Alle Voordelen Van Kurkuma Voor De Gezondheid

Volledige lijst met eigenschappen van kurkuma

Kurkuma is het meest effectieve voedingssupplement die men kan vinden op onze planeet. De voordelen van kurkuma voor de gezondheid worden elke dag groter. Meer en meer onderzoeken worden gedaan en komen tot de ontdekking dat de kurkuma of geelwortel voor verbluffende resultaten kan leiden, ten voordele van onze gezondheid.

kurkuma voordelen

In dit artikel gaan we alle voordelen van kurkuma voor de gezondheid bespreken. De voordelen van kurkuma zijn vooral gericht op de hersenen en het hart. Maar dit enorm krachtige antioxidant kan voor heel wat meer worden gebruikt. Eén van de voordelen van kurkuma zou zelfs bescherming en mogelijke genezing van kanker zijn!

Kurkuma bevat bioactieve stoffen met sterke medicinale werking!

Kurkuma is het kruid die de bekende gele kleur geeft aan onze curry.

Het wordt in India reeds duizenden jaren gebruikt als een specerij en als een geneeskrachtig kruid.

Recentelijke wetenschappelijke onderzoeken ondersteunen wat de Indiërs reeds voor duizenden jaren wisten. Het bevat daadwerkelijk bestandsdelen met geneeskrachtige werking.

kurkuma poeder gezond

Deze bestandsdelen heten de curcuminoïden. De belangrijkste daarvan is curcumine. Curcumine is het actieve ingrediënt in kurkuma.

Deze stof heeft sterke anti-ontsteking effecten en is een zeer sterke antioxidant!

De curcumine in kurkuma is echter niet hoog. Slechts 3% van kurkuma bevat deze stof. De meeste onderzoeken en zijn vele voordelen van kurkuma worden gedaan met curcumine.

En dan meestal met hoge dosissen die boven de 1 gram per dag gaan. Dat kan je onmogelijk halen uit het gebruiken van kurkuma als specerij.

Om die reden dien je, om van de vele voordelen van kurkuma te genieten, een supplement met een extract van curcumine nemen. Op die manier dien je niet zo’n hoge hoeveelheid kurkuma, dagelijks gebruiken.

Jammer genoeg wordt curcumine heel slecht opgenomen door het lichaam. Om die reden dien je zwarte peper te gebruiken om de opname van curcumine te verbeteren. De peperine in zwarte peper helpt om de opname te verhogen. Met maar liefst 2000%.

Je kan een aantal zwarte peperbollen inslikken samen met een curcumine supplement om van de verbeterde opname, te genieten.

Curcumine heeft ook vet nodig op voldoende opgenomen te worden. Om die reden gebruik je het beter voor of tijdens de maaltijd.

Kurkuma bevat curcumine, een bestandsdeel met sterke anti-ontsteking effecten en antioxidante werking. De meeste onderzoeken gebruikten extracten van kurkuma met hoge hoeveelheden curcumine.

Curcumine werkt ontstekingsremmend

kurkuma gezondheid

Eén van de meest krachtige voordelen van kurkuma en de belangrijkste actieve stof curcumine, is zijn ontstekingsremmende werking.

Ze helpen het lichaam vechten tegen aanvallen op het lichaam en spelen ook een belangrijke rol in het herstellen van eventueel aangerichte schade.

Zonder deze ontstekingsremmende stoffen in ons lichaam kan een hele simpele bacterie al dodelijk worden voor ons lichaam.

Korte termijn ontstekingen zijn belangrijk, toch kunnen ze een groot probleem worden wanneer ze chronische worden. Wanneer we constant met ontstekingen te maken krijgen. Dat zijn de voorlopers van alle dodelijke aandoeningen.

Deze ziektes zijn onder andere kanker, hartziekte, alzheimer, herseninfarct…

Lees ook :  Bergamot Etherische Olie Werking En Eigenschappen

Om die reden zijn alle stoffen die ons kunnen helpen om deze chronische ontstekingen te bestrijden van groot belang om deze te bestrijden en zelfs te doen verdwijnen.

Nu werd ontdekt dat curcumine een zeer sterke ontstekingsremmende werking heeft. Zo sterk zelfs dat het de concurrentie kan aangaan met vele bekende ontstekingsremmende medicijnen.

Curcumine bestrijdt de ontstekingen op verschillende vlakken op moleculair niveau.

Curcumine blokkeert een molecule die in de cellen ronddwaalt en bepaalde genen aanspreekt die in verband staan met ontstekingen.

Deze molecule heet NF-kB en daar wordt van geloofd dat ze een grote rol speelt in vele verschillende chronische aandoeningen.

In verschillende onderzoeken is de ontstekingsremmende werking van curcumine te vergelijken met veel farmaceutische medicijnen, zonder de neveneffecten natuurlijk.

kurkuma

Dat is daarbij één van de belangrijkste voordelen van kurkuma!

Chronische ontstekingen zijn de basis van vele verschillende chronische aandoeningen. Curcumine kan vele molecules blokkeren die bekend staan om ontstekingen in de hand te werken.

Kurkuma verhoogt de antioxidante capaciteit van het lichaam

Oxidatieve schade aan het lichaam wordt geloofd één van de mechanismen te zijn die schuilgaan achter veroudering en vele ziektes.

Het bevat vrije radicalen, die op hun beurt, zeer reactieve molecules zijn met onpare elektronen.

Deze vrije radicalen gaan reageren met belangrijke organische substanties zoals vetzuren, eiwitten of DNA.

De belangrijkste reden waarom antioxidanten zo belangrijk zijn, is dat ze het lichaam beschermen tegen deze vrije radicalen.

Curcumine is een zeer sterk antioxidant en kan vrije radicalen neutraliseren dankzij zijn chemische structuur.

Maar curcumine verhoogt ook nog eens de activiteit van de lichaamseigen antioxidanten.

Op deze manier zorgt curcumine voor een dubbele reactie tegen vrije radicalen. Ze blokkeert ze meteen en stimuleert daarna de lichaamseigen antioxidante mechanismen.

Curcumine verhoogt de zenuwcelstimulerende factor die van de hersenen afkomstig is en verbetert de hersenfunctie

gezondheid hersenen kurkuma

Vroeger werd geloofd dat neuronen niet in staat waren om zich te delen en vermenigvuldigen na de kindertijd.

Toch is het nu bekend dat dit daadwerkelijk gebeurd.

De neuronen zijn in staat om nieuwe verbindingen te vormen, echter in bepaalde plaatsen van de hersenen. Ze kunnen zich ook vermenigvuldigen en op die manier toenemen.

Eén van de grootste redenen daarvoor is de Brain Derived Neurotrophic Factor (BDNF) of de zenuwcelstimulerende factor die van de hersenen afkomstig is.

Veel bekende hersenaandoeningen worden gelinkt aan verlaagde waarden van dit hormoon. Onder andere depressie en Alzheimer.

Interessant genoeg, curcumine kan deze waarden verhogen van het BDNF hormoon.

Door dit te doen kan curcumine effectief zijn in het vertragen tot zelfs volledig omkeren van vele hersenziekten en verminderde werking van de hersenenfuncties door veroudering.

Er is ook de kans dat het helpt om het geheugen te verbeteren en je uiteindelijk slimmer kan maken. Dat lijkt zeker mogelijk, aangezien de effecten op de BDNF waarden. Echter is daar nog niet concreet op getest.

Curcumine verhoogt waarden van het hormoon in de hersenen BDNF. Dit verhoogt de groei van nieuwe neuronen en bestrijdt verschillende degeneratieve processen in de hersenen.

Curcumine verlaagt het risico op hartziekte

gezondheid hart kurkuma

Hartziekten zijn de grootste moordenaars ter wereld. Dit is bestudeerd en onderzocht gedurende vele tientallen jaren en daaruit hebben we een aantal dingen geleerd.

Hartziekten zijn uitermate gecompliceerd en daar zijn verschillende redenen voor. Curcumine kan helpen om vele van die stappen van het ziekte proces terug te draaien.

Waarschijnlijk een van de grootste voordelen van kurkuma wanneer het op hartziekten aankomt, is de verbetering van het endotheel. Die bedekken het hart en de bloedvaten daarrond.

Lees ook :  Wat Is De Werking Van Kruidnagel? Eigenschappen En Voordelen

Het is bekend dat het slecht functioneren van het endotheel een belangrijke factor is in het aanwakkeren van hartziekten. Het zorgt voor een moeizame regeling van de bloeddruk, vorming van bloedklonters en verschillende andere factoren.

Verschillende studies tonen aan dat curcumine verbetering aanbrengt aan het endotheel. Een studie toonde zelfs dat ze zo effectief zijn als sporten. Een ander onderzoek toonde dan aan dat ze zo sterk zijn als het medicijn atorvastatin.

Maar curcumine vermindert ook de ontsteking en oxidatie. Deze zijn ook van groot belang bij hartziekten.

In een bepaalde studie werden 121 patiënten die een overbruggingsoperatie ondergingen een supplement met 4 gram curcumine gegeven enkele dagen voor tot na de operatie. Een andere groep patiënten kreeg een placebo.

Er werd vastgesteld dat de groep die curcumine had genomen een verlaagd risico had van 65% op het krijgen van een hartaanval in het ziekenhuis.

Curcumine heeft voordelige effecten op bepaalde factoren die een rol spelen in het ontstaan van hartziekten. Het verbetert de functie van het endotheel en is een potente ontstekingsremmer en antioxidant.

Kurkuma kan helpen kanker voorkomen en misschien zelfs genezen

kurkuma eigenschappen

Er zijn veel verschillende vormen van kanker. Maar toch hebben ze veel dingen gemeen. Deze zijn van toepassing bij een supplement van curcumine.

Onderzoekers hebben curcumine bestudeerd als een voordelig kruid in de behandeling tegen kanker. Ze kan de groei van de kankercellen beïnvloeden, de ontwikkeling en uitzaaiing op moleculair vlak.

Onderzoeken hebben aangetoond dat ze angiogenesis kunnen verminderen. De angiogenesis is de groei van nieuwe bloedvaten in de tumoren. Ze kunnen ook de metastasis verminderen. Dat is de uiteindelijke verspreiding van kanker. Ook draagt curcumine bij aan het doden van kankercellen.

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat curcumine de groei van kankercellen kan verminderen en de groei van tumoren kunnen blokkeren in dierproeven.

Echter is dit nog niet getest op mensen en zijn deze dosissen curcumine ook enkel en alleen te halen door een supplement te gebruiken.

Toch is dit zeker een vorm van bewijs dat het kan helpen om kanker te voorkomen in de eerste plaats. Vooral kanker die voorkomt in het spijsverteringsstelsel. Darmkanker en maagkanker en andere kankers die daarmee in verband staan.

In een studie waarin 44 mannen met afwijkend weefsel in de darmen, die uiteindelijk in kanker kan uitgroeien, werd 4 gram curcumine per dag toegediend. En dit gedurende 30 dagen. De hoeveelheid afwijkend weefsel werd met 40% verminderd.

Misschien kan curcumine ooit gebruikt worden samen met de conventionele kanker behandeling. Het is te vroeg om dit te kunnen zeggen, toch ziet het er veelbelovend uit en wordt dit ook verder onderzocht. We weten dat de voordelen van kurkuma zijn, om de ontsteking te bestrijden. Kanker is ook een vorm van chronische ontsteking.

Curcumine zorgt voor verschillende veranderingen op moleculair vlak die kan helpen om kanker te voorkomen en zelfs misschien helpen genezen.

Kurkuma kan helpen om Alzheimer te voorkomen en te behandelen

dementie alzheimer kurkuma

Alzheimer is de meest bekende neuro degeneratieve ziekte van deze wereld en leidt uiteindelijk tot dementie.

Er is echter nog geen goede behandeling tegen alzheimer op dit moment.

Om die reden is het belangrijk om het in alle geval te proberen voorkomen.

Er is echter goed nieuws op komst. Omdat curcumine aangetoond heeft de barrière tussen het bloed en de hersenen te overbruggen.

Het is bekend dat ontsteking en oxidatieve schade een rol speelt in het ontwikkelen van Alzheimer. Zoals we weten bevat curcumine deze eigenschappen, het tegenhouden van ontstekingen en vrije radicalen.

Lees ook :  Wat zijn de voordelen van knoflook voor ons lichaam?

Maar een belangrijke factor in alzheimer ziekte is het opbouwen van proteïne tangels die de amyloïde plaques heten. Onderzoek heeft aangetoond dat curcumine deze plaques kan verwijderen.

Of curcumine nu kan helpen om alzheimer te vertragen of terug te schroeven moet verder worden onderzocht.

Curcumine kan de barrière tussen het bloed en de hersenen overbruggen en kan bepaalde verbeteringen in het ontwikkelingsproces van alzheimer teweegbrengen. Weer zien we dat de voordelen van kurkuma tegenover alzheimer te maken hebben met het bestrijden van ontstekingen en oxidatie.

Kurkuma is positief bij mensen met artritis

kurkuma artrose

Artritis komt heel vaak voor in onze landen. Er zijn verschillende types, maar de meeste zijn een soort ontsteking van de gewrichten.

Weten dat curcumine een potente ontstekingsremmer is, dan is het duidelijk dat curcumine ook zal helpen bij artritis. Verschillende onderzoeken hebben dit reeds aangetoond.

Een studie bij patiënten met reuma toonde aan dat curcumine sterker was dan de gegeven ontstekingsremmende medicatie.

Vele andere studies hebben gekeken naar de effecten van curcumine op artritis en hebben vastgesteld dat vele symptomen worden verholpen.

Alle voordelen van kurkuma hebben vooral te maken met het bestrijden van ontstekingen. Op die manier kunnen de voordelen van kurkuma wel oplopen tot boven de 1000.

Artritis is een veel voorkomende aandoening, die wordt gekarakteriseerd door ontsteking van de gewrichten. Veel onderzoeken tonen aan dat curcumine kan helpen om de symptomen te behandelen en zijn in sommige gevallen sterker dan de gegeven medicatie.

Curcumine helpt tegen depressie

Kurkuma heeft bewezen effectief te werken tegen depressie.

In een onderzoek bij 60 patiënten die in 3 groepen werden ingedeeld. Waarbij 1 groep prozac nam, een andere groep nam een gram curcumine en een andere groep nam prozac en curcumine. Na 6 weken had curcumine geleid tot dezelfde verbeteringen als prozac. Echter boekte de groep die curcumine en prozac samen namen de meeste vooruitgang.

Volgens deze studie werd duidelijk dat curcumine een effectief antidepressant is.

Depressie wordt ook gelinkt aan de verminderde waarden van de BNDF. De brain derives neurotrophic factor. En een kleinere hippocampus, een deel van de hersenen die een rol speelt in het leren en geheugen.

kurkuma goed voor hersenen

Curcumine boost deze BNDF waarden, en kan op die manier bepaalde veranderingen omdraaien. Er is ook aanwijzing dat curcumine de neurotransmitters serotonine en dopamine gaat verhogen.

Een studie bij 60 patiënten met depressie heeft aangetoond dat curcumine even krachtig is als het medicijn prozac, om de symptomen van depressie te onderdrukken.

Curcumine kan veroudering tegengaan en ouderdom gerelateerde aandoeningen bestrijden

Als curcumine kan helpen om hartziekten, kanker en alzheimer te voorkomen. Dan is het logisch dat curcumine voordelen heeft wanneer het gaat om de veroudering waar iedereen mee te maken krijgt.

Om die reden is curcumine een zeer populair supplement om veroudering tegen te gaan.

Weten dat oxidatie door de vrije radicalen en ontstekingen een grote rol spelen in de veroudering. Dan kan curcumine effecten hebben die het voorkomen van ziekten ver te boven gaan.

kurkuma werking

Conclusie

Alle voordelen van kurkuma hebben vooral te maken met het bestrijden van ontstekingen. Op die manier kunnen de voordelen van kurkuma wel oplopen tot boven de 1000.

Want bijna elk probleem of elke aandoening die we als mens kunnen krijgen, hebben te maken met ontstekingen.

Doordat de belangrijkste voordelen van kurkuma ontstekingsremmend en antioxidant zijn. Dan weten we dat we voor bijna alle aandoeningen voordeel kunnen doen bij het gebruiken van kurkuma.

Wanneer we willen genieten van de voordelen van kurkuma is het aangewezen een supplement te nemen. Door kurkuma te gebruiken als specerij of kruid kunnen we niet de adequate hoeveelheid bereiken die nodig is om ten volle te kunnen genieten van de voordelen van kurkuma.

kurkuma supplement

Supplementen die meer curcumine bevatten zijn over het algemeen een stuk duurder dan de supplement die een middelmatige hoeveelheid curcumine bevatten.

 

Bronnen:

https://nccih.nih.gov/health/turmeric/ataglance.htm

http://umm.edu/health/medical/altmed/herb/turmeric

Deel dit bericht

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven