De 6 Snelst Werkende Vochtafdrijvende Kruiden!

Vochtafdrijvende kruiden helpen het lichaam ontlasten van vloeistoffen die het lichaam niet meer nodig heeft. Deze vloeistoffen kunnen giftig zijn of op andere manieren schadelijk zoals bijvoorbeeld hoge dosissen sodium na het eten van fastfood of pizza.

Vochtafdrijvende kruiden worden vaak gebruikt in de naloop van een hartaanval. Ook voor hoge bloeddruk en sommige nieraandoeningen zoals nierstenen en minder functioneren van de nieren. Verschillende leveraandoeningen worden er ook mee behandeld in de alternatieve geneeskunde zoals levercirrose. Deze middelen worden ook vaak gebruikt bij het afvallen. Al zal men daar alleen vocht en geen vet zoals buikvet mee verliezen.

Edema, het zwellen van de benen en de voeten worden ook vaak bestreden met paardenstaart. De behandeling van diabetes wordt ook vaak aangevuld met het gebruik van paardenstaart.

paardenbloem

Je zult waarschijnlijk al gehoord hebben dat dranken die cafeïne bevatten, een vochtafdrijvende werking hebben. Dit betekent dat je na het drinken van deze dranken meerdere malen zal moeten gaan plassen.

Hetzelfde geldt voor verschillende theesoorten met cafeïne. Echter zijn er ook verschillende soorten thee zonder cafeïne die een soortgelijke werking kunnen hebben.

Vraag zeker raad aan je dokter indien je dit wilt gebruiken ter vervanging van bepaalde medicijnen of om een ernstige aandoening te behandelen.

Groene thee

groene theeAls eerste in de rij met vochtafdrijvende kruiden vinden we de groene thee. Groene thee bevat natuurlijke cafeïne. Het wordt gebruikt als een stimulerend middel en als vochtafdrijvend middel. Groene thee bladeren zijn bewerkt om zwarte thee te maken. Hoewel onbewerkte groene thee bladeren de meeste voordelen kunnen bieden voor de gezondheid.

thee drinken

Dit komt door de hoge concentratie antioxidanten. Ze kunnen effectief zijn tegen sommige vormen van kanker. Wanneer je nog andere cafeïne-rijke dranken drinkt dien je echter rekening te houden met de dagelijkse hoeveelheid cafeïne. Een dosis van 200 tot 300 mg per dag wordt gezien als onschadelijk. Indien je meer dan 300 mg per dag gaat gebruiken kan je te maken krijgen met enkele neveneffecten van cafeïne. Die kunnen onder andere verhoogde bloeddruk, slapeloosheid, en transpireren tot gevolg hebben.

Lees ook :  Rhodiola | Rozewortel: De Feiten Wetenschappelijk Ondersteund

Een kopje thee bevat tussen de 16 en 40 mg cafeïne. Dat betekent dat je zeker 8 kopjes thee kunt drinken per dag, zonder neveneffecten te ervaren van het gebruik van cafeïne. (1)

Taraxacum of paardenbloem

paardenbloem meisje

De volgende in de rij vochtafdrijvende kruiden zijn de paardenbloem (Taraxacum). Deze planten vind je vooral op plaatsen waar je het niet wilt hebben, zoals in het gras of tussen de struiken in je tuin.

Ze bestaan al meer dan 30 miljoen jaar en komen oorspronkelijk uit Eurazië. De bloemen werden sindsdien gebruikt als voeding en als kruid. De naam Taraxacum is afkomstig uit de Middeleeuwen en komt uit de Arabische geneeskunde.

Ze werden ook reeds gebruikt in traditionele Chinese en Europese geneeskunde om een heleboel aandoeningen te behandelen.

paardenbloem in ijs

De wortels van de plant vervullen andere functies dan de bloemen. De bladeren van de paardenbloem hebben een vochtafdrijvend effect.

Een onderzoek dat werd uitgevoerd in 2009 onder 17 deelnemers toonde aan dat reeds na 5 uren de deelnemers meer moesten gaan urineren. Ook het volume van de urine was toegenomen. En dit na slechts 5 uur. (2)

Indien je de thee niet lust kun je een extract supplement gebruiken. Dit is meestal sterker geconcentreerd.

[bctt tweet=”De #paardenbloem behoort tot de sterkste #vochtafdrijvers !” username=”1gezonderleven”]

Paardenstaart thee

paardenstaart

Paardenstaart is een kruid dat heel dicht aanleunt bij de varens. Het kruid werd reeds gebruikt door de Grieken en de Romeinen. Ondanks het weinige aantal tests dat zijn uitgevoerd op de effecten van paardenstaart wordt het al lange tijd gebruikt als een vochtafdrijvend kruid.

Lees ook :  Lijst met de 8 meest krachtige vochtafdrijvers

Paardenstaart wordt ook aanbevolen tegen nierstenen.

Het wordt ook gebruikt om stenen in de blaas te behandelen. En alle andere problemen met de urinewegen, zoals het onmogelijk controleren van de urine (incontinentie).

Paardenstaart wordt in veel culturen gebruikt tegen nierstenen. Omwille van zijn vochtafdrijvend effect, maar ook omwille van zijn sterke antioxidanten. Hoewel concreet wetenschappelijk bewijs voor de werking tegen nierstenen toch ontbreekt. (3)

Bij het drinken van thee met paardenstaart dien je wel rekening te houden met vitamine B1. Zorg voor voldoende inname van deze vitamine. Want deze wordt door de effecten van paardenstaart ook deels ontlast.

Brandnetelthee

brandnetelEen andere soort van de vochtafdrijvende kruiden zijn de brandnetel.

Brandnetel werd reeds gebruikt tijdens de middeleeuwen, waar het gebruikt werd als vochtafdrijvend middel. De wetenschappelijke naam luidt urtica dioica.

Een Studie uit 2000 gepubliceerd in het tijdschrift “Ethnopharmacology” stelde dat brandnetelthee niet alleen in staat is om het overtollige water uit het lichaam te laten afvoeren. Maar ook te hoge hoeveelheden zout.

Echter dien je ook op te letten met deze vochtafdrijvende kruiden want er werd vastgesteld dat 24 mg brandnetel per kg lichaamsgewicht giftig kan zijn voor het lichaam. Lagere dosissen zijn volkomen onschadelijk. (4)

Brandnetelthee net als een supplement van brandnetel kunnen hiervoor gebruikt worden. Al kunnen we ook geconcentreerd brandnetelsap mengen met water.

Hibiscus

Dit kruid heeft meerdere functies.

Eén daarvan is onder andere de bloeddruk doen dalen.

Naast het bloeddrukverlagende effect van hibiscus wordt het ook ingezet als vochtafdrijvend middel.

Enkele onderzoeken hebben reeds aangetoond dat hibiscus helpt om de nieren te filteren. (5)

Je kan hibiscus thee drinken.

Hibiscus bestaat ook in een vloeibaar extract.

Jeneverbes

jeneverbesDe jeneverbes komt vooral voor in gematigde klimaten.

In onze landen komt één van de 60 verschillende soorten voor namelijk de juniperus communis.

Lees ook :  Muira Puama voordelen en werking

De jeneverbes wordt sinds de middeleeuwen gebruikt als vochtafdrijvend middel.

Enkele recente onderzoeken hebben dat effect ook aangetoond.

Ze kunnen de hoeveelheid urine drastisch verhogen.

Dit werd onderzocht bij dieren. (6)

En zoals bijna alle andere vochtafdrijvende kruiden zullen ze het kaliumgehalte in het lichaam niet doen dalen.

Jeneverbes wordt het best gebruikt in tabletvorm.

Vochtafdrijvende kruiden en gezonde betere levensstijl

Naast het gebruik van vochtafdrijvende kruiden kun je nog andere dingen doen om eventuele problemen met de urinewegen te herstellen. Zo kan je beginnen met minder zout te gaan gebruiken in de keuken. Klaargemaakte maaltijden in de supermarkt bevatten meestal hoge hoeveelheden zout. En wanneer je vaak kiest voor fastfood kan je ook te maken krijgen met te hoge sodium waarden in het lichaam.

Je kan makkelijk controleren of je urine gezond is door te gaan kijken naar de kleur van de urine. Heeft de urine een doorzichtige kleur dan heb je genoeg vocht in je lichaam. Is de urine echter donker van kleur dan dien je toch meer water te drinken. Een normale hoeveelheid wordt gesteld op 1.5 tot 2 liter per dag. Toch zijn er mensen die, omwille van een actieve levensstijl of een hoge transpiratie, meer dan 2 liter water dienen te drinken.

[bctt tweet=”Bij het gebruik van #vochtafdrijvers is het drinken van #water zeer belangrijk om uitdroging te voorkomen!” username=”1gezonderleven”]

Meer fruit en meer groenten eten kunnen ook zorgen voor een betere vochtafdrijving. Goeie voorbeelden daarvan zijn de watermeloen, druiven, bessen, selder, asparagus, uien, look en peper. Deze kunnen zeker helpen om het overtollige water makkelijk uit het lichaam te laten vloeien. Bij het gebruik van vochtafdrijvende kruiden moeten we echter wel rekening houden met de hoeveelheid kalium die kan worden afgevoerd via de urine. Om een kaliumtekort te voorkomen dienen we ook aandacht te besteden aan voldoende voedingsmiddelen die kalium bevatten.

Deel dit bericht

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven