Verschillende Soorten Ginseng Met Dezelfde Werking?

Verschillende Soorten Ginseng Met Dezelfde Werking?

Hebben de verschillende soorten ginseng ook dezelfde werking? Bij deze plant treffen we een groot aantal verschillende soorten ginseng aan.

Ook wordt vaak een soort kruid tot dezelfde categorie gerekend. En krijgt ze dan ook dezelfde roepnaam. Terwijl ze niet tot dezelfde soorten ginseng behoort.

Dat komen we tegen bij de Indische Ginseng. De naam luidt eigenlijk Withania Somnifera ofwel Ashwagandha. En wordt vaak de naam gegeven Indiase of Indische Ginseng. Terwijl ze uiteindelijk niets met mekaar te maken hebben. Ze hebben gewoon een soortgelijke adaptogene werking.

soorten ginseng

Welke verschillende soorten ginseng hebben we echt?

We hebben 3 verschillende soorten ginseng. Waarvan eigenlijk maar 1 echt origineel Ginseng heet.

Amerikaanse Ginseng ofwel Panax Quinquefolius

amerikaanse ginseng
Amerikaanse soort

Krijgt ook de naam van de plant omdat die dezelfde stof bevat als de Panax Ginseng.

Deze soort is heel goed om vermoeidheid tegen te gaan. Ook wordt vermoed dat het seksueel vermogen wordt verbeterd. De gezondheid van de cellen wordt ook gestimuleerd en verbeterd.

Siberische of Russische Ginseng

Eleutherococcus senticosus zoals de botanische naam luidt. Is vooral goed in te zetten tegen stress. Geeft ook een verbetering van de cellen en voorziet van voldoende energie en verbetering in het fysiek vermogen.

Rode Ginseng, Koreaanse Ginseng of Panax Ginseng

Dit is de originele ginseng en daar zijn bijna alle wetenschappelijke onderzoeken op verricht.

Lees ook :  Wat is de werking en voordelen van Resveratrol?

Dit kruid is in staat de bloedsomloop te verbeteren, de bloeddruk te doen dalen en de erectie te verbeteren. Dit komt grotendeels doordat de activiteit van de cellen wordt verbeterd. Alsook omdat het kruid een sterke stress verlagende werking heeft.

Er zijn een reeks wetenschappelijke onderzoeken op uitgevoerd die dat resultaat uitwezen.

Biedt daarnaast ook nog eens bescherming tegen bacteriën, werkt anti-sceptisch en bestrijdt ontstekingen. Dat kan ook bij krachtige virussen als griep voldoende effectief zijn.

De effecten gaan zelfs zo ver dat ze kunnen gezien worden als preventief tegen kanker en een natuurlijke stimulans geeft aan het immuunsysteem of het afweersysteem van het lichaam.

panax ginseng
Panax

Mensen die herstellen van chemotherapie merken een sneller herstellen na het gebruiken van dit kruid in een supplement.

De reden dat Panax zou kunnen helpen tegen kanker is omdat de plant de immuniteit van de cellen sterker gaat maken.

Ook worden andere aspecten zoals oxidatieve stress aangepakt door de werking van het kruid. Dat zou ook kunnen bijdragen tot de bekomen resultaten.

In ons lichaam bevinden zich NK-cellen ofwel natural killer cells. Deze zijn in staat om ontstekingen en virussen te bestrijden op de eerste linie. Ginseng heeft aangetoond de activiteit van de NK-cellen drastisch te verbeteren. Dat zou dan ook één van de redenen zijn waarom dit kruid zowel anti-viraal, anti-bacterieel, anti-schimmel en ontstekingsremmend werkt.

Deze factoren staan meestal aan de basis van elke chronische of tijdelijke aandoening.

Er is ook bewijs gevonden dat de plant kan helpen het cognitief geheugen te verbeteren bij mensen met alzheimer.

Lees ook :  Vochtafdrijvende Thee: Volledige Lijst

(Onderzoek 1, 2, 3, 4, 5)

Van de verschillende soorten ginseng is maar 1 echte ginseng

Uiteindelijk kregen verschillende soorten ginseng de naam ginseng. Al bevatten ze niet dezelfde stoffen.

De Amerikaanse en de Aziatische of Koreaanse bevatten dezelfde werkzame stof. Al luidt de botanische naam voor de Amerikaanse soorten ginseng Panax Quinquefolius.

stress

Ze kregen dezelfde naam omdat het een populaire naam is en omdat ze soortgelijke effecten en voordelen hebben als de originele variant.

Al deze soorten worden gezien als adaptogeen. Dat wil zeggen dat ze stress in het lichaam zullen aanpakken. Om ons op die manier beter te doen omgaan met stress, alsook de gevolgen van langdurige stress tegen te gaan.

Langdurige stress is een aanstoker van heel veel aandoeningen.

Heel vaak worden sommige voordelen beschreven waarvan men niet geheel zeker is of dat daadwerkelijk wel klopt. Zoals het verbeteren van de concentratie bijvoorbeeld.

Wat we dus wel zeker zijn is dat we een lichte daling van de bloeddruk opmerken. Niet zo sterk als de daling bij geneesmiddelen maar toch voldoende om te vermelden.

Daarbij krijgen we een sterk verbeterde doorstroming van het bloed die onder ander dankzij de daling van de bloeddruk maar ook door de activiteit van de cellen, die wordt verbeterd, veroorzaakt wordt.

Daarnaast heeft dat effect op de erectie bij mannen. Wat ook terug te verklaren is door de eerste 2 voordelen. Doordat de bloeddruk daalt en meer bloed door het lichaam kan worden gepompt, kan het bloed makkelijker de seksuele organen bereiken.

Voor vrouwen kan dit ook van belang zijn, zeker wanneer ze last hebben van zware benen of koude voeten.

Lees ook :  Alle Voordelen Van Kurkuma Voor De Gezondheid

Een andere zekerheid van het gebruik van deze plant, is dat het lichaam beter in staat zal zijn om met stress om te gaan. Dit is zowel bij alle verschillende soorten ginseng het geval.

Bijwerkingen

Natuurlijk heeft elk geneesmiddel, maar ook elk natuurlijk voedingssupplement voordelen en nadelen. Zo zijn er ook wel een aantal bijwerkingen waar we rekening mee moeten houden.

Deze bijwerkingen komen meestal voor wanneer dosissen worden genomen die hoger zijn dan aangewezen op de verpakking.

Dat kan verschillende redenen hebben. Je wilt de effecten zo snel mogelijk verkrijgen en gaat daarom een hogere dosis als nodig gaan innemen. Of je wilt zeker zijn dat het werkt en daarom neem je een hogere dosis.

Bijwerkingen die kunnen optreden zijn:

  • Problemen bij het inslapen
  • Diarree
  • Hoofdpijn

Dosis

Dat hangt voor een groot deel af van de kracht van het supplement. Gemiddeld gezien bedraagt een normale dosis tussen de 200 en 1000 mg per dag.

Dit werd ook het meest gebruikt in de onderzoeken die we hebben beschreven en wordt gezien als volkomen veilig.

Welke soorten ginseng gebruiken?

De meeste onderzoeken zijn uitgevoerd met Panax, de Aziatische versie van de plant. Dit is ook de originele versie.

Het is ook meteen de duurste. Een supplement wordt al gauw €20. Deze kan zowel gebruikt worden om vermoeidheid tegen te gaan, stress, hoge bloeddruk, erectieproblemen of om het immuunsysteem te versterken en een betere bescherming tegen ziektes te krijgen.

Daarnaast hebben we de Amerikaanse, die uiteindelijk dezelfde effecten zou hebben. Maar uiteindelijk beter geschikt is om vermoeidheid tegen te gaan.

De Siberische of Russische is de goedkoopste. Een supplement met Siberische of Russische ginseng wordt meest aangeraden bij mensen met stress-gerelateerde aandoeningen.

Deel dit bericht

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven