Welke kruiden helpen tegen stress?

Welke kruiden helpen tegen stress?

stress verhelpen met kruidenVeel kruiden en natuurlijke producten staan bekend als remedies tegen stress. Toch zijn die kruiden en producten geen antwoord op de spanningen van het dagelijks leven. Onderaan vind je een lijst met welke kruiden helpen tegen stress.

Er is weinig bewijs dat deze kruiden blijven helpen tegen stress op de lange termijn. Beter wordt er tijdens het gebruik van kruiden tegen stress gezocht naar een manier om beter met stress om te gaan. In deze lijst van “welke kruiden helpen tegen stress” staan de belangrijkste kruiden die helpen tegen stress.

Valeriaan wortel

Valeriaan wortel wordt vooral gebruikt om slaapstoornissen te behandelen.

Valeriaan is ook een goed kruid om stress te verminderen. Bepaalde onderzoeken toonden aan dat valeriaan effectiever werkt dan de bekende medicijnen lorazepam. Valeriaan heeft een speciale geur. (1) Daarom gebruiken de meeste mensen een supplement van valeriaan of valeriaan druppels.

Kamille

Dit kruid, die verwant is met ambrosia kan vermengd worden in thee of genomen worden als supplement. Het wordt reeds eeuwen gebruikt om de geest te kalmeren en om de zenuwen te ontspannen. Kamille heeft een mild verdovende werking. Het wordt ook vaak gebruikt bij mensen die problemen hebben om te slapen veroorzaakt door stress. Wanneer thee wordt gemaakt met kamille gebruik je beter vers gedroogde kamille. De kamille die reeds is verwerkt in theezakjes heeft een minder krachtige werking. (2)

Ashwagandha

ashwagandha tegen stressAshwagandha wordt reeds duizenden jaren gebruikt in de Ayurveda. Dit is de traditionele Indiase geneeskunde.

Ashwagandha werd gebruikt voor allerlei verschillende aandoeningen. Een daarvan is dus om stress te verlagen.

Ashwagandha supplement verlaagt de stress op verschillende manieren. de werkzame stof in ashwagandha zijn de flavonoïden die gevonden worden in de wortels van de plant. Deze flavonoïden heten withanoliden. Ze behoren ook tot de adaptogenen.

Lees ook :  Valeriaan Voordelen En Eigenschappen Voor Onze Gezondheid

Dat betekent dat ze zich makkelijk aanpassen aan de gewenste effecten. Daarom wordt dit kruid ook gebruikt voor zoveel aandoeningen. Omdat ashwagandha net zal werken waar het nodig is.

Een andere belangrijke functie van ashwagandha is dat het cortisol gaat blokkeren.

Cortisol staat bekend als het stresshormoon en wordt dus veroorzaakt door stress. Een teveel aan cortisol is gevaarlijk omdat het later wordt omgezet in oestrogeen. Het vrouwelijk hormoon. Dit zorgt dan ook voor een verlaging van het testosteron en een lager libido zowel bij vrouwen als bij mannen.

Ashwagandha supplement helpt ook het libido verhogen en zorgt op zijn beurt voor meer testosteron (3)

Groene of zwarte thee

Groene of zwarte thee kan ook worden gebruikt om stress te verzachten. De stof gevonden in thee, L-theanine kan de hersenen helpen ontspannen. Een recent onderzoek naar de effecten van thee kwam er, om de oude britse gezegde te bevestigen. Dit gezegde luidt, “zit neer en drink een kopje thee om te ontspannen”.

Men wilde dus weten of dit klopte. Zo werden enkele deelnemers getest. Door het drinken van thee werden ze rustiger. Ook werden aan een bepaalde groep placebo’s gegeven die de resultaten dus niet bevestigden. Daardoor wisten de onderzoekers dat thee in staat is om stress te verzachten.

Een andere studie (4) kwam tot de conclusie dat de ontspannende effecten van thee zouden te verklaren zijn door een verhoging van serotonine en dopamine. Dit wordt door bepaalde stoffen in thee gestimuleerd en zou op die manier de stress helpen verlagen.

Lavendel

lavendel verlaagt stressDe prachtige geur van lavendel staat bekend zelfs babies in slaap te brengen.

Wanneer je een slechte dag hebt, probeer dan eens om aan lavendel te ruiken.

Of een lavendelthee te drinken. Ook kunnen we lavendelconcentraat gebruiken en op de gewenste lichaamsdelen aanbrengen. We kunnen dit ook in een heet bad vermengen.

Lees ook :  Werking Eigenschappen en Bijwerkingen van Mucuna Pruriens

Het zou onmiddellijk de zenuwen ontspannen.

In dit onderzoek (5) werden kleine kinderen onderworpen aan een bad met lavendelolie. Een andere groep kinderen kreeg dat niet. Men zag dat de kleine kinderen rustiger waren, beter konden slapen en minder weenden. Daarnaast werden de cortisol-waarden van de kinderen en de moeder drastisch verlaagd na het gebruik van de lavendelolie.

Hop

Hop is onder andere één van hoofdingrediënten van bier. Maar daarin kan je wel niet profiteren van de ontspannende effecten van hop.

Het verdovende effect van hop kan men vinden in de olie. De smaak is zeer bitter. Daarom zal je het niet vaak terugvinden in thee. Tenzij het gecombineerd is met munt of met kamille. Hop wordt vaak gebruikt als een middel om te helpen de slaap te vatten. Veel wordt dit gebruikt in combinatie met een ander kruid zoals valeriaan.

Je dient zulke kruiden wel niet te gebruiken wanneer je al een medicijn gebruikt met dezelfde effecten. (6)

Hop supplement kan echter ook helpen tegen hoofdpijn

Citroenmelisse

Citroenmelisse werd reeds gebruikt in de middeleeuwen om stress en angst te behandelen. Ook helpt citroenmelisse om beter te slapen.

Citroenmelisse dien je echter niet teveel te gaan gebruiken anders zou het effect wel eens het tegenovergestelde effect kunnen optreden. Hou je aan de aanbevolen dosis. (7)

Citroenmelisse kan worden gebruikt in thee en kan worden toegevoegd aan water via een extract.

Citroenmelisse kan ook worden gebruikt in een supplement.

Passiebloem

passiebloem stressverlagend kruidDe naam doet iets anders vermoeden, maar daar zal de passiebloem je niet kunnen mee helpen. Toch kan de passiebloem worden ingezet om stress te verminderen.

Vooral tegen rusteloosheid kan passiebloem zijn hulp aanbieden. Passiebloem wordt ook heel vaak gebruikt tegen slapeloosheid.

Net zoals andere verdovende kruiden zoals valeriaan, hop, citroenmelisse en kamille dien je dit niet te gebruiken wanneer je al medicijnen gebruikt die een soortgelijke werking hebben. (8)

Lees ook :  Hoog cortisol door stress

Passiebloem kan worden gebruikt in druppels. Echter bestaan er ook supplementen met passiebloem extract.

Dit was de lijst met welke kruiden helpen tegen stress

Alternatief voor kruiden tegen stress

Door meer te gaan bewegen en vooral dan een bepaalde sport te gaan beoefenen zal je stress misschien nog meer kunnen verlichten. Kruiden kunnen heel goed helpen, maar bieden eigenlijk geen alternatief om met stress om te gaan. Na enkele maanden wordt het effect van deze kruiden meestal verminderd en dan dien je ofwel meer van dit kruid te gaan gebruiken om hetzelfde effect te bekomen of dien je toch een andere oplossing te vinden.

Duursporten zijn één van de beste oplossingen om met stress om te gaan. Vooral lopen kan daarbij helpen. Door de aanmaak van endorfines tijdens het lopen krijg je een prettig gevoel. Je voelt je een heel stuk beter en ervaart ook veel minder stress. Probeer elke week een uurtje te lopen en na enkele weken zullen de negatieve effecten van stress een heel stuk minder worden.

Ademhalingsoefeningen kunnen ook een alternatief bieden tegen stress. Door diepe adem inhalingen door de neus via de buik te maken kan je de hartslag doen dalen. Ook zal het stressgehalte in de hersenen gaan dalen. Je krijgt een rustiger gevoel en je voelt je meer ontspannen. Een goed voorbeeld van deze ademhalingsoefeningen kan je vinden in yoga.

Naast het gebruikmaken van de lijst met welke kruiden helpen tegen stress kan je dus proberen om meer te gaan sporten en ademhalingsoefeningen doen om de stress te verlichten. Door een combinatie van deze drie zal je op termijn beter bestand zijn tegen stress en alle andere nadelen die daarmee gepaard gaan kunnen vermijden. Je voelt je prettiger waardoor je ook makkelijker de slaap zal kunnen vatten.

Deel dit bericht

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven