Vochtafdrijvende Thee: Volledige Lijst

Vochtafdrijvende Thee drinken

vochtafdrijvende theeVochtafdrijvende thee kan helpen om overtollig vocht uit het lichaam te halen. Dat is dan hoofdzakelijk water en zout. De kenmerken zijn meestal hetzelfde. Ze gaan de nieren extra stimuleren om meer zout uit het lichaam te trekken. Op die manier zal er ook meer water uit het lichaam worden genomen.

Wanneer is vochtafdrijvende thee nodig?

Een dokter kan aanraden om een vochtafdrijvende thee te drinken wanneer het lichaam teveel vocht vasthoudt. Dit probleem komt echter meer voor bij oudere volwassenen. Dat kan gebruikt worden voor het behandelen van een groot aantal kwaaltjes.

Waaronder :

 • Hoge bloeddruk
 • Hartaanval gehad in het verleden
 • Levercirrose
 • Slecht werkende nieren
 • Nierstenen
 • Edema (gezwollen voeten en handen)
 • Diabetes

gebruik vochtafdrijvende theeWanneer medicatie wordt genomen om het vochtafdrijvende effect te bekomen kan dat gepaard gaan met een aantal nadelen.

Voorbeelden daarvan zijn :

 • Hoofdpijn
 • Spierkrampen
 • Vermoeidheid
 • Zich licht in het hoofd voelen

Omwille van die vaak voorkomende neveneffecten kan er gekozen worden voor een vochtafdrijvende thee op basis van natuurlijke middelen.

Dat zal ervoor zorgen dat de neveneffecten hoofdzakelijk worden vermeden.

Al kan wel bij sommige soorten vochtafdrijvende thee diarree gaan ontstaan. Omdat zowel de nieren als de spijsvertering worden gestimuleerd.

Dit komt meestal voor wanneer te hoge dosissen worden gebruikt. Vooral paardenbloem, één van de sterkste vochtafdrijvers. Kan zowel een vochtafdrijvend als een laxerend effect doen ontstaan.

Het effect van vochtafdrijvende thee kan er echter wel voor zorgen dat we teveel kalium verliezen via de urine. Het is daarom belangrijk dat we kaliumrijke voedingsmiddelen gaan eten en op die manier een gebrek aan kalium gaan voorkomen.

Voordelen van vochtafdrijvende thee

Er zijn heel wat voordelen verbonden aan vochtafdrijvende thee. Zo kunnen ze helpen om overtollig gewicht te verliezen.

Echter dient er worden gesteld dat we hoofdzakelijk water zullen verliezen. Om die reden is niet meteen de aangewezen methode om af te vallen.

Lees ook :  Welke Voedingsstoffen Kunnen Helpen Nierstenen Voorkomen

Wel kan vochtafdrijvende thee heel goed helpen wanneer we een opgeblazen gevoel hebben in de buik. Of een voller gezicht hebben als gevolg van overtollige vochtopslag.

Vochtafdrijvers zullen ook helpen om het lichaam te ontgiften. Ze concentreren zich echter hoofdzakelijk op de nieren.

Maar vaak wordt ook de spijsvertering verbeterd en wordt de lever gestimuleerd. Dat kan dan bijdragen om meer gal te produceren en makkelijker vet te gaan verteren.

Soorten Vochtafdrijvende Thee

Paardenbloem

paardenbloem vochtafdrijvendDit is waarschijnlijk wereldwijd de meest gebruikte vochtafdrijvende thee. De paardenbloem (1) werd reeds gebruikt in de Chinese traditionele geneeskunde. Ook in de middelleeuwen werd het vaak gebruikt.

In de zomer zijn ze ook in ruime getallen aanwezig in onze tuin.

Meestal op plaatsen waar we dat niet willen hebben.

Naast het feit dat paardenbloem een zeer sterk natuurlijk  vochtafdrijvend middel is bevat dit kruid nog heel wat andere eigenschappen.

Zo zal de paardenbloem helpen bij de spijsvertering. Het stimuleert het hongergevoel en heeft een positieve invloed op de natuurlijke bacteriën in de darmen.

Ook wordt er meer maagzuur vrijgegeven wat kan helpen bij de vertering van vetzuren.

Zoals reeds eerder werd vermeld heeft de paardenbloem ook een laxerend effect.

Bij de meeste mensen is het effect mild. En wordt het effect versterkt wanneer hoge dosissen worden gebruikt. Echter is dat van persoon tot persoon verschillend. Het laxerende effect van de paardenbloem kan vooral handig zijn bij mensen die last hebben van borrelende darmen. Omdat het ook de spijsvertering zal versnellen. Zo verlaagt het risico op rommelende darmen.

Daarnaast bevat de paardenbloem ook sterke antioxidanten die ons zullen beschermen tegen ziekten en schade die wordt aangebracht door vrije radicalen in het lichaam.

Vitamine C, Vitamine A zorgt onder meer voor de stimulatie van de lever die beter gifstoffen kan afvoeren en de aanmaak van gal kan verhogen. (Paardenbloem kan je hier online bestellen in capsules of thee)

Brandnetelthee

brandnetel vochtafdrijvende theeWeer een kruidenthee waar onze bossen en graskanten vol van staan.

Deze vochtafdrijvende thee heeft sterke eigenschappen om zowel zout als overtollig water uit het lichaam te halen.

Lees ook :  De Belangrijkste Rode Ginseng Bijwerkingen

Brandnetel heeft net als de paardenbloem een lange geschiedenis en werd ook in de middelleeuwen gebruikt als een vochtafdrijvende thee.

Wanneer meer dan 24 mg per kg lichaamsgewicht wordt gebruikt kan de plant giftig zijn voor het lichaam.

Wanneer we dus 60 kg wegen is het niet aangeraden om meer dan 1.44 kg te gebruiken. Maar ik denk niet dat iemand zo’n hoeveelheid ooit zou gebruiken.

Groene thee

groene theeGroene thee werkt zowel stimulerend als vochtafdrijvend. Grotendeels door de hoeveelheid cafeïne in de thee. Groene thee bladeren worden verwerkt om zwarte thee te maken.

Echter bevatten ze de meest gezonde eigenschappen wanneer ze nog niet verwerkt zijn. Dit omdat ze meer antioxidanten bevatten. Op die manier kunnen ze helpen om kanker te bestrijden.

Wanneer je ook koffie drinkt gedurende de dag dien je op te letten om niet al teveel cafeïne in te nemen. Dagelijks slechts 200 mg tot 300 mg cafeïne wordt gezien als onschadelijk.

Hoger dosissen zijn niet aan te raden. In 1 kopje kunnen we maximum 40 mg cafeïne vinden. Dat maakt het maximum op 8 kopjes per dag.

Op die manier kunnen we genieten van de vochtafdrijvende thee. En krijgen we niet te maken met onnodige neveneffecten van teveel cafeïne. Neveneffecten zoals hartkloppingen, versnelde hartslag, hoge bloeddruk, slaapproblemen…

Paardenstaart thee

Paardenstaart is een kruid die nauw verwant is met varen. Het werd al bij de Grieken en de Romeinen gebruikt omwille van zijn vochtafdrijvende werking.

Het wordt aangeraden bij de behandeling van nierstenen, echter zijn daar relatief hoge dosissen voor nodig. Ook voor problemen met de urinewegen kan paardenstaart thee heel goed helpen.

Eén ding waar we moeten op letten wanneer er hoge hoeveelheden paardenstaart thee worden gedronken, is dat we voldoende vitamine B1 gaan innemen. Omdat deze vitamine ook voor een deel wordt afgevoerd door het kruid.

Kamperfoelie (Honeysuckle)

Kamperfoelie vochtafdrijvendKamperfoelie of honeysuckle heeft een zeer unieke geur. En kan zeer bedwelmend werken.

Kamperfoelie wordt geprezen om zijn geneeskrachtige aspecten als gevolg van hun zoete geur. Het wordt gerekend onder de betere kruiden om verkoudheid te genezen.

Ook heeft het kruid een natuurlijke vochtafdrijvende werking en kan op die manier worden gebruikt in thee of water.

Lees ook :  Lever Zuiveren Met Kurkuma! Ontstekingsremmend En Antioxidant

Duizendblad

Duizendblad (2)  is een andere natuurlijke vochtafdrijvende thee die reeds zijn werking heeft bewezen.

Naast de kracht om overtollig water te ontlasten kan het ook gebruikt worden om hoge bloeddruk te verhelpen.

Echter wordt het beter niet gebruikt in combinatie met medicatie tegen hoge bloeddruk.

Ook mensen die medicatie nemen tegen angst of medicatie nemen om te slapen praten beter eerst met een arts vooraleer ze duizendblad gaan gebruiken.

Ze hebben soortgelijke eigenschappen als de paardenbloem en bevatten belangrijke vitamines en mineralen. Duizendblad is in het westen zeer populair als vochtafdrijvende thee.

De bladeren kunnen worden toegevoegd aan net niet kokend water. Ook zijn ze makkelijk te krijgen in thee.

Moeten we opletten met vochtafdrijvende thee?

Vochtafdrijvers zijn niet gevaarlijk wanneer ze worden gebruikt met mate. Bij gebruik van hoge dosissen kunnen lichte nevenverschijnselen optreden waarvan een laxerend effect de belangrijkste is.

hoge bloeddruk medicatie en vochtafdrijversVochtafdrijvers zorgen voor een bloeddruk verlagend effect. Om die reden kunnen ze gevaarlijk zijn voor mensen die medicatie nemen tegen een hoge bloeddruk.

Deze kruiden kunnen de werking van de medicatie gaan versterken waardoor de bloeddruk te laag zou komen.

Interactie met medicatie tegen hoge bloeddruk

In het geval dat er medicatie wordt genomen tegen hoge bloeddruk dien je zeker en vast eerst een dokter te raadplegen om na te gaan welke kruiden je kan gebruiken.

Waarschijnlijk kan een lagere dosis medicatie worden voorgeschreven waardoor het veilig kan worden gebruikt in combinatie met medicatie. Het is zeker niet aangeraden om dit op eigen initiatief te doen zonder een dokter te raadplegen.

Uitdroging

Verder dient er nog de aandacht gevestigd te worden op het feit dat deze dranken dehydratie kunnen veroorzaken.

Ze hebben een verkoelend effect op het lichaam. Dranken met een afdrijvend effect kunnen automatisch zorgen voor het hebben van meer dorst.

Waardoor mogelijk meer van deze dranken worden gedronken die dan uiteindelijk het lichaam kunnen uitputten. Waardoor op termijn oververmoeidheid kan ontstaan.

Zorg ervoor dat je voldoende water drinkt wanneer je deze vochtafdrijvende thee soorten gebruikt.

Andere voedingsbronnen

Daarnaast bevatten voeding met hoge hoeveelheden magnesium en kalium ook (lichte) natuurlijke vocht-aflatende eigenschappen. Die kunnen misschien worden toegevoegd aan het dieet wanneer we te maken hebben met overtollige vochtopslag.

Deel dit bericht

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven