. Al gebruik je voor optimaal resultaat beter een supplement, dit is meer geconcentreerd. Bij het gebruiken van paardenbloem tegen winderigheid dienen we er rekening mee te houden dat we voldoende water drinken. Het vochtafdrijvende effect moet voldoende gecompenseerd worden door voldoende vochtinname.

Ook voor een eventueel kaliumtekort hoeven we ons geen zorgen te maken. Paardenbloem behoort tot de kaliumrijke voedingsmiddelen.

Peterselie

peterselie

Peterselie wordt vaak toegevoegd in restaurants aan het eten. Eén van de belangrijkste redenen daarvoor is om een slechte adem na het eten te bestrijden. Een andere reden is om de spijsvertering te bevorderen. Op die manier wordt winderigheid en gasvorming ook verminderd. Je kan zowel verse als gedroogde peterselie gebruiken om de positieve effecten van peterselie te ervaren.

Bij het maken van thee met peterselie wordt vaak anijs toegevoegd. Dit verbetert de smaak en de werking ervan.

Chlorella

chlorella winderigheid

Chlorella heeft een reinigende werking op de darmen en op de lever. Het zal daardoor de spijsvertering helpen stimuleren en ook overtollige gifstoffen afvoeren. Chlorella is een soort algen die we kunnen vergelijken met spirulina. Al is chlorella meer geschikt om de darmen te reinigen. Ze bevatten belangrijke voedingsstoffen, vitamines en mineralen. Maar ook krachtige antioxidanten en omega 3 vetzuren.

Lees ook :  Welke kruiden helpen tegen stress?

Het gebruik van chlorella wordt meestal aangeraden gedurende een langere periode. Om ten volle van de positieve effecten te kunnen profiteren. Als tijdelijke bijwerking kan winderigheid vanzelf optreden. Maar toch is dit misschien wel het ultieme middel om winderigheid op te lossen. De hoofdzakelijke reden daarvoor is dat alle giftige stoffen worden afgevoerd via de darmen. Toch zal dit na enkele dagen verdwijnen door het reinigend en stimulerend effect op de spijsvertering.

Chlorella supplement is een zeer goede manier om het lichaam een detox-behandeling te geven en om winderigheid voorgoed op te lossen.

chlorella

Andere voedingsmiddelen

Voedingsproducten die helpen om winderigheid te verminderen zijn bijvoorbeeld

 • Yoghurt
 • Kefir
 • Pickles
 • Tempeh
 • Kimchi
 • Miso

Wanneer je veel eiwitten gaat eten kan je ook last krijgen van overvloedige winderigheid. Die kunnen dan ruiken als rotte eieren. Dat komt doordat de eiwitten in je lichaam gaan rotten tijdens de vertering ervan.

Andere voedingsmiddelen die veel vetzuren bevatten kunnen ook zorgen voor extreme winderigheid. De vetzuren die men kan vinden in kaas en in boter kunnen daar voor zorgen. Ook kunnen andere voedingsproducten door de afbraak ervan in het spijsverteringsstelsel dezelfde uitkomst hebben. Dat gebeurt vooral bij bonen, kolen, banaan en perzik.

Voedingsproducten die je beter zou vermijden om winderigheid te voorkomen zijn :

 • Bonen
 • Meloen
 • Vruchtensap
 • Paprika
 • Ui
 • Voeding met veel zoetstof
 • Bier
 • Koolzuurhoudende frisdrank
 • Broccoli
 • Aardappelen
 • Pruimen
 • Spruiten

Darmen reinigen met detox

Een volgende manier om flatulentie te behandelen is door een detox van het lichaam of de darmen uit te voeren. Dit zal ervoor zorgen dat opgestapelde afvalstoffen in de lever of darmen kunnen afgevoerd worden. Wat uiteindelijk zal leiden tot een verminderd opgeblazen gevoel en zal helpen bij de spijsvertering. We kunnen kiezen voor een volledige of gedeeltelijke detox.

 

Deel dit bericht

1 gedachte over “Welke kruiden helpen tegen winderigheid”

 1. Venkelzaad werkt uitstekend tegen winderigheid. Ook wanneer je last hebt van een opgeblazen gevoel is dit zeer goed te gebruiken. Paardenbloem en anijszaad kan ook zeer effectief zijn maar dan heb je weer het probleem dat het gedeeltelijk laxerend en vochtafdrijvend werkt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven