Sint-janskruid tegen depressie

Helpt sint-janskruid tegen depressie?

Helpt Sint-Janskruid tegen depressie? Miljoenen mensen denken van wel. Zij zien Sint-janskruid als een alternatieve oplossing tegen depressie.

Wat is Sint-Janskruid?

sint-janskruid depressieSint-Janskruid heeft gele bloemen en wordt soms wel gezien als een soort onkruid in vele delen van de wereld. Toch wordt het op vele plaatsen ook gebruikt voor zijn medicinale werking. Onderzoeken die zijn uitgevoerd naar de effectiviteit van sint-janskruid hebben gesuggereerd dat sint-janskruid tegen depressie wel eens een alternatieve oplossing zou kunnen bieden. Hoewel sommige andere onderzoeken dan weer geen resultaat bereikten op dat vlak.

Is er wetenschappelijk bewijs voor sint-janskruid tegen depressie?

Er zijn enkele wetenschappelijke bewijzen dat sint-janskruid tegen depressie kan worden gebruikt. Echter zou het gaan om een milde vorm van depressie. De effecten van de plant zijn te vergelijken met die van medicatie.

Hoewel, twee grote studies die werden uitgevoerd naar de effecten van de plant wezen uit dat de werking niet sterker is dan die van een placebo wanneer het gaat om een zeer ernstige depressie. We moeten hier wel melden dat de effecten van de gebruikte medicatie tegen depressie in dit onderzoek ook geen resultaat opleverden.

Lees ook :  Wat is de Werking van Zink Tabletten?

Dat kan ons brengen tot de conclusie dat bij het behandelen van ernstige depressies noch sint-janskruid noch medicatie tegen depressie een effectief resultaat oplevert.

sint-janskruid plantEen andere studie uit 2009 toonde dan weer net het omgekeerde aan. Men kwam tot de conclusie dat sint-janskruid tegen depressie net dezelfde werking had als de standaard gegeven medicatie. Ook werd vastgesteld dat de plant minder bijwerkingen had dan de voorgeschreven medicatie. Althans die bijwerkingen waren een stuk minder ernstig.

Vooral onderzoeken uit Duitsland, waar de plant reeds vele jaren wordt gebruikt toonden gunstig resultaat bij het gebruik van sint-janskruid tegen depressie.

Neurotransmitters stimuleren

Nog een ander onderzoek kwam tot de conclusie dat de plant kan verhinderen dat bepaalde chemische signalen worden geabsorbeerd door de zenuwcellen in de hersenen. Dit heeft dan vooral te maken met de signalen van dopamine en serotonine. Dit zou een gunstig resultaat geven op de gemoedstoestand van de mensen die dit kruid gebruiken. Echter weet men niet hoe dit mechanisme juist in zijn werk gaat.

Sint-Janskruid zou vooral bij lichte tot gematigde depressie gunstig kunnen zijn. Maar zou echter weinig tot zeer licht effect op de angst en paniekaanvallen hebben. Toch zeker niet in dezelfde mate als Withania Somnifera of Ashwagandha

Ook bij ernstige depressie

Ook bij ernstige depressie kan sint-janskruid gebruikt worden. Zo heeft men via onderzoeken bij mensen met ernstige depressie kunnen aantonen dat de resultaten veelbelovend waren.

Lees ook :  Alle Voordelen Van Kurkuma Voor De Gezondheid

De patiënten werden hierbij opgesplitst in drie groepen. Er was een groep die sint-janskruid toegediend kreeg. Een andere groep kreeg een placebo. En nog een andere groep kreeg een antidepressiva toegediend.

Wanneer men de uitslag bekeek dan zag men gelijkaardige resultaten met sint-janskruid als met de medicatie tegen depressie. Wel stelde men vast dat er minder mensen uitvielen als gevolg van bijwerkingen. Bijwerkingen waren een stuk hoger bij de patiënten die antidepressiva gebruikten.

Men kon daaruit dus gaan besluiten dat sint-janskruid ook kan gebruikt worden bij een ernstige depressie.

Neemt angst weg

De voordelen van sint-janskruid zullen er ook voor zorgen dat we angststoornissen kunnen behandelen. Mensen die te maken hebben met deze problemen kunnen vaak te maken hebben met slaapproblemen, stress en daardoor een te hoog cortisol. Sint-janskruid zal deze stresshormonen helpen in balans brengen waardoor symptomen van angststoornissen zullen afnemen.

Stemmingswisselingen aanpakken

Vrouwen hebben niet alleen tijdens depressie te maken met stemmingswisselingen. Wanneer we last hebben van PMS of menopauze kunnen vrouwen ook het slachtoffer worden van stemmingswisselingen. Sint-janskruid zal hierbij helpen om deze schommelingen aan te pakken. Dit gebeurt onder meer door angst weg te nemen.

Deze verbetering van de gemoedstoestand is deels te verklaren door zijn werking tegen depressie. Maar dat komt ook door het sterke effect op de schildklier. Sint-janskruid zal namelijk helpen om de schildklierhormonen te stimuleren. Dit zal er automatisch ook voor zorgen dat de hormonen bij de vrouw in balans worden gebracht.

Lees ook :  7 Meest Krachtige Ontstekingsremmende middelen

Kan ook gebruikt worden bij verslavingen

Wanneer we een bepaalde verslaving hebben, en we moeten daarmee stoppen. Dan zal dit automatisch zorgen voor een sombere periode. Sint-janskruid kan dus niet alleen depressie helpen bestrijden, maar kan de gemoedstoestand ook tijdens het afkicken van bijvoorbeeld nicotine of alcohol gebruikt worden.

Het mechanisme is niet 100% duidelijk, maar men gaat ervan uit dat de daling van dopamine en serotonine tijdens het afkicken wordt opgevangen door sint-janskruid. Dit zal ervoor zorgen dat we minder last ondervinden en dus een betere gemoedstoestand behouden.

Hoe dienen we sint-janskruid te gebruiken?

Sint-janskruid wordt vaak genomen in capsule vorm. De gedroogde kruiden kunnen ook worden gedronken in een thee.

De meest gebruikte dosis bedraagt 300 mg en dit gedurende 3 keer per dag.

Waar moeten we op letten bij het gebruik ervan?

sint-janskruid tegen depressieWanneer we sint-janskruid tegen depressie gaan gebruiken dienen we te letten op bepaalde bijwerkingen.

Die zijn bijvoorbeeld:

  • Allergische reactie
  • Vermoeidheid
  • Rusteloosheid
  • Verhoogde bloeddruk
  • Verhoogde gevoeligheid voor de zon
  • Maagproblemen

Welke voorzorgsmaatregelen dienen we te nemen?

Deze behandeling is niet geschikt voor zwangere vrouwen, kinderen of oudere mensen. Ook mensen die een supplement van dit kruid willen combineren met medicatie worden afgeraden dit te doen.

Onderzoek heeft aangetoond dat het kruid bepaalde effecten van andere medicatie kan verminderen. Zoals anticonceptiemiddelen en medicatie tegen hartproblemen. Wanneer je last hebt van hartproblemen of anticonceptiepillen gebruikt raadpleeg je beter eerst een dokter alvorens dit kruid te gaan gebruiken.

Wanneer er bepaalde bijwerkingen zoals misselijkheid, overgeven, versnelde hartslag, angst, slapeloosheid of diarree optreedt, dien je onmiddellijk te stoppen met het gebruik van deze plant.

Bron:

https://nccih.nih.gov/health/stjohnswort/sjw-and-depression.htm

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11939866

http://www.bio.brandeis.edu/fieldbio/medicinal_plants/pages/johns_wort.html

Deel dit bericht

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven