Alle Voordelen Van Kurkuma Op een Rij

Voordelen Van Kurkuma Op een Rijtje

Kurkuma kan wel eens worden gezien als het meest krachtige kruid ter wereld. De enorme lijst voordelen van kurkuma nemen dag per dag toe in aantal. Dit komt onder meer doordat er heel veel studies het kruid gaan onderzoeken.

Zo zien we dat de voordelen van kurkuma elke dag toenemen.

Het kruid wordt reeds een zeer lange tijd gebruikt in India. Zowel voor de gezondheid te verbeteren als medicinaal kruid maar ook als specerij in de keuken, om smaak te geven aan de gerechten.

Hier gaan we het hebben over de voordelen van kurkuma en hoe de werking van kurkuma specifiek in elkaar zit. Veel van de voordelen van kurkuma komen neer op de ontstekingsremmende werking van kurkuma en de antioxidante werking van het kruid.

We zullen zien dat we kurkuma kunnen gebruiken voor vele vormen van ongeneeslijke aandoeningen zoals kanker, alzheimer en artritis. Om er maar enkele te noemen.

Weten dat het kruid ontstekingsremmend en antioxidant werkt, dan kunnen we daarvan uitgaan dat men het bij elke aandoening kan gebruiken als preventief middel om de algehele gezondheid te verbeteren.

 

Voordelen van kurkuma – Geneeskrachtige werking

Het gele kruid, geelwortel, kurkuma, curcuma… We geven vele verschillende benamingen aan dit wonderkruid. Het is onder andere het kruid die de kleur van curry geel doet worden.

Wanneer we verse kurkuma gaan rauw eten, zullen we merken dat onze tong volledig geel wordt. Zelfs rond onze mond en onze handen worden er geel van.

Dit zegt natuurlijk niks over de voordelen van kurkuma. En kan ook niet meteen worden gerekend als één van de vele voordelen van kurkuma. Toch zegt het iets over de effectiviteit van bepaalde stoffen, aanwezig in kurkuma.

Kurkuma wordt reeds meer dan duizend jaar gebruikt in India. Ze gebruiken het in Indië zowel in de keuken als een specerij om de gerechten op smaak te brengen. Maar ze zijn ook reeds vele jaren op de hoogte van de voordelen van kurkuma. Iets wat wij nog maar zeer recent zijn te weten gekomen.

Deze recente ontdekkingen bevestigen dus wat ze in India al heel lang wisten. Het kruid bevat een enorm helende werking!

Deze bioactieve stoffen worden de curcuminoïde genaamd. Eén daarvan is curcumine. Het is curcumine waarvan gesteld wordt, de meeste voordelen van kurkuma op zijn naam te schrijven. Om die reden zijn de meeste onderzoeken ook gebaseerd op het gebruik van curcumine.

Curcumine heeft een ontstekingsremmende werking en een antioxidante werking.

In verse kurkuma vinden we ongeveer 3% curcumine terug. Dat is niet veel, zeker als we weten dat de meeste studies zijn uitgevoerd met curcumine.

De dosissen die dan worden gebruikt van curcumine zijn vaak boven de één gram per dag. Men zou enorm veel kurkuma moeten eten per dag. Om deze hoeveelheid te kunnen halen uit onze voeding.

De enige oplossing om te profiteren van de voordelen van kurkuma is door een supplement te gebruiken. Zo kan je de hoeveelheid die nodig is, op een makkelijke manier innemen.

Ook belangrijk is dat de opname van curcumine door het spijsverteringsstelsel heel slecht is. Dat kunnen we gelukkig oplossen door zwarte peper of piperine te gebruiken. Zwarte peper zorgt ervoor dat de opname van de curcumine wordt verbeterd.

Sommige bronnen beweren 10 keer, andere beweren 100 keer. Nog andere beweren 1.000 keer. We zijn dus niet zeker over hoeveel beter het nu wordt opgenomen. Maar weten wel dat het beter wordt opgenomen. Om het exacte cijfer nu even terzijde te laten.

De meeste supplementen bevatten om die reden al een extract van zwarte peper. Het is ook belangrijk dat er vet aanwezig is om de opname te verzekeren. Om die reden wordt een supplement beter gebruikt tijdens of voor de maaltijd.

Kurkuma bevat een actief ingrediënt. Curcumine is dat ingrediënt. Het is een ontstekingsremmende stof en een antioxidante stof. Wanneer onderzoeken worden uitgevoerd, gebruikt men meestal een extract van curcumine.

 

Ontstekingsremmende werking van kurkuma

Bijna alle voordelen van kurkuma. Om niet te zeggen alle voordelen van kurkuma. Gaan gepaard met de krachtige blokkade op de ontsteking. Die door curcumine wordt veroorzaakt.

Op die manier gaan ze het lichaam bijstaan om eventuele aanvallen tegen te gaan en het lichaam gaan repareren indien nodig.

Wanneer we niet zouden beschikken over deze ontstekingsremmers kunnen we bij de minste infectie sterven. Deze ontstekingsremmende stoffen zijn dus van groot belang voor ons lichaam.

Bepaalde ontstekingen zijn echter noodzakelijk. De zogenaamde korte ontstekingen. We dienen echter te letten dat ze niet van chronische aard worden. Want dan kunnen ze ontaarden in ongeneeslijke ziekten veroorzaakt door de chronische ontsteking.

Je kan stellen dat alle ziektes beginnen met ontstekingen die onvoldoende worden verholpen. Enkele belangrijke daarvan zijn onder andere kanker, artritis, hartaandoeningen, de ziekte van alzheimer, beroerte …

De stoffen die dit kunnen vermijden zijn dus van groot belang voor ons lichaam. Ze zullen ze niet alleen helpen vermijden maar ook helpen ze uit ons lichaam verwijderen.

Men kwam recent tot de vaststelling dat curcumine een ontstekingsremmend effect heeft. De werking is te vergelijken met de medicijnen die we daarvoor gebruiken.

Molecules die ervoor kunnen zorgen dat ontstekingen gaan ontstaan en gaan uitgroeien. Worden geblokkeerd door deze stof. De belangrijkste molecule die wordt geblokkeerd is de NF-kB molecule. Die molecule zou in verband staan met veel ziektes.

De werking van curcumine om ontstekingen te bestrijden kan worden vergeleken met vele medicijnen die we daarvoor nemen. Zonder de neveneffecten die altijd gepaard gaan met medicatie natuurlijk.

Eén van de belangrijkste voordelen van kurkuma is dat het kruid een ontstekingsremmende werking heeft. Curcumine, de meest actieve stof in het kruid. Gaat de strijd aan met verschillende molecules die bekend staan, ontstekingen te helpen ontstaan.

Antioxidante werking van het kruid

Vrije radicalen kunnen oxidatieve schade toebrengen aan het lichaam. Dit is een belangrijke peiler in de veroudering.

Deze vrije radicalen zijn reactieve moleculen met ontkoppelde elektronen. En gaan de reactie aan met ons organisme. Onder andere de vetzuren, proteïnes tot zelfs ons DNA.

Antioxidanten gaan op hun beurt deze oxidatie tegengaan en gaan op die manier een soort schild vormen tegen deze vrije radicalen.

De werkzame stof in het kruid, curcumine is een krachtig antioxidant en zal deze vrije radicalen gaan blokkeren en uitroeien.

Daarnaast zal het nog eens de werking van onze eigen antioxidanten stimuleren. Waardoor curcumine eigenlijk op 2 fronten zal gaan strijden. Eerst zal het zelf een reactie vormen tegen de vrije radicalen in ons lichaam. Met daarbij dan nog eens onze eigen antioxidanten te gaan stimuleren.

Naast de ontstekingsremmende werking is de antioxidante werking één van de belangrijkste voordelen van kurkuma. Omdat ziektes en aandoeningen veroorzaakt worden door vrije radicalen die vrij spel krijgen om schade toe te brengen aan ons lichaam. En ontstekingen doen ontstaan.

Verbeterde werking en bescherming van de hersenen

Men dacht vroeger dat onze neuronen zich niet meer konden splitsen en vermenigvuldigen wanneer we volgroeid waren. Nu is men toch te weten gekomen dat dit nog steeds mogelijk is.

Onze neuronen kunnen zich toch gaan opsplitsen en vermenigvuldigen en zijn op die manier in staat om nieuwe verbindingen aan te maken en in aantal toe te nemen.

Dit heeft vooral te maken de zenuwcelstimulerende factor van de hersenen. Deze zenuwcelstimulerende factor ofwel de BDNF wordt gelinkt aan verschillende problemen die van de hersenen afkomstig zijn. Onder andere Alzheimer en depressie. (*)

Curcumine gaat de waarden van het hormoon BDNF gaan stimuleren. Om die reden kunnen heel wat aandoeningen die te maken hebben met de hersenen worden vertraagd. Ze kunnen zelfs compleet worden omgekeerd. Alsook de verminderde hersenfunctie als gevolg van het ouder worden.

Wanneer we die lijn dan doortrekken moet curcumine ook in staat zijn om ons slimmer te maken. En het geheugen te stimuleren. Die ook invloed heeft op de BDNF waarde. Onderzoek is volop aan de gang naar de effecten op het geheugen.

Curcumine zal de BDNF waarden doen toenemen. Waardoor nieuwe neuronen kunnen ontstaan en bepaalde problemen die ontstaan door de veroudering worden verholpen.

Lager risico op hartproblemen

 

De meest voorkomende doodsoorzaak bij mensen zijn hartproblemen. Veel onderzoek is daarnaar reeds gedaan en het wordt meer en meer duidelijk hoe deze complexe aandoening tot stand komt.

Naarmate men meer en meer te weten komt over de verschillende situaties die de hartproblemen kunnen uitlokken, heeft men ontdekt dat curcumine heel wat van die situaties kan verhinderen.

De voordelen van kurkuma voor het hart zijn vooral van toepassing op het endotheel. Dat is het laagje op het hart en op de verschillende bloedvaten die in die omgeving liggen.

Een verminderd functioneren van ons endotheel zal leiden tot het makkelijker ontstaan van bepaalde hartproblemen. Onder andere door het moeilijk onder controle houden van de bloeddruk. Bloedklonters die makkelijker kunnen worden gevormd en nog heel wat andere problemen.

Het werd de onderzoekers duidelijk dat de stof curcumine kan zorgen voor een beter functioneren van het endotheel. Een bepaald onderzoek heeft zelfs soortgelijke resultaten gezien als met sporten. Nog een andere studie kwam dan weer tot de conclusie dat de werking te vergelijken is met het geneesmiddel atorvastatin.

Hartproblemen zijn vaak ook een gevolg van chronische ontsteking en schade aangebracht door de vrije radicalen. We weten dat curcumine in staat is om die te blokkeren.

Lees ook :  Bergamot Etherische Olie Werking En Eigenschappen

Een onderzoek met 121 mensen die een hartoperatie moesten ondergaan kwam tot de conclusie dat bij het gebruik van 4 gram curcumine enkele dagen voor de operatie, en dit gedaan tot enkele dagen na de operatie.

Dat het risico op een hartaanval werd verlaagd met maar liefst 65% wanneer we dit vergelijken met mensen die een placebo toegediend kregen.

Curcumine beschermt tegen depressie

De werking van curcumine is even krachtig als medicatie tegen depressie. Zoveel is zeker door een onderzoek die werd uitgevoerd onder 60 patiënten die lijden aan depressie. (*)

Dit onderzoek werd ingedeeld in 3 gelijke groepen.

De ene groep kreeg de gebruikte medicatie toegediend. Deze medicatie was prozac. Een andere groep kreeg een supplement van curcumine toegediend. En nog een andere groep kreeg een combinatie van de 2 toegediend. De laatste groep kreeg een supplement van curcumine, in combinatie met het gebruikte medicijn, prozac.

Men kan tot de vaststelling dat na 6 weken de effecten van prozac gelijk waren aan de effecten van curcumine. Maar dat de effecten van de derde groep, die een combinatie van prozac en curcumine had genomen, enorm hoog waren.

Men had ontdekt dat curcumine dus een zeer krachtig medicijn tegen depressie is.

Depressie staat zeer dicht in verband met de BNDF ofwel de zenuwcelstimulerende factor. Wanneer deze verminderd wordt, verhoogt de kans dan weer op depressie. Curcumine zorgt voor een hogere waarde van het BNDF en zal ook nog eens de serotonine en dopamine in de hersenen gaan verhogen. Deze 2 stoffen zijn ook van groot belang bij mensen met depressie. Mensen met depressie hebben meestal een lagere waarde.

Kanker voorkomen en genezen

 

Helaas hebben we heel wat verscheidene soorten kanker. Echter zijn ze in heel wat opzichten gelijk aan elkaar. (*)

De effecten van curcumine zijn reeds goed onderzocht wanneer het gaat over kanker. Zo kwamen ze tot de ontdekking dat ze de vorming van kankercellen gaan beïnvloeden. Maar niet alleen de vorming van de kankercellen, ook het verdere verloop van de kankercellen en eventuele vermenigvuldiging van deze kankercellen. (*)

Curcumine is in staat om de vorming van bloedvaten in de tumor tegen te gaan. Ook zal het helpen om de uitzaaiing van kanker tegen te gaan met het doden van kankercellen als gevolg. (*)

Uit studies is aangetoond dat de vorming van kankercellen kan worden verminderd en de groei van tumoren kan worden geblokkeerd.

We dienen wel te zeggen dat dit nog niet is getest op mensen. Maar met dieren. Deze dosissen curcumine zijn ook relatief hoog. En kunnen alleen gehaald worden door het gebruik van een zeer krachtig supplement.

We kunnen daaruit echter wel afleiden dat kurkuma zeker in staat moet zijn om kanker te helpen voorkomen. Met de nadruk vooral op kankers die gerelateerd zijn aan de spijsvertering.

Er werd een onderzoek gedaan met 44 mensen die in hun darmen abnormaal weefsel hadden. Dit abnormaal weefsel kan uiteindelijk uitmonden in kanker. Deze mensen kregen een hoeveelheid van 4 gram curcumine en dit op dagelijkse basis. Ze deden dit 30 dagen lang en kwamen tot de conclusie dat 40% van het abnormaal weefsel was verdwenen. (*)

Men maakt zich sterk dat curcumine ooit zal worden gebruikt om kanker te helpen genezen. Het kan ook zinvol zijn om curcumine te gaan gebruiken in combinatie met een behandeling tegen kanker.

Het is te vroeg om klaarheid te kunnen scheppen op een eventuele genezing van kanker, louter en alleen met het gebruik van curcumine. Maar de combinatie van curcumine met de traditionele behandeling tegen kanker zou wel heel goed werken.

De ontstekingsremmende werking is één van de vele voordelen van kurkuma. En kanker is ook een soort ontsteking van chronische aard. Dus lijkt het zeker niet onmogelijk dat curcumine zal helpen de ontsteking bestrijden.

Curcumine zorgt voor heel wat verschillende moleculaire veranderingen en kan op die manier helpen om kanker te voorkomen tot zelfs misschien volledig genezen.

Alzheimer voorkomen en behandelen

Alzheimer is de ouderdomsziekte. Tot nu toe heeft men nog geen enkele complete behandeling tegen deze ziekte. Het is dus van groot belang dat we deze aandoening ten alle tijde proberen te voorkomen.

Curcumine zou op dat vlak ook voor positieve resultaten kunnen leiden. Het kan namelijk de verbinding tussen het bloed en de hersenen gaan verbeteren.

We zijn reeds op de hoogte dat ontstekingen en oxidatie van toepassing zijn op de ontwikkeling van vele ongeneeslijke aandoeningen. En we weten dat curcumine deze effecten kan tegenhouden.

Een andere oorzaak voor de uitstekende invloed van curcumine op alzheimer is dat ze de amyloïde plaques kunnen verwijderen. deze amyloïde plaques worden aangemaakt bij de ziekte van alzheimer.

Het moet echter verder worden onderzocht in hoe verre dit kan worden toegepast.

Maar weeral komen we tot de conclusie dat de ontstekingsremmende en antioxidante werking van curcumine in staat is om zelfs bij alzheimer positieve effecten te doen ontstaan.

Artritis verzachten

 

Wanneer we ouder worden, maar ook meer en meer bij jongere mensen. Krijgen we vaak te maken met verschillende vormen van artritis. Hierbij gaat het meestal om een ontsteking van onze gewrichten.

Doordat curcumine de ontstekingen zal afremmen, zien we dus ook bij artritis verbetering in de problemen die worden vastgesteld.

Dat werd onderzocht bij mensen met reuma en daarbij werd duidelijk dat curcumine een krachtiger werking had dan het gebruikte ontstekingsremmend medicijn.

Weer eens zien we dat de voordelen van kurkuma te maken hebben met het bestrijden van de ontsteking of oxidatie. Op die manier kunnen de voordelen van kurkuma wel oplopen tot in de honderden.

Curcumine gaat veroudering tegen

We zien dat de voordelen van kurkuma altijd te maken hebben met het tegengaan van de ontsteking en van de oxidatie. Op die manier weten we dat curcumine kan helpen om de veroudering tegen te gaan en wordt het heel vaak gebruikt als supplement tegen de veroudering.

Schade aangebracht door vrije radicalen speelt een grote rol in het verouderingsproces. Curcumine kan deze effecten helpen tegenwerken en op die manier de veroudering tegengaan.

Lever Zuiveren Van Alle Gifstoffen

 

Goed nieuws wanneer we willen de lever zuiveren. Kurkuma en zijn meest actieve bestandsdeel curcumine kunnen onze lever zuiveren en op die manier ontdoen van alle overtollige gifstoffen die daarin zijn opgestapeld.

Kurkuma wordt al een ruime tijd gebruikt in de Indische keuken als een specerij maar wordt ook gebruikt als kruid om mensen te genezen van heel wat verschillende aandoeningen.  Eén van de vele voordelen van kurkuma is de lever zuiveren.

Curcumine is het meest actieve bestandsdeel in de kurkuma. Met een lange geschiedenis in Indië en in China.

De kurkuma die we in onze supermarkt kunnen kopen is afkomstig van de plant de curcuma longa of de curcuma domestica.

De lever zuiveren kan worden in gang gebracht door geregeld kurkuma te gebruiken in de dagelijkse voeding. Daarnaast behoort de plant ook tot de kruiden die het bloed verdunnen.

Curcumine en de lever zuiveren

Het is bijna het grootste orgaan in ons lichaam. En is ook nog eens van groot belang. Vooral dan bij het verwerken van voedsel naar energie, om dan te gebruiken als brandstof. De gifstoffen worden in de lever gefilterd uit ons bloed en er wordt gal aangemaakt. Gal zorgt dan weer voor een vlottere vertering van het voedsel.

Na enige tijd kunnen we beter de lever zuiveren van alle gifstoffen die daarin aanwezig zijn. Om op die manier de werking van de lever terug te gaan verbeteren.

Er zijn heel wat verscheidene oorzaken waarom de lever kan beginnen minder functioneren. Dat kan zowel door een verkeerde voedingskeuze, zoals teveel vet of teveel zout zijn. Maar dat kan evengoed door overmatig alcoholgebruik of druggebruik zijn. Medicijnen, zeker wanneer die dagelijks dienen te worden ingenomen hebben ook vaak een zeer negatieve invloed op onze lever.

Om die reden kunnen we beter de lever zuiveren en al deze negatieve invloeden op onze lever herstellen. Kurkuma is een goed middel om te kunnen de lever zuiveren.

Dat is vooral te danken aan curcumine, de belangrijkste stof in kurkuma. En de stof die ervoor zorgt dat de bereidingen met kurkuma hoofdzakelijk geel of oranje gaan kleuren.

Deze gunstige werking op de lever zou ook één van de mechanismen zijn die mannenborsten of gynaecomastie kan helpen voorkomen.

Curcuma Longa

 

De wortelen van de plant die zich onder de grond bevinden, groeien in een horizontale lijn met bijwortels die in alle directies kunnen wijzen.

Om die reden krijgt de curcuma longa de naam rhizomes. Curcumine behoort tot de categorie van de curcuminoïden binnenin de categorie rhizomes.

Zoals eerder gezegd is het de curcumine die de gele kleur vrijgeeft van de kurkuma wanneer die wordt gebruikt in voedingsmiddelen.

Een grote variëteit aan aandoeningen kan worden bestreden door dit bestandsdeel te gaan gebruiken.

Wanneer onze cellen zijn beschadigd door ontstekingen of door oxidatie biedt kurkuma heel snel hulp door zijn krachtige antioxidante en ontstekingsremmende werking.

Curcumine wordt ook in verband gebracht met kanker, en zou kunnen helpen om kanker te voorkomen.

Kurkuma zou ook doeltreffend zijn wanneer we ze samen met de traditionele behandeling tegen kanker gaan gebruiken en zou de kansen op het volledig uitroeien van de kanker enorm verhogen.

De zuiverende werking op de lever

In 2003 werd een onderzoek uitgevoerd waarbij ratten een injectie kregen toegediend met D galactosamine. Dat is een gifstof die uiteindelijk zal leiden tot hepatitis. En de leverfunctie zware schade toebrengt.

Er waren enkele ratten die curcumine kregen toegediend in de vorm van een supplement. Men wou te weten komen in hoeverre curcumine de lever zuiveren kon.

Een andere groep ratten kreeg niks toegediend, enkel en alleen de gifstof D galactosamine.

Men ging de functie en het herstel van de lever gaan controleren door 99m Tc mebrofeni toe te dienen.

Zo kon men nagaan in hoeverre het herstel en de beschadiging gevorderd was.

Hoe langer het duurt eer de mebrofeni zijn werk doet, hoe hoger de beschadiging van de lever. De ratten die het supplement met curcumine kregen toegediend hadden tot de verbazing van de onderzoekers, normale waarden.

De ratten die geen supplement met curcumine kregen toegediend hadden natuurlijk een abnormale waarde. Daaruit kon men dus afleiden dat curcumine de lever zuiveren kan.

Ontsteking van de lever tegengaan

 

Een ander onderzoek die werd uitgevoerd in 2009 en waarbij muizen werden gebruikt kwam tot een soortgelijke conclusie.

Lees ook :  De Beste Kruiden Die Het Testosteron Verhogen!

Men gaf de muizen stoffen die gingen uitgroeien in tumoren en kanker van de lever. Met het compleet stopzetten van de leverfunctie als resultaat.

De muizen werden opgedeeld in verschillende groepen waarbij terug een bepaalde groep muizen een supplement met curcumine kreeg.

Een andere groep muizen kreeg niks toegediend. De vaststelling van de onderzoekers was niet mis, want ze zagen echter dat de groep die de curcumine gebruikten een heel stuk minder schade hadden dan de muizen die dit niet hadden gebruikt.

Op die manier zagen de wetenschappers een mogelijkheid om curcumine te gaan gebruiken in de toekomst als medicatie om de lever te gaan beschermen. Ook werd duidelijk dat we de lever zuiveren door curcumine te gebruiken.

De antioxidante werking van curcumine

Curcumine heeft zeer sterke antioxidante capaciteiten. Antioxidanten zijn van groot belang om vrije radicalen in het lichaam te gaan neutraliseren en zo uit het lichaam te voeren zodat ze het lichaam niet meer verder kunnen aantasten.

Oxidatie is verantwoordelijk voor heel wat aandoeningen gerelateerd met de ouderdom.

Men deed terug een onderzoek met muizen, ditmaal in 2006. Ze werden daarbij ingedeeld in 4 gelijke groepen. Waarbij een groep curcumine kreeg. Een andere groep gebruikte mirre, nog een andere groep gebruikte ze allebei. Een supplement van curcumine en van mirre. Terwijl de laatste groep niks gebruikte.

We zagen een daling van de vrije radicalen in de lever en een verminderde oxidatie. Daarnaast was ook een aanzienlijke toename van het glutathione op te merken in de lever. Glutathione is een lichaamseigen antioxidant die wordt aangemaakt in onze lever.

Bij de groep die het mirre extract gebruikt was ook een hoger glutathione gehalte opgemerkt.

De groep die de 2 supplementen samen had gebruikt boekte naar verwachting de meeste vooruitgang. De groep die niks kreeg toegediend, boekte uiteindelijk naar verwachting geen vooruitgang.

Men kan daaruit vaststellen dat zowel curcumine als mirre kan helpen om de vrije radicalen en schade die daardoor is aangebracht in de lever te gaan aanpakken. Met daarbovenop nog eens de aanmaak van lichaamseigen antioxidanten in het orgaan te gaan stimuleren. Ze gingen als het ware op 2 manieren de lever zuiveren.

Toch opletten met kurkuma

 

We hebben gezien dat curcumine heel goed kan helpen om te kunnen onze lever zuiveren. Toch dient er enige aandacht te worden besteed aan voordelen van curcumine die bij bepaalde mensen kunnen uitdraaien in nadelen.

Zo zal curcumine de bloedsuiker enorm doen dalen. Mensen die daarvoor medicatie nemen kunnen dan problemen krijgen doordat ze een te lage bloedsuikerwaarde verkrijgen.

Vooral mensen met diabetes en mensen met een hoge bloedsuiker en daarvoor medicatie nemen dienen dus extra voorzichtig te zijn met (hoge) hoeveelheden kurkuma. Raadpleeg in dit geval beter een dokter.

Hoe kunnen we kurkuma gaan gebruiken en onze lever zuiveren?

Kurkuma kan worden gekocht in Indische supermarkten. Het kan ook in bijna elke supermarkt worden gevonden als poeder.

Je kan het makkelijk toevoegen aan gerechten. Je kan het ook toevoegen aan een smoothie of aan water, maar de smaak van het poeder op zichzelf is meestal niet lekker.

Verse kurkuma is om die reden wel een stuk smaakvoller. Het is wel erg prijzig omdat het niet makkelijk verkrijgbaar is in onze landen. Toch zeker niet in de verse variant. In vergelijking met zijn neefje gember, kan de prijs wel eens 5 keer hoger liggen.

Ook dienen we peper en vet te gaan gebruiken wanneer we met kurkuma poeder werken. Dit zal de opname van curcumine verbeteren.

Echter zijn de meeste onderzoeken uitgevoerd met hoge hoeveelheden curcumine die we niet kunnen verkrijgen door de voeding alleen.

Om die reden kunnen we een supplement nemen met ofwel een hoge hoeveelheid curcumine of een normale hoeveelheid curcumine. Deze bevatten allemaal reeds een hoeveelheid peper om de opname te verzekeren.

Kurkuma heeft antikatabole anti-oestrogene werking

Kurkuma zou een antikatabole werking hebben. Dat zou van kurkuma een uitstekend voedingsmiddel maken bij het opbouwen van spiermassa.

De werkzame stof in de plant is curcumine. Deze stof wordt in verband gebracht met oestrogeen gerelateerde kankers, is ontstekingsremmend en heeft een reinigende werking op de lever.

Er is nu ook bewijs gevonden dat het kruid een antikatabole werking heeft.

In dit onderzoek wordt vastgesteld dat het kruid kan helpen om de afbraak van spiermassa tegen te gaan. Daarbij kregen ratten een supplement toegediend. Men stelde vast dat minder spiermassa werd afgebroken.

Het gebruik van de plant zou dus na training er ook kunnen voor zorgen dat de spieren sneller herstellen. Verdere onderzoeken zullen hierover zeker volgen.

Kurkuma wordt beter opgenomen wanneer we het in combinatie met zwarte peper innemen. Om die reden bevatten de meeste supplementen met kurkuma ook zwarte peper.

Curcuma de ayurvedische specerij voor een optimale gezondheid

curcuma wordt in onze landen vaak Indiase geelwortel genoemd. Er wordt van curcuma beweerd dat het een gunstig effect heeft op de gezondheid. Het wordt gebruikt in de ayurvedische traditionele geneeskunde in India. Vooral voor de behandeling van wonden. curcuma heeft een positieve invloed op onder andere de gal en de lever. Alsook op de longen en het bloed. Het heeft een anti-bacteriële werking. Ook beschikt curcuma over eigenschappen die schimmel tegengaat. De werkzame stof in kurkuma is curcumine. Kurkuma wordt door velen gezien als en lichamelijk reinigingsmiddel.

Onderzoek naar de effecten van curcuma op de gezondheid

Er wordt tegenwoordig heel veel onderzoek gedaan naar de effecten van curcuma op de gezondheid. Dit omdat er talloze positieve dingen over beweerd worden. Met als koploper dat curcuma in staat zou zijn om het teveel aan afvalstoffen uit weefsel te verwijderen. En men heeft ontdekt dat aandoeningen die ontstaan door teveel afvalstoffen, gifstoffen in het lichaam, veel minder voorkomen in de landen waar veel curcuma wordt gebruikt in de dagelijkse voeding. Juist daarom heeft men veel geld gepompt heeft in wetenschappelijke onderzoeken naar de effecten van curcuma.

Kurkuma verlaagt oestrogeen

Kurkuma heeft een remmende werking op de aanmaak van estradiol.
De stof curcumine, aanwezig in kurkuma zorgt voor dat effect.
Een relatief hoge dosis curcumine heeft een verlaging van
oestrogeen als resultaat. Het kan dus nuttig zijn voor mannen
die hun testosteron op een natuurlijke wijze willen verhogen.

Kurkuma heeft ook de capaciteit om het bloed te verdunnen.

Het wordt steeds meer in verband gebracht met borstkanker. Gunstige effecten werden ontdekt op bijna alle borstkanker varianten.

Onderzoeken hebben aangetoond dat de werking van curcumine, de werkzame stof in kurkuma in staat is om dezelfde eigenschappen te leveren als het geneesmiddel tamoxifen.

Tamoxifen wordt vaak gegeven aan vrouwen met borstkanker omdat ze oestrogeengerelateerde borstkankers kunnen helpen behandelen.

Verschillende onderzoeken kwamen daarom tot de conclusie dat de werking van curcumine te vergelijken valt met tamoxifen, de werking ervan zelfs overtreft. En in combinatie met dit geneesmiddel de kansen op genezing enorm doet stijgen.

Vast en zeker wordt daar snel meer onderzoek naar gedaan.

(1) (2)

Eén van de eerste ontdekking over de anti oestrogene werking van het kruid kwam er door een Chinesees onderzoek. Dit werd gedaan bij vrouwen die last hadden van endometriosis. Dat is een aandoening waar slijmvlies tot buiten de baarmoeder gaat groeien. Dit is voornamelijk bepaald door de hoeveelheid oestrogeen.

Het verband tussen hoog oestrogeen en endometriosis was reeds vroeger aangetoond. Daarom gingen ze testen met curcumine en stelden vast dat de problemen verminderden naarmate er meer curcumine werd toegediend.

Daardoor kon worden vastgesteld dat het kruid werkt als een oestrogeenblokker.

Kurkuma wordt beter opgenomen wanneer we het in combinatie met zwarte peper innemen. Om die reden bevatten de meeste supplementen met kurkuma ook zwarte peper.

Mannenborsten verhelpen met kurkuma

 

Veel mannen hebben te maken met mannenborsten en vrouwelijke borstvorming. Zeker naarmate men ouder wordt verhoogd de kans op het ontstaan van deze mannenborsten. Dat zijn borsten van mannen, die de vorm krijgen als de borsten van vrouwen.

Er zijn heel wat factoren die een rol kunnen spelen in het ontstaan van mannenborsten.

Onder andere :

 • Leeftijd
 • Overgewicht
 • Slecht functionerende lever
 • Anabole steroïden
 • Hormonen die niet in balans zijn
 • Genetische aanleg

Het komt echter heel vaak voor dat we met het probleem naar onze dokter gaan. Daar wordt dan een onderzoek gedaan, om na te gaan of onze hormonen uit balans zijn geraakt. Dan kunnen we tot de conclusie komen dat onze hormonen in balans zijn.

Dat wil zeggen, dat de vergelijking tussen ons testosteron en oestrogeen normaal lijkt. De oorzaak van de mannenborsten kan dus niet meteen worden toegedaan aan een verkeerde balans tussen onze seksuele geslachtshormonen.

Borstweefsel gevoeliger voor oestrogeen

Toch kunnen mannenborsten nog steeds een gevolg zijn van een verkeerde balans in de hormonen. Ook al is dat niet vastgesteld door een dokter in het uitgevoerde onderzoek. Dit komt doordat het weefsel in de borsten, gevoeliger kan zijn voor oestrogeen. Dat kan niet worden onderzocht en zal ook niet worden opgemerkt door de dokter tijdens de onderzoeken.

Het borstweefsel zal dus makkelijker reageren op oestrogeen en zal op die manier de mannenborsten gaan aanmaken. Om die reden kan men dus een normaal oestrogeen hebben, maar toch mannenborsten hebben, doordat het oestrogeen in de borstcellen makkelijk wordt opgenomen.

Om dit te verhinderen kunnen we kurkuma gebruiken. Kurkuma zal deze oestrogeengevoeligheid in de borstcellen gaan blokkeren. Dit zal ervoor zorgen dat ze minder aanleg zullen hebben voor het aanmaken van mannenborsten.

Het effect van kurkuma is zeer sterk. Het wordt vergeleken met het geneesmiddel tamoxifen. Dit is een geneesmiddel die wordt voorgeschreven omwille van zijn antioestrogene capaciteiten.

Er is echter een groot verschil tussen het kruid en tamoxifen. Omdat we niet zullen te maken krijgen met de negatieve effecten van het geneesmiddel tamoxifen. Daarnaast is ook geen voorschrift nodig van een dokter om kurkuma te kunnen gebruiken. En kurkuma zal de lever gaan beschermen en reinigen. In plaats van de lever te beschadigen zoals het geneesmiddel tamoxifen.

Kurkuma verhelpt mannenborsten en dit op verscheidene manieren

 

We hebben reeds gezien dat kurkuma in staat wordt gesteld om het oestrogeengevoelige weefsel te gaan blokkeren. En zo zal bijdragen aan het verminderen van mannenborsten. Echter werkt kurkuma ook nog op andere vlakken. Deze andere mechanismen zullen op hun beurt de mannenborsten helpen verminderen.

De ontstekingsremmende werking van kurkuma is daar één van. Ontstekingen zullen de testosteron aanmaak aantasten. Daardoor krijgen we verminderde hoeveelheden van het mannelijk hormoon. Dit zal ervoor zorgen dat oestrogeen vrije baan krijgt.

Lees ook :  Alle Voordelen Van Kurkuma Voor De Gezondheid

Door de ontstekingen te blokkeren zal de aanmaak van testosteron toenemen.

Een ander mechanisme is de verhoging van de gevoeligheid voor insuline. Wanneer we niet gevoelig zijn voor insuline wordt het lichaam insulineresistent.

Dit zal niet alleen leiden tot overgewicht door een makkelijke vetopslag. Dit zal ook uiteindelijk leiden tot diabetes type 2, maar ook de aanmaak van testosteron enorm gaan aantasten.

Het gebruik van kurkuma verhoogt deze gevoeligheid voor insuline en dat resulteert dan weer in een hoger testosteron.

Het volgende voordeel van kurkuma is dat het de lever gaat zuiveren. De werking van de lever zal worden geoptimaliseerd door de sterke antioxidanten in curcumine en door zijn ontstekingsremmende werking.

Enzymen in de lever worden aangesproken om meer oestrogeen te gaan verwerken. Bij een gezonde lever wordt meer dan de helft van het oestrogeen in ons lichaam verwerkt. Onschadelijk gemaakt, dankzij de lever.

Bij mensen met leverziekten of een beschadigde lever zal dit leiden tot een verhoogd oestrogeen. Doordat de lever niet meer voldoende in staat is om het oestrogeen te gaan filteren. Dit komt heel vaak voor bij mannen die anabole steroïden gebruiken of gebruikt hebben. Maar kan ook door overmatig alcohol en andere leveraandoeningen veroorzaakt worden.

Door deze problemen met de lever worden mannenborsten gestimuleerd. Met kurkuma gaan we de lever herstellen, waardoor we een betere uitvloei van oestrogeen gaan krijgen in ons lichaam.

De combinatie van deze mechanismen zal zorgen voor een enorme verbetering in het mannenborsten symptoom.

Kurkuma en gewichtsverlies

Kurkuma is niet alleen handig om te gebruiken tegen mannenborsten. Het kruid zorgt ook voor een verbeterd vermogen om gewicht te verliezen. Of om hetzelfde gewicht te behouden en toch voldoende te blijven eten.

Doordat het lichaam gevoeliger wordt voor insuline en de ontstekingen worden tegengegaan kunnen we gewichtsverlies stimuleren. Een ander effect van het kruid op het verliezen van gewicht, is dat de thermogenese in het lichaam wordt in gang gezet.

In het kort zal de thermogenese de temperatuur van het lichaam verhogen. Zal het lichaam meer in staat zijn om calorieën te verbranden, het metabolisme wordt verhoogd waardoor we meer calorieën kunnen verbranden en dus uiteindelijk gewicht zullen verliezen doordat we een hogere verbranding hebben.

Een onderzoek kan dit bewijzen. Het onderzoek werd uitgevoerd onder een aantal muizen die werden opgedeeld in 2 verschillende groepen. De ene groep gebruikte daarbij een dieet hoog aan calorieën. Een andere groep muizen deed hetzelfde maar gebruikte als extra, een supplement van curcumine (de actieve stof in kurkuma).

Men stelde vast dat de eerste groep, die dus geen supplement van curcumine gebruikten, na 3 maanden 50% meer vet hadden in het lichaam dan de groep die wel een supplement had genomen. En toch dezelfde voeding te eten kregen gedurende die drie maanden.

Kurkuma zorgt dus voor het behouden van het lichaamsgewicht, zonder minder te gaan eten.

Kurkuma verandert de opmaak van de cellen

Mannenborsten kunnen verschillende oorzaken hebben. We zien dat curcumine de verscheidene oorzaken van mannenborsten gaat aanpakken.

Het zal niet alleen zorgen voor een vermindering van de mannenborsten door de oestrogeengevoeligheid in de borsten te gaan blokkeren.

Het zal helpen om het testosteron te verhogen, door zijn antioestrogene werking.

Men heeft ook kunnen vaststellen dat curcumine een 700 tal genen in ons lichaam gaat behandelen.

De opmaak van de cellen wordt volledig veranderd door het gebruikt van kurkuma. Dit is de grootste oorzaak voor de positieve effecten van kurkuma tegen kanker.

Afvallen Met Kurkuma Door Vetopslag Te blokkeren

 

Afvallen met kurkuma. Deze gele kruiden die we vooral in onze keuken gebruiken wanneer we curry klaarmaken. Veel andere bereidingen heeft het niet in het westen en het is om die reden ook niet echt bekend dat dit kruid enorm veel voordelen levert voort onze gezondheid.

Een van die voordelen is dus dat we kunnen afvallen met kurkuma. Dit zal een mechanisme in gang zetten die op verschillende manier het gewicht zal gaan beheersen en uiteindelijk zal verlagen.

Voor we verder gaan over hoe we kunnen afvallen met kurkuma, gaan we het eerst eens hebben over de belangrijkste voordelen van kurkuma.

Zo heeft kurkuma belangrijke :

 • Antioxidante werking
 • Ontstekingsremmende werking
 • Bloedsuiker verlagende werking

Deze drie eigenschappen zijn verantwoordelijk voor 99% van alle voordelen die worden toegeschreven aan het gebruik van kurkuma. En dat zijn er heel wat. De belangrijkste voordelen zijn dan weer dat kurkuma :

 • De bloedsuiker gaat verlagen
 • Insulineresistentie tegengaat
 • De lever reinigt
 • De bloeddruk verlaagt
 • Het bloed dunner maakt
 • Artritis helpt behandelen
 • Kan helpen bij alzheimer
 • Kanker helpt voorkomen

Daarnaast zijn er nog heel wat andere aandoeningen die worden voorkomen en kunnen worden behandeld met kurkuma.

Allen zijn ze terug te brengen naar de antioxidante en ontstekingsremmende werking van kurkuma. Doordat bijna alle aandoeningen aan aaneenkoppeling zijn van ontstekingen en vrije radicalen die schade toebrengen aan onze cellen is dat een logische redenering.

Ontsteking remmen en afvallen met kurkuma

 

Mensen die te maken krijgen met overgewicht hebben altijd te maken met kleine ontstekingen in ons lichaam. Deze ontstekingen zullen ervoor zorgen dat we op de lange termijn een risico vormen voor het krijgen van bepaalde aandoeningen.

Mensen met overgewicht krijgen op de lange duur te maken met hartproblemen en krijgen vroeg of laat ook diabetes van het type 2. Dit komt doordat ze insulineresistent zullen worden door de overvloed aan glucose die moet worden verwerkt en de voortdurende pieken in de bloedsuikerwaarden.

Het meest actieve ingrediënt in kurkuma is curcumine. Deze stof is verantwoordelijk voor alle voordelen van kurkuma en speelt dus ook de primaire rol bij het afvallen met kurkuma.

De antioxidante werking van curcumine zal de ontstekingen gaan verminderen die ontstaan in onze cellen. Dit kan zijn in de vetcellen, maar dit kan ook voorkomen in de spiercellen en in alle andere cellen van het lichaam.

Door deze antioxidante werking zullen ze ook de insulineresistentie gaan verhelpen. De bloedsuikerwaarden zullen geen hoge pieken meer vertonen en de cholesterol zal ook worden verlaagd als gevolg van de antioxidante en ontstekingsremmende werking van curcumine.

Daarnaast zullen een groot aantal andere metabolische problemen worden verholpen die uiteindelijk het gevolg zijn van het overtollige gewicht die we elke dag moeten meeslepen.

Afvallen met kurkuma door obesitas te bestrijden

 

Er zijn reeds een aantal studies uitgevoerd naar de effecten van kurkuma wanneer het gaat over het controleren van het lichaamsgewicht.

Zo heeft een onderzoek uit 2009 uitgewezen dat wanneer een groep muizen een vetrijk dieet die enorm veel calorieën bevat krijgt toegediend. En daarbij een supplement met curcumine gaat gebruiken. Ze minder geneigd zijn om aan te komen dan de muizen die geen supplement hadden gekregen.

Dit is te verklaren doordat curcumine verhindert dat er nieuwe bloedvaten kunnen worden gevormd in het vetweefsel. Dat zorgt er op zijn beurt voor dat de vetweefsels niet kunnen uitzetten en er ook weinig of geen gewicht bijkomt.

We kunnen dit niet aantonen bij mensen, doordat deze onderzoeken nog niet zijn uitgevoerd bij mensen. Toch ziet het er positief uit en kan het afvallen met kurkuma positieve resultaten teweegbrengen.

Hoe kunnen we kurkuma eten?

We kunnen kurkuma gebruiken in een poedervorm of we kunnen kurkuma vers gaan gebruiken in onze keuken. We dienen daarvoor wel peper en een beetje vet te gebruiken om de opname van de curcumine te verzekeren.

Om aandoeningen te voorkomen kan het voldoende zijn om kurkuma dagelijks in onze voeding te gaan gebruiken. Om ze te gaan genezen zijn echter relatief hoge hoeveelheden curcumine nodig en die kunnen we niet krijgen van voeding met kurkuma alleen.

Wanneer we ten volle willen profiteren van de effecten van curcumine kunnen we een supplement gebruiken.

We vinden 2 soorten supplementen terug. Supplementen met een hoge hoeveelheid curcumine, en supplementen met een gewone hoeveelheid curcumine. Deze bevatten ook meestal peper om de opname van curcumine te verhogen.

Kurkuma in je voedingspatroon

 

De specerij kurkuma is niet zo moeilijk te vinden. Bijna elke supermarkt zal het verkopen. Het is dus zeer makkelijk te krijgen. Verse kurkuma is iets moeilijker te vinden, daarvoor dien je al naar speciaalzaken gaan.

Bijvoorbeeld Indische supermarkten of bio-winkels zullen de verse variant van kurkuma hoogstwaarschijnlijk wel verkopen. De prijs kan wel eens tegenvallen en is vaak zo’n 5 keer hoger dan de prijs voor gember. Een familielid van de geelwortel.

De kleur is geel, en die kleur is zeer dominant in elk gerecht waar je kurkuma zal aan toevoegen. Ze zullen bijna alle gerechten geel gaan kleuren. Doordat de curcumine zo’n sterk effect heeft op het lichaam heeft ze ook een sterk effect op de kleur van het klaargemaakte gerecht.

Om die reden voeg je ze het best toe aan gerechten die van nature al geel zijn. Zoals eieren. Ook gerechten met wortelen kunnen gebruikt worden in combinatie met kurkuma.

Verder hangt het natuurlijk af van je eigen smaak. Sommige mensen vinden kurkuma beter wanneer die vers is. Omdat de smaak van de specerij wat nazindert in de smaak pupillen. Daarom kan de verse variant wel een alternatief zijn.

Er kan ook altijd een supplement gebruikt worden van curcumine. Al moet daar wel enige voorzichtigheid mee gepaard gaan.

Zo neem je beter geen supplement met curcumine wanneer je :

 • Wanneer u medicatie neemt om de bloeddruk te verlagen
 • Medicatie neemt tegen diabetes
 • Wanneer je medicatie neemt om de cholesterol te verlagen
 • Bloedverdunners neemt
 • Galstenen hebt
 • Medicatie neemt om de bloedsuiker te verlagen

De reden waarom je dan deze curcumine dient te vermijden is omdat ze hetzelfde effect hebben als deze soorten medicatie.

Curcumine zal de bloeddruk verlagen, bloedsuiker doen dalen, cholesterol verlagen en het bloed verdunnen.

Als je medicatie neemt en je wilt toch het kruid gaan gebruiken of een supplement met curcumine gebruiken dan kan je eventueel met je huisarts overleggen om een lagere dosis van de medicatie te nemen. Op die manier loop je geen risico op een te lage bloedsuiker of een te lage bloeddruk.

Geen magische oplossing

Er bestaat geen magische truc om af te vallen. Net hetzelfde geldt bij het afvallen met kurkuma. Het is een goede specerij om te gebruiken wanneer je wilt gewicht verliezen. Het zal zeker bijdragen aan een gezonder gewicht.

Maar dan moeten alle andere factoren ook op punt worden gebracht. Dan dien je zeker te voldoen aan het eten van gezonde voeding. Af en toe gaan bewegen.

En een calorie-tekort hebben zodat het afvallen met kurkuma makkelijker kan tot stand komen. Er bestaan natuurlijk manieren om af te vallen zonder een calorie-tekort te hebben.

Maar dan moet je voldoende kennis hebben over het metabolisme en weten hoe je het metabolisme kunt verhogen. Op die manier kan je gewicht verliezen door toch de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid te eten.

Voordelen van kurkuma – Conclusie

Alle problemen die te maken hebben met ontsteking en oxidatie kunnen worden voorkomen door een adequaat gebruik van curcumine. Dit zijn dan meteen de belangrijkste voordelen van kurkuma.

Wanneer we willen profiteren van deze voordelen van kurkuma gebruiken we beter een supplement. Omdat de hoeveelheid curcumine die daarvoor nodig is, niet kan worden bereikt door het gebruik in de keuken van kurkuma.

We hebben verschillende soorten supplementen. Zo zijn de supplementen met gemiddeld curcumine gehalte een stuk goedkoper dan de supplementen met een hoog curcumine gehalte.

Deel dit bericht

Scroll naar boven