Tongkat Ali: Alle Voordelen Feiten en Effecten!

tongkat ali

Tongkat Ali: Alle Voordelen Feiten en Effecten!

Eurycoma Longifolia Jack is de naam van een kruid die beter bekend staat als Tongkat Ali, Maleisische Ginseng of Lange Jack.

De afrodisiac effecten van eurycoma zijn duidelijk betrouwbaar en verschijnen bij een groot gedeelte van de dieren waarmee getest werd.

eurycoma longifoliaEr bestaat minder bewijs bij vrouwelijke proefdieren, maar het weinige bewijs die voorhanden is heeft dezelfde effecten weer als bij de mannelijk dieren. Ook bij mensen zijn de effecten van tongkat ali reeds uitgetest.

Het is niet makkelijk om een vergelijking te maken tussen de verschillende potentieverhogende middelen of potentieverhogende kruiden. Toch is eurycoma ofwel Tongkat Ali zeker één van de betere in de rij.

Als toevoeging op de effecten voor het seksuele aspect, zal tongkat ali ook de sperma productie verhogen. Het kan net zo goed worden gebruikt als middel om het orgasme uit te stellen.

Eén bepaalde molecule in de plant is daar direct voor verantwoordelijk. Het gaat om de 9-hydroxycanthine-6 molecule. Die molecule wordt in verband gebracht met zowel het uitstellen van het orgasme of de zaadlozing, als voor het potentie verhogende effect van de plant.

Hormonaal heeft tongkat ali anti-oestrogene effecten. In zeer sterke mate alleszins want het evenaart de effecten van Tamoxifen. Dit is een relatief sterk medicijn om het oestrogeen te verlagen.

Dit lijkt allemaal zeer veelbelovend. Echter is er geen wetenschappelijk bewijs voorhanden bij mensen dat dit effect aantoont. De onderzoeken werden gedaan bij dieren.

Wanneer we het over testosteron gaan hebben bestaat er literatuur genoeg om te bevestigen dat tongkat ali werkt als een testosteron booster in gezonde ratten.

Weetjes

De plant is ook bekend onder de namen:

 • Lange jack
 • Tongkat Ali
 • Maleisische Ginseng
 • Longjax
 • Cay Ba Binh
 • Pasak Bumi
 • Langir Siam
 • Tung Sawa

Voordelen

Tongkat Ali ofwel Eurycoma Longifolia Jack is in staat om zowel het libido en de seksprestaties te verhogen.

Het verlaagt gevoelens van angst en stress. Hoewel dit te weinig is onderzocht door wetenschappers

De actieve ingrediënten hebben een zeer bittere smaak. Een beetje te vergelijken als tonic of schweppes.

Gebruik

testosteronTongkat Ali Aanbevolen dosis

Om te beginnen bij een normale dosis, een standaard dosis dan kunnen we zo’n 200 tot 300 mg tongkat ali of eurycoma longifolia jack gebruiken.

Dit is bijna net zo effectief als 20 tot 30 gram van de droge wortel van de plant.

Deze dosis mag 1 tot 2 keer worden genomen gedurende de dag. Het staat echter niet vast of dit de optimale dosis is.

Over het testosteron en seks

Tongkat ali is een zeer effectief potentiemiddel. Zijn anti-oestrogene effect en zijn balancerende werking op stress en angst hebben daar ook voor een deel mee te maken.

Bij mannen met een testosteron tekort kan een grote verbetering worden verwacht (46%). Bij mannen met een hoog testosteron zal echter een kleine verbetering waargenomen worden. Tenzij hogere dosissen worden genomen van tongkat ali.

Lees ook :  Testosteron verhogen met kruiden en supplementen

De wetenschappelijke onderzoeken met mensen

In deze topic gaan we het hebben over de wetenschappelijke onderzoeken naar het effect van Tongkat Ali die zijn verricht op mensen. De onderzoeken met dieren zijn hier weggelaten.

Cortisol

Relatief veel onderzoeken zijn uitgevoerd naar het effect van tongkat ali op de cortisol bij mensen.

We hebben als uitkomst dat bij mensen die onder stress staan, een daling van 16% wordt aangetoond bij het gebruik van een supplement. (bron)

Potentie (erectie)

libido tongkat aliOok hier zijn gedetailleerde onderzoeken naar uitgevoerd. We kunnen vaststellen dat de plant een gunstig effect heeft op de potentie.

Bij de meeste personen verbetert de erectie na het gebruiken van een supplement. (bron)

Libido

Er wordt een verbetering vastgesteld in het libido bij zowel mannen als vrouwen. Wanneer dagelijks eurycoma wordt gebruikt via een supplement. (bron)

Beweeglijkheid van de zaadcellen

De beweeglijkheid van de zaadcellen verbetert. Zeker bij mensen met een verminderde activiteit van de zaadcellen.

Er werd een gemiddelde verbetering vastgesteld van bijna 45%. (bron)

Sperma kwaliteit en hoeveelheid

Tongkat verhoogt zowel de kwaliteit van het sperma als de hoeveelheid sperma wanneer een supplement wordt gebruikt. (bron)

Stress

Bij het gebruiken van een supplement wordt de stress dankzij eurycoma voor een deel verlaagd. De werking is echter niet te vergelijken met die van Withania Somnifera of Ashwagandha.

Algemeen welzijn

Bij mensen die in een goede fysieke en mentale gezondheid zijn wordt er een algemene verbetering waargenomen in het algemeen welzijn van de proefpersonen.

De personen die tongkat ali gebruikten voelden zich opmerkelijk gelukkiger. Dat is misschien ook voor een deel te verklaren door de verhoogde drang naar seks dankzij het hoger libido. (bron)

Overgewicht

overgewicht tongkat aliEen daling in het lichaamsgewicht wordt waargenomen bij mensen met overgewicht.

Echter kunnen we dit niet vaststellen bij mensen met een normaal lichaamsgewicht, of waren de resultaten te laag om opgemeten te worden.

Testosteron

Hoewel tongkat ali beschermend werkt op zowel de teelballen en op de vruchtbaarheid. Beide worden gestimuleerd. Zowel voor de aanmaak van meer sperma als voor het verbeteren van de kwaliteit van het sperma.

En dat er bij minder vruchtbare mannen en bij mannen die onder stress stonden een duidelijke verhoging van het testosteron werd opgemeten.

Zijn de effecten bij mannen die niet onder stress staan minder enorm op vlak van testosteron. Een gemiddelde stijging wordt waargenomen.

Het testosteron wordt hoe dan ook verhoogd bij alle proefpersonen. Echter is de mate van de verhoging afhankelijk van de toestand van de proefpersoon.

Een gezonde proefpersoon zonder overgewicht, angst, stress of problemen met sperma en vruchtbaarheid vertoonde een minder hoge stijging van het testosteron dan de andere mannen. (1) (2) (3)

Spiermassa, spierkracht en vetpercentage

Mensen die een supplement met tongkat ali gebruiken hebben duidelijk meer controle over de magere spiermassa in het lichaam. Dit is aangetoond in combinatie met krachttraining.

Een verhoging van de kracht werd waargenomen maar dat kan ook onderhevig zijn aan het gunstige effect op de spiermassa die makkelijker toeneemt. (1) (2)

Tongkat Ali in detail

Naamgeving en oorsprong

Eurycoma Longifolia Jack wordt ook wel Tongkat Ali genoemd, Lange Jack of Maleisische ginseng. Toch behoren ze niet tot dezelfde familie als de Panax Ginseng.

Eurycoma Longifolia of Tongkat Ali behoort tot de plantfamilie van de Simaroubaceae. Met als naam Eurycoma.

Lees ook :  De Beste Middelen Die Het Libido Verhogen! Snel En Effectief!

Nog vier andere planten behoren tot dezelfde familie:

 • Apiculata
 • Harmandiana
 • Latifolia
 • Longifolia

Alleen eurycoma Longifolia, dus Tongkat Ali wordt gebruikt in de medische wereld om zijn vele effecten op het seksuele vermogen.

Tongkat Ali Werking

Libido verhogen

tongkat ali werkingTongkat ali is goed onderzocht op het vlak van het libido. De grootste reden daarvoor is simpelweg omdat het kruid meestal voor die reden wordt gebruikt.

Er wordt verondersteld dat het glycoproteïne van eurycoma verantwoordelijk is voor de libido verhogende werking.

Echter zal de eurypeptide werking die dan weer een rol speelt bij het verhogen van het testosteron daar ook voor een deel tussen zitten.

Bij mensen wordt een verhoging van het libido vastgesteld wanneer met een dosis van 300 mg tongkat ali supplement wordt getest.

Ook bij ratten (waarover meer onderzoek beschikbaar is) werd een verhoging vastgesteld.

Bij ratten werd onder meer duidelijk dat Tongkat ali in staat is om:

 • Orgasme uit te stellen
 • Vroegtijdig klaarkomen verhinderen
 • Beter een orgasme kunnen krijgen
 • Verhoogde drang naar seks

De eerste 6 dagen werd bijna geen verschil opgemerkt. Na 6 dagen werd een duidelijke verbetering vastgesteld. 45% verbetering bij het krijgen van een orgasme. 25% verbetering bij vroegtijdig klaarkomen en een verbetering van 37% van de drang naar seks werd opgemeten.

Tongkat Ali supplement verhoogt zowel bij mannen als bij dieren het libido. Ook het orgasme wordt verbeterd, het orgasme kan makkelijker gecontroleerd worden, al is het laatste niet bij mannen getest maar bij ratten.

Stress en Angst

stressBij een onderzoek met Tongkat Ali waarbij onder andere angst en stress werd opgemeten werd een verbetering waargenomen in de parameters van die stress en angst.

De werking was net niet sterk genoeg als de werking van het medicijn Diazepam.

Een onderzoek bij muizen die men liet vechten tegen elkaar toonde eenzelfde resultaat. De werking van Tongkat ali was op vlak van stress en angst net niet sterk genoeg als de werking van Diazepam.

Toch was dat voor een natuurlijk middel zeer sterk om een medicijn als diazepam bijna te evenaren om de spanning en stress onder controle te houden.

Bij mensen zagen we bij het gebruik van een supplement duidelijke verbetering in de stressniveau’s.

Tongkat Ali bij erectieproblemen

Men weet niet zeker of de effecten op vlak van de potentie, een gevolg zijn van de libido verhogende werking.

Toch kan men een verbeterde erectie en een sterkere erectie vaststellen na het gebruik van dit kruid.

Ratten werden gedurende 10 dagen getest met dosissen van 200, 400 en 800 mg. Men kon een verbetering opmaken van 13 tot 23%.

De werking heeft niet zo zeer te maken met een verhoogd stikstofgehalte maar eerder de processen die de erectie doen wegvallen worden geblokkeerd. Daardoor heeft het kruid een potentieverhogende werking.

Tongkat ali verbetert de erectie en kan mogelijk het orgasme uitstellen

Hoeveelheid en kwaliteit sperma

Zowel de hoeveelheid sperma als de kwaliteit van het sperma wordt verbeterd nadat een supplement wordt gebruikt met Tongkat Ali.

De reden daarvoor zou men denken te vinden in het oestrogeen blokkerende effect van de plant.

Toch zou dit niet kunnen te maken hebben met de verbeterde vruchtbaarheid. Dit moet duidelijk komen door middel van andere mechanismen.

Men ontdekte onder andere een verhoging van de hoeveelheid sperma met maar liefst 66%. Wanneer een supplement met 200mg werd toegediend.

Lees ook :  Welke kruiden zijn goed voor de luchtwegen

Deze verhoging werd echter opgemaakt na 9 maanden. Na 3 maanden zagen we slechts een kleinere toename (19%).

Een ander onderzoek toonde een gelijkaardige verbetering aan, en dit na slechts 6 maanden. Maar dit onderzoek werd in combinatie gedaan met Tribulus Terrestris.

Tongkat Ali verhoogt de kwaliteit van het sperma en verhoogt de hoeveelheid sperma bij zowel mannen als dieren.

In combinatie met oefening

krachttraining tongkat aliEen studie uitgevoerd met eurycoma longifolia gebruikte daarbij 14 mannen die elke dag gingen trainen. Ze trainden daarbij op 60% en dit deden ze in 2 setjes van 10 herhalingen.

Ze gebruikten daarbij 100 mg Tongkat ali. Er werd een verbetering in de magere massa waargenomen na 5 weken.

Dit terwijl de groep die een placebo toegediend kreeg, geen verbetering vertoonde. De beide groepen hadden echter aan kracht toegenomen.

Toch had de groep die het supplement gebruikte meer kracht ontwikkeld dan de groep die een placebo toegediend kreeg.

Testosteron

Het mechanisme die verantwoordelijk is voor het verhogende effect op het testosteron bij het gebruik van Tongkat Ali is de aanwezigheid van eurypepties in de plant.

Deze stof verhoogt de activiteit van de enzymen in de teelballen. Zij verhogen daarbij de aanmaak van het testosteron.

Deze effecten werden reeds aangetoond in 1993. Door Ali en Saad in het universiteitsonderzoek met als titel “Biochemische effect van Tongkat ali op het seksueel gedrag, vruchtbaarheid en seksuele hormonen”. Het onderzoek werd uitgevoerd aan de universiteit van Malaya.

Onderzoek bij ratten toonde aan dat een dosis van (omgerekend naar mensen) 100 mg, niet in staat was om het testosteron te doen stijgen.

Een hogere dosis in een ander onderzoek waarbij de dosis 200 tot 800 mg bedroeg toonde echter een verhoogd androgeen effect aan. Hierbij werd echter geen onderzoek gedaan naar testosteron, dus weten we niet of hierbij ook het testosteron verhoogd werd. Vermoedelijk wel.

Bij mannen met een verminderde vruchtbaarheid werd een verbetering van het testosteron waargenomen bij een dosis van 200 mg tongkat ali. Over de periode van één maand werd het testosteron met 46% verhoogd.

Een andere studie bij mannen toonde een kleine stijging van het testosteron bij mannen met een normaal of hoog testosteron wanneer dezelfde hoeveelheid wordt gebruikt.

Tongkat ali verhoogt het testosteron bij minder vruchtbare mannen. Bij gezonde mannen met een hoog of normaal testosteron is de stijging kleiner. Waarschijnlijk zijn hogere dosissen nodig om het testosteron te verhogen bij mannen met een reeds hoog of normaal testosteron.

Anti-oestrogeen

Er zijn geen hoge dosissen nodig van tongkat ali om het oestrogeen te blokkeren. Het anti-oestrogeen effect van tongkat ali is te vergelijken met dat van tamoxifen bij dezelfde dosis.

Wanneer een extract van de anti-oestrogene stoffen 13α,21-Dihydroeurycomanone en Eurycomanone in de plant rechtstreeks wordt toegediend.

Hoewel de opname van eurycoma niet altijd optimaal is dienen we te stellen dat 30 mg tamoxifen dezelfde werking heeft als een supplement van 320 mg tongkat ali.

Ondanks de minder goede opname van tongkat ali heeft de plant zeer sterke anti-oestrogene eigenschappen

Veiligheid en gevaren

Bij het gebruik van meer dan 5.000 mg tongkat ali kan onmiddellijk vergiftiging optreden. Bij dosissen hoger dan 1.200 mg worden veranderingen in de lever waargenomen.

Aangewezen zijn dosissen van 200 – 400 en 800 mg via een supplement. Tongkat Ali kan hier online besteld worden.

 

 

Tongkat Ali: Alle Voordelen Feiten en Effecten!
Schuiven naar boven

Copyright © 2010-2022 Gezonder Leven.
All rights reserved